wijnliefhebbers

Volledige versie: Suduiraut, Sauternes
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Nog geen topic over deze topper in Sauternes.
Na Yquem toch wel de allerbeste Sauternes met met Rieussec en Guiraud.
De zoete wijn dronk ik echter nog niet (of toch, mss ooit eens de 1997)
Wel dronk ik vorige maandag de droge versie. En dat was een serieuze meevaller.

S de Suduiraut 2010
De neus deed me onmiddellijk denken aan de Sancerre van Boulay (die ook hout heeft gezien)
Limoen, venkel, een vanilletoets, heel fris en toch licht vettig met zeer mooie zuurtjes, lang in de mond, afdronk, prachtige wijn.
Ik gaf 'm 92/100.
Suduiraut 1998
Heerlijke Sauternes uit een onderschat jaar.
91
(11-08-2013 11:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]Suduiraut 1998
Heerlijke Sauternes uit een onderschat jaar.
91

Ik schatte deze wijn jonger in.
Zeer mooi maar net of hij niet volledig openbloeide.
Heerlijke abrikoos in de aanzet.
Afsluiter van den Allerheiligen menu;

Suduiraut 2009

"Een tropisch orgasme"
abricoos, perzik, sinaas, ananas maar meest in de neus springend passiefruit, honing en een sweem vanille...
Kindermoord zouden velen zeggen, maar een jonge Sauternes en zeker deze Suduiraut heeft zoveel frisheid in zich dat dit absoluut geen moeite vraagt om je glas leeg te krijgen. Op de juiste t° geschonken is dit een BOM van formaat uit een heel goed Sauternes jaar.
Ietjes minder vettig dan de jonge Guiraud 2009 maar de Suduiraut haalt het van zijn frisheid.
Ik heb er nog eentje...maar die blijft nog een jaartje of 10 dicht.

Benieuwd hoe mijn Doisy Daëne 2011 zal zijn, helaas nog steeds niet aangekomen. Ik had er graag een flesje van gedronken tijdens de komende kerstperiode.Sad
Heb hier een fles van 1928 liggen... Het geboortejaar van mijn vader. De idee was om die fles volgend jaar met zijn verjaardag open te doen, maar ik weet eigenlijk niet of ik dat wel ga durven. Vulling is goed, kleur is goed, kurk is goed,... Heb al veel goeie ervaringen gehad met oude liquoreux, maar het gootsteenrisico loert toch altijd... Your thoughts?
(03-11-2013 03:38 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Heb hier een fles van 1928 liggen... Het geboortejaar van mijn vader. De idee was om die fles volgend jaar met zijn verjaardag open te doen, maar ik weet eigenlijk niet of ik dat wel ga durven. Vulling is goed, kleur is goed, kurk is goed,... Heb al veel goeie ervaringen gehad met oude liquoreux, maar het gootsteenrisico loert toch altijd... Your thoughts?

Een reservefles bij de hand houden, bv een Chateau d'Yquem 1928.Rolleyes
@ Jordaens
Volgens CT...kan dit een stimulans zijn om jou over de streep te trekken.Wink
10/7/2010 - Christer Byklum wrote: 100 points

The best wine I have ever tasted, above all the rest.......increadible, and I can almost feel the aftertaste still.......I did not know what it was, served blind. I nailed the producer.......not even close on the vintage.......

Amber colour, golden hue, some crystals, amazing colour. Caramel, aprikots, creme brulee, pineapples, orange, tangerine, ripe lemons, apples, baked pear, raisins, touch of nuts. So complex, it's another meaning. So fresh acidity, such elegance, just perfect balance, and sweetness/ acidity balance is from another world. Not very sweet anymore, just enough to grace the fruit aromas perfectly, tender body, layered and transparent, this was just beyond anything........and what a length and aftertaste, it lasted not for seconds or minutes, we're talking hours......still ther the next morning. (You just do not brush you're teeth with these flavours going on in the mouth....Increadible!
Lions de Suduiraut 2009 ( 2de wijn Suduiraut ) - Colruyt @ 19,95 Euro

Dag één

+ Kleur - verrassend al wat evolutie, nog mooie tranen a/h glas
+ Neus - sterk op citrus, zoete tropische vruchten, honing, stuifmeel
+ Smaak - mooi niet-storend vettig en opulent, stroperig
+ Afdronk - snoeperig, abrikoos, perzik, gedroogde gekonfijte ananas

Dag twee

+ Neus - meer gekonfijte zoete vruchten, gekarameliseerde banaan
+ Smaak - veel zachter, maar nog steeds die vettigheid
+ Afdronk - ook hier veel minder en zachter, minder het "Sauternes" gevoel

Conclusie over twee dagen .... mooie wijn, complexloos en simpel.
Niettemin mooi gemaakt, vooral om jong te drinken en te genieten.
In dat opzicht is 19,95 Euro toch een tikkeltje te duur voor deze wijn.

[attachment=1849]

Mathijs
Ik open vanavond een Château Suduiraut 1988,
een zeer mooie neus met aroma's van gekonfijte vruchten met een dominante sinaasappel en bessen met een vleugje honing en bloemen,
een geconcentreerde en volumineuze mond met veel vet en suiker, maar zonder dat het zwaar is dankzij een voldoende zuurgraad.
Deze wijn met zijn aroma's van gedroogd fruit en honing geeft een gevoel van evenwicht en verleidt met zijn zeer, zeer lange en delicate bittere afdronk.
Château Suduiraut heb ik steeds als een van de betere Sauternes beschouwd. Ik denk nog een tweetal flessen van 1990 te hebben liggen in de kelder. De vorige 10 zijn zoals Thierry zo goed beschreven heeft, eveneens bloemenruikers geweest met en elegante mond en afdronk.
Ik geef de voorkeur aan een beetje Lafaurie-Peyraguey, de 1986 en 1988 zijn momenteel prachtig.

Prettige dag verder
Koppelingen