wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijnglazen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7
(10-01-2023 01:36 PM)UC schreef: [ -> ]Ik heb tijdje terug een 6-tal Spiegelau Definition Bordeaux glazen gekocht (14,95 per stuk) voor gezelschap thuis Zalto over algemeen weinig voorraad en deze zijn significant goedkoper en om nou enkel zelf uit een Zalto glas te drinken en de rest uit iets anders vind ik ook niet kunnen.

Ik ben onder de indruk! Machinegemaakt, maar heel dichtbij het Zalto glas. Op mijn weegschaal 5 gram zwaarder, wat zwaarder lijkt in de hand omdat het zwaartepunt ergens anders ligt. Als je ze niet naast elkaar hebt, merk je dat echter niet. Zowel in geur als smaak merk ik geen verschil met de Zalto, maar uiteraard blijven we dat proefondervindelijk testen.

Het is dat ik nog een hele set Gabriel Glas heb staan voor normaal gebruik die uitstekend werken voor wit (eigenlijk voor alles om eerlijk te zijn, maar rood is gewoon leuker uit een groter glas), anders had ik ook al de witte of universele aangeschaft.

Toeval wil dat ik deze morgen de Definition Bourgogne opzocht. 15€/stuk. Pak minder dan Zalto Denk Art 50€/glas
(10-01-2023 03:46 PM)jr02 schreef: [ -> ]
(10-01-2023 01:36 PM)UC schreef: [ -> ]Ik heb tijdje terug een 6-tal Spiegelau Definition Bordeaux glazen gekocht (14,95 per stuk) voor gezelschap thuis Zalto over algemeen weinig voorraad en deze zijn significant goedkoper en om nou enkel zelf uit een Zalto glas te drinken en de rest uit iets anders vind ik ook niet kunnen.

Ik ben onder de indruk! Machinegemaakt, maar heel dichtbij het Zalto glas. Op mijn weegschaal 5 gram zwaarder, wat zwaarder lijkt in de hand omdat het zwaartepunt ergens anders ligt. Als je ze niet naast elkaar hebt, merk je dat echter niet. Zowel in geur als smaak merk ik geen verschil met de Zalto, maar uiteraard blijven we dat proefondervindelijk testen.

Het is dat ik nog een hele set Gabriel Glas heb staan voor normaal gebruik die uitstekend werken voor wit (eigenlijk voor alles om eerlijk te zijn, maar rood is gewoon leuker uit een groter glas), anders had ik ook al de witte of universele aangeschaft.

Toeval wil dat ik deze morgen de Definition Bourgogne opzocht. 15€/stuk. Pak minder dan Zalto Denk Art 50€/glas
Zalti Bourgogne kan je ook perfect vervangen door quasi identieke glas van Lehmann. Die zitten rond de 100€ voor een doosje van 6.
(10-01-2023 02:37 PM)redacteur schreef: [ -> ]Ik heb de witte, Bordeaux- en Bourgogneglazen uit de Definition-reeks en ben er ook echt tevreden van.
P/K zeer mooie glazen.

Ik heb ook al meer dan jaar de Definition reeks van Spiegelau (had eerder - enfin heb nog steeds - de Authentis reeks). Geweldige glazen! Heb ze ooit op Amazon DE aan belachelijke prijs (297 EUR voor 24 glazen - 12 van elk) gekocht. Geweldige koop! Al vele malen medeproevers die zeiden: amai Zalto glazen. Je ziet het nauwelijks. Enkel bij controle op details merk je het... kenner zijnde. Ik wil gerust geloven dat kwaliteit van het glas/kristal verschillend is en dat de levensduurte van Zalto langer is, maar dat verantwoordt het prijsverschil niet.

Ik gebruik ze voor quasi alle wijnen, ook de witte drink ik uit deze volumineuze glazen.
(10-01-2023 02:37 PM)redacteur schreef: [ -> ]Ik heb de witte, Bordeaux- en Bourgogneglazen uit de Definition-reeks en ben er ook echt tevreden van.
P/K zeer mooie glazen.

Ik heb enkel de Bourgogneglazen, maar ben daar ook zeer over te spreken.
@WVD, welke glazen van Lehmann zijn vergelijkbaar dan?
(10-01-2023 02:37 PM)redacteur schreef: [ -> ]Ik heb de witte, Bordeaux- en Bourgogneglazen uit de Definition-reeks en ben er ook echt tevreden van.
P/K zeer mooie glazen.

Gebruik je de bourgogneglazen veel? Ik merk dat ik standaard steeds meer naar de Bordeaux glazen grijp en enkel als ik specifiek een pinot noir of nebbiolo voor een avondje heb ik naar het Bourgogneglas grijp.

(10-01-2023 08:23 PM)BartS schreef: [ -> ]
(10-01-2023 02:37 PM)redacteur schreef: [ -> ]Ik heb de witte, Bordeaux- en Bourgogneglazen uit de Definition-reeks en ben er ook echt tevreden van.
P/K zeer mooie glazen.

Ik heb ook al meer dan jaar de Definition reeks van Spiegelau (had eerder - enfin heb nog steeds - de Authentis reeks). Geweldige glazen! Heb ze ooit op Amazon DE aan belachelijke prijs (297 EUR voor 24 glazen - 12 van elk) gekocht. Geweldige koop! Al vele malen medeproevers die zeiden: amai Zalto glazen. Je ziet het nauwelijks. Enkel bij controle op details merk je het... kenner zijnde. Ik wil gerust geloven dat kwaliteit van het glas/kristal verschillend is en dat de levensduurte van Zalto langer is, maar dat verantwoordt het prijsverschil niet.

Ik gebruik ze voor quasi alle wijnen, ook de witte drink ik uit deze volumineuze glazen.

Gouden deal!
(10-01-2023 10:16 PM)BramC schreef: [ -> ]
(10-01-2023 02:37 PM)redacteur schreef: [ -> ]Ik heb de witte, Bordeaux- en Bourgogneglazen uit de Definition-reeks en ben er ook echt tevreden van.
P/K zeer mooie glazen.

Ik heb enkel de Bourgogneglazen, maar ben daar ook zeer over te spreken.
@WVD, welke glazen van Lehmann zijn vergelijkbaar dan?

Tja, hoe heten die nu ook alweer ....? Ze zien er in ieder zowat hetzelfde uit. Doe le er aan denken als ik terug thuis ben (geniet korte vakantie in Italië).
Zelf gebruik ik Riedel Heart to Heart (=Extreme) Pinot Noir voor al mijn Bourgognes, Nebbiolo, Beaujolais en zelfs Amarone en sommige Rhône. Ik heb een paar Conterno's, maar die komen zelden uit de kast.
(10-01-2023 10:49 PM)UC schreef: [ -> ]
(10-01-2023 02:37 PM)redacteur schreef: [ -> ]Ik heb de witte, Bordeaux- en Bourgogneglazen uit de Definition-reeks en ben er ook echt tevreden van.
P/K zeer mooie glazen.

Gebruik je de bourgogneglazen veel? Ik merk dat ik standaard steeds meer naar de Bordeaux glazen grijp en enkel als ik specifiek een pinot noir of nebbiolo voor een avondje heb ik naar het Bourgogneglas grijp.

Steeds voor PN en gamay, en dat staat hier wel geregeld op het menu Wink Ook voor nebbiolo zou ik ze gebruiken.
De rest is meestal in de bdx-glazen.

Al zou ik eigenlijk ook alles uit mijn Riedel Vinum PN glazen drinken.
(10-01-2023 11:31 PM)wvd schreef: [ -> ]
(10-01-2023 10:16 PM)BramC schreef: [ -> ]
(10-01-2023 02:37 PM)redacteur schreef: [ -> ]Ik heb de witte, Bordeaux- en Bourgogneglazen uit de Definition-reeks en ben er ook echt tevreden van.
P/K zeer mooie glazen.

Ik heb enkel de Bourgogneglazen, maar ben daar ook zeer over te spreken.
@WVD, welke glazen van Lehmann zijn vergelijkbaar dan?

Tja, hoe heten die nu ook alweer ....? Ze zien er in ieder zowat hetzelfde uit. Doe le er aan denken als ik terug thuis ben (geniet korte vakantie in Italië).
Zelf gebruik ik Riedel Heart to Heart (=Extreme) Pinot Noir voor al mijn Bourgognes, Nebbiolo, Beaujolais en zelfs Amarone en sommige Rhône. Ik heb een paar Conterno's, maar die komen zelden uit de kast.

Ik heb zelf ook even gecheckt op de website, maar kreeg ze niet echt gevonden. Geniet van jouw vakantie!
Wij drinken onze Bourgogne en Rhone uit Scott Zwiesel Fortissimo.
Als ook onze Bordeaux.
[attachment=6552]
Bijzonder interessante degustatie vorige maandag met Maximilian Riedel.
Ik wist uiteraard dat een glas een verschil kan uitmaken, maar deze begeleide degustatie was een echte openbaring. Zelfs het verschil in appreciatie van een "oaked Chardonnay" in het Chardonnay glas t.o.v. het Pinot Noir glas was verbluffend. Om dan maar niet te spreken over een Sauvignon in "eigen glas" (het linkse) en dan in het Chardonnay glas. Leek totaal andere wijn. Het omgekeerde lukte ook niet. Wat nu? Voor elke wijn een aangepast glas....? Confused
(30-04-2023 10:46 AM)wvd schreef: [ -> ]Bijzonder interessante degustatie vorige maandag met Maximilian Riedel.
Ik wist uiteraard dat een glas een verschil kan uitmaken, maar deze begeleide degustatie was een echte openbaring. Zelfs het verschil in appreciatie van een "oaked Chardonnay" in het Chardonnay glas t.o.v. het Pinot Noir glas was verbluffend. Om dan maar niet te spreken over een Sauvignon in "eigen glas" (het linkse) en dan in het Chardonnay glas. Leek totaal andere wijn. Het omgekeerde lukte ook niet. Wat nu? Voor elke wijn een aangepast glas....? Confused

En hoe is ‘Maxi’ in real life? Moet toch altijd m’n wenkbrauwen fronsen wanneer ik een filmpje zie passeren waarin dit heerschap in tweed jasje vanop een terras in Sankt Moritz of Gstaad een magnum Lafitte in een patserige decanteerkan zie gieten. Je zal als werknemer maar glazen staan blazen in die z’n fabriek en dat zien passeren.
(30-04-2023 11:12 AM)claret schreef: [ -> ]
(30-04-2023 10:46 AM)wvd schreef: [ -> ]Bijzonder interessante degustatie vorige maandag met Maximilian Riedel.
Ik wist uiteraard dat een glas een verschil kan uitmaken, maar deze begeleide degustatie was een echte openbaring. Zelfs het verschil in appreciatie van een "oaked Chardonnay" in het Chardonnay glas t.o.v. het Pinot Noir glas was verbluffend. Om dan maar niet te spreken over een Sauvignon in "eigen glas" (het linkse) en dan in het Chardonnay glas. Leek totaal andere wijn. Het omgekeerde lukte ook niet. Wat nu? Voor elke wijn een aangepast glas....? Confused

En hoe is ‘Maxi’ in real life? Moet toch altijd m’n wenkbrauwen fronsen wanneer ik een filmpje zie passeren waarin dit heerschap in tweed jasje vanop een terras in Sankt Moritz of Gstaad een magnum Lafitte in een patserige decanteerkan zie gieten. Je zal als werknemer maar glazen staan blazen in die z’n fabriek en dat zien passeren.

Vlotte, sympathieke man.
Weet je, het zal mij worst wezen wie er Lafite (of bedoel je Laffitte...? Wink ) in een leuke karaf giet. Hij vertelde o.a. dat ze geen personeel meer vinden, net als overal dus. Niemand wil in Europa nog in een fabriek gaan werken. Op enkele na, worden alle glazen dan ook machine geblazen. Die machines zijn echt enorm verbeterd, waardoor de huidige glazen ook vormvaster zijn. Deze machinaal gemaakte nieuwe Veloce lijn is echt heel mooi afgewerkt. En de prijzen vallen geweldig mee vind ik. Ik denk dat ik de Veloce reeks kan vastkrijgen aan minder dan 20€/gl btwin. Is dat niet minder dan Zalto? En ik vind ze echt, echt heel goed. Ik heb er nu 4 staan, die van de foto, en we zijn ze volop aan het testen. Het Chardonnay glas werkte alvast heel goed met een Chablis Grand Cru die ook wat hout gezien heeft. Het Sauvignon glas is identiek aan het Rosé glas en bijna identiek aan het Champagne glas en dat werkte ook heel goed voor een Cherubini Levis Rosé van 100% Pinot Noir.
(30-04-2023 11:12 AM)claret schreef: [ -> ]
(30-04-2023 10:46 AM)wvd schreef: [ -> ]Bijzonder interessante degustatie vorige maandag met Maximilian Riedel.
Ik wist uiteraard dat een glas een verschil kan uitmaken, maar deze begeleide degustatie was een echte openbaring. Zelfs het verschil in appreciatie van een "oaked Chardonnay" in het Chardonnay glas t.o.v. het Pinot Noir glas was verbluffend. Om dan maar niet te spreken over een Sauvignon in "eigen glas" (het linkse) en dan in het Chardonnay glas. Leek totaal andere wijn. Het omgekeerde lukte ook niet. Wat nu? Voor elke wijn een aangepast glas....? Confused

En hoe is ‘Maxi’ in real life? Moet toch altijd m’n wenkbrauwen fronsen wanneer ik een filmpje zie passeren waarin dit heerschap in tweed jasje vanop een terras in Sankt Moritz of Gstaad een magnum Lafitte in een patserige decanteerkan zie gieten. Je zal als werknemer maar glazen staan blazen in die z’n fabriek en dat zien passeren.

Haha, schitterend! Big Grin
(30-04-2023 11:12 AM)claret schreef: [ -> ]En hoe is ‘Maxi’ in real life? Moet toch altijd m’n wenkbrauwen fronsen wanneer ik een filmpje zie passeren waarin dit heerschap in tweed jasje vanop een terras in Sankt Moritz of Gstaad een magnum Lafitte in een patserige decanteerkan zie gieten. Je zal als werknemer maar glazen staan blazen in die z’n fabriek en dat zien passeren.
Tja, het is glazen geblazen bij Riedel.
Net als WVD testen we ook hier al geruime tijd, bijna een jaar ondertussen, de Riedel Veloces. Ik kan de bevindingen van WVD alleen maar beamen, tot op heden zeer onder de indruk, in die mate dat ik een tijd geleden een aantal glazen bijbestelde zodat ik in (beperkt) gezelschap niet moet teruggrijpen naar mijn Schott Zwiesels.

Ik drink momenteel quasi al mijn wijnen uit deze glazen van Riedel, het verschil in beleving en smaakervaring met de Schott Zwiesel Cru Classic is toch wel redelijk groot vind ik persoonlijk.

Ik opteerde voor Riesling-glas, het Syrah-glas en het glas voor Pinot Noir/Nebbiolo omdat ze, volgens onze vriend Max, geschikt zijn voor een heel breed spectrum aan druivensoorten en wijnstijlen. Als veel Italiaans in het glas komt dan dekken deze drie de grootste lading volgens de website van Riedel.

Qua design, afwerking, glaskwaliteit en drinkplezier is dit echt top! Superdun en ogenschijnlijk ook super fragiel maar toch verbazend sterk. Wat mij opvalt is dat, als het water maar warm (heet) genoeg is, ze zich veel makkelijker laten afwassen en vooral afdrogen dan bijvoorbeeld de Schott Zwielsels. Dus veel minder handelingen, wringen en wrijven en kans op ‘accidenten’.

Het meest gebruikte glas is het Riesling-glas. Voor mij echt een universeel glas waarin een breed scala witte wijnen maar ook rode tot hun recht komen. Ik grijp voor jonge niet te zware rode wijnen heel snel naar dit glas. Een fruitige Barbera of Chianti, een Valpolicella drink ik eigenlijk liever uit dit glas dan uit het door Riedel aanbevolen Syrah-glas. En ja, dit glas werkt inderdaad voor geen meter met Sauvignon Blanc.

Het glas voor Pinot Noir/Nebbiolo is niet alleen perfect voor Pinot Noir, Nebbiolo en wijnen van de Etna… maar liet bijvoorbeeld laatst de mousserende Alta Langa Pas Dosé van Contratto veel beter tot zijn recht komen dan de klassieke Champagne flute. Ik vind het glas ook witte Bourgognes geen oneer aandoen, maar deze komen hier nog maar zelden op tafel en ik kan niet vergelijken met het specifieke glas voor Chardonnay.

Misschien bij gelegenheid toch maar eens een Sauvignon Blanc-glas bestellen om te testen?
(02-12-2023 02:16 PM)Innesto schreef: [ -> ]Net als WVD testen we ook hier al geruime tijd, bijna een jaar ondertussen, de Riedel Veloces. Ik kan de bevindingen van WVD alleen maar beamen, tot op heden zeer onder de indruk, in die mate dat ik een tijd geleden een aantal glazen bijbestelde zodat ik in (beperkt) gezelschap niet moet teruggrijpen naar mijn Schott Zwiesels.

Ik drink momenteel quasi al mijn wijnen uit deze glazen van Riedel, het verschil in beleving en smaakervaring met de Schott Zwiesel Cru Classic is toch wel redelijk groot vind ik persoonlijk.

Ik opteerde voor Riesling-glas, het Syrah-glas en het glas voor Pinot Noir/Nebbiolo omdat ze, volgens onze vriend Max, geschikt zijn voor een heel breed spectrum aan druivensoorten en wijnstijlen. Als veel Italiaans in het glas komt dan dekken deze drie de grootste lading volgens de website van Riedel.

Qua design, afwerking, glaskwaliteit en drinkplezier is dit echt top! Superdun en ogenschijnlijk ook super fragiel maar toch verbazend sterk. Wat mij opvalt is dat, als het water maar warm (heet) genoeg is, ze zich veel makkelijker laten afwassen en vooral afdrogen dan bijvoorbeeld de Schott Zwielsels. Dus veel minder handelingen, wringen en wrijven en kans op ‘accidenten’.

Het meest gebruikte glas is het Riesling-glas. Voor mij echt een universeel glas waarin een breed scala witte wijnen maar ook rode tot hun recht komen. Ik grijp voor jonge niet te zware rode wijnen heel snel naar dit glas. Een fruitige Barbera of Chianti, een Valpolicella drink ik eigenlijk liever uit dit glas dan uit het door Riedel aanbevolen Syrah-glas. En ja, dit glas werkt inderdaad voor geen meter met Sauvignon Blanc.

Het glas voor Pinot Noir/Nebbiolo is niet alleen perfect voor Pinot Noir, Nebbiolo en wijnen van de Etna… maar liet bijvoorbeeld laatst de mousserende Alta Langa Pas Dosé van Contratto veel beter tot zijn recht komen dan de klassieke Champagne flute. Ik vind het glas ook witte Bourgognes geen oneer aandoen, maar deze komen hier nog maar zelden op tafel en ik kan niet vergelijken met het specifieke glas voor Chardonnay.

Misschien bij gelegenheid toch maar eens een Sauvignon Blanc-glas bestellen om te testen?

Het Sauvignon Blanc glas is hetzelfde als het Champagne glas en dat werkt prima voor de meeste schuimwijnen behalve voor die echt heel veel lucht moeten om open te komen zoals die van Cherubini. Die giet ik zelf liefst in Lehmann Jamesse.
Nu, ik ben grote fan van het Pinot-Nebiolo glas voor allerhande lichter gekleurde wijnen. Onlangs wat Sangiovese gedronken uit dit glas in vergelijking met het glas dat ik daar tot nog toe voor gebruikte, Spiegelau Authentis Bordeaux en ik vond effectief alles uit Montalcino beter uit de Veloce, maar twijfelde voor de Chianti's.
(02-12-2023 03:01 PM)wvd schreef: [ -> ]Het Sauvignon Blanc glas is hetzelfde als het Champagne glas en dat werkt prima voor de meeste schuimwijnen behalve voor die echt heel veel lucht moeten om open te komen zoals die van Cherubini. Die giet ik zelf liefst in Lehmann Jamesse.
Nu, ik ben grote fan van het Pinot-Nebiolo glas voor allerhande lichter gekleurde wijnen. Onlangs wat Sangiovese gedronken uit dit glas in vergelijking met het glas dat ik daar tot nog toe voor gebruikte, Spiegelau Authentis Bordeaux en ik vond effectief alles uit Montalcino beter uit de Veloce, maar twijfelde voor de Chianti's.

Chianti vind ik, afhankelijk van de stijl en leeftijd, het best in het Riesling-glas of Syrah-glas. Voor Montalcino steevast gekozen voor het Syrah-glas, volgde keer eens het Pinot/Nebbiolo proberen.
Van dit te lezen krijg ik goesting om zo n paar glazen te kopen..
Zijn ze goedkoper dan Zalto s? Waar te vinden..?
(02-12-2023 09:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]Van dit te lezen krijg ik goesting om zo n paar glazen te kopen..
Zijn ze goedkoper dan Zalto s? Waar te vinden..?

Ik denk het wel. Ik zal anders eens polsen bij de nieuwe collega's want die doen iets met Riedel glazen. Ik weet niet of ze aan alles geraken, meestal steviger reeksen voor horeca denk ik.
(02-12-2023 09:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]Van dit te lezen krijg ik goesting om zo n paar glazen te kopen..
Zijn ze goedkoper dan Zalto s? Waar te vinden..?

Bij VitisVin. Toch niet veel goedkoper.

Als ik het Sauvignon blanc glas zie van de Veloce reeks denk ik wel meteen : moeilijk af te drogen dat spits einde. Net zoals mijn Jamesse champagneglazen.

De Performance glazen van Riedel hebben dan wel een ronde kuip onderaan.
(03-12-2023 11:11 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(02-12-2023 09:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]Van dit te lezen krijg ik goesting om zo n paar glazen te kopen..
Zijn ze goedkoper dan Zalto s? Waar te vinden..?

Bij VitisVin. Toch niet veel goedkoper.

Als ik het Sauvignon blanc glas zie van de Veloce reeks denk ik wel meteen : moeilijk af te drogen dat spits einde. Net zoals mijn Jamesse champagneglazen.

De Performance glazen van Riedel hebben dan wel een ronde kuip onderaan.

Ter info: dat spits einde, zo werd mij jaren geleden eens uitgelegde door iemand bij Bollinger, dient eigenlijk om de belletjes van daar te doen opstijgen. Daarom zou daar dan best altijd een heel klein beetje "vuil" moeten in blijven, dat zou helpen. Maar bij de meeste glazen kan je daar nog net aan met een wattenstaafje.
Dat heb ik niet alleen voor met de Jamesse, ook met de Bollinger glaasjes die wij quasi altijd gebruiken voor schuimwijnen en Champagnes.
En ook de Extreme / Heart-to-Heart Pinot Noir glazen. Die hebben dezelfde vorm en grootte als het overeenkomstige Veloce model, maar die laatste zijn fijner, dunnere steel, beter afgewerkt en.... duurder natuurlijk.
Ik heb Scott Zwiesel Fortissimo glazen.
Voor mij voldoende.
Voor "dagelijks" gebruik heb ik Scott Zwiesel Classico.
Prijzen Veloce op de Riedel site: € 59 per set van 2.
Ik kan ze hebben aan € 139 per doos van 6 identieke glazen, dat is dan toch al 20% goedkoper.
Wij hebben glazen van Val St-Lambert (effen, ongeslepen), maar die breken al als je er te wild een rode wijn in schenkt, dus de resten zitten ingepakt in de oorspronkelijke dozen. Intussen hebben we allerlei glasserviezen en stukken ervan gekocht op onze eigen veiling en we beschikken nu op een stevige, elegante kristallen set met voldoende volume en bovendien ook nog afkomstig van een bekende Belgische familie uit de "100 tijkste Belgen"-reeks... Voor de prijs van een paar Riedel glazen en zonder enige stress om er al eens eentje kapot te doen (al zullen we daar moeite moeten voor doen).

Bref, we gaan hier geen prijzen aan glazen geven, waarvoor je een grand cru classé kan kopen.
(03-12-2023 07:30 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Wij hebben glazen van Val St-Lambert (effen, ongeslepen), maar die breken al als je er te wild een rode wijn in schenkt, dus de resten zitten ingepakt in de oorspronkelijke dozen. Intussen hebben we allerlei glasserviezen en stukken ervan gekocht op onze eigen veiling en we beschikken nu op een stevige, elegante kristallen set met voldoende volume en bovendien ook nog afkomstig van een bekende Belgische familie uit de "100 tijkste Belgen"-reeks... Voor de prijs van een paar Riedel glazen en zonder enige stress om er al eens eentje kapot te doen (al zullen we daar moeite moeten voor doen).

Bref, we gaan hier geen prijzen aan glazen geven, waarvoor je een grand cru classé kan kopen.

Het staat uiteraard iedereen vrij te drinken uit het glas dat hem best bevalt en ik heb geen flauw idee hoe je Val St. Lambert's eruit zien.
Al wat ik wel met zekerheid weet is dat het glas wel degelijk een verschil maakt in de appreciatie van de wijn. Voor "eenvoudigere" wijnen misschien net iets minder, maar toch.
Ik zal beginnen met te vertellen dat, toen ik dat eerst hoorde beweren, ik dat ook allemaal quatsch vond, maar ik heb mijn mening moeten herzien.
Ergens in de jaren 80 was ik geabonneerd op Decanter en daar stond dan op een dag een degustatie van....glazen! Een toenmalige vriend van ons vond dat ook allemaal zever. Hij beweerde dat het recipiënt niet uitmaakte.... tot ik hem zijn wijn uitschonk in een Seca-beker, jij kent die zeker nog wel. Toen vond hij toch dat hij minder genoot van de wijn dan uit het glas ernaast.
Ik werd er pas echt een eerste keer mee geconfronteerd op 1 van de eerste Vinexpo's waar ik was. De wijnen van Oostenrijk stonden daar toen samen in een apart deel van de zaal en ze gebruikten allemaal Riedel glazen. Ik proefde enkele wijnen en plots ging het gesprek over de glazen. De man zei me dat zij andere glazen gebruikten voor andere types wijn, enfin, het bleek dat de maker aanwezig was en ik werd voorgesteld en heb een ganse tijd kunnen van gedachten wisselen met Georg Riedel, de vader van Max. Dat gesprek en bijhorende testjes hebben me toen veel geleerd, niet dat ik toen naar de winkel ging om heel der reeksen Riedels aan te schaffen, ik had daar noch de plaats, noch het budget voor toen, maar ik ben wel op zoek gegaan naar echt betere glazen. Mijn eega was ook nogal wantrouwig, maar begin dit jaar werden we uitgenodigd voor een degustatie met Max Riedel en dat heeft haar ook deftig over de streep getrokken.
Ik vind niet dat je echt glazen voor elk soort wijn moet hebben, 1 voor jonge Riesling, 1 voor belegen droge Riesling, 1 voor zoete Riesling, 1 voor New World Sauvignon en een ander voor Sancerre enz., dat is erover, maar geloof me, een Pinot Noir uit een Bordeaux glas, je mist wel wat en omgekeerd ook.
Als liefhebber van vooral rode wijnen van minder diep gekleurde druiven vind ik het Pinot Noir glas onontbeerlijk. Velen zijn het met me eens, anderen vinden bvb. het Conterno Sensory glas je van het. Wij hebben enkele wijnen getest uit een viertal glazen naast mekaar: Spiegelau Authentis Bordeaux, Riedel Pinot Noir, Sensory en Riedel Sommelier Burgundy Grand Cru. Voor zowel Bourgogne als Nebbiolo (Langhe en Alto-Piëmonte) ging ons beider voorkeur steeds uit naar dat glas. Ik heb het dan niet over Veloce, maar over Extreme. Dat heeft exact dezelfde vorm, maar is minder fijn, dikkere steel en..... goedkoper! Je koopt dat op hun site aan € 45 per set van 4 en dat lijkt me echt geen slechte investering.

Nog straffer: als je hun website bekijkt en Extreme gevonden hebt, zul je zien dat er naast het Pinot glas ook een glas is voor "oaked Chardonnay" dat er erg op gelijkt, alleen wat lager. Wat een onzin..... nee? Op de degustatie met Max kwam dat uiteraard ter sprake want beide glazen stonden ter tafel (naast de Syrah en Sauvignon glazen). Ik verzeker je, de daar geproefde Chardonnay was echt mooier uit dat glas dan uit het Pinot glas, al was het verschil uiteraard minder geprononceerd dan toen w de Chardonnay uit het Sauvignon glas moesten proeven. Dat was echt niet goed, en omgekeerd lukt ook niet al te best.
Die VSL glazen zijn van uiterst licht krital, er zijn er voor rode bordeaux, rode bourgogne, witte bordeaux, champagne etc. Ze zijn bijzonder wijnvriendelijke maar veel te broos.

Dat artikel van Decanter heb ik destijds ook gelezen en ik ben overtuigd dat ze een punt hadden. Maar in de dagdagelijkse praktijk moet je een modus vivendi vinden waar je zelf mee kan leven. We zijn uitgekomen op lichtjes tulpvormig, effen kleurloos kristal, geen confituurpotten maar ook niet te fragiel, voor dagelijks gebruik, dus niet overdreven duur. Et voilà. En als er iemand me nog wijn in een "boule de Paris" aanbiedt, dan zal ik wel beleefd om een fruitsapke vragen.
(05-12-2023 10:49 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Die VSL glazen zijn van uiterst licht kristal, er zijn er voor rode bordeaux, rode bourgogne, witte bordeaux, champagne etc. Ze zijn bijzonder wijnvriendelijke maar veel te broos.

Dat artikel van Decanter heb ik destijds ook gelezen en ik ben overtuigd dat ze een punt hadden. Maar in de dagdagelijkse praktijk moet je een modus vivendi vinden waar je zelf mee kan leven. We zijn uitgekomen op lichtjes tulpvormig, effen kleurloos kristal, geen confituurpotten maar ook niet te fragiel, voor dagelijks gebruik, dus niet overdreven duur. Et voilà. En als er iemand me nog wijn in een "boule de Paris" aanbiedt, dan zal ik wel beleefd om een fruitsapke vragen.
Zo is het hier ook. Onze meest gebruikte glazen zijn Zwiesel Vina, ook niet de duurste, maar stevig, klassieke vorm en goede "passe-partout".
Na een jaar gebruik van de Spiegelau Definition Bordeaux kan ik enkel zeggen dat ik onder de indruk ben. Eigenlijk standaardglas voor meeste rood en de Zalto's komen buiten speciale gelegenheiden/flessen zelden nog uit de kast. Standaard glas voor wit blijft Gabriel Glas, vooral uitstekende allrounder.
Zeer, zeer interessant artikel in Bourgogne Aujourd'hui 174. Vijf glazen voor schuimwijnen getest met - uiteraard - Crémant de Bourgogne, maar zal wel zelfde resultaat zijn met Champagne en andere schuimwijnen denk ik. Ik heb zelf o.a. Lehmann Jamesse dat me hetzelfde lijkt als het ook hier geteste Lehmann Synergie 60 en ik ben het voor 10% eens met hun analyse. Het mooiste glas (vind ik toch) komt ook als algemeen beste uit de test, maar ik vind vooral de beschrijvingen van het waarom interessant. Want, u raadt het al, het komt dikwijls aan op waar u zelf de voorkeur aan geeft. Heel goed en professioneel gedaan vind ik, maar dat verwacht ik ook van dit tijdschrift.
[attachment=6781]
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7
Koppelingen