wijnliefhebbers

Volledige versie: Almaviva
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Het kan deze week niet op... ik had een almaviva klaar gezet, maar dan toch maar iets anders meegenomen naar een vriend. Dus vandaag ging die verdwaalde Almaviva open. En zoals ik al meermaals met hen heb meegemaakt, blijft deze wijn subliem. In de stijl van Nicolas Catena Zapata, en na een karafering van 2 uurtjes kreeg ik de zon in het glas met

Kleur: roodzwart tot zwart

Neus: vijgen, leder, hout, zwart fruit, braambessen en sechuanpeper

Mond: dit heeft de zon gezien, goeie structuur, op dit moment misschien net dat beetle teveel tannines, geconfijte kersen, chocolade, leder, hout, kruidig

Kortom dit is een zeer lekkere wijn, maar die best nog enkele jaren verdwijnt in een hoekje in de kelder. Drinkbaar, groot potentieel, maar de scherpe kantjes moeten er nog af. Matten, je had gelijk door te zeggen dat ik iets anders moest meebrengen... maar voor deze wijn toch een verdiende 92+
We spreken binnenkort eens af Vincent ! Heb ik altijd al willen proeven maar door de prijs nog geen aangeschaft. Blijkbaar dus wel stevig de moeite als ik dit lees. Als ge in de buurt van Matten woont zal 't niet ver rijden zijn :-)
Ik woon op 10 min te voet van bij Matten en voor een glaasje te delen ben ik altijd te vinden. None uno, rare due, semper tre... of nooit alleen, zelden met twee, altijd met drie of zoiets. Tja, die wijndampen in mijn hoofd ;b
Kortom, ik ontmoet je graag...
Vincent, hoe smaakt sechuanpeper ?

Kan je dat eens nader toelichten ?
Vincent, hoe smaakt sechuanpeper ?

Kan je dat eens nader toelichten ?
Dat is moeilijk... het is een zachte maar sterk geparfumeerde en gerookte peper... heel lekker op gewoon gekookte pasta met boter en parmegianno.
(20-04-2011 11:56 PM)vincent schreef: [ -> ]Ik woon op 10 min te voet van bij Matten en voor een glaasje te delen ben ik altijd te vinden. None uno, rare due, semper tre... of nooit alleen, zelden met twee, altijd met drie of zoiets. Tja, die wijndampen in mijn hoofd ;b
Kortom, ik ontmoet je graag...

thank you Ok, daar zit muziek in , het moet er alleen nog eens van komen natuurlijk !
Heb zelf 2x Almaviva gedronken, de 1998 en de 2000, en tot mijn grote spijt en frustratie viel hij mij beide keren wat tegen. Toegegeven, niet de grootste Almaviva jaren, maar toch. Wel extreem geconcentreerd, dat wel, maar om één of andere reden zat het niet juist in elkaar.
Smaken kunnen verschillen, de 04, 06 en nu 07 was voor mij zeer zeker lekker. Maar ik ben maar 1 proever... en zeker niet de heilige wijnbijbel want dan zou ik door de verkoop ervan in een kasteel in toscanie wonen met een grote kelder... ;b

Als je het ergens nog staan hebt kan je anders je proefnotitie eens posten?
5 jaar geleden dronk ik de 2000
hier de TN:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/tag/almaviva
(met extra: gratis bespreking van Mouton 1981!! Wink )
@ Jo, die "appelschielschilaroma's" , is dat typisch voor Chileense wijn ? Nooit van gehoord ?
Leuk om te lezen dar er iets van mijn geboortejaar 81 toch drinkbaar was... Wink
(23-04-2011 09:01 AM)dr_magooo schreef: [ -> ]@ Jo, die "appelschielschilaroma's" , is dat typisch voor Chileense wijn ? Nooit van gehoord ?

Doc, momenteel zou ik eerder zeggen dat "cassis" typisch is voor Chileense wijn (of het nu cabernet, carmenere of merlot is, ze hebben het allemaal)

Appelschiel is trouwens een vergeten fruitsoort Wink
Oeps !! Cool
Gisteren eens een 2001 geproefd en van de krachtpatser die ik gewend was bleef wijnig over... een mooi rond geheel, finesse en toetsen van leder, tabak, spek, provencaalse kruiden... best wel lekker, maar zeker niet de grootsheid die we gewend zijn van almaviva
(23-04-2011 12:25 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-04-2011 09:01 AM)dr_magooo schreef: [ -> ]@ Jo, die "appelschielschilaroma's" , is dat typisch voor Chileense wijn ? Nooit van gehoord ?



Appelschiel is trouwens een vergeten fruitsoort Wink

Big Grin
@Roeland: Sechuanpeper beschrijven is zeer moeilijk. 't Is alsof je zou vragen om zwarte peper te beschrijven. Alleszins een zeer uitgesproken smaak. Hmmm Almaviva met sechuanpeper: nu al geen fan..
@Vincent: Waar blijf je met die Almaviva's kameraad!
@Doc: Appelschielschil is een machtig neologisme!
was mijn enige flesje van 2001, ik wil altijd wel eens een andere meebrengen... maar geniet bourgogne of pomerol niet altijd de voorkeur heh...
Allez maak uzelf nuttig en schrijf een proefnotitie van Les Charmes Chambertin '03 van Charlopin-Parizot.
ik zal er morgen eentje opzetten...
Dronk gisteren de Almaviva 2002. Had nogal hoge verwachtingen en helaas zijn deze totaal niet ingelost. Donkere, zware en moderne wijn die nog weinig evolutie vertoond (echt nog piepjong zowel in de neus als mond). Veel en mooi fruit, maar had em echt verfijnder verwacht. Een gedetaileerde TN kan ek nie geven aangezien ek redelijk beschonken was, maar mn (troebele) conclusie over deze wijn was toch dat dit voor 75 euro/fles echt wel niet OK is. Jammer.
(10-06-2012 02:33 PM)claret schreef: [ -> ]Dronk gisteren de Almaviva 2002. Had nogal hoge verwachtingen en helaas zijn deze totaal niet ingelost. Donkere, zware en moderne wijn die nog weinig evolutie vertoond (echt nog piepjong zowel in de neus als mond). Veel en mooi fruit, maar had em echt verfijnder verwacht. Een gedetaileerde TN kan ek nie geven aangezien ek redelijk beschonken was, maar mn (troebele) conclusie over deze wijn was toch dat dit voor 75 euro/fles echt wel niet OK is. Jammer.

Tongue Had je 'm wat karaf gegeven ?
Nope, enkele uren op voorhand open gedaan. Hadden geen karaf ter plekke. Ware idd beter geweest al betwijfel ek dat dit mn eindconclusie zou veranderd hebben.
(10-06-2012 02:39 PM)claret schreef: [ -> ]Nope, enkele uren op voorhand open gedaan. Hadden geen karaf ter plekke. Ware idd beter geweest al betwijfel ek dat dit mn eindconclusie zou veranderd hebben.

In beschonken toestand blijven de conclusies meestal dezelfde :"Bed in !"
(10-06-2012 02:33 PM)claret schreef: [ -> ]Dronk gisteren de Almaviva 2002. Had nogal hoge verwachtingen en helaas zijn deze totaal niet ingelost. Donkere, zware en moderne wijn die nog weinig evolutie vertoond (echt nog piepjong zowel in de neus als mond). Veel en mooi fruit, maar had em echt verfijnder verwacht. Een gedetaileerde TN kan ek nie geven aangezien ek redelijk beschonken was, maar mn (troebele) conclusie over deze wijn was toch dat dit voor 75 euro/fles echt wel niet OK is. Jammer.

75 euro is wel een hele slechte prijs hé, kostte in de tijd nog rond de 40-45 (in colruyt zelfs). Ik heb de 2000 twee maal gedronken en die miste inderdaad ook wat verfijning - iets wat je wel verwacht van een wijn in die prijsklasse. Zou 'm ook niet meer kopen, zelfs niet aan 40 €.
Ben blij da'k hem eens dronk, maar is idd zelfs aan 40-50 euro (laat staan 75 euro) niet koopwaardig.

(10-06-2012 02:44 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]In beschonken toestand blijven de conclusies meestal dezelfde :"Bed in !"

Smile
Gisteren na een zeer geslaagde maaltijd en dito gezelschap bracht MrCoone nog een toppertje aan tafel ... Almaviva 2010.

Een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenere en een vleugje Petit Verdot ( als ik me niet vergis ).

Echt een bommetje aan smaken en geuren die de mooie rij wijnen mocht afsluiten.
Duidelijk een wijn die veel tijd en zuurstof nodig had en een mooi bewaarpotentieel.
Mits karaffering nu al te genieten of laat deze nog gerust 10-15 jaar liggen - komt goed.

thank you
(13-06-2015 10:10 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Gisteren na een zeer geslaagde maaltijd en dito gezelschap bracht MrCoone nog een toppertje aan tafel ... Almaviva 2010.

Een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmenere en een vleugje Petit Verdot ( als ik me niet vergis ).

Echt een bommetje aan smaken en geuren die de mooie rij wijnen mocht afsluiten.
Duidelijk een wijn die veel tijd en zuurstof nodig had en een mooi bewaarpotentieel.
Mits karaffering nu al te genieten of laat deze nog gerust 10-15 jaar liggen - komt goed.

thank you

Inderdaad beter om deze wijn een uurtje of zo te laten karafferen. Heb ook die aantekening gemaakt voor m'n overige flesjes.

Wijn was na openen heel gesloten. Kwam er pas door tegen het einde van de fles.
Omdat het een avond vol nostalgie moest worden, had men mij gevraagd om die ene fles Almaviva 1998 mee te brengen.
"Nonkel Dieter Tongue" had er mij al meermaals op gewezen om deze links te laten liggen voor die ene avond.
Om die inspanning te belonen zou hij mij iets anders lekkers voor de neus zetten ( zie TN Carruades Lafite 2001 ).

Maar nu terug naar de Almaviva .... CT gaf dit geen lang leven beschoren en al recent over de top heen.
Maar wat bleek - dit bleek een goddelijke rode wijn in het glas - een orgasme van geuren en kleuren.
Nog een mooie kleur, een zeer aangename en aanlokkelijke geur en fantastisch in het glas.

Geen tranen in de ogen, denkend aan die goeie ouwe tijd, maar het kwam verdomd dicht ....

Mathijs
En ik doe verder .... ditmaal Almaviva 1999 - volgens de wijnmaker een lang leven beschoren.
Blend van 78% Carbernet Sauvignon, 19% Carmenere en 3% Cabernet Franc.

+ Fles - goeie bron en uitstekende staat - kurk al netjes doordrongen
+ Kleur - weinig tot geen tekenen van veroudering
+ Neus - wow wow wow, hier kan ik zeker een uur aan ruiken.
Een mooie complexe neus, gebrande koffie toetsen, hout, etc.
+ Smaak - aanvankelijk iets te zurig voor mijn, maar mits wat O2 een totale omslag.
Ook hier een mooie peperige en intense smaak, wordt zijdezacht mettertijd.
+ Afdronk - perfect versmolten en verweven tannines, trekt volop de kaart van smaak.
Een ietwat vreemde blend met de Carmenere, maar het helpt de wijn vooruit.

Opnieuw - ik hou enorm van Almaviva ... en zoals altijd heb ik er te weinig van in huis.
En ook moet ik opnieuw CT tegenspreken, dit is totaal niet over de piek heen.
Mooi, perfect op dronk, het is enorm genieten deze avond ... oh ja, ook de maaltijd was top !

[attachment=1877]

Mathijs
Ondertussen nog twee andere flessen 1999 kunnen degusteren.

Fles 1 was niet memorabel, veel te flets ( geen kurk noch oxidatie, maar er klopte iets niet )

Fles 2 ( 10/05/17 ) - knoopte opnieuw aan met bovenstaande notities - zeer mooie wijn.
Deze fles toonde toch al wat tertiaire toetsen in de neus, maar mond en afdronk nog top.
Mooi versmolten toetsen, weinig tot geen storende elementen, aangename wijn na de maaltijd.

Nu nog één 1999 - proberen om er vanaf te blijven en misschien binnen x-aantal jaar nog even bezoeken.

Mathijs
(12-05-2017 11:05 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ondertussen nog twee andere flessen 1999 kunnen degusteren.

Fles 1 was niet memorabel, veel te flets ( geen kurk noch oxidatie, maar er klopte iets niet )

Fles 2 ( 10/05/17 ) - knoopte opnieuw aan met bovenstaande notities - zeer mooie wijn.
Deze fles toonde toch al wat tertiaire toetsen in de neus, maar mond en afdronk nog top.
Mooi versmolten toetsen, weinig tot geen storende elementen, aangename wijn na de maaltijd.

Nu nog één 1999 - proberen om er vanaf te blijven en misschien binnen x-aantal jaar nog even bezoeken.

Mathijs

Eens gecheckt en moet vandaag blijkbaar ook al 100 euro kosten bij Topwijnen, toch nogal prijzig voor een aangename wijn ;-) Ooit gekocht voor iets rond de 40 in Colruyt Klassewijnen... (maar veronderstel dat jij ook zo iets zal betaald hebben)
Pagina's: 1 2
Koppelingen