wijnliefhebbers

Volledige versie: siro pacenti
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Siro Pacenti - Montalcino

Eigenaar van Siro Pacenti is Giancarlo Pacenti ( Siro is de vader van Giancarlo). Hij is geen doorsnee wijnproducent. Hij spreekt vloeiend Engels en Frans en studeerde niet alleen wis- en natuurkunde maar ook oenologie in Bordeaux . Hij produceert graag rijke, volle, krachtige maar toch elegante wijnen. Zijn stijl is meer ‘Frans’ georiënteerd dan traditioneel voor deze streek.
Men is hier niet op zoek naar harde tannines en hyperextractie maar naar de essentie van terroir en druif. De wijnen van Giancarlo Pacenti zijn sneller toegankelijk dan de traditionele Brunello, ze bieden meer elegantie, drinkplezier en oorspronkelijkheid.
Het bedrijf bezit in totaal 60 ha landerijen, waarvan slechts 20 ha wijngaarden: 18,5 ha DOCG Brunello di Montalcino, 1,5 ha DOC Rosso di Montalcino en 0,5 ha DOC Sant’Antimo. Alles is geplant met sangiovese grosso. De totale productie bedraagt slechts 60.000 flessen. Naast de schitterende Rosso di Montalcino worden nog 3 Brunello wijnen geproduceerd. De ‘Classico’ (standaard), de top-cuvée PS (single vineyard in Pelagrilli, alleen in uitmuntende jaren gemaakt) en de ‘instap’ Brunello de ‘Pelagrilli’. Voor deze Brunello worden geselecteerde druiven gebruikt, afkomstig van diverse wijngaarden in Pelagrilli, ten noorden van Montalcino. Deze jongere wijngaarden geven een elegante en aromatische wijn die sneller op dronk is en gemakkelijker toegankelijk is dan de wat forsere Brunello’s van het domein. Deze laatste nijgt echter meer naar een Rosso dan naar een Brunello en is eerder op de markt gezet voor de restaurants ( kost de helft van de andere Brunello’s).
Pacenti’s Brunello krijgt 24 maanden op barrique (225 liter) dat voor 70% nieuw is,zijn Rosso 13 maanden waarvan 30% nieuw hout. De resterende 18 maanden van de voorgeschreven rijpingsperiode voor Brunello vindt plaats op fles en is dus reductief wat resulteert in frisse, fruitige wijnen die bovendien een complexe smaak hebben en lang bewaard kunnen worden.

Geproefd
Rosso di Moltalcino 2008 (24€)
Steenrode kleur, geur van zoethout met wat aardse toetsen, In de smaak aardig wat fruit, soepele aanzet, wat vanille, kruidig, goede zuren. Is nu goed op dronk. Prima eetwijn.

Brunello di Montalcino Pelagrilli 2006 (baby Brunello) (36€)
Behoorlijk veel kleur,uitnodigende neus, roosteraroma’s, vrij toegankelijke smaak, zwart fruit, chocolade, sigarenkistje, soepele taninnes, mooie zuren.
als de "baby" brunello al 36 kost, hoeveel kosten de andere dan? Ook de prijs van de rosso is niet min. Prijs waard?
(31-05-2013 09:28 AM)Olivier schreef: [ -> ]als de "baby" brunello al 36 kost, hoeveel kosten de andere dan? Ook de prijs van de rosso is niet min. Prijs waard?

Yep, dat is het prijsniveau van Casanova di Neri: ook zeer lekkere wijnen, maar prijzig hé !
Siro Pacenti behoort tot de top van zijn appellatie en zijn Rosso is in vele gevallen beter dan menig Brunello. De Brunello kost rond de 70€.
Ik ben fan van vooral zijn Rosso's. De Rosso van 2010 heeft 90 gekregen van Parker.
De prijzen op de wijnsite superiore.de zijn een stuk lager, maar met wijn bestellen via het internet heb ik geen ervaring.
Het is straks Vaderdag, wie weet......

De Brunello van 2006 :
97 points James Suckling: "I can't believe how the nose changes from white truffle to berry and black cherry and then goes blueberries and citrus fruits. Full and soft and velvety. It is layered and massive with so much going on. Now sweet tobacco and berries. A wine that is in evolution every moment. Try it in 2014" 94 points Wine Enthusiast: "This is a gorgeous expression from Montalcino that opens with opulent and beautiful aromas of dark chocolate, ripe cherry, leather and barbecue smoke. The wine is immensely rich and succulent at its core and creamy, velvety density marks the luscious fade." (04/11)

96 points ROBERT PARKER :The 2006 Brunello di Montalcino saturates the palate with deep layers of dark red fruit, violets, new leather and spices. The aromas and flavors grow beautifully with air, showing remarkable intensity all the way through to the expansive, textured finish. This is a brilliant effort from Giancarlo Pacenti. The Brunello saw 18-20 days on the skins, followed by malolactic fermentation and aging in French oak barrels, of which roughly 80% were new. The vineyard sources are approximately 4.5 hectares in Sant'Angelo and Piancornello (in the south of Montalcino) and 5 hectares in Pelagrilli (in the north). Anticipated maturity: 2016-2026.
Koppelingen