wijnliefhebbers

Volledige versie: André Perret, Condrieu - St Joseph
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
De wijnstreek van de noordelijke Rhone begint net voorbij Lyon (Vienne) en strekt zich uit tot Valence. Als we even de Diois vergeten (Cremant de Die) zijn Cornas en St Peray de twee Zuidelijkst gelegen appelaties.

We begonnen echter logischerwijze onze ontdekkingstocht in het meest noordelijke deel van de streek. Wie de baan langs de Rhone volgt vanuit Vienne komt eerst in Ampuis terecht (thuisbasis van de Cote Rotie), passeert vervolgens Condrieu (viognierland) en belandt even verder in Chavanay. In dit dorpje schuilt één van de meest gerenommeerde wijnbouwers uit de streek. Zo eentje waarvoor je een introductie nodig hebt om ontvangen te worden. Met dank aan Thierry.

André Perret bezit een twaalftal hectare wijngaarden (waarvan 5 in Condrieu) en maakt, naast de obligate Vin de Pays des Collines Rhodaniennes en witte en rode St Joseph, drie verschillende cuvées Condrieu. Sommige heuvels met viognierwijnstokken hebben een hellingsgraad van 50%. Het spreekt dus voor zich dat het oogsten manueel dient te gebeuren. Men heeft een ploeg van twintig plukkers die tussen 15 september en 1 oktober de oogst binnenhaalt.

Perret laat zijn witte druiven een achttal dagen vergisten op inoxcuves, tot ze een alcoholpercentage vertonen van om en bij de 7 %. Vervolgens steekt hij de wijn over op barriques om verder uit te gisten. Reden hiervoor is dat de wijnbouwer bij inoxcuves de temperatuur kan beheersen. Mocht hij dit niet doen zou de temperatuur oplopen tot meer dan 25 C°, met het risico dat de gisting stopt en er restsuiker in de wijn zou blijven. Vanaf een goede week verloopt de gisting minder onstuimig met temperaturen tot maximum 18C° zodat ze op barriques kan verder gaan.
Batonnage (het omroeren van de ‘lies’) wordt door Perret niet toegepast omdat de wijn te veel aan fraicheur zou verliezen.

De Condrieuwijnen rusten allen minstens een jaar op eikenhouten vaten. Het bijvullen van de vaten (ouillage) is nodig om “la part des anges” weer aan te vullen. Perret heeft per 17 barriques één barrique nodig om bij te vullen. Een ‘verlies’ van 6% van zijn opbrengst.

Jaargang 2012 kondigt zich niet zo positief aan, met heel wat regen, waardoor hoger gelegen percelen nogal wat ziektes op de druiven vertonen. De rendementen zullen sowieso laag zijn, wat voor de wijn op zich niet negatief is. Perret hoopt op een jaar zoals 2007, waar na 20 agustus een “été indien” zorgde voor een topjaar.
2011 is volgens Perret zowel in wit als rood een soepel jaar, met ronde tannines en lichte maar fijne wijnen. Een jaar om te drinken in afwachting van het meer gestructureerde 2010.

Filmpje van ons bezoek: zie hier

Tasting notes volgen morgen
Voor het volledige artikel + filmpje kan je hier terecht.


Tastings uit vat (de notities zijn kort en geven een momentopname weer die mogelijks niet representatief is voor de wijnen op fles)

St Joseph Blanc 2011: redelijk plat, gistaroma s , mist levendigheid

Condrieu Villages 2011: mooie, rijpe neus (abrikoos), in de mond gebrek aan zuren.

Condrieu Clos Chanson 2011: Paplaurier, amandel, boterachtig. Goed evenwicht en licht bittertje, enorme afdronk (witte perzik) Héél mooi!

Condrieu Chery 2011: Mineralige neus in romig bedje, citrus, agrume, licht vluchtig. We proefden hiervan twee verschillende vaten, het ene veel aromatischer dan het andere (puur hout).

Tastings uit fles:

VDP des Collines Rhodaniennes Marsanne 2010: Men mag volgens Perret nog steeds deze benaming gebruiken (in plaats van IGP). Caramel in de neus, peperkoek, fruit. Vettig in de mond maar mooi in zuren. Geoxideerde appel in de afdronk. Heeft eten nodig. 84

St Joseph Blanc 2010: Een blend van 50% marsanne en 50% rousanne. Bourgogneneusje, mankeert wat concentratie in de mond, lijkt wat gedilueerd.

Condrieu 2010: Boterspekjes, rijp fruit (abrikoos), zeer lang in de mond met een fijne smaak van perfect geintegreerd hout. Een lichte vegetaliteit houdt de wijn bijzonder fris. Schitterend! 92

Noot: Toen we zeiden dat het alcoholgehalte van 14% niet echt merkbaar was reageerde Perret met volgende quote: “14, c’ est même hors taxes…” Waarna hij toegaf dat het werkelijke alcoholpercentage 14,6 % bedroeg… Cool

Condrieu Chanson 2010 (slechts 2000 flessen/jaar): Mineraliteit in de neus, abrikoos, zeer complex. Veel fraicheur. In de afdronk alweer perzik (tientallen seconden) 92

Toen we vroegen hoe Perret de wijnen zo fris kan houden ondanks het hoge alcoholgehalte waren dit de bepalende factoren
- Geen batonnage
-Vergisting op lage temperatuur
-Geen maceration pelliculaire


Condrieu Chéry 2010: Fantastisch mooi, fijnzinnig aroma. In de mond ook heerlijk maar ier op t eind een licht branderig gevoel. 91+

Na het proeven op vat (2011) dacht ik niet echt een fan te zijn van Condrieu.
Na het proeven van de wijnen op fles ben ik bekeerd…


Rode wijnen (uit fles)

VDP merlot 2010: “Mon petit Petrus” Aldus de wijnbouwer.
Nu, het was geen Pétrus, maar wel een heel soepele en hartige wijn met pakken rood en zwart fruit. Iemand zei: “Si on fait des vins comme ça en St Emilion, on sauté un trou dans l’ air”

St Joseph Rood 2010: De witte peper springt uit het glas. In de mond soepel en sappig maar toch genoeg spanning. Kan 5-7tal jaren bewaren Heel mooie wijn, 123 euro op domein 89

St Joseph Les Grisières 2010: De naam Grèsiers is niet afkomstig van de naam van het perceel maar van de familie die toen eigenaar was.
Meer hout in de neus (rijpt op eiken vaten van één ‘wijn’ oud), iets geslotener (fruit zit wat verstopt). Zacht in de mond, réglisse. Veel krachtiger dan de vorige, tannines zijn perfect, zuren merkbaar maar zeer mooi evenwicht. Heeft eigenlijk 10 jaar nodig. Het lege glas rook heerlijk… 92

St Joseph Grèsiers 2009: Leder, cassis, koffie, boter. In de mond zijn de tannines duidelijker aanwezig, voller dan de 2010 (die wel meer finesse vertoonde). Toch raadde de wijnbouwer aan 2009 eerder te drinken dan 2010. Hier noteerde ik 18 maanden rijping op nieuw hout (in tegnspraak met vorige wijn, misschien verstond ik dit verkeerd).

Zowel in rood als wit proefden we wijnen met veel evenwicht en fraicheur (voorbehoud voor wit 2011).
Ons eerste bezoek was een meevaller over de hele lijn, hoewel we geen flessen kochten. Dit waren we verplicht aan de invoerder die voor de introductie zorgde, Cooreman, waarvoor dank. Op naar ons volgende adres!
Tof om lezen
(10-07-2012 05:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]St Joseph Rood 2010: De witte peper springt uit het glas. In de mond soepel en sappig maar toch genoeg spanning. Kan 5-7tal jaren bewaren Heel mooie wijn, 123 euro op domein 89

[

12,3€ mag ik hopen
(10-07-2012 07:20 PM)koen schreef: [ -> ]Tof om lezen
(10-07-2012 05:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]St Joseph Rood 2010: De witte peper springt uit het glas. In de mond soepel en sappig maar toch genoeg spanning. Kan 5-7tal jaren bewaren Heel mooie wijn, 123 euro op domein 89

[

12,3€ mag ik hopen

Gewoon effe controle of er een zot is die dat hier allemaal leest Big Grin
13 dus
(10-07-2012 07:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-07-2012 07:20 PM)koen schreef: [ -> ]Tof om lezen
(10-07-2012 05:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]St Joseph Rood 2010: De witte peper springt uit het glas. In de mond soepel en sappig maar toch genoeg spanning. Kan 5-7tal jaren bewaren Heel mooie wijn, 123 euro op domein 89

[

12,3€ mag ik hopen

Gewoon effe controle of er een zot is die dat hier allemaal leest Big Grin
13 dus

Wink

Btw : Zeer leuke TN's

Worden de wijnen van dit domein eigenlijk ergens verkocht in België?
(10-07-2012 07:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-07-2012 07:20 PM)koen schreef: [ -> ]Tof om lezen
(10-07-2012 05:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]St Joseph Rood 2010: De witte peper springt uit het glas. In de mond soepel en sappig maar toch genoeg spanning. Kan 5-7tal jaren bewaren Heel mooie wijn, 123 euro op domein 89

[

12,3€ mag ik hopen

Gewoon effe controle of er een zot is die dat hier allemaal leest Big Grin
13 dus

ja dus zot van wijn Gek?
(10-07-2012 07:38 PM)carl schreef: [ -> ]
(10-07-2012 07:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(10-07-2012 07:20 PM)koen schreef: [ -> ]Tof om lezen
(10-07-2012 05:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]St Joseph Rood 2010: De witte peper springt uit het glas. In de mond soepel en sappig maar toch genoeg spanning. Kan 5-7tal jaren bewaren Heel mooie wijn, 123 euro op domein 89

[

12,3€ mag ik hopen

Gewoon effe controle of er een zot is die dat hier allemaal leest Big Grin
13 dus

Wink

Btw : Zeer leuke TN's

Worden de wijnen van dit domein eigenlijk ergens verkocht in België?

Cooreman heeft een deel van het aanbod, 39 euro voor de Chery.
Heel mooi verslag, whish i was there

"St Joseph Rood 2010: De witte peper springt uit het glas. In de mond soepel en sappig maar toch genoeg spanning. Kan 5-7tal jaren bewaren Heel mooie wijn, 123 euro op domein 89"

123 euro watte 89 euro,...miljaar !!
Zeer mooi filmpke op de blog....met een geweldig liedje op de achtergrond (uit de eerste cd van Arcade Fire, geweldig goed van het eerste tot het laatste liedje!)
Ik vind de wijnen van André Perret erg lekker.

ik denk dat zijn Condrieu aan de top staat,
ik drink nu met plezier Chery en Clos Chanson 2014 en 2015,
Chery 2017 is al heerlijk.

Saint-Joseph red 2016 is heerlijk en Les Grisières 2015 is uitstekend.
(31-07-2019 12:05 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Ik vind de wijnen van André Perret erg lekker.

ik denk dat zijn Condrieu aan de top staat,
ik drink nu met plezier Chery en Clos Chanson 2014 en 2015,
Chery 2017 is al heerlijk.

Saint-Joseph red 2016 is heerlijk en Les Grisières 2015 is uitstekend.
De 2006 van de gewone SJ gedronken bij Vince en die was gewoon top. Toch één en ander ingeslagen van 2016 én een flesje Condrieu Chéry 2017. We zien wel wat het geeft
Vorige week haalde ik enkele Saint Josephs 2016 van André Perret. 2006 liet een grote indruk na dus wilde ik enkele 2016’s inslaan. Nu eentje geopend. De neus is niet erg open. Het is wat zoeken en aftasten maar beetje bij beetje komen blauwe bosbes, cigaar en zelfs iets ‘sauvage’ naar boven. Heel intrigerende neus. In de mond zeer rijp fruit, precies een handje vol bosbessen die ik aan t verorberen ben. De tannines zijn fijn en geven een lichte droogtrekking. Dit is een wijn om te ontdekken, op finesse. Sommigen zullen zeggen dat misschien iets meer volume gemogen had, een euvel dat trouwens op dag 2 weg is. Op dag 2 ook meer tintelende zuren. Dit is nu al te genieten maar wordt nog mooier.
Ook ik denk dat deze Saint-Joseph 2016 de volgende dag beter is, het is nog een jonge wijn.
Alain Perret St Joseph 2014.(maandag)

Fantastische neus, nochtans bij opentrekken volgens Olivier ontgoochelend.
Toen hij aankwam mocht ik ook al eens ruiken en proeven, vond dit toch in de neus al heel mooi, de mond gaf inderdaad heel weinig smaken.
Maar een uur of drie daarna: Peper! Zwart fruit . De mond is ook open en toegankelijk, sigaar, voelbare maar milde tannine.
Heel heel mooi.

(Oli)
Ik had deze wijn al eerder gedronken. Vorig jaar nog. Pop and pour, en direct genieten. Nu grote paniek na opentrekken : wat is hier gebeurd? Volledig vlak, gesloten, dumb phase. Met de moed in de schoenen de fles toch maar meegenomen, en een reserveflesje van iets anders meegepakt. Op het einde van de avond was de transformatie totaal. Oef, toch nog genieten...
Goedenavond, Jo.
Ik hou ook dat Saint-Joseph Rouge 2014.
Dit is wat ik schreef.
fDe neus is aangenaam, "klassiek", een beetje gesloten op zwarte bessen, bosbessen, toetsen van peper en viandé nuances. De agitatie roept vlierbes en viooltje op,
de mond is geconcentreerd, tannine en fris. Deze dichte wijn heeft een goed volume, de zuurtegraad met zwart fruit smaken en het materiaal zorgen voor een mooie balans en de afdronk op het fruit en een aangename bitterheid is van zeer mooie lengte.
(28-08-2019 07:20 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Goedenavond, Jo.
Ik hou ook dat Saint-Joseph Rouge 2014.
Dit is wat ik schreef.
fDe neus is aangenaam, "klassiek", een beetje gesloten op zwarte bessen, bosbessen, toetsen van peper en viandé nuances. De agitatie roept vlierbes en viooltje op,
de mond is geconcentreerd, tannine en fris. Deze dichte wijn heeft een goed volume, de zuurtegraad met zwart fruit smaken en het materiaal zorgen voor een mooie balans en de afdronk op het fruit en een aangename bitterheid is van zeer mooie lengte.

Net zoals ik m mij herinner, Thierry! thumbsup
Dank je, Jo, voor je interesse in wat ik schrijf.

Welterusten
Ik dronk gisteren een Saint-Joseph 2017 Rouge de Perret,
een zeer goed wijn,
de neus heeft aroma's van zwarte bessen en braambessen met heldere violette tonen en hints van zwarte peper op een licht rokerige achtergrond,
de mond is geconcentreerd en fris, met dichte en fijne tannines en een mooie zuurtegraad op vers zwart fruit. Deze uitgebalanceerde wijn, met een elegante soberheid, is voor mij zeer aangenaam, vol en lang met een paar vleugjes vlierbes in de afdronk.
(11-09-2019 09:00 AM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Ik dronk gisteren een Saint-Joseph 2017 Rouge de Perret,
een zeer goed wijn,
de neus heeft aroma's van zwarte bessen en braambessen met heldere violette tonen en hints van zwarte peper op een licht rokerige achtergrond,
de mond is geconcentreerd en fris, met dichte en fijne tannines en een mooie zuurtegraad op vers zwart fruit. Deze uitgebalanceerde wijn, met een elegante soberheid, is voor mij zeer aangenaam, vol en lang met een paar vleugjes vlierbes in de afdronk.

2017 is alweer een zeer mooi jaar in de Noordelijke Rhône, volgens Louis waarschijnlijk te drinken voor 2015 en 2016. Het weinige wat ik al proefde beviel me zeer.
(11-09-2019 04:45 PM)wvd schreef: [ -> ]
(11-09-2019 09:00 AM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Ik dronk gisteren een Saint-Joseph 2017 Rouge de Perret,
een zeer goed wijn,
de neus heeft aroma's van zwarte bessen en braambessen met heldere violette tonen en hints van zwarte peper op een licht rokerige achtergrond,
de mond is geconcentreerd en fris, met dichte en fijne tannines en een mooie zuurtegraad op vers zwart fruit. Deze uitgebalanceerde wijn, met een elegante soberheid, is voor mij zeer aangenaam, vol en lang met een paar vleugjes vlierbes in de afdronk.

2017 is alweer een zeer mooi jaar in de Noordelijke Rhône, volgens Louis waarschijnlijk te drinken voor 2015 en 2016. Het weinige wat ik al proefde beviel me zeer.

Hangt ervan af wat je zeer mooi vindt, natuurlijk. De 2017s die ik geproefd heb waren veel rijper dan de 2016s en ontbraken de spanning die je wil in noordelijke rhone.
In Perret geef ik momenteel de voorkeur aan Saint-Joseph 2016 tot 2017, maar ik weet niet hoe het zich daarna zal ontwikkelen.
Vanavond open ik mijn laatste fles van Saint-Joseph Rouge 2016 d'André Perret, nog steeds deze mooie neus die me verleidt met zijn aroma's van bramen en bosbessen en zijn hints van zwarte bessen, peper en viooltjes,
de mond heeft zijn ietwat sobere kant behouden die ik heerlijk vind.
Het looistof is dicht, het geeft een mooi volume en een indruk van balans door zich te verenigen met de aangename zuurgraad met de smaken van vers zwart fruit. De afdronk verlengd door zuurgraad profiteert van de smaken ervan en heeft een delicate bitterheid.
Een zeer jonge wijn, gemaakt om te bewaren, maar zo goed nu dat ik niet weet hoe ik een paar flessen moet bewaren
(01-10-2019 08:44 PM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Vanavond open ik mijn laatste fles van Saint-Joseph Rouge 2016 d'André Perret, nog steeds deze mooie neus die me verleidt met zijn aroma's van bramen en bosbessen en zijn hints van zwarte bessen, peper en viooltjes,
de mond heeft zijn ietwat sobere kant behouden die ik heerlijk vind.
Het looistof is dicht, het geeft een mooi volume en een indruk van balans door zich te verenigen met de aangename zuurgraad met de smaken van vers zwart fruit. De afdronk verlengd door zuurgraad profiteert van de smaken ervan en heeft een delicate bitterheid.
Een zeer jonge wijn, gemaakt om te bewaren, maar zo goed nu dat ik niet weet hoe ik een paar flessen moet bewaren

Heb je Les Grisieres 2016 al gekocht Thierry? Gekocht maar nog niet geproefd.
(11-09-2019 05:54 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(11-09-2019 04:45 PM)wvd schreef: [ -> ]
(11-09-2019 09:00 AM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]Ik dronk gisteren een Saint-Joseph 2017 Rouge de Perret,
een zeer goed wijn,
de neus heeft aroma's van zwarte bessen en braambessen met heldere violette tonen en hints van zwarte peper op een licht rokerige achtergrond,
de mond is geconcentreerd en fris, met dichte en fijne tannines en een mooie zuurtegraad op vers zwart fruit. Deze uitgebalanceerde wijn, met een elegante soberheid, is voor mij zeer aangenaam, vol en lang met een paar vleugjes vlierbes in de afdronk.

2017 is alweer een zeer mooi jaar in de Noordelijke Rhône, volgens Louis waarschijnlijk te drinken voor 2015 en 2016. Het weinige wat ik al proefde beviel me zeer.

Hangt ervan af wat je zeer mooi vindt, natuurlijk. De 2017s die ik geproefd heb waren veel rijper dan de 2016s en ontbraken de spanning die je wil in noordelijke rhone.
Ik vind 2017 zeker niet ontbreken aan spanning. Als ik aan sommige st-jo’s en cornas denk die ik reeds kon drinken, dan hadden die zo’n verleidelijke, frisse neus en mooi versmolten tannines.
Een andere Saint-Joseph 2017 van André Perret.
De neus is vrij krachtig met aroma's van zwarte bessen, bramen en viooltjes en met nuances van peper en zoethout.
De mond is zeer aangenaam, ze heeft een mooie materie met zijdeachtige tannines en een zuurtje met frisse zwarte fruitsmaak.
Deze wijn geeft een gevoel van evenwicht, is volumineus en lang met een afdronk op het fruit en een aangename bitterheid.
2017 evolueert op een zeer positieve manier, dit najaar.
Gisteren de Grisieres 2012 Saint Joseph in het glas.
Noordelijke Rhone of Cotes de Nuits?
Jawel, zó Bourgondisch was hij. Vooral de peper gaf toch wel aan dat we in de buurt van Chavannay zaten.
Ook deze schitterende cuvée is aan een serieuze prijsstijging bezig, maar zelfs aan een kleine 30 euro vonden we dit nog steeds koopwaardig.

Een bescheiden man, Andre Perret, je kan hem hier aan het werk zien in het filmpje dat ik maakte nav ons bezoekje daar in 2012.

https://www.youtube.com/watch?v=UNQFqw4nQPs

(Let op het einde op het prachtige uitzicht in Auberge de la Source, absolute aanrader voor wie in de streek is)
Saint Joseph 2016
De wijn had direct na openen last van reductie. Na een uurtje of zo was het er uit. Veel peper en een wat bescheiden viooltjes geur. Ook de mond is wat bedeesd. Vooral t fruit dan. Meer op finesse dan op kracht. Zeer mooie wijn hoewel ik mijn volgende flessen wat ga laten liggen.
Koppelingen