wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Rocher des Violettes, Montlouis sur Loire
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Négrette 2009,

Up and coming domein van de jonge Xavier Weisskopf, die z'n carrière begon bij Saint Cosme als keldermeester. In 2005 gestart in Montlouis...
Dronk reeds een paar millésimes, tevens de Touche Mitaine en de rode Côt. Allen zeer geslaagd.
De Négrette bestaat uit 100% Chenin Blanc. Perceel ligt in Amboise, stokken van 70-80 jaar, lage rendementen van 25 hl/ha. Opgevoed op hout wv 30% nieuw gedurende 18 à 20 maanden.
Groengele kleur, hout , citrus en hintje peer in de neus. Rijke volle mond met opvallende zuurtoets. Terug peren, ananas, pompelmoes. Vettig. Lang...
Zie dit domein absoluut niet over het hoofd.
Toch nog even dit vermelden:
De rode Côt (Malbec zie Cahors) is wat wereldvreemd in de Loire, maar wat een pure jus, beetje troebel, een boerse autenthieke wijn, voor de liefhebbers... stokken van 65 tot 119 jaar ! Fermentation Carbonique die verantwoordelijk is voor de fruitigheid van de wijn.
Lijkt me een interessant domein! Weiskopf godbetert, Ernest Claes zou fier zijn...

(tussen haakjes, voor wanneer de eerste Frontoncuvée die men "chenin blanc" noemt..? Wink )
Touche Mitaine 2008

Groene appeltjes, witte perzik, mineraal, wat houtimpressies. Zeer aangenaam strak mondgevoel, brede tensie door het goed onderbouwde fruit. Hoog in zuren maar helemaal niet storend. We probeerden 'm eens met de macaroni met kaassaus. Ging goed. Upcoming vigneron Weisskopf. Voor mij minstens even interessant als Pattes Loup bvb. Te volgen dus !
Het weze gepost....
(18-04-2012 09:25 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Touche Mitaine 2008

Best dat het geen touche Migraine was ;-)
(13-06-2011 02:11 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]De rode Côt (Malbec zie Cahors) is wat wereldvreemd in de Loire, maar wat een pure jus, beetje troebel, een boerse autenthieke wijn, voor de liefhebbers... stokken van 65 tot 119 jaar ! Fermentation Carbonique die verantwoordelijk is voor de fruitigheid van de wijn.

2008
Côt Vieilles Vignes

Zeer fruitig zonder te moeten zeggen dat het overdreven is. Misschien nu iets te warm geschonken nu waardoor alcohol er wel wat doorkomt, iets wat ik tijdens de degustatie niet waarnam. Zoals al Doc al aangaf, enorm lekker! Smaakbommetje, niet enorm complex ofzo maar gewoon goed. Zachte tannines, mooi op dronk. Voor nog geen 8eu PQ een topper!
(29-06-2012 07:24 PM)Tom T schreef: [ -> ]
(13-06-2011 02:11 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]De rode Côt (Malbec zie Cahors) is wat wereldvreemd in de Loire, maar wat een pure jus, beetje troebel, een boerse autenthieke wijn, voor de liefhebbers... stokken van 65 tot 119 jaar ! Fermentation Carbonique die verantwoordelijk is voor de fruitigheid van de wijn.

2008
Côt Vieilles Vignes

Zeer fruitig zonder te moeten zeggen dat het overdreven is. Misschien nu iets te warm geschonken nu waardoor alcohol er wel wat doorkomt, iets wat ik tijdens de degustatie niet waarnam. Zoals al Doc al aangaf, enorm lekker! Smaakbommetje, niet enorm complex ofzo maar gewoon goed. Zachte tannines, mooi op dronk. Voor nog geen 8eu PQ een topper!

Leuk dat je deze wijn ook gekocht hebt. Ik wacht nog even met mijn eerste flesje maar laat dan ook zeker iets weten.
Had er 3 van bij, nu dus nog 2 liggen om over de tijd te drinken. Proef er altijd graag eens eentje, en ik moet zeggen dat ik er geen spijt van heb. Drinkt al lekker weg ze.
Groot gelijk. Zo heel lang moet deze wijn trouwens ook niet liggen,hoor.
De cot is een echte rustieke "vin de campagne" bedoeld als wijn voor elke dag maar echt lekker ! En dat ze die niet kwijt geraken. Te ongewoon als druif in de Loire en te goedkoop ?
(29-06-2012 08:39 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]De cot is een echte rusthieke "vin de campagne" bedoeld als wijn voor elke dag maar echt lekker ! En dat ze die niet kwijt geraken. Te ongewoon als druif in de Loire en te goedkoop ?

DeLoire wordt door veel mensen nog steeds te veel gezien als een of zelfs de streek voor witte wijnen en daardoor krijgen de rode wijnen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Dit ondanks het feit dat ze meestal een mooie prijs/kwaliteit bieden en doorgaans ook een mooie friste bezitten en sommigen zelfs kunnen ouderen tot velours. Misschien maar goed ook voor diegene die ze wel aprecieren zoals wij zodat de prijzen binnen de perken blijven Slurp
(29-06-2012 08:44 PM)carl schreef: [ -> ]Misschien maar goed ook voor diegene die ze wel aprecieren zoals wij zodat de prijzen binnen de perken blijven Slurp

Amen!
de mannen zijn precies eens langsgeweest bij JC? :-)
Touche M is super en Carl gij zou de Borderies toch moeten kunnen smaken?
(29-06-2012 11:41 PM)Venne schreef: [ -> ]de mannen zijn precies eens langsgeweest bij JC? :-)
Touche M is super en Carl gij zou de Borderies toch moeten kunnen smaken?

Vorige zaterdag zijn we er inderdaad gepasseerd onder de deskundige leiding van doc voor de zomerproeverij.
Touche Mitaine is inderdaad schitterend. De Borderies heb ik nog niet geproefd maar als dat in dezelfde lijn ligt dan moet dat wel goed zijn. Misschien iets voor in het najaar.
(29-06-2012 11:48 PM)carl schreef: [ -> ]
(29-06-2012 11:41 PM)Venne schreef: [ -> ]de mannen zijn precies eens langsgeweest bij JC? :-)
Touche M is super en Carl gij zou de Borderies toch moeten kunnen smaken?

Vorige zaterdag zijn we er inderdaad gepasseerd onder de deskundige leiding van doc voor de zomerproeverij.
Touche Mitaine is inderdaad schitterend. De Borderies heb ik nog niet geproefd maar als dat in dezelfde lijn ligt dan moet dat wel goed zijn. Misschien iets voor in het najaar.

Venne, is die Borderies niet wat zoeter ? Voor zover ik dacht te herinneren ?
(29-06-2012 11:50 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(29-06-2012 11:48 PM)carl schreef: [ -> ]
(29-06-2012 11:41 PM)Venne schreef: [ -> ]de mannen zijn precies eens langsgeweest bij JC? :-)
Touche M is super en Carl gij zou de Borderies toch moeten kunnen smaken?

Vorige zaterdag zijn we er inderdaad gepasseerd onder de deskundige leiding van doc voor de zomerproeverij.
Touche Mitaine is inderdaad schitterend. De Borderies heb ik nog niet geproefd maar als dat in dezelfde lijn ligt dan moet dat wel goed zijn. Misschien iets voor in het najaar.

Venne, is die Borderies niet wat zoeter ? Voor zover ik dacht te herinneren ?

Ik dacht dat dat de demi-sec cuvee was van het domein.
ja ,daarom ook voor carl eh:-)
Niet zo zoet eh, beke in de zon gelegen maar nog steeds fris
(29-06-2012 11:59 PM)Venne schreef: [ -> ]ja ,daarom ook voor carl eh:-)
Niet zo zoet eh, beke in de zon gelegen maar nog steeds fris

Not really my cup ...maar elk z'n ding !Slurp
Nu op weer dezelfde fles in het glas, steeds bewaard in de klimaatkast met vacuvin. Op temperatuur van om en bij de 14gr toch o zooo lekker! Super! Schitterende ontdekking! thank you Doc, en Mostade natuurlijk cheers
(01-07-2012 01:16 AM)Tom T schreef: [ -> ]Nu op weer dezelfde fles in het glas, steeds bewaard in de klimaatkast met vacuvin. Op temperatuur van om en bij de 14gr toch o zooo lekker! Super! Schitterende ontdekking! thank you Doc, en Mostade natuurlijk cheers

'k Vermoed dat je het over de cot hebt Tom ?
(01-07-2012 02:00 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(01-07-2012 01:16 AM)Tom T schreef: [ -> ]Nu op weer dezelfde fles in het glas, steeds bewaard in de klimaatkast met vacuvin. Op temperatuur van om en bij de 14gr toch o zooo lekker! Super! Schitterende ontdekking! thank you Doc, en Mostade natuurlijk cheers

'k Vermoed dat je het over de cot hebt Tom ?

Yup, vergeten te quoten!
(29-06-2012 07:35 PM)carl schreef: [ -> ]
(29-06-2012 07:24 PM)Tom T schreef: [ -> ]
(13-06-2011 02:11 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]De rode Côt (Malbec zie Cahors) is wat wereldvreemd in de Loire, maar wat een pure jus, beetje troebel, een boerse autenthieke wijn, voor de liefhebbers... stokken van 65 tot 119 jaar ! Fermentation Carbonique die verantwoordelijk is voor de fruitigheid van de wijn.

2008
Côt Vieilles Vignes

Zeer fruitig zonder te moeten zeggen dat het overdreven is. Misschien nu iets te warm geschonken nu waardoor alcohol er wel wat doorkomt, iets wat ik tijdens de degustatie niet waarnam. Zoals al Doc al aangaf, enorm lekker! Smaakbommetje, niet enorm complex ofzo maar gewoon goed. Zachte tannines, mooi op dronk. Voor nog geen 8eu PQ een topper!

Leuk dat je deze wijn ook gekocht hebt. Ik wacht nog even met mijn eerste flesje maar laat dan ook zeker iets weten.

Ik heb me toch ook niet langer kunnen inhouden Blush maar eigenlijk moet ik me hier helemaal niet voor schamen want dit is een typische "vin de soif" en met het warmere weer vandaag had ik wel een beetje soif.
Nog steeds een mooie paarse kleur, volle geur van zwart fruit met mooie kruidigheid. Niet extreem complex maar dit mag je toch ook geen simpel wijntje noemen. Mooie volle fruitigheid en licht uitdrogende finale maar al bij al een mooie en vooral lekkere wijn. 87 applaus
Maar toch boeiend he?! Laat dit nu net zijn pluspunt zijn... Eén van de weinige wijnen die me voor dit geld zo kunnen boeien. Ondertussen ook één van de favorieten van de Misses hierthuis!
(18-07-2012 09:23 PM)Tom T schreef: [ -> ]Maar toch boeiend he?! Laat dit nu net zijn pluspunt zijn... Eén van de weinige wijnen die me voor dit geld zo kunnen boeien. Ondertussen ook één van de favorieten van de Misses hierthuis!

De Cot wordt toch nog hot ! En zeggen dat ze hem bij de wijnhandelaar niet aan de straatstenen kwijt geraken. Te onbekend, te wereldvreemd en te goedkoop wschl.
(18-07-2012 09:34 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(18-07-2012 09:23 PM)Tom T schreef: [ -> ]Maar toch boeiend he?! Laat dit nu net zijn pluspunt zijn... Eén van de weinige wijnen die me voor dit geld zo kunnen boeien. Ondertussen ook één van de favorieten van de Misses hierthuis!

De Cot wordt toch nog hot ! En zeggen dat ze hem bij de wijnhandelaar niet aan de straatstenen kwijt geraken. Te onbekend, te wereldvreemd en te goedkoop wschl.

is niet erg Doc, meer voor ons!
Dit is zeker een boeiende wijn waar ik duidelijk veel te weinig van gekocht heb. Maar zoals ik kan lezen is er ergens in Henegouwen nog voldoende voorraad. Smile
4 Hectare groot perceel met Chenin Blanc-stokken van iets meer dan 30 jaar oud. 1/3e wordt opgevoed in tank, 2/3e in 3 jaar oude vaten (600 liter demi-muids). 6 maanden opvoeding wordt voorzien vergezeld van battonage (oproeren van de dode gistcellen om romig effect te bekomen).

Lichte gele kleur met groene flitsen
Wat koud geserveerd maar eens op, temperatuur gekomen toont deze wijn mooie aroma's van appeltjes (zowel gestoofd als groen), citrus, amandel en vuursteen. In de mond is hij mooi droog met strakke zuren alsook toch een zekere vettigheid. 90+
(01-08-2012 02:19 PM)carl schreef: [ -> ]4 Hectare groot perceel met Chenin Blanc-stokken van iets meer dan 30 jaar oud. 1/3e wordt opgevoed in tank, 2/3e in 3 jaar oude vaten (600 liter demi-muids). 6 maanden opvoeding wordt voorzien vergezeld van battonage (oproeren van de dode gistcellen om romig effect te bekomen).

Lichte gele kleur met groene flitsen
Wat koud geserveerd maar eens op, temperatuur gekomen toont deze wijn mooie aroma's van appeltjes (zowel gestoofd als groen), citrus, amandel en vuursteen. In de mond is hij mooi droog met strakke zuren alsook toch een zekere vettigheid. 90+

"Gestoofde appeltjes" of zolderappels...vind je dat ook niet iets typisch voor bio Chenin ? Is me al dikwijls opgevallen.
(01-08-2012 02:19 PM)carl schreef: [ -> ]Lichte gele kleur met groene flitsen

Wiggins en Sagan rijden blijkbaar na-Tourcriteriums! Wink

Lijkt me PQ toch een toppertje als ik dit lees (10tal euro?)
(01-08-2012 02:22 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(01-08-2012 02:19 PM)carl schreef: [ -> ]4 Hectare groot perceel met Chenin Blanc-stokken van iets meer dan 30 jaar oud. 1/3e wordt opgevoed in tank, 2/3e in 3 jaar oude vaten (600 liter demi-muids). 6 maanden opvoeding wordt voorzien vergezeld van battonage (oproeren van de dode gistcellen om romig effect te bekomen).

Lichte gele kleur met groene flitsen
Wat koud geserveerd maar eens op, temperatuur gekomen toont deze wijn mooie aroma's van appeltjes (zowel gestoofd als groen), citrus, amandel en vuursteen. In de mond is hij mooi droog met strakke zuren alsook toch een zekere vettigheid. 90+

"Gestoofde appeltjes" of zolderappels...vind je dat ook niet iets typisch voor bio Chenin ? Is me al dikwijls opgevallen.

Komt inderdaad ook steeds voor bij Mosse en laatst ook bij Juchepie.

@ Vinjo : Inderdaad, normaal rond de 11 € maar mits 10 % korting net onder de 10 Wink
(01-08-2012 02:33 PM)carl schreef: [ -> ]
(01-08-2012 02:22 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(01-08-2012 02:19 PM)carl schreef: [ -> ]4 Hectare groot perceel met Chenin Blanc-stokken van iets meer dan 30 jaar oud. 1/3e wordt opgevoed in tank, 2/3e in 3 jaar oude vaten (600 liter demi-muids). 6 maanden opvoeding wordt voorzien vergezeld van battonage (oproeren van de dode gistcellen om romig effect te bekomen).

Lichte gele kleur met groene flitsen
Wat koud geserveerd maar eens op, temperatuur gekomen toont deze wijn mooie aroma's van appeltjes (zowel gestoofd als groen), citrus, amandel en vuursteen. In de mond is hij mooi droog met strakke zuren alsook toch een zekere vettigheid. 90+

"Gestoofde appeltjes" of zolderappels...vind je dat ook niet iets typisch voor bio Chenin ? Is me al dikwijls opgevallen.

Komt inderdaad ook steeds voor bij Mosse en laatst ook bij Juchepie.

@ Vinjo : Inderdaad, normaal rond de 11 € maar mits 10 % korting net onder de 10 Wink

Domein dat al enkele jaren serieus in de lift zit, in de gaten blijven houden en proeven !Slurp
Pagina's: 1 2
Koppelingen