wijnliefhebbers

Volledige versie: Marjan Simcic, Brda (Slovenië)
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
'Rebula' Selekcija 2008

Intens strogele kleur met koperen toetsen, vette tranen. Maar direct na het openen niet de meest aantrekkelijke neus. Hier zie ik direct al veel (minder ervaren) wijnliefhebbers op afknappen. Na een half uurtje karaf direct een ander verhaal. In de neus een complex boeket van citrusvruchten, gedroogd fruit, boter, toast, noten, peper en heel veel miniraliteit. In de mond één en al complexiteit, de verschillende aroma's vliegen je om de oren of smaakpapillen. Fluwelig, warm en heel veel structuur voor een witte wijn. Haast eindeloos lange afdronk...

In één woord een topper... met bewaarpotentieel. Maar vermoedelijk wel geen allemansvriend. Zeer complexe topwijn voor de herfst- en winterperiode, ik dronk hem bij een pompoenrisotto met kip. Maar eerder iets voor gevorderden want niet de meest makkelijke, toegankelijke wijn, en met zijn ca. 18 euro zeker ook geen goedkope witte wijn. Prijs/kwaliteit is dit voor mij echter wel top. Gekocht bij Pasqualinno.
(30-12-2012 02:42 PM)Johan M. schreef: [ -> ]'Rebula' Selekcija 2008

Intens strogele kleur met koperen toetsen, vette tranen. Maar direct na het openen niet de meest aantrekkelijke neus. Hier zie ik direct al veel (minder ervaren) wijnliefhebbers op afknappen. Na een half uurtje karaf direct een ander verhaal. In de neus een complex boeket van citrusvruchten, gedroogd fruit, boter, toast, noten, peper en heel veel miniraliteit. In de mond één en al complexiteit, de verschillende aroma's vliegen je om de oren of smaakpapillen. Fluwelig, warm en heel veel structuur voor een witte wijn. Haast eindeloos lange afdronk...

In één woord een topper... met bewaarpotentieel. Maar vermoedelijk wel geen allemansvriend. Zeer complexe topwijn voor de herfst- en winterperiode, ik dronk hem bij een pompoenrisotto met kip. Maar eerder iets voor gevorderden want niet de meest makkelijke, toegankelijke wijn, en met zijn ca. 18 euro zeker ook geen goedkope witte wijn. Prijs/kwaliteit is dit voor mij echter wel top. Gekocht bij Pasqualinno.

Ik herken dat wel, een aroma dat bij aanvang heel moeilijk en soms zelfs weinig aantrekkelijk is dat later zo mooi en complex wordt. Misschien te maken met reductie of alleszins met het plotse contact van de wijn met zuurstof. Les 1 van de wijnproever is dezelfde als die van de blind dater:'beoordeel nooit een nieuweling na de eerste - kortstondige -kennismaking Wink

Marc

Of zoals mijn wijngoeroe Willy Slangen zaliger placht te zeggen: ''Hoe zoudt ge zelf ruiken als ge 5 jaar in een fles had gezeten?''
(30-12-2012 03:42 PM)Marc schreef: [ -> ]Of zoals mijn wijngoeroe Willy Slangen zaliger placht te zeggen: ''Hoe zoudt ge zelf ruiken als ge 5 jaar in een fles had gezeten?''

Big Grin
(30-12-2012 02:42 PM)Johan M. schreef: [ -> ]'Rebula' Selekcija 2008

Intens strogele kleur met koperen toetsen, vette tranen. Maar direct na het openen niet de meest aantrekkelijke neus. Hier zie ik direct al veel (minder ervaren) wijnliefhebbers op afknappen. Na een half uurtje karaf direct een ander verhaal. In de neus een complex boeket van citrusvruchten, gedroogd fruit, boter, toast, noten, peper en heel veel miniraliteit. In de mond één en al complexiteit, de verschillende aroma's vliegen je om de oren of smaakpapillen. Fluwelig, warm en heel veel structuur voor een witte wijn. Haast eindeloos lange afdronk...

In één woord een topper... met bewaarpotentieel. Maar vermoedelijk wel geen allemansvriend. Zeer complexe topwijn voor de herfst- en winterperiode, ik dronk hem bij een pompoenrisotto met kip. Maar eerder iets voor gevorderden want niet de meest makkelijke, toegankelijke wijn, en met zijn ca. 18 euro zeker ook geen goedkope witte wijn. Prijs/kwaliteit is dit voor mij echter wel top. Gekocht bij Pasqualinno.

Vorige week nog gedronken (ter plaatse gekocht uiteraard :-) ) en ik kan me volledig aansluiten bij jouw tn. Prachtwijn van een prachthuis!
En ik ben zeer blij te zien dat ook anderen de weg naar de Sloveense wijnen vinden! applaus
(31-12-2012 11:03 AM)Somers schreef: [ -> ]
(30-12-2012 02:42 PM)Johan M. schreef: [ -> ]'Rebula' Selekcija 2008

Intens strogele kleur met koperen toetsen, vette tranen. Maar direct na het openen niet de meest aantrekkelijke neus. Hier zie ik direct al veel (minder ervaren) wijnliefhebbers op afknappen. Na een half uurtje karaf direct een ander verhaal. In de neus een complex boeket van citrusvruchten, gedroogd fruit, boter, toast, noten, peper en heel veel miniraliteit. In de mond één en al complexiteit, de verschillende aroma's vliegen je om de oren of smaakpapillen. Fluwelig, warm en heel veel structuur voor een witte wijn. Haast eindeloos lange afdronk...

In één woord een topper... met bewaarpotentieel. Maar vermoedelijk wel geen allemansvriend. Zeer complexe topwijn voor de herfst- en winterperiode, ik dronk hem bij een pompoenrisotto met kip. Maar eerder iets voor gevorderden want niet de meest makkelijke, toegankelijke wijn, en met zijn ca. 18 euro zeker ook geen goedkope witte wijn. Prijs/kwaliteit is dit voor mij echter wel top. Gekocht bij Pasqualinno.

Vorige week nog gedronken (ter plaatse gekocht uiteraard :-) ) en ik kan me volledig aansluiten bij jouw tn. Prachtwijn van een prachthuis!
En ik ben zeer blij te zien dat ook anderen de weg naar de Sloveense wijnen vinden! applaus

Heb je ook de Chardonnay en de 'Theodor' (BDX-blend) geproefd. Die eerste beviel mij iets minder dan de Rebula's, de 'Theodor' vond ik wel een klepper. Heb er enkel flesjes van in mijn kelder.
(31-12-2012 12:52 PM)Johan M. schreef: [ -> ]
(31-12-2012 11:03 AM)Somers schreef: [ -> ]
(30-12-2012 02:42 PM)Johan M. schreef: [ -> ]'Rebula' Selekcija 2008

Intens strogele kleur met koperen toetsen, vette tranen. Maar direct na het openen niet de meest aantrekkelijke neus. Hier zie ik direct al veel (minder ervaren) wijnliefhebbers op afknappen. Na een half uurtje karaf direct een ander verhaal. In de neus een complex boeket van citrusvruchten, gedroogd fruit, boter, toast, noten, peper en heel veel miniraliteit. In de mond één en al complexiteit, de verschillende aroma's vliegen je om de oren of smaakpapillen. Fluwelig, warm en heel veel structuur voor een witte wijn. Haast eindeloos lange afdronk...

In één woord een topper... met bewaarpotentieel. Maar vermoedelijk wel geen allemansvriend. Zeer complexe topwijn voor de herfst- en winterperiode, ik dronk hem bij een pompoenrisotto met kip. Maar eerder iets voor gevorderden want niet de meest makkelijke, toegankelijke wijn, en met zijn ca. 18 euro zeker ook geen goedkope witte wijn. Prijs/kwaliteit is dit voor mij echter wel top. Gekocht bij Pasqualinno.

Vorige week nog gedronken (ter plaatse gekocht uiteraard :-) ) en ik kan me volledig aansluiten bij jouw tn. Prachtwijn van een prachthuis!
En ik ben zeer blij te zien dat ook anderen de weg naar de Sloveense wijnen vinden! applaus

Heb je ook de Chardonnay en de 'Theodor' (BDX-blend) geproefd. Die eerste beviel mij iets minder dan de Rebula's, de 'Theodor' vond ik wel een klepper. Heb er enkel flesjes van in mijn kelder.

Heb precies nog geen rood van hem gedronken (toch eens werk van maken), maar toen ik er in 2011 was heb ik praktisch heel het gamma van de Classic over de Selekcija tot de Opoka geproefd in wit. En omvergeblazen :-) Vooral door de Rebula's en de Sauvignons als ik me niet vergis.

ps: De Rebula Selekcija 2009 die ik onlangs dronk kocht ik nu in november in de plaatselijke Vinoteka. Kost daar ook 16 euro dacht ik. Onlangs geopend op een extra-culliculaire syntra activiteit en wat vooral in het begin (zelfs na halfuurtje karaf) opviel was de geur van... paté Huh die niet geheel aangenaam te noemen was.
De 2009 heeft echt zijn tijd nodig. Een paar uur karaf is geen overbodigheid.
Proefde denk ik al alles van de Classical en de Selekcija. Van de Opoka's (de absolute toppers) enkel de Chardonnay 2008. Heb tijdens de uitverkoop bij Pasqualinno gelukkig mijn voorraad kunnen aanvullen zodat ik nog wel eventjes verder kan. Ook voor mij is de 'Rebula' Selekcija de absolute favoriet. Marjan Simcic is voor mij echt top!
'Rebula' classic 2011

Fonkelende gele kleur. In de neus heel mineraal met toetsen van noten en licht gedroogd fruit. Zuivere smaakaanzet met terugkerende mineraliteit en heel veel laagjes complex fruit. Mooie lengte en afdronk.

Een stuk minder complex dan de 'Selekcija' maar ook een stuk goedkoper, héél lekker glas wijn, zeker als je weet dat deze fles nog geen 10 euro kostte bij Pasqualinno "zaliger". Helaas mijn laatste fles, zal stilaan mijn voorraadje 'Selekcija' moeten gaan aanspreken.
De opoka rebula 2008 gedronken gisteren. 4 dagen maceratie in open vaten, met als resultaat een oranje wijn. Veels te jong, maar zeer boeiend. Appelsien zesten, voldoende fraicheur en kruidigheid zijn de woorden die ik me nog herinner (niks genoteerd, dju toch)We waren het er over eens dat deze fles nog makkelijk ettelijke jaren meekan én zou verbeteren.

ps: De rebula classic van 2009 die ik nog had liggen was er al ver over. Hoewel die na een tijdje in het glas iets meer zijn evenwicht terug vond
(06-12-2013 03:14 PM)Somers schreef: [ -> ]De opoka rebula 2008 gedronken gisteren. 4 dagen maceratie in open vaten, met als resultaat een oranje wijn. Veels te jong, maar zeer boeiend. Appelsien zesten, voldoende fraicheur en kruidigheid zijn de woorden die ik me nog herinner (niks genoteerd, dju toch)We waren het er over eens dat deze fles nog makkelijk ettelijke jaren meekan én zou verbeteren.

ps: De rebula classic van 2009 die ik nog had liggen was er al ver over. Hoewel die na een tijdje in het glas iets meer zijn evenwicht terug vond

Ik dronk ooit ook een rebula en die was eveneens oranje. Wordt die druif altijd zo gevinifieerd? En is dat oranje typisch voor rebula?
(06-12-2013 06:19 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-12-2013 03:14 PM)Somers schreef: [ -> ]De opoka rebula 2008 gedronken gisteren. 4 dagen maceratie in open vaten, met als resultaat een oranje wijn. Veels te jong, maar zeer boeiend. Appelsien zesten, voldoende fraicheur en kruidigheid zijn de woorden die ik me nog herinner (niks genoteerd, dju toch)We waren het er over eens dat deze fles nog makkelijk ettelijke jaren meekan én zou verbeteren.

ps: De rebula classic van 2009 die ik nog had liggen was er al ver over. Hoewel die na een tijdje in het glas iets meer zijn evenwicht terug vond

Ik dronk ooit ook een rebula en die was eveneens oranje. Wordt die druif altijd zo gevinifieerd? En is dat oranje typisch voor rebula?

Ik dronk onlangs een Rebula weliswaar van een ander domein , en vond hem er eigenlijk niet oranje uit zien Vinejo. Hij wel intens geel maar geen oranje Smile
(06-12-2013 06:19 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-12-2013 03:14 PM)Somers schreef: [ -> ]De opoka rebula 2008 gedronken gisteren. 4 dagen maceratie in open vaten, met als resultaat een oranje wijn. Veels te jong, maar zeer boeiend. Appelsien zesten, voldoende fraicheur en kruidigheid zijn de woorden die ik me nog herinner (niks genoteerd, dju toch)We waren het er over eens dat deze fles nog makkelijk ettelijke jaren meekan én zou verbeteren.

ps: De rebula classic van 2009 die ik nog had liggen was er al ver over. Hoewel die na een tijdje in het glas iets meer zijn evenwicht terug vond

Ik dronk ooit ook een rebula en die was eveneens oranje. Wordt die druif altijd zo gevinifieerd? En is dat oranje typisch voor rebula?

Neen, toch niet voor zo ver ik het weet. Ik dronk tot op heden alleen maar Rebula's van Simcic, dus ik ben zeker geen expert. Maar de Rebula classic 2011 die ik dronk had een fonkelend gele kleur, de Rebula Selekcija 2008/2009 was eerder strogeel met koperen tinten, de Opoka 2008 was eerder oranje/koper van kleur. Ook qua smaakbeleving waren de verschillen even groot/klein. De (goede) Classic is, hoewel er heel wat aanknopingspunten zijn, eigenlijk niet te vergelijken met de Selekcija en de Opoka. Ik prefereer, zeker p/k de Selekcija.
(06-12-2013 06:19 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-12-2013 03:14 PM)Somers schreef: [ -> ]De opoka rebula 2008 gedronken gisteren. 4 dagen maceratie in open vaten, met als resultaat een oranje wijn. Veels te jong, maar zeer boeiend. Appelsien zesten, voldoende fraicheur en kruidigheid zijn de woorden die ik me nog herinner (niks genoteerd, dju toch)We waren het er over eens dat deze fles nog makkelijk ettelijke jaren meekan én zou verbeteren.

ps: De rebula classic van 2009 die ik nog had liggen was er al ver over. Hoewel die na een tijdje in het glas iets meer zijn evenwicht terug vond

Ik dronk ooit ook een rebula en die was eveneens oranje. Wordt die druif altijd zo gevinifieerd? En is dat oranje typisch voor rebula?

Druif wordt niet altijd zo gevinifieerd. Van Rebula maken ze vanalles. Schuimwijn, frisse zomerwijntjes (hoewel wat weinig zuur), vollere wijnen (inox), houtgelagerde krakers, Oranje wijnen, mono's en in blends. En dat oranje is niet meteen typisch maar Rebula is daar wel voor geschikt blijkbaar en daarom ook veelgebruikt daarvoor in Slovenië bij mijn weten (de befaamde Lunar van Movia is ook van Rebula bvb)

Onlangs een Rebula tasting gedaan. Begonnen met een schuimwijn 80% Rebula en 20% Chardonnay. Dan enkele jonge exemplaren (inox) van 2011 en 2012, waarbij de Griekse Robolla het meest frisse overkwam. De Slovenen gaven vollere wijnen maar misten wat zuren. De classic Rebula van Simcic van 2009 was duidelijk al waaaaaay over zijn top maar geeft een fruitige, vrij frisse wijn normaal. Daarna ook houtgelagerde oudere Rebula's (Cigoj 2004 en Ferdinand Reserve 2005 - vond ik zelf zeer gesklaagd) en als afsluiter die 'oranje' Opoka van 2008. The latter duidelijk ook the better.
'Theodor' Red Selekcija 2006

85% Merlot - 15% Cabernet Sauvignon

Heel mooie intense robijnrode kleur met vette tranen. Complex boeket van donkere bessen, zwart fruit en pruimen... na opschudden chocolade, truffel, leer, tabak, laurier, kruiden en specerijen. In de mond heel krachtig maar toch elegant. Enorm rijk en zacht met eerst de rijpe bessen, licht kruidig, leer, donkere chocolade... Evenwichtige zuren, mooie rijpe tannines en een enorme lengte, de smaak blijft heel lang nazinderen.

Een toppertje... deze wijn kan zonder meer wedijveren met grote en veel duurdere namen uit pakweg Pomerol. Mits enkel uren karaf perfect te drinken maar met nog ettelijke jaren potentieel. Marjan Simcic werkt heel natuurlijk, gebruikt heel weinig sulfieten en filtert niet. Deze wijn heeft behoorlijk wat suspensie, dus even opletten met het overgieten in de karaf.

Gekocht bij: Pasqualinno (32,50 euro)
(30-12-2013 11:18 PM)Innesto schreef: [ -> ]'Theodor' Red Selekcija 2006

85% Merlot - 15% Cabernet Sauvignon

Heel mooie intense robijnrode kleur met vette tranen. Complex boeket van donkere bessen, zwart fruit en pruimen... na opschudden chocolade, truffel, leer, tabak, laurier, kruiden en specerijen. In de mond heel krachtig maar toch elegant. Enorm rijk en zacht met eerst de rijpe bessen, licht kruidig, leer, donkere chocolade... Evenwichtige zuren, mooie rijpe tannines en een enorme lengte, de smaak blijft heel lang nazinderen.

Een toppertje... deze wijn kan zonder meer wedijveren met grote en veel duurdere namen uit pakweg Pomerol. Mits enkel uren karaf perfect te drinken maar met nog ettelijke jaren potentieel. Marjan Simcic werkt heel natuurlijk, gebruikt heel weinig sulfieten en filtert niet. Deze wijn heeft behoorlijk wat suspensie, dus even opletten met het overgieten in de karaf.

Gekocht bij: Pasqualinno (32,50 euro)

Dat klinkt zeer goed. Ook niet goedkoop natuurlijk, maar inderdaad, de high class Pomerol is nog stukken duurder. Hier zit je in de prijsklasse van Clos Rene, La Pointe, Mazeyres,... Zou interessant zijn om er eens zo eentje naast te schenken.
Sauvignonasse 2011. Blijkbaar heette deze druif vroeger "Furlanski Tokaj" maar mag deze benaming sinds 2005 enkel nog door Hongaarse wijnbouwers worden gebruikt.
Als ik deze wijn blind had geproefd, had ik hem waarschijnlijk als een goede Sauvignon Blanc uit de Loire bestempeld.
Ik heb al eerder de gewone ("Klasi?na") Rebula 2011 geproefd en die viel niet bij me in de maak wegens te veel oxidatieve toetsen, maar deze Sauvignonasse vind ik een prachtwijn.
'Rebula' Selekcija 2008

Oranje, roestbruine kleur... heel oxidatief in de neus. Na een tijdje karaf ietsje aantrekkelijker in de neus: gedroogd fruit, nootjes, gist,... in de mond toch terug die oxidatieve toetsen en verder iets van een "oude geuze". Neen, dit is niet meer de wijn die ik vorig jaar zo fascinerend vond.
(30-12-2013 11:18 PM)Innesto schreef: [ -> ]'Theodor' Red Selekcija 2006

85% Merlot - 15% Cabernet Sauvignon

Heel mooie intense robijnrode kleur met vette tranen. Complex boeket van donkere bessen, zwart fruit en pruimen... na opschudden chocolade, truffel, leer, tabak, laurier, kruiden en specerijen. In de mond heel krachtig maar toch elegant. Enorm rijk en zacht met eerst de rijpe bessen, licht kruidig, leer, donkere chocolade... Evenwichtige zuren, mooie rijpe tannines en een enorme lengte, de smaak blijft heel lang nazinderen.

Een toppertje... deze wijn kan zonder meer wedijveren met grote en veel duurdere namen uit pakweg Pomerol. Mits enkel uren karaf perfect te drinken maar met nog ettelijke jaren potentieel. Marjan Simcic werkt heel natuurlijk, gebruikt heel weinig sulfieten en filtert niet. Deze wijn heeft behoorlijk wat suspensie, dus even opletten met het overgieten in de karaf.

Gekocht bij: Pasqualinno (32,50 euro)

'Theodor' Red Selekcija 2006

Een jaar later opnieuw in het glas gehad. Niks aan toe te voegen. Topper!
Koppelingen