wijnliefhebbers

Volledige versie: Chasse Spleen Moulis-en-Médoc
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6
Klopt! :-)
Matten , ik denk dat die er toch wat jaren gaan tegen kunnen. Is er zoveel verschil in de wijnmaking tss nu en 10 jaar geleden?
Neen, maar ik wilde de vergelijking met de '90 maken die ik onlangs proefde. Da's toch al een tijdje geleden he. Toen was ik 10 jaar Wink.
(23-01-2013 10:47 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(23-01-2013 10:14 PM)doc schreef: [ -> ]
(23-01-2013 10:05 PM)Venne schreef: [ -> ]thank you Don, heb chasse en poujeaux 2010 via een toffe pé vastgekregen en ze liggen nu in een zéér goede kelder. Moet ze er dringend eens gaan halen.
Dan zal NN eerst Chasse moeten drinken :-)

Misschien wat indiscreet, maar hoeveel betaalde je ?

@ Doc,

Ik ben Venne niet maar hij betaalde voor de Chasse-Spleen 2010 21.59 Euro.
De Poujeaux 2010 had hetzelfde prijskaartje.Wink

Wink thank you Don, ik wou gewoon 's vergelijken met de prijzen bij Colruyt.
95 is mijn oudste chasse, 90 .. speelde toen Metallica niet in Kiewit ? Ook een ander concertje als nu de afsluiters op werchter.... dan zal de chasse ook wel anders gemaakt geweest zijn ?
(23-01-2013 10:28 PM)Matten schreef: [ -> ]Ik vraag me eerlijk gezegd hoe het zit met het bewaarpotentieel van beide wijnen zoals ze nu (hypermodern) gemaakt worden. Ik probeerde die discussie een tijdje terug op te starten, maar zonder echt veel succes. Er moet toch een verschil zijn?

Sinds begin jaren negentig zijn er vooral nieuwe technieken ontwikkeld maar ook nieuwe inzichten mbt tot de optimale rijpheid van de druif en de fenolische rijpheid (de rijpheid van de tannines) en daarnaast het voorkomen van oxidatie (manueel plukken en collectie en snel transport in kleinere bakjes), triage enz. plukmoment. Dit zorgt vooral voor fruitiger en frissere wijnen.
Veel blijft dus afhangen van de jaarlijkse variatie, het millésime dat de rijpheid bepaalt en het plukmoment.
Dit blijven toch wel de belangrijkste factoren denk ik in de bewaarkracht van wijn.
Of het nu enkel die nieuwe technieken zijn die zorgen voor meer bewaarkracht durf ik te betwijfelen. De basis (rijpheid van bes en schil en pitjes) blijft toch voorop staan. Is eigenlijk misschien voer voor een nieuwe topic. Als er verder op ingegaan wordt natuurlijk ? Merci Matten om het nog eens aan te snijden.

Hier een zéér interessant artikel die zowat alle moderne vinificatietechnieken samenvat sinds begin jaren negentig:

http://www.newbordeaux.com/documents/vin...iques.html
Dank voor de toelichting! Misschien toch maar eens een topic maken en dan proefondervindelijk werken?

Ik denk vooral aan Médoc uit het verleden als wijn met veel tannine (en de nog oudere Médoc uit een tijd waarin men dacht dat vooral de zuren de bewaarkracht bepaalden). Het feit dat men zich al jaren richt op de fenolische rijpheid van de druiven, moet toch een verschil geven ten opzichte van de oudere Médocs. Verregaande extractie, micro-bullage etc zorgen voor een fundamenteel andere wijn dan 23 jaar terug. Die wijnen rijpen anders volgens mij.
(23-01-2013 11:49 PM)Matten schreef: [ -> ]Dank voor de toelichting! Misschien toch maar eens een topic maken en dan proefondervindelijk werken?

Ik denk vooral aan Médoc uit het verleden als wijn met veel tannine (en de nog oudere Médoc uit een tijd waarin men dacht dat vooral de zuren de bewaarkracht bepaalden). Het feit dat men zich al jaren richt op de fenolische rijpheid van de druiven, moet toch een verschil geven ten opzichte van de oudere Médocs. Verregaande extractie, micro-bullage etc zorgen voor een fundamenteel andere wijn dan 23 jaar terug. Die wijnen rijpen anders volgens mij.

Evenwichtiger, meer finesse...?

Don is de enige met ruime proefervaring over meerdere decennia... een hulplijn dus Wink watte

en ...we geraken off-topic !
Schoonpa vroeg me gisteravond welke wijn we wensten bij het lam, mijn nieuwsgierigheid werd me deze week gewekt door het forum... en het feit dat ik wist dat hij nog enkele flessen Chasse Spleen heeft liggen.
Chasse Spleen 1988
Aards, walnoten,... tertair. Cassis en kersen zorgen dan weer voor voldoende fraîcheur en finesse. Gerijpte ronde tannines, volle ronde wijn maar jammer genoeg wat kortzichtig van afdronk.

Tijdens onze zoektocht in de kelder...
Chasse Spleen 1976
In de jaren 1995-2000 had deze wijn een grote indruk op me gelaten, vele malen een mooie begeleider bij heerlijke diners...
Helaas herleid tot curiosum en volledig geoxideerd.
Ik kan me goed vinden in jouw TN van de '88, lijkt goed op die van de '90. Was 5 jaar geleden een pak beter, maar is waardig ouder geworden. Jammer van de '76. Was al geen fameus jaar voor Bordeaux. Meer drinken Wink.
(26-01-2013 11:30 AM)jr02 schreef: [ -> ]Schoonpa vroeg me gisteravond welke wijn we wensten bij het lam, mijn nieuwsgierigheid werd me deze week gewekt door het forum... en het feit dat ik wist dat hij nog enkele flessen Chasse Spleen heeft liggen.
Chasse Spleen 1988
Aards, walnoten,... tertair. Cassis en kersen zorgen dan weer voor voldoende fraîcheur en finesse. Gerijpte ronde tannines, volle ronde wijn maar jammer genoeg wat kortzichtig van afdronk.

Tijdens onze zoektocht in de kelder...
Chasse Spleen 1976
In de jaren 1995-2000 had deze wijn een grote indruk op me gelaten, vele malen een mooie begeleider bij heerlijke diners...
Helaas herleid tot curiosum en volledig geoxideerd.

Heeft die wijn z'n hele leven in die kelder gesleten? In dat geval ben ik wel wat ontgoocheld in Chasse, ik dronk onlangs een Tour du By 76 en die was nog heel mooi drinkbaar- 76 was trouwens niet zó n slecht jaar hoor, wel wisselvallig. Heb ook de 75 gedronken van Spleen en - hoewel geen echt gróte wijn- ook hier geen spoor van oxidatie. Nu moet ik wel zeggen dat ik gisteren van iemand die t kan weten hoorde dat sommigen hun 1975 rijkelijk met 1974 hadden vermengd...Rolleyes
(26-01-2013 12:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-01-2013 11:30 AM)jr02 schreef: [ -> ]Schoonpa vroeg me gisteravond welke wijn we wensten bij het lam, mijn nieuwsgierigheid werd me deze week gewekt door het forum... en het feit dat ik wist dat hij nog enkele flessen Chasse Spleen heeft liggen.
Chasse Spleen 1988
Aards, walnoten,... tertair. Cassis en kersen zorgen dan weer voor voldoende fraîcheur en finesse. Gerijpte ronde tannines, volle ronde wijn maar jammer genoeg wat kortzichtig van afdronk.

Tijdens onze zoektocht in de kelder...
Chasse Spleen 1976
In de jaren 1995-2000 had deze wijn een grote indruk op me gelaten, vele malen een mooie begeleider bij heerlijke diners...
Helaas herleid tot curiosum en volledig geoxideerd.

Heeft die wijn z'n hele leven in die kelder gesleten? In dat geval ben ik wel wat ontgoocheld in Chasse, ik dronk onlangs een Tour du By 76 en die was nog heel mooi drinkbaar- 76 was trouwens niet zó n slecht jaar hoor, wel wisselvallig. Heb ook de 75 gedronken van Spleen en - hoewel geen echt gróte wijn- ook hier geen spoor van oxidatie. Nu moet ik wel zeggen dat ik gisteren van iemand die t kan weten hoorde dat sommigen hun 1975 rijkelijk met 1974 hadden vermengd...Rolleyes

1976; licht bruin, waterig en doorzichtig. Aciditeit die de volledige bovenhand nam.
Onlang Franc Pipeau 1975 gedronken. Saint Emilion 'Grand Cru'. Heeft mijn vader nog gekocht bij Bernal, de voorloper van Topwijnen.
Een wijn 'beroemd' om zijn bewaringspotentieel en inderdaad Pipeau had de tand des tijds goed overleefd, geen verrassingen, geen 'hoogstaande' TN maar woorden als fragiel, finesse kunnen nog voor enkele jaren op het etiquet geschreven worden.
Volgens mij heeft '75 veel meer potentieel. (1976 te heet maar top de tussen zijn 10-20 jaar misschien zal 2003 het zelfde lot ondergaanHuh.)
(26-01-2013 01:40 PM)jr02 schreef: [ -> ][quote='vinejo' pid='33421' dateline='1359196700']
[quote='jr02' pid='33418' dateline='1359192630']

Volgens mij heeft '75 veel meer potentieel. (1976 te heet maar top de tussen zijn 10-20 jaar misschien zal 2003 het zelfde lot ondergaanHuh.)

Zeker akkoord. Dat bewees onlangs ook de fantastische Brane Cantenac 1975. Denk dat dit zowat de volgorde is in de jaren 70:
70
75
78
79
76

De andere jaren zijn t vermelden niet waard.
en 1973 man? :-) Topjaar toch ?

Nu chasse 2003 in het glas.
Mooie evolutie en mooi op dronk nu. Direct in het glas al schoon maar na een uurke of twee komt hij volledig open.
Morgen verder proeven want dan zal hij beter zijn.
(30-04-2013 11:21 PM)Venne schreef: [ -> ]en 1973 man? :-) Topjaar toch ?

Voor de wijn, of? :-)
niet voor Chasse Spleen ja :-)
laatste glaasje is zalvend lekker.
Morgen de rest
niet om door te chasse dus?
Chasse Spleen 2010

Karaf gegeven. Fijne aroma’s van rode kersjes met cassis, pruim, potloodslijpsel, ceder, kiezel en lichte kruidigheid. Elegante mondvulling, sappige zuurtjes, voldoende structuur en diepgang. Rijpe, fijnkorrelige tannine. Jong maar nu al aangenaam om drinken. 89+. Binnen 5 jaar klaar volgens mij. De prijs is ondertussen minder sappig geworden :-(.
(08-05-2013 06:32 PM)doc schreef: [ -> ]Chasse Spleen 2010

Karaf gegeven. Fijne aroma’s van rode kersjes met cassis, pruim, potloodslijpsel, ceder, kiezel en lichte kruidigheid. Elegante mondvulling, sappige zuurtjes, voldoende structuur en diepgang. Rijpe, fijnkorrelige tannine. Jong maar nu al aangenaam om drinken. 89+. Binnen 5 jaar klaar volgens mij. De prijs is ondertussen minder sappig geworden :-(.

Heb ik liggen dankzij een illuster forumlid. ;-) De prijs viel toen behoorlijk mee ( rond de twintig) maar zal ondertussen wel flink duurder zijn...
(08-05-2013 11:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-05-2013 06:32 PM)doc schreef: [ -> ]Chasse Spleen 2010

Karaf gegeven. Fijne aroma’s van rode kersjes met cassis, pruim, potloodslijpsel, ceder, kiezel en lichte kruidigheid. Elegante mondvulling, sappige zuurtjes, voldoende structuur en diepgang. Rijpe, fijnkorrelige tannine. Jong maar nu al aangenaam om drinken. 89+. Binnen 5 jaar klaar volgens mij. De prijs is ondertussen minder sappig geworden :-(.

Heb ik liggen dankzij een illuster forumlid. ;-) De prijs viel toen behoorlijk mee ( rond de twintig) maar zal ondertussen wel flink duurder zijn...

Ondertussen bijna 28 euro bij Collishop, toch te duur, maar de wijn blijft echt "chasse spleen". Eén van m'n eerste kennismakingen met Bdx, vandaar m'n warm hart voor dit domein, maar ook voor de constante kwaliteit...love it !
de 2010 , ligt nog ergens in een schitterende kelder te wachten op mij..... ze liggen daar goed denk ik ... anders drink ik ze mss leeg... en ze zijn voor NN :-)
(09-05-2013 04:02 PM)Venne schreef: [ -> ]de 2010 , ligt nog ergens in een schitterende kelder te wachten op mij..... ze liggen daar goed denk ik ... anders drink ik ze mss leeg... en ze zijn voor NN :-)

Je heb een geluk dat ik ik van die Chasse Spleen nog oudere jaargangen heb liggen. Rolleyes
Ben nu aan de 95 bezig.Slurp
Misschien even langskomen dan haal ik een fleske van die 95 boven.
ok, deal.... dan breng ik ook nog iets lekkers mee :-)

Effe agenda checken....
(10-05-2013 09:11 PM)Venne schreef: [ -> ]ok, deal.... dan breng ik ook nog iets lekkers mee :-)

Effe agenda checken....

Een paar jaar reserve heeft die 95 nog.
Dus niet te lang wachten.Wink
2004
Matten zei hierboven "geeft zijn geheimen pas prijs na ettelijke jaren" . Op "ettelijke" kan ik geen juist aantal jaren plakken dus heb ik hem na 10 jaar maar eens opengedaan...
In de neus veel cassis , wat hout en kruidig. In de mond vol en mooi in balans, die 10 jaar hebben hem goed gedaan, juist nog de nodige mooie tannines.
Rtd maar volgende gaan over "ettelijke" jaren open :-)
(19-01-2015 11:42 AM)Venne schreef: [ -> ]2004
Matten zei hierboven "geeft zijn geheimen pas prijs na ettelijke jaren" . Op "ettelijke" kan ik geen juist aantal jaren plakken dus heb ik hem na 10 jaar maar eens opengedaan...
In de neus veel cassis , wat hout en kruidig. In de mond vol en mooi in balans, die 10 jaar hebben hem goed gedaan, juist nog de nodige mooie tannines.
Rtd maar volgende gaan over "ettelijke" jaren open :-)

Trok de 2004 vorige zomer ook open en inderdaad zeer mooie, versmolten wijn met nog toekomst.
(19-01-2015 11:42 AM)Venne schreef: [ -> ]2004
Matten zei hierboven "geeft zijn geheimen pas prijs na ettelijke jaren" . Op "ettelijke" kan ik geen juist aantal jaren plakken dus heb ik hem na 10 jaar maar eens opengedaan...
In de neus veel cassis , wat hout en kruidig. In de mond vol en mooi in balans, die 10 jaar hebben hem goed gedaan, juist nog de nodige mooie tannines.
Rtd maar volgende gaan over "ettelijke" jaren open :-)

Wel Venne, ik ben het ook eens met Matten.
De 1995 Chasse Spleen die ik nog heb liggen is nog altijd in zijn beste doen.
"Remind me" als we nog eens samen een fleske ontkurken.
Maar de andere Moulis namelijk Poujeaux is toch nog een langer leven toegeschreven.
Zat idd nog genoeg spanning , materiaal en kracht in die 2004 maar tot 2024 ga ik toch niet wachten. Ergens over een jaar of 5 dacht ik.
Ok voor de remind!:-)
Poujeaux.... vooral de 2010! :-)
(08-05-2013 06:32 PM)doc schreef: [ -> ]Chasse Spleen 2010

Karaf gegeven. Fijne aroma’s van rode kersjes met cassis, pruim, potloodslijpsel, ceder, kiezel en lichte kruidigheid. Elegante mondvulling, sappige zuurtjes, voldoende structuur en diepgang. Rijpe, fijnkorrelige tannine. Jong maar nu al aangenaam om drinken. 89+. Binnen 5 jaar klaar volgens mij. De prijs is ondertussen minder sappig geworden :-(.
We gaan de 2010 die ik voor mn Kerst kado kreeg dus alle tijd gevenSmile!!
zeker doen Biff, minstens 2020 , schone kadoo trouwens
I love 2010!
(20-01-2015 08:36 PM)Venne schreef: [ -> ]zeker doen Biff, minstens 2020 , schone kadoo trouwens
I love 2010!
thumbsup
Pagina's: 1 2 3 4 5 6
Koppelingen