wijnliefhebbers

Volledige versie: Couly-Dutheil Chinon
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5
Bedankt voor deze TN. Interessante info, Tom T Smile
Ik dacht, zal me effe opofferen voor die mede Loire liefhebbers hier...
Chinon Clos de l'Echo 2009

In de neus wat animaal, mineraal, "ijzer", fruit staat te drummen op de achtergrond. Donkere ondoordringbare, zwarte kleur... en dan vormt zich na het uitschenken van een tweede, derde,... glas een troebele grauwwitte sluier op de wijn. Na walsen blijft deze droesem aan het glas plakken en verandert de wijn als het ware in een papje. Bij het overgieten in de karaf verstopt het gebruikte zeefje/filtertje quasi direct door deze melkachtige droesem. De resterende wijn in de fles ziet er uit alsof men er een haas in gemarineerd heeft...

Nooit meegemaakt. Eerste spontane reactie: de wijn is aan het hergisten op fles.Huh
(01-01-2015 11:03 PM)Innesto schreef: [ -> ]Chinon Clos de l'Echo 2009

In de neus wat animaal, mineraal, "ijzer", fruit staat te drummen op de achtergrond. Donkere ondoordringbare, zwarte kleur... en dan vormt zich na het uitschenken van een tweede, derde,... glas een troebele grauwwitte sluier op de wijn. Na walsen blijft deze droesem aan het glas plakken en verandert de wijn als het ware in een papje. Bij het overgieten in de karaf verstopt het gebruikte zeefje/filtertje quasi direct door deze melkachtige droesem. De resterende wijn in de fles ziet er uit alsof men er een haas in gemarineerd heeft...

Nooit meegemaakt. Eerste spontane reactie: de wijn is aan het hergisten op fles.Huh

Wijn kan toch interessant zijn hé Innesto.Wink
(02-01-2015 02:32 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(01-01-2015 11:03 PM)Innesto schreef: [ -> ]Chinon Clos de l'Echo 2009

In de neus wat animaal, mineraal, "ijzer", fruit staat te drummen op de achtergrond. Donkere ondoordringbare, zwarte kleur... en dan vormt zich na het uitschenken van een tweede, derde,... glas een troebele grauwwitte sluier op de wijn. Na walsen blijft deze droesem aan het glas plakken en verandert de wijn als het ware in een papje. Bij het overgieten in de karaf verstopt het gebruikte zeefje/filtertje quasi direct door deze melkachtige droesem. De resterende wijn in de fles ziet er uit alsof men er een haas in gemarineerd heeft...

Nooit meegemaakt. Eerste spontane reactie: de wijn is aan het hergisten op fles.Huh

Wijn kan toch interessant zijn hé Innesto.Wink

Iets heel raar toch. Hergisting zou toch wat CO2 moeten veroorzaken. Lijkt me een fout bij de klaring of zo (eiwitten of bentoniet)?
Nooit meegemaakt hier, hoop het ook nooit mee te maken want heb zo 1 flesje liggen Rolleyes (van Colruyt ook bij jou? )
(02-01-2015 09:43 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(02-01-2015 02:32 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(01-01-2015 11:03 PM)Innesto schreef: [ -> ]Chinon Clos de l'Echo 2009

In de neus wat animaal, mineraal, "ijzer", fruit staat te drummen op de achtergrond. Donkere ondoordringbare, zwarte kleur... en dan vormt zich na het uitschenken van een tweede, derde,... glas een troebele grauwwitte sluier op de wijn. Na walsen blijft deze droesem aan het glas plakken en verandert de wijn als het ware in een papje. Bij het overgieten in de karaf verstopt het gebruikte zeefje/filtertje quasi direct door deze melkachtige droesem. De resterende wijn in de fles ziet er uit alsof men er een haas in gemarineerd heeft...

Nooit meegemaakt. Eerste spontane reactie: de wijn is aan het hergisten op fles.Huh

Wijn kan toch interessant zijn hé Innesto.Wink

Iets heel raar toch. Hergisting zou toch wat CO2 moeten veroorzaken. Lijkt me een fout bij de klaring of zo (eiwitten of bentoniet)?
Nooit meegemaakt hier, hoop het ook nooit mee te maken want heb zo 1 flesje liggen Rolleyes (van Colruyt ook bij jou? )

Inderdaad rare boel... Ik dronk afgelopen jaar nog een fles uit hetzelfde lot en die was meer dan oké. Vraag is wat ik met mijn twee resterende flessen moet aanvangen. Nu nog eentje opentrekken of ze zoals gepland de nodige kelderrust geven. Ze komen inderdaad van de Colruyt. Dus omruilen zal wel geen probleem zijn daar het overduidelijk een serieus foute fles is.
Clos de l'echo 1997: kortom topfles aan 13eurokes destijds. Mooier kan Cab F niet worden, groene paprika, grafiet, inkt, sousbois. Perfect versmolten Cf, love it...2020 halen lijkt me geen probleem, er tot dan afblijven wel.
Op Claude !!
97 was een topjaar in loire, heb ook nog een loireke van 97 liggen.... dit brengt me op een idee kris :-)
https://www.youtube.com/watch?v=ErQvjmme_L0 punk

(20-02-2015 10:17 AM)Venne schreef: [ -> ]97 was een topjaar in loire, heb ook nog een loireke van 97 liggen.... dit brengt me op een idee kris :-)
Clos de l'echo 2011

ik wist dat dit een bewaarwijn is, maar ik hoopte dat het mindere jaar een minder stevige wijn zou geven. Niet dus... Bescheiden neus met wat rood fruit, mineralig, en wat laurier. In de mond ook rood fruit, stevig droogtrekkende tannines, fijne zuren, en een bittere afdronk. Op een bepaald moment had ik retronasaal wat alcohol. Blijkt dat deze wijn 14,5% (!) heeft. Dit is echt moeilijk te behappen op dit moment.
Ik heb me nog een flesje Crescendo besteld. 2010, Loire... Eentje voor binnen een jaar of 10-15 :-)
(09-03-2015 09:18 PM)Olivier schreef: [ -> ]Clos de l'echo 2011

ik wist dat dit een bewaarwijn is, maar ik hoopte dat het mindere jaar een minder stevige wijn zou geven. Niet dus... Bescheiden neus met wat rood fruit, mineralig, en wat laurier. In de mond ook rood fruit, stevig droogtrekkende tannines, fijne zuren, en een bittere afdronk. Op een bepaald moment had ik retronasaal wat alcohol. Blijkt dat deze wijn 14,5% (!) heeft. Dit is echt moeilijk te behappen op dit moment.

Is hij al uit? Ben wel benieuwd hoe die evolueert anders...
was nog niet uit... Maar weinig evolutie eigenlijk. Blijft streng karakter behouden, inclusief bittere afdronk en wat alcoholisch karakter. Komt de hoge alcohol van chaptalisatie, denk je?
(10-03-2015 07:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]was nog niet uit... Maar weinig evolutie eigenlijk. Blijft streng karakter behouden, inclusief bittere afdronk en wat alcoholisch karakter. Komt de hoge alcohol van chaptalisatie, denk je?

Hm... Geen idee.. Anderzijds, waarom zouden ze een Chinon naar 14,5° chaptaliseren...?
(10-03-2015 10:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2015 07:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]was nog niet uit... Maar weinig evolutie eigenlijk. Blijft streng karakter behouden, inclusief bittere afdronk en wat alcoholisch karakter. Komt de hoge alcohol van chaptalisatie, denk je?

Hm... Geen idee.. Anderzijds, waarom zouden ze een Chinon naar 14,5° chaptaliseren...?
Inderdaad, dat is zelfs verboden.
(10-03-2015 11:17 PM)de populist schreef: [ -> ]
(10-03-2015 10:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2015 07:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]was nog niet uit... Maar weinig evolutie eigenlijk. Blijft streng karakter behouden, inclusief bittere afdronk en wat alcoholisch karakter. Komt de hoge alcohol van chaptalisatie, denk je?

Hm... Geen idee.. Anderzijds, waarom zouden ze een Chinon naar 14,5° chaptaliseren...?
Inderdaad, dat is zelfs verboden.

"La chaptalisation est réalisée si le degré naturel est insuffisant : cette pratique est réglementée" (wikipedia over chinon)

"Winemaking in the Loire is characterized by a general avoidance of barrel aging and malolactic fermentation. However some winemakers have begun experimenting with both. Chaptalization is permitted here and can help wine makers compensate for the under ripeness of the grapes in some years. " (wikipedia over Loire)

Ik weet niet of deze wijn gechaptaliseerd is, maar het mag dus wel degelijk.
(10-03-2015 11:32 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(10-03-2015 11:17 PM)de populist schreef: [ -> ]
(10-03-2015 10:34 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-03-2015 07:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]was nog niet uit... Maar weinig evolutie eigenlijk. Blijft streng karakter behouden, inclusief bittere afdronk en wat alcoholisch karakter. Komt de hoge alcohol van chaptalisatie, denk je?

Hm... Geen idee.. Anderzijds, waarom zouden ze een Chinon naar 14,5° chaptaliseren...?
Inderdaad, dat is zelfs verboden.

"La chaptalisation est réalisée si le degré naturel est insuffisant : cette pratique est réglementée" (wikipedia over chinon)

"Winemaking in the Loire is characterized by a general avoidance of barrel aging and malolactic fermentation. However some winemakers have begun experimenting with both. Chaptalization is permitted here and can help wine makers compensate for the under ripeness of the grapes in some years. " (wikipedia over Loire)

Ik weet niet of deze wijn gechaptaliseerd is, maar het mag dus wel degelijk.
Chaptalisatie mag wel natuurlijk, maar niet tot zo'n hoog alcoholgehalte. Dat is gelimiteerd in het cahier de charge.
Ik heb nog 5 flessen "Baronnie Madeleine" 2011. Die eerste fles was behoorlijk tegengevallen, maar waarschijnlijk ook veel te vroeg gedronken.

Ik ga dit weekend nog eens ééntje checken...
La Baronnie Madeleine 2011

Is al een stuk meer op z'n plooi gekomen na een jaartje kelderrust.
Eerst overheerst de alcohol (14,5 % !) zowel in de neus als de mond, maar dat verbetert heel snel. Opgelegde kersen, gekookte groenten, natte steen en een vleugje kruiden zijn aroma's die achtereenvolgens tevoorschijn komen. In de mond zit alles nog niet helemaal op z'n plaats (alcohol komt soms nog piepen), maar komt goed; alles is aanwezig om binnen 2 a 3 jaar helemaal in orde te zijn !
(14-03-2015 09:08 PM)Dave schreef: [ -> ]La Baronnie Madeleine 2011

Is al een stuk meer op z'n plooi gekomen na een jaartje kelderrust.
Eerst overheerst de alcohol (14,5 % !) zowel in de neus als de mond, maar dat verbetert heel snel. Opgelegde kersen, gekookte groenten, natte steen en een vleugje kruiden zijn aroma's die achtereenvolgens tevoorschijn komen. In de mond zit alles nog niet helemaal op z'n plaats (alcohol komt soms nog piepen), maar komt goed; alles is aanwezig om binnen 2 a 3 jaar helemaal in orde te zijn !

klinkt herkenbaar. Ik denk ook dat het wel goed komt met de Clos de l'Echo, maar zal toch nog een tijdje duren. Denk zelfs meer dan 3 jaar. Ik heb er nog eentje liggen. Nu nog zo lang kunnen laten liggen natuurlijk...
(14-03-2015 09:31 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(14-03-2015 09:08 PM)Dave schreef: [ -> ]La Baronnie Madeleine 2011

Is al een stuk meer op z'n plooi gekomen na een jaartje kelderrust.
Eerst overheerst de alcohol (14,5 % !) zowel in de neus als de mond, maar dat verbetert heel snel. Opgelegde kersen, gekookte groenten, natte steen en een vleugje kruiden zijn aroma's die achtereenvolgens tevoorschijn komen. In de mond zit alles nog niet helemaal op z'n plaats (alcohol komt soms nog piepen), maar komt goed; alles is aanwezig om binnen 2 a 3 jaar helemaal in orde te zijn !

klinkt herkenbaar. Ik denk ook dat het wel goed komt met de Clos de l'Echo, maar zal toch nog een tijdje duren. Denk zelfs meer dan 3 jaar. Ik heb er nog eentje liggen. Nu nog zo lang kunnen laten liggen natuurlijk...

Was uiteindelijk op z'n best (meest in balans) op dag 3. Ik heb geen haast voor de volgende fles.
Een hele poos geleden (waardoor ik me geen jaartallen meer herinner) heb ik ergens eens een Clos de l'Echo besteld in een restaurantje in Wilrijk. Een kelderrestje van zo'n 15 jaar oud. Niet te duur, dus ik wou toch echt wel eens meemaken wat dat zou geven. En dat viel dus bijzonder goed mee, geen slijtage of niks, gewoon lekker.

Vorige maand de '11 geproefd en die lijkt me toch ook dat potentieel te hebben.
(17-03-2015 05:41 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Een hele poos geleden (waardoor ik me geen jaartallen meer herinner) heb ik ergens eens een Clos de l'Echo besteld in een restaurantje in Wilrijk. Een kelderrestje van zo'n 15 jaar oud. Niet te duur, dus ik wou toch echt wel eens meemaken wat dat zou geven. En dat viel dus bijzonder goed mee, geen slijtage of niks, gewoon lekker.

Vorige maand de '11 geproefd en die lijkt me toch ook dat potentieel te hebben.

Vanavond de 2011 geopend en die bevalt me enorm. Zwart fruit, mooie tannines. Zeer zacht en evenwichtig. 14,5°, maar licht gekoeld komt hij niet alcoholisch over.
(10-07-2014 10:45 PM)Terretoir schreef: [ -> ]Crescendo 09

Ik dacht, kom... Dat is al een jaar of 5 oud, dat zal wel meevallen. Nee dus... Streng, veel hout, tanninnes. Geen Loire (CF) gevoel! Eerder nen BDX dat overdreven veel hout had gezien... Ik heb er nog eentje liggen, zal voor binnen een jaar of 10 tien zijn. Wel serieuze materie ze. Gaat wel goed komen. Zou er zelfs nog wel eentje durven bijkopen, zo hoog schat ik deze in.

Heb ooit hetzelfde gevoel gehad bij ne jonge Noiré van Alliet. Topcuvées uit de loire hebben echt wel tijd nodig, 10-15jaar ?
(03-12-2015 10:17 PM)Gerten schreef: [ -> ]
(17-03-2015 05:41 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Een hele poos geleden (waardoor ik me geen jaartallen meer herinner) heb ik ergens eens een Clos de l'Echo besteld in een restaurantje in Wilrijk. Een kelderrestje van zo'n 15 jaar oud. Niet te duur, dus ik wou toch echt wel eens meemaken wat dat zou geven. En dat viel dus bijzonder goed mee, geen slijtage of niks, gewoon lekker.

Vorige maand de '11 geproefd en die lijkt me toch ook dat potentieel te hebben.

Vanavond de 2011 geopend en die bevalt me enorm. Zwart fruit, mooie tannines. Zeer zacht en evenwichtig. 14,5°, maar licht gekoeld komt hij niet alcoholisch over.

Niveau Alliet Noiré voor u, Gerten? (zie ook bovenstaande post van Kris)
(03-12-2015 10:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(03-12-2015 10:17 PM)Gerten schreef: [ -> ]
(17-03-2015 05:41 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Een hele poos geleden (waardoor ik me geen jaartallen meer herinner) heb ik ergens eens een Clos de l'Echo besteld in een restaurantje in Wilrijk. Een kelderrestje van zo'n 15 jaar oud. Niet te duur, dus ik wou toch echt wel eens meemaken wat dat zou geven. En dat viel dus bijzonder goed mee, geen slijtage of niks, gewoon lekker.

Vorige maand de '11 geproefd en die lijkt me toch ook dat potentieel te hebben.

Vanavond de 2011 geopend en die bevalt me enorm. Zwart fruit, mooie tannines. Zeer zacht en evenwichtig. 14,5°, maar licht gekoeld komt hij niet alcoholisch over.

Niveau Alliet Noiré voor u, Gerten? (zie ook bovenstaande post van Kris)

Ja, echt de nagel op de kop. Samen met Alliet voor mij de beste Loire in het rood. Diezelfde vlezigheid, zwart rijp fruit en toch elegant en totaal niet vermoeiend, ondanks het verbazend alcoholgehalte.
In delhaize zag ik de cuvee 'les gravieres' 2014. Ik kon er wel niks van op de couly dutheil website terugvinden. Kent iemand van jullie deze cuvee? Supermarktcuvee? Zou 3-5 j bewaren. Kost net geen 10 euro.
(05-12-2015 06:31 PM)Olivier schreef: [ -> ]Deze?

http://coulydutheil-chinon.com/images/vs...132_fr.pdf

Nee, heb me vergist, de cuvee in delhaize noemt 'les chatelieres' en is niet terug te vinden op de site...
Ik proefde de Chatelieres 2014 van Delhaize en vond hem p/q zééér goed. Omdat de wijn niet terug te vinden was op de site can Couly-Dutheil stuurde ik hen een mailtje. Antwoord:

"Bonjour et merci de l’intérêt que vous portez à notre domaine et ses vins.
Les Chatelières sont réservées à certains marchés à l’export (Delhaize en Belgique). L’équivalent sur notre site est représenté par Les gravières 2014

Bien cordialement,

Catherine Gohier
Arnaud & Jacques Couly Dutheil
Pagina's: 1 2 3 4 5
Koppelingen