wijnliefhebbers

Volledige versie: Tenuta Monteti, Toscane
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
de 2007 gisterenavond ontkurkt, ik was vergeten om iets op tijd uit de garage te halen, was dus nog aan de frisse kant, mijn grote bestelling geeft me wel de kans om eens iets half blind te drinken Wink ik had voor het ontkurken geen idee over de blend : wel leuk om dus zelf eens op zoek te gaan en niet zo gemakkelijk : ik had er klassiek Frans (voor mij bdx dus Big Grin) in herkend en dan nog iets dat ik moeilijk kon thuisbrengen : ik dacht aan mengeling van Syrah + Sangiovese bovenop de CS (50%) en Merlot (25%), maar het bleek om 25% Alicante te gaan, ik denk 1e keer dat ik deze druif drink

scores RP91, WS92 en VG88

nog aan de jonge kant en is me nog iets te scherp, ik zal hem morgen eens verder proeven, maar de score van VG lijkt me wel ongeveer correct, blijft mooie P/K aan 11 €
VG = Gary Vaynerchuck?
(17-03-2012 10:00 PM)carl schreef: [ -> ]VG = Gary Vaynerchuck?

Veronelli-Guide
(17-03-2012 10:13 PM)Kris G schreef: [ -> ]
(17-03-2012 10:00 PM)carl schreef: [ -> ]VG = Gary Vaynerchuck?

Veronelli-Guide

Sorry, nog nooit van gehoord. Blush
geeft voor heel veel Italiaanse wijn een score, ik zal de komende maanden wel merken wat hun scores waard zijn zeker? Wink
vandaag verder geproefd en ik blijf bij mijn 88 score (op CT 91) wat P/K natuurlijk heel mooi is, ik blijf (in tegenstelling tot iemand anders...Wink) trouw aan mijn score systeem en daarin is 88 nog steeds een mooie wijn, die persoon in kwestie (over wie zou het toch gaanHuh Wink) gebruikt een 88-score zelfs niet meer denk ik, tenzij hij château migraine voorgeschoteld krijgt zeker?

wijntechnisch wel in orde, maar die Alicante-druif is precies toch niet volledig mijn ding, doet een beetje aan Rhône denken Rolleyes
De 2011 ,

Een zeker kruidigheid in de neus , kruidnagel , oregano , chocolade en rood fruit . en nog een braambessen ook Smile .

De kruidigheid neemt de start en wordt meteen opgevolgd door sappig rood fruit , een hint van tabak en een splinter hout die het middenpalet en de zuren mooi,met elkaar verbinden . Om uit te vloeien in een middel tot lange afdronk

90 /100 en een uitmuntende prijs kwaliteit verhouding !
Gisteren BBQ gegeten , de rest van de fles bij een gemarineerd steakje.
Opnieuw deed de wijn het zeer goed ..'
Monteti 10 anni dopo 2006 .

De flessen verbleven tien jaar op het domein alvorens verkoop .

Men eerste Monteti !
Zeer bordeaux like .
Ti's dan ook nen bdx blend Wink .

Voor mij is dit tenvolle op dronk .
Fruit , tabak , grafiet , donkere chocolade .
Lichte kruidigheid maar zeer complex .
Alles heeft een mooie aaneenschakeling en ook de finish is machtig ! 92-93

Bij het menu van oudjaar geserveerd naast ne côte à l'os .
Heb op men alleen de fles uitgedronken Blush .
Der was wel nog wat vlees over ...


Mods kan de ttopic titel veranderd worden naar Tenuta Monteti aub ?

Ze hebben eigenlijk drie wijnen .

Monteti , caburnio 2de wijn en TM een rosé wijn .
Titel is aangepast, goed opgemerkt.
Is deze wijn in de buurt verkrijgbaar, Greg?
Merci , al de wijnen zijn verkrijgbaar bij Vitisvin te Drongen .

Bijkomende info de blend is :

50% Petit Verdot, 30% Cabernet Franc en 20% Cabernet Sauvignon .
Monteti 2006 Speciale Editie ( Tien jaar op het domein verbleven )
Italië Toscana

18 maand hout 70 % nieuw 30% oud

50% Petit Verdot, 30% Cabernet Franc en 20% Cabernet Sauvignon

Typische geur van BDX maar dan met die extra toets .
Waardoor je zou denken , héhé deze komt niet uit BDX zelf !

Machtige wijn .
Heeft alles wat een topwijn in deze stijl moet hebben.
Volgeladen van fruit , spanning , materie .
Zuren en rijpe tannines , af over de ganse lijn .93
Tenuta Monteti 'Monteti' 2007;

Blend van petit Verdot, Cab/Franc en Cab/Sauv, 18 maanden op eik, niet gefilterd.

Fantastische neus Toscanië ten top; full body, goede structuur, iets teveel zuren naar mijn goesting, ook op dag 2 maar toch 92p - 2008 is beter.

Grtz
(25-09-2017 06:38 PM)fleer schreef: [ -> ]Tenuta Monteti 'Monteti' 2007;

Blend van petit Verdot, Cab/Franc en Cab/Sauv, 18 maanden op eik, niet gefilterd.

Fantastische neus Toscanië ten top; full body, goede structuur, iets teveel zuren naar mijn goesting, ook op dag 2 maar toch 92p - 2008 is beter.

Grtz

Zuren in Italiaanse wijn zijn altijd wat meer uitgesproken dan in Spaanse hé, Patrick Wink
(25-09-2017 06:45 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-09-2017 06:38 PM)fleer schreef: [ -> ]Tenuta Monteti 'Monteti' 2007;

Blend van petit Verdot, Cab/Franc en Cab/Sauv, 18 maanden op eik, niet gefilterd.

Fantastische neus Toscanië ten top; full body, goede structuur, iets teveel zuren naar mijn goesting, ook op dag 2 maar toch 92p - 2008 is beter.

Grtz

Zuren in Italiaanse wijn zijn altijd wat meer uitgesproken dan in Spaanse hé, Patrick Wink

Wink ik begrijp het ... sommige wijnen vragen om wat "beet" en bij sommige proef ik het liever niet.
(25-09-2017 06:56 PM)fleer schreef: [ -> ]
(25-09-2017 06:45 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-09-2017 06:38 PM)fleer schreef: [ -> ]Tenuta Monteti 'Monteti' 2007;

Blend van petit Verdot, Cab/Franc en Cab/Sauv, 18 maanden op eik, niet gefilterd.

Fantastische neus Toscanië ten top; full body, goede structuur, iets teveel zuren naar mijn goesting, ook op dag 2 maar toch 92p - 2008 is beter.

Grtz

Zuren in Italiaanse wijn zijn altijd wat meer uitgesproken dan in Spaanse hé, Patrick Wink

Wink ik begrijp het ... sommige wijnen vragen om wat "beet" en bij sommige proef ik het liever niet.

Mij persoonlijk heeft de zuurstructuur van klassieke oudere tempranillo toch al een paar keer fameus aan sangiovese doen denken... (bv. de rioja alta 904 en ook in iets mindere mate de 890)

Is natuurlijk enkel bij wijnen met wat leeftijd (+10 jaar). Jonger wordt dit wat toegedekt door de intensiteit van het fruit.

En het moet natuurlijk tempranillo zijn; met grenache en carignano e.a. heb je dat inderdaad nooit Wink
(26-09-2017 11:00 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(25-09-2017 06:56 PM)fleer schreef: [ -> ]
(25-09-2017 06:45 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-09-2017 06:38 PM)fleer schreef: [ -> ]Tenuta Monteti 'Monteti' 2007;

Blend van petit Verdot, Cab/Franc en Cab/Sauv, 18 maanden op eik, niet gefilterd.

Fantastische neus Toscanië ten top; full body, goede structuur, iets teveel zuren naar mijn goesting, ook op dag 2 maar toch 92p - 2008 is beter.

Grtz

Zuren in Italiaanse wijn zijn altijd wat meer uitgesproken dan in Spaanse hé, Patrick Wink

Wink ik begrijp het ... sommige wijnen vragen om wat "beet" en bij sommige proef ik het liever niet.

Mij persoonlijk heeft de zuurstructuur van klassieke oudere tempranillo toch al een paar keer fameus aan sangiovese doen denken... (bv. de rioja alta 904 en ook in iets mindere mate de 890)

Is natuurlijk enkel bij wijnen met wat leeftijd (+10 jaar). Jonger wordt dit wat toegedekt door de intensiteit van het fruit.

En het moet natuurlijk tempranillo zijn; met grenache en carignano e.a. heb je dat inderdaad nooit Wink

Daarom ben ik ook geen fan van Rioja, die zitten redelijk hoog in de zuren. Rioja crianza koop ik niet meer.
Toro, ook "tempranillo land", juist hetzelfde.

Grtz
Tenuta Monteti 'Monteti' Toscana 2008,

Blijf bij mijn vorig gedacht, de zuurtjes overheersen hier, ook op dag twee 91p
Ik herinner mij nog dat dit een wijn was die hoog scoorde op een tasting en dat doet een mens toch iets meer nadenken.

Vorige twee weken een Bréchet De Vaudieu 2010 en een La Ferme du Mont, Côte Capelan 2009 gedronken en die waren milder, niet dat ik daar wild van ben maar ze waren beter. (Qua prijs is dit ongeveer hetzelfde als de Monteti)
Ik geef hier gewoon mijn beleving weer.


Grtz
Dan hebben we het waarschijnlijk puur over een stijlverschil en geen kwaliteitsverschil?

Want als ik het goed zie scoorde je die Ferme du Mont eveneens 91: http://www.vinejo.freebb.be/thread-4014.html
(24-09-2018 04:49 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Dan hebben we het waarschijnlijk puur over een stijlverschil en geen kwaliteitsverschil?

Want als ik het goed zie scoorde je die Ferme du Mont eveneens 91: http://www.vinejo.freebb.be/thread-4014.html

Enerzijds heeft de Monteti zelfs meer body en smaak anderzijds dat zuurtje, het is maar hoeveel gewicht je geeft aan elk aspect.

Grtz
Er is wel een hemelsbreed verschil tussen evenwicht in de gemiddelde Franse wijn tov de gemiddelde Italiaanse wijn en dat situeert zich vooral op het gebied van zuren. Die zijn in zowat alle Italiaanse wijnen hoger. Dat maakt ze dan ook een pak veelzijdiger aan tafel. De traditionele Franse keuken gebruikt amper zuren, maar is gebaseerd op boter en room, terwijl men in Italië net wél veel types zuren in de keuken gebruikt, van tomaten tot balsamico.
Weinig Franse wijnen combineren met een gerecht met kruidiger en zuurdere accenten (uitgezonderd misschien Bourgogne / Beaujolais). Italiaanse wijnen daarentegen zijn zeer goed opgewassen tegen alle eerder Franse accenten in de keuken. Volgens mij ligt daar ook het toenemende succes van wijnen uit de laars, aangezien de meeste gezinnen meer en meer mediterrane toetsen in hun keuken brengen.

Wil dat zeggen dat Italiaanse wijnen "beter" zijn of dat je ze MOET lekker vinden?
Zeer zeker niet. Zoals ik altijd zeg, niemand kent je smaak beter dan jij. Anderzijds is het toch wel leuk om de horizon te verbreden, wat Fleer en de meeste anderen op dit forum blijkbaar volop doen!

Over Vaudieu nog: met de ijver en ambitie van Julien Brechet op Bosquets, is ook broer Lucien heel erg wakker geschoten en wat de laatste jaren daar gepresteerd werd is toch wel heel mooi, misschien wit zelfs nog straffer dan rood.
Tenuta Monteti 2008,

Blend van petit verdot, cabernet franc en cabernet sauvignon die elk jaar varieert - Scherpe kantjes zijn eraf, geweldige neus, perfect momenteel, mineraal, tabak 93p
Tenuta Monteti -TM rosé 2019
Blend van 80% merlot en 20% carbernet franc
Droog, licht kruidig, mineraal, met delicaat rood fruit, watermeloen en bloemige toetsen. Licht bitterken, niet storend
Kan als aperitief, maar is perfect inzetbaar aan tafel.
Is nu al lekker maar de ervaring leert dat hij na 1 à 2 jaar nog beter is.

Tip: van hetzelfde huis Caburnio Rosso Toscana IGT 2015, een dijk van een wijn, blend van 55% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Alicante, 5% Petit Verdot, 5% Cabernet Franc. De beste jaargang dat ik hiervan gedronken heb.
Caburnio - Tenuta Monteti 2015

Door de tip hierboven flessen van gekocht.

Rijke neus met veel diepte. Een pak fijne kruidigheid, kersen en een beetje zwart fruit.
De mond bevestigt de neus, de fijne kruiden en het rode fruit komen terug er zit ook een minerale toets in en dit alles gecombineerd zuren en tannines die mooi op hun plaats zitten. Mooie afronk ook.

Na een uurtje open te staan komt er zelfs meer een Bordeaux neus naarboven, ook in de mond wordt alles nog voller en rijker.

Echt heerlijk spul dit!
(15-05-2021 10:34 PM)shiraz schreef: [ -> ]staat momenteel in promo
--> https://vitis.vin/product-detail/product_id/2010317

thank you
2010 Monteti...

Klassieke neus, wat edele indrukken niet je alledaagse bdx blend.
De mond is complex, afgerond en boeiend.
Opt einde een tikje warmte waardoor het bij mij net geen ambrozijn is.
Desalniettemin hoort deze wijn bij de grotere.
'13 staat zijn mannetje naast een cote a l'os...
Understatement van het jaar.
Koppelingen