wijnliefhebbers

Volledige versie: Zoetheids Index
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Sinds 2001 vermeldt Zind-Humbrecht een zoetheidsindex op zijn etiketten. Deze index
gaat van 1 tot 5 en is gebaseerd op de volledige impressie van de wijn.
• Index 1: analytisch droog. (correspondeert met het klassieke Elzas droge wijn).
• Index 2: niet analytisch droog, maar geen overheersing van zoetheid op het palet
• Index 3: half-droge wijn
• Index 4: een zoete wijn, komt overeen met Vendange Tardive zoals gebruikelijk bij
de meeste Elzas wijnbouwers.
• Index 5: zeer zoet, correspondeert met Vendange Tardive in rijkheid maar met
minder edelrot karakter (geen of weinig pourriture noble).

Herwig Van Hove citeert het volgende;
“Op het rugetiket van Elzaswijnen staat soms een zoetheidsschaal, van 1 (droog) tot 9 (zoet), waarop het zoetgehalte is aangevinkt.”
Herwig gebruikt hierbij ook de naam zoetheidsindex. Zo geeft hij een zoetheidsindex aan volgende Elzasser wijnen:Alsace Pinot Blanc 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 3; Alsace Riesling 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 2.

De vijfdelige schaal van Zind-Humbrecht is zeker verschillend met de negendelige schaal van Herwig van Hove.
Waar vind ik meer info over deze indexen en een verband met de restsuikers uitgedrukt in mg/liter?
(24-08-2012 03:47 PM)Cisse M schreef: [ -> ]Misschien vind je hier inspiratie:

http://vriendenvanderiesling.wordpress.c...sweetness/

http://drinkriesling.com/

Maak het anders nog een beetje ingewikkelder, Cisse Wink
Toen ik het hier las, was het het eerste dat ik erover hoorde. Interessant...maar aanvankelijk toch wat ingewikkeld...een subjectieve parameter dus. Misschien toch wat overbodig ?
(24-08-2012 08:48 PM)doc schreef: [ -> ]........................ Misschien toch wat overbodig ?

En zelfs misleidend?Huh
Mijn ervaring met andere wijnamateurs is dat de subjectieve interpretatie zeer sterk kan verschillen van persoon tot persoon in verband met deze parameter.
Eén van de redenen waarom ik deze rubriek hier publiceerde.
(24-08-2012 08:48 PM)doc schreef: [ -> ]Toen ik het hier las, was het het eerste dat ik erover hoorde. Interessant...maar aanvankelijk toch wat ingewikkeld...een subjectieve parameter dus. Misschien toch wat overbodig ?

Ik vind de 5-stappen Elzas-zoetheidsmeter anders wel ok. Geeft aan de niet-proever-maar-toch-koper toch een indicatie wat te verwachten valt van een wijn. Voor de Loire zou dit miosschien ook geen slecht systeem zijn hoewel ze daar al met sec, demi-sec en moelleux werken.
dat ze eens met universele symbolen op de etiketten beginnen werken...
wij zijn er alvast mee begonnen:-)

Marc

(24-08-2012 03:47 PM)Cisse M schreef: [ -> ]Misschien vind je hier inspiratie:

http://vriendenvanderiesling.wordpress.c...sweetness/

http://drinkriesling.com/

Bedankt voor de vermelding, Cisse.

Don, ik kende de Zind-Humbrecht schaal niet, maar die lijkt blijkbaar heel veel op de SOS van Theise.

Uit ervaring kan ik bevestigen dat het gevoel van zoetheid inderdaad erg subjectief is. Wat soms tot mooie discussies kan leiden Wink

En nogmaals: niet alleen restsuiker geeft zoetheid aan de wijn. Het is een combinatie met het zuurgehalte en het alcoholpercentage.
Alle analytische metingen zijn dus per definitie te beperkt hiervoor...
Koppelingen