wijnliefhebbers

Volledige versie: Schimmel in wijnkelder
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik Heb een actief gekoelde wijnkelder met deels nissen en deels gestapelde kisten. Ik merk nu dat vooral aan de kisten een donkergroen grijze laag, ik vermoed schimmel, zich hier een daar vormt.
Is dit een probleem? Moet ik maatregelen nemen om dit te voorkomen? ik vermoed dat ventilatie wel zal helpen, maar ik heb ook gelezen dat 'kelderdoek' ideaal is voor een kelder, zou het dat zijn?

De luchtvochtigheid in de kelder is nu 70%, temp is 14 graden.

Alvast bedankt voor alle advies
Hey barre,
een té vochtige kelder is nooit slecht voor de wijn zelf, enkel voor de etiketten en eventueel de kist (in geval dat je wil verkopen). Als je niet wil verkopen, hoef je je geen zorgen te maken.

Ventilatie is in feite één van de vereisten voor een 'ideale kelder'. Dit kan eventueel een oplossing bieden. Enkel oppassen dat de flessen dan niet in de tocht liggen. Zover de theorie...
ik zou toch wat ventileren :-) veel mensen vergeten dat een goede ventilatie absoluut noodzakelijk is
Schimmelvorming op mn houten kisten is bij mij ook een probleem. Luchtvochtigheid schommelt bij mij rond de 85% (in de zomer). Ook mn met bloed zweet en tranen zelf gemaakte houten wijnrekjes ontsnappen er niet aan (ookal zijn ze vernist). Blij te horen dat dit voor de wijn zelf in principe geen kwaad kan (beschimmelen van de kurk geen probleem?). Heb wel al gemerkt dat vooral de kisten die op de grond staan er last van hebben. Kisten/rekjes die halve meter van de grond staan, lijken er geen last van te hebben.
Het vocht in de lucht condenseert op een koel oppervlak, dus in een kelder is dat meestal de stenen vloer ( bij mij ook een metalen I-profiel). Doet zich voornamelijk voor in de zomer. In het verleden ook alle kistjes beschimmeld.

Heb nu een luchtontvochtiger geplaatst in de kelder (2dehands.be), en ingesteld op +/- 70% EN een extra verluchtingsopening gecreëerd. Na deze eerste zomer nog schimmelvrij! Zet ook wel niets meer rechtstreeks op de vloer.

Denk dat effect van ventilatie-opening groter is dan dat van de ontvochtiger, want heb slechts enkele liter water per maand in de ontvochtiger.
gewoon een extra ontluchtings/ventilatiepijp plaatsen... een goed geventileerde kelder heeft nooit geen schimmel :-)
(10-09-2012 06:49 PM)jazzper schreef: [ -> ]gewoon een extra ontluchtings/ventilatiepijp plaatsen... een goed geventileerde kelder heeft nooit geen schimmel :-)

Klopt, bij mij zit er bovenaan de kelder gewoon een rond gat in de muur ter grootte van een pvc buis met gewoon een roostertje voor. Nooit geen spoortje schimmel gehad.
Een klein vraagje': ik heb onlangs een nieuwe woning gekocht en de temp in de wijnkelder is 10.5 graden. Is dit te koud ? Of ideaal of gewoon ?
(07-04-2015 10:14 PM)Pietn schreef: [ -> ]Een klein vraagje': ik heb onlangs een nieuwe woning gekocht en de temp in de wijnkelder is 10.5 graden. Is dit te koud ? Of ideaal of gewoon ?

Zit wel goed denk ik .... mijn wijnkast staat op 12°C en de kelder schommelt tussen 11-14°C Rolleyes
(07-04-2015 10:19 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(07-04-2015 10:14 PM)Pietn schreef: [ -> ]Een klein vraagje': ik heb onlangs een nieuwe woning gekocht en de temp in de wijnkelder is 10.5 graden. Is dit te koud ? Of ideaal of gewoon ?

Zit wel goed denk ik .... mijn wijnkast staat op 12°C en de kelder schommelt tussen 11-14°C Rolleyes

Alvast bedanktWink
(07-04-2015 10:14 PM)Pietn schreef: [ -> ]Een klein vraagje': ik heb onlangs een nieuwe woning gekocht en de temp in de wijnkelder is 10.5 graden. Is dit te koud ? Of ideaal of gewoon ?

Geen zorgen over maken !

Je moet vooral letten op temperatuurschommelingen en hoe snel die plaatsvinden. Ik vermoed dat je die 10,5 °C hebt gemeten als de buitentemperatuur rond het vriespunt zat, wel dan moet je deze zomer zeker ook eens gaan meten als het buiten 35°C. Het kan best zijn dat de temperatuur dan oploopt tot 18-20°C: ook dat is niks om je zorgen over te maken. Wat ook interessant is: als de buitentemperatuur plots van 15°C naar 25°C gaat en dat blijft een tijdje zo (hopelijk gebeurt dat dit jaar eens ;-), dan is het interessant om te zien hoe snel je temperatuur in de kelder evolueert: hoe trager, hoe beter uiteraard.

Wij wonen nu 6 jaar in ons huis, en op het begin maakte ik mij daar ook veel zorgen over: bij buitentemperatuur -12 is mijn wijnkelder zelfs al onder de 10°C gegaan, bij zo'n hittegolf is het al eens 21°C geweest.
Maar ik heb daar nog geen enkel probleem mee ondervonden.

De misvatting is ook dat wijn "slecht" wordt als hij niet in "ideale" omstandigheden wordt bewaard, maar dat is natuurlijk niet waar; hoe "idealer" de omstandigheden, hoe trager de evolutie, dat klopt volgens mij wel.

Het hangt er dus maar van af of je die fles Sociando-Mallet per sé 40 jaar wil bewaren ipv 25 Cool
(08-04-2015 08:03 AM)Dave schreef: [ -> ].

Het hangt er dus maar van af of je die fles Sociando-Mallet per sé 40 jaar wil bewaren ipv 25 Cool

thumbsup
(08-04-2015 08:03 AM)Dave schreef: [ -> ]
(07-04-2015 10:14 PM)Pietn schreef: [ -> ]Een klein vraagje': ik heb onlangs een nieuwe woning gekocht en de temp in de wijnkelder is 10.5 graden. Is dit te koud ? Of ideaal of gewoon ?

Geen zorgen over maken !

Je moet vooral letten op temperatuurschommelingen en hoe snel die plaatsvinden. Ik vermoed dat je die 10,5 °C hebt gemeten als de buitentemperatuur rond het vriespunt zat, wel dan moet je deze zomer zeker ook eens gaan meten als het buiten 35°C. Het kan best zijn dat de temperatuur dan oploopt tot 18-20°C: ook dat is niks om je zorgen over te maken. Wat ook interessant is: als de buitentemperatuur plots van 15°C naar 25°C gaat en dat blijft een tijdje zo (hopelijk gebeurt dat dit jaar eens ;-), dan is het interessant om te zien hoe snel je temperatuur in de kelder evolueert: hoe trager, hoe beter uiteraard.

Wij wonen nu 6 jaar in ons huis, en op het begin maakte ik mij daar ook veel zorgen over: bij buitentemperatuur -12 is mijn wijnkelder zelfs al onder de 10°C gegaan, bij zo'n hittegolf is het al eens 21°C geweest.
Maar ik heb daar nog geen enkel probleem mee ondervonden.

De misvatting is ook dat wijn "slecht" wordt als hij niet in "ideale" omstandigheden wordt bewaard, maar dat is natuurlijk niet waar; hoe "idealer" de omstandigheden, hoe trager de evolutie, dat klopt volgens mij wel.

Het hangt er dus maar van af of je die fles Sociando-Mallet per sé 40 jaar wil bewaren ipv 25 Cool

Nu met 19 graden buiten blijft het 10.5 graden binnen. Ik moet er wel bij zeggen dat heel mijn huis onderkeldert is.
(08-04-2015 02:05 PM)Pietn schreef: [ -> ]
(08-04-2015 08:03 AM)Dave schreef: [ -> ]
(07-04-2015 10:14 PM)Pietn schreef: [ -> ]Een klein vraagje': ik heb onlangs een nieuwe woning gekocht en de temp in de wijnkelder is 10.5 graden. Is dit te koud ? Of ideaal of gewoon ?

Geen zorgen over maken !

Je moet vooral letten op temperatuurschommelingen en hoe snel die plaatsvinden. Ik vermoed dat je die 10,5 °C hebt gemeten als de buitentemperatuur rond het vriespunt zat, wel dan moet je deze zomer zeker ook eens gaan meten als het buiten 35°C. Het kan best zijn dat de temperatuur dan oploopt tot 18-20°C: ook dat is niks om je zorgen over te maken. Wat ook interessant is: als de buitentemperatuur plots van 15°C naar 25°C gaat en dat blijft een tijdje zo (hopelijk gebeurt dat dit jaar eens ;-), dan is het interessant om te zien hoe snel je temperatuur in de kelder evolueert: hoe trager, hoe beter uiteraard.

Wij wonen nu 6 jaar in ons huis, en op het begin maakte ik mij daar ook veel zorgen over: bij buitentemperatuur -12 is mijn wijnkelder zelfs al onder de 10°C gegaan, bij zo'n hittegolf is het al eens 21°C geweest.
Maar ik heb daar nog geen enkel probleem mee ondervonden.

De misvatting is ook dat wijn "slecht" wordt als hij niet in "ideale" omstandigheden wordt bewaard, maar dat is natuurlijk niet waar; hoe "idealer" de omstandigheden, hoe trager de evolutie, dat klopt volgens mij wel.

Het hangt er dus maar van af of je die fles Sociando-Mallet per sé 40 jaar wil bewaren ipv 25 Cool

Nu met 19 graden buiten blijft het 10.5 graden binnen. Ik moet er wel bij zeggen dat heel mijn huis onderkeldert is.

Zoveel te beter ! Nu geven ze een paar dagen rond de 20°C, dus ideaal om het wat in 't oog te houden !
(10-09-2012 09:34 AM)claret schreef: [ -> ]Schimmelvorming op mn houten kisten is bij mij ook een probleem. Luchtvochtigheid schommelt bij mij rond de 85% (in de zomer). Ook mn met bloed zweet en tranen zelf gemaakte houten wijnrekjes ontsnappen er niet aan (ookal zijn ze vernist). Blij te horen dat dit voor de wijn zelf in principe geen kwaad kan (beschimmelen van de kurk geen probleem?). Heb wel al gemerkt dat vooral de kisten die op de grond staan er last van hebben. Kisten/rekjes die halve meter van de grond staan, lijken er geen last van te hebben.
Ik zou nooit (houten) kisten op de grond zetten zonder er een klein latje of zo onder te leggen. Kan is er ook een minimum aan isolatie onderaan de kist...
Idd Jean !
Zolang als er maar geen witte schimmel in uwe kelder zit!
Je gaat die nooit kunnen houden tot met Sinterklaas!
(16-04-2015 05:44 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Je gaat die nooit kunnen houden tot met Sinterklaas!

Haha, heb die van Venne nu pas door... Smile
Recent 1x water in mijn kelder gehad. Alles stond op paletten maar vochtigheidsgraad schoot uiteraard de lucht in...
Momenteel na luvhtontvochtiger afgezet te hebben stopt hij op 87%
Heb net echter groene waas (schimmel) ontdekt op 1 a 2 kisten. Ik neem aan gevolg van de wateroverlast.

Als ik het goed lees, gaat die niet meteen mijn wijn aantasten?
Maak je geen zorgen Daan. Mijn kelder heef een luchtvochtigheid van 90/91%

Komt inderdaad sommige etiketten niet ten goede maar de wijn presteert altijd prima.

No worries van mijn zijde....

Grtz Wil
(13-07-2016 12:09 PM)WilD schreef: [ -> ]Maak je geen zorgen Daan. Mijn kelder heef een luchtvochtigheid van 90/91%

Komt inderdaad sommige etiketten niet ten goede maar de wijn presteert altijd prima.

No worries van mijn zijde....

Grtz Wil

Dat hoor ik graag Wil Smile. Heb je soms ook al schimmel op kistjes gehad dan?

Momenteel ben ik bezig om na te denken ik hoe ik mijn kelder ga inrichten nu we even verhuisd zijn. Zelf metsen, prefab blokken kopen,...
http://vinejo.freebb.be/thread-49-page-3.html

Probleem is dat ik met die 87% geen probleem heb voor mijn wijn, maar mijn vrouw werkt in het onderwijs en zij wil daar dus veel spullen in opslagen. Zij heeft daar wel een probleem meeSmile.
Bedoeling is om een deur naar 'mijn' keldergedeelte te plaatsen en dan nog een manier vinden om de luchtvochtigheid van het andere deel voor mijn vrouw naar beneden te krijgen maar geen idee hoe. Normaal voldoende ventilatieopeningen (t-stukken 160mm, 2 per kamer) en een elektrische luchtontvochtiger lijken me zo een zitten kosten...
Koppelingen