wijnliefhebbers

Volledige versie: Rochefort 8
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Dit is mijn ding.
Beste bier op de markt.
En dan mag je er een Westvleteren 8 naast zetten, het zal 'kampen',
maar toch gaat mijn voorkeur naar de Rochefort.
Donker oranje bier met een lichte bitter bij aanvang, pure fondant chocolade,
lange half-zoete finale.
Dronk daarnet een Rochefort 8 die een jaar in de kelder had gerust: de fondant chocolade is weg...

(Niet aanbevolen voor alcoholici)
Wij deden ooit een blinddegustatie van de zes trappisten, Rochefort blonk uit met de mooiste neus. de winnaar echter was... Chimay blauw!cheers
Heb ik ook liggen, euh sorry, staan.
Maar toch liever de Rochefort 8
Alééé bert joh, den dix pakken eh!
Chimay 75cl een jaar of 5-10 laten liggen, schitterend!
(09-01-2010 12:47 AM)Venne schreef: [ -> ]Alééé bert joh, den dix pakken eh!

Ik ga u moeten gelijk geven, Venne....
Heb me een bakske 10 aangeschaft vorige week.
Heb er al een paar geproefd naast de 8.
't Is gebrouwen door paterkes, en misschien daarom dat het zo goddelijk is....
Tasting note volgt wel eens, als ik die naast de Westvleteren 12 en de St Bernardus 12 zet....

Rochefort 10 + Westvleteren 12 + St.Bernardus 12 = ...
=....zeer explosief....

@Venne, een Chimay 5 tot 10 jaar laten liggen, toch mee oppassen. Las ooit in een vertikale in de Knack dat 3 jaar de top zou zijn, en na 5 jaar oxidatieve kenmerken optreden. Ik hou ze dus 3 jaar !
@Jo, blij te lezen dat de blauw er straf uitkwam, ben hier ook al jaren fan van, gisteren echter toch sterk genoten van een Bernardus 12, niet te koel geschonken trouwens. Was er wel toevallig een programma zeker die daar over ging. cheers Ik zou graag eens een blind degustatie doen met Sixtus en Bernardus 12, gisteren vond ik hem er toch aardig op gelijken.
Hey Dr Magoo, ben nu bezig met Blauwe van productiejaar 2005 en merk eigenlijk geen oxidatieve toetsen. Bij productie tellen ze 6 jaar bij als minimale houdbaarheidsdatum.
Maar tis zoals je hem graag drinkt, na enkele jaren wordt hij wat zachter en complexer.
Ex collega is daar Sales&Marketing directeur geworden.... moet er nog eens passeren en dan zou hij mij wat "speciallekes" laten proeven. Zou graag die blonde eens proeven die ze niet commercialiseren:-)
(28-01-2011 12:35 AM)Venne schreef: [ -> ]Hey Dr Magoo, ben nu bezig met Blauwe van productiejaar 2005 en merk eigenlijk geen oxidatieve toetsen. Bij productie tellen ze 6 jaar bij als minimale houdbaarheidsdatum.
Maar tis zoals je hem graag drinkt, na enkele jaren wordt hij wat zachter en complexer.
Ex collega is daar Sales&Marketing directeur geworden.... moet er nog eens passeren en dan zou hij mij wat "speciallekes" laten proeven. Zou graag die blonde eens proeven die ze niet commercialiseren:-)

Bedoel je het "pintje" dat de Paterkes zelf drinken, 4.5°C ?
(09-01-2010 12:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]Wij deden ooit een blinddegustatie van de zes trappisten, Rochefort blonk uit met de mooiste neus. de winnaar echter was... Chimay blauw!cheers

Ik vermoed dus dat je degusteerde: Chimay, Rochefort, Orval, Westmalle, Westvleteren en Achel.

Probeer ook maar eens de Hollandse officiële trappist La Trappe en dan vooral de cuvée Quadruppel.

Mijn aanrader voor de hete zomerdagen: de blonde Westvleteren van een kleine 6°, bestaande uit drie verschillende soorten hop, bitter best!
en de sint-bernardus bier niet vergeten (de originele westvleteren)
(28-01-2011 03:33 PM)jazzper schreef: [ -> ]en de sint-bernardus bier niet vergeten (de originele westvleteren)

De "bijna" originele westvleteren.
(28-01-2011 01:57 PM)Tom schreef: [ -> ]
(09-01-2010 12:00 AM)vinejo schreef: [ -> ]Wij deden ooit een blinddegustatie van de zes trappisten, Rochefort blonk uit met de mooiste neus. de winnaar echter was... Chimay blauw!cheers

Ik vermoed dus dat je degusteerde: Chimay, Rochefort, Orval, Westmalle, Westvleteren en Achel.

Ja, maar de WestVleteren was niét de 12 jammer genoeg...
Ja, maar de WestVleteren was niét de 12 jammer genoeg...
[/quote]


Zelf vroeger héél wat Westvleteren gedronken: de groene capsule (Witte van ong. 6 graden), de blauwe capsule (acht graden) en de gele capsule (11,3 graden oftwel de "12"). De "12" schat ik ook hoger in dan de "8".

Voor de hype (toen de zwaarste versie tot het beste bier werd gekozen) was er eerst een limiet van tien bakken per klant en daarna 5 bakken.
Ook toen al in file staan aanschuiven rond het pleintje terwijl je de hazen door de velden zag springen.
Wie had toen kunnen vermoeden dat het nog een schuiloord zou worden voor "vuul Rogeetje"...
ging Colruyt deze West-Vleteren niet op de markt brengen watte Hoe zit het daar mee watteHuh
(28-01-2011 07:08 PM)gertt schreef: [ -> ]ging Colruyt deze West-Vleteren niet op de markt brengen watte Hoe zit het daar mee watteHuh

er zijn onderhandelingen bezig om geschenkverpakkingen van westvleteren (zoals je ze in de vrede kunt krijgen) met twee glazen en 2 of 3 flesjes te verkopen (en dat zal ws vanaf september of vroeger zijn)

sint bernardus brouwde vroeger voor westvleteren (voordat ze zelf een brouwerij opgestart hebben) dus het originele recept is nog steeds in handen van sint bernardus... alhoewel er niet zoveel verschil tussen beiden is natuurlijk
(28-01-2011 08:35 PM)jazzper schreef: [ -> ][quote='gertt' pid='10105' dateline='1296234524']
dus het originele recept is nog steeds in handen van sint bernardus... alhoewel er niet zoveel verschil tussen beiden is natuurlijk

Ah? Dronk die onlangs en had nochtans totaal geen Westvleteren-zelfs geen trappist -gevoel
@ Vinejo; blij dat ge het schrijft; zelfde ervaring....
Voor mezelf ben ik na enkele weken St. Bernardus Abt 12, Westvleteren 12 en Rochefort 10 te hebben geproefd tot deze conclusie gekomen:
1 - Rochefort 10
2 - Westvleteren 12
3 - St Bernardus Abt 12
De St Bernardus, absoluut een schtterend bier, maar als ik de Westvleteren daarnaast zet is die toch meer verfijnd en uitgebalanceerd daar waar de bananensmaak bij de St Bernardus primeert. Zo een banaantje dat echt volrijp is.
De WVl heeft ook dat banaantje, maar dus meer in balans met de andere smaken. Een paar korreltjes kandijsuiker maar toch een gezonde bitter in de afdronk.
Maar de Rochefort 10 haalt het voor mij op zijn collega's.
Een fantastisch full-bodied bier. Krachtiger, in alle dimensies dan de 8, met ook wat meer rozijn. Zwaar, romig bier, en niet alleen owv de 11.3°.
Geen biertje dat je de hele avond drinkt op café...

Ben wel 3 kilo bijgekomen om tot deze conclusie te komen...
Hoe oud waren die bieren respectievelijk ? Pas uit de rekken of na kelderrijping ? Een bruine Westmalle van een paar jaar oud is totaal niet te vergelijken met een jonge. Jammer dat die niet meedeed. De volgende keer een try out in blonde trappist misschien ? Kan ook interessant zijn... Mooi experiment !
Niet uit de rekken, maar uit de kelder van de biermarchand,
al zullen ze daar wel niet te lang gestaan hebben... (de Rochefort 10 waarvan het flesje hier bij me staat bvb, is gebotteld op 17/11/2010)
Niet lang bewaard, laten we het daar op houden.
Maar een Westmalle trappist bruin (drink ik ook nu en dan)
hoort om eerlijk te zijn niet in dit rijtje thuis.
De drie besproken bieren vind ik -persoonlijk - toch een klasse hoger.

Blonde vergelijking is ook een optie, Doc.
Maar eerst de kilo's er weer af lopen Smile
Complexiteit van een gerijpte Westmalle bruin, eens naast een Bernardus zetten. De Westmalle is romig, heeft finesse maar geen krachtpatser. Toch eens de moeite doen om een W. van 3 jaar te proeven, zeer lekker hoor ! Bij mij overleven ze (trappisten allerlei )ook niet zo lang, maar hadden ooit de chance om op een kotfuif een bak van onder iemands bed te toveren die daar blijkbaar al enkele jaren stond, en die was rap uit onder de genodigden tot grote spijt van de gulle bewoner.
En wat mag er niet al bóven die bak gebeurd zijn in die drie jaren...

Wink
Ja, dat vroegen wij ons inderdaad ook af, de flessen hadden het allemaal overleefd EN waren er alleen maar beter op geworden. Dit verbaasde mij toen wel wat, want eigenlijk ben ik geen echte Westmalle dubbel fan. Maar als ze gerijpt zijn , mannekes, zoo romig en vol finesse....
Trappisten zijn jong al lekker maar na wat jaartjes krijgen ze toch die mooie complexiteit.
Daarstraks nog een bleu van 2005 en dan een niet trappist maar nog veel beter: een Girardin Geuze van 99.
Idd bert Rochefort is top!
(05-03-2011 11:42 PM)Venne schreef: [ -> ]Trappisten zijn jong al lekker maar na wat jaartjes krijgen ze toch die mooie complexiteit.

zeer juist, vrijdagavond nog maar eens bewezen (en niet alleen voor trappisten het geval, zet deze week wel iets op t forum)
Deze avond nog eens een Rochefort'ke 8, als afsluiter.
Zalig toch...
Koffie, chocola, speculoos & candijsuiker domineren in neus en mond.
Knabbel, knabbel, knabbel

Aan allen met een alcohol-probleem: afblijven!!
Big Grin
(04-03-2011 10:46 PM)Bert schreef: [ -> ]Voor mezelf ben ik na enkele weken St. Bernardus Abt 12, Westvleteren 12 en Rochefort 10 te hebben geproefd tot deze conclusie gekomen:
1 - Rochefort 10
2 - Westvleteren 12
3 - St Bernardus Abt 12
De St Bernardus, absoluut een schtterend bier, maar als ik de Westvleteren daarnaast zet is die toch meer verfijnd en uitgebalanceerd daar waar de bananensmaak bij de St Bernardus primeert. Zo een banaantje dat echt volrijp is.
De WVl heeft ook dat banaantje, maar dus meer in balans met de andere smaken. Een paar korreltjes kandijsuiker maar toch een gezonde bitter in de afdronk.
Maar de Rochefort 10 haalt het voor mij op zijn collega's.
Een fantastisch full-bodied bier. Krachtiger, in alle dimensies dan de 8, met ook wat meer rozijn. Zwaar, romig bier, en niet alleen owv de 11.3°.
Geen biertje dat je de hele avond drinkt op café...

Ben wel 3 kilo bijgekomen om tot deze conclusie te komen...

De WV nog altijd niet gedronken, maar net wel de Sint Bernardus 12 (en 8) en volg volledig uw mening (en die van CT overigens Smile 94 vs 92). Rochefort heeft bij mij ook meer eigenheid dan St Bernardus (ik zou die laatste blind moeilijker herkennen). De 10 (s is wel wat zwaar voor geregelde consumptie, maar de 8 is daarin onovertroffen.
(09-01-2010 12:47 AM)Venne schreef: [ -> ]Alééé bert joh, den dix pakken eh!
Chimay 75cl een jaar of 5-10 laten liggen, schitterend!

'k Ben op mijn gemak "nen dix" aan het proeven: zeer goed. Het is een 10 die al een tijdje in mijn kelder staat, en dit bier is zeker niet plomp of zoet. Mooie zuren (groot verschil met West-Vleteren). Klasse!
(20-11-2012 02:47 PM)Matten schreef: [ -> ]
(09-01-2010 12:47 AM)Venne schreef: [ -> ]Alééé bert joh, den dix pakken eh!
Chimay 75cl een jaar of 5-10 laten liggen, schitterend!

'k Ben op mijn gemak "nen dix" aan het proeven: zeer goed. Het is een 10 die al een tijdje in mijn kelder staat, en dit bier is zeker niet plomp of zoet. Mooie zuren (groot verschil met West-Vleteren). Klasse!

Gisteren ook nog nen dix gedronken, na een 8.
Top, hé die Rocheforkes
Pagina's: 1 2
Koppelingen