wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijnen uit lombardije : Valtelina
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Terug van vakantie oa van het lago di como. Een zalige regio, en zoals het een wijnliefhebber beaamt op zoek geweest naar interessante ontdekkingen uit deze regio

dichtstbijgelegen was de Valtelinaregio ( Sondrio) vooral bekend voor steile hellingen en terrasaanbouw. Rood is vooral nebbiolo. Nino Negri als bekend domein.
Enigszins ontgoocheld in de kwaliteit van de wijnen ( ik heb wel niet het duurdere werk gekocht). Snelle verkleuring, naar bruin rood, steeds wat oxidatief of alleszins vermoeid fruit , weinig fris en soms onverzorgde vinificatie. Na 1 dag openstaan werd het nog erger. De prijs van de wijnen die ik geprobeerd heb lag tussen de 7 en 13 €. Voor 13 € moet je toch iets deftig kunnen maken ? Of is Nebbiolo dan toch zo'n moeilijke druif om te telen ?

Ook Nino negri , een vermaard domein kon mij niet bekoren met zijn instapwijnen.

Ook nog enkele IGT geproefd van om en rond het meer. deze wijnen waren Merlot based en kosten 13 €. Zelfde conclusie: bruinrood, weinig fruit, vermoeide zeer vlakke wijnen.

Ik had naar Franciacorta kunnen rijden voor betere kwaliteit maar de wel zeer drukken wegen rond milaan/bergamo en het dolce far niente aan het comomeer hebben mij anders doen besluiten... Tongue
Franciacorta vind ik persoonlijk te duur, en eigenlijk niet echt een meerwaarde in het land der schuimwijnen. Maar nu ga ik misschien mensen kwaad maken ?...Sad
(24-07-2013 12:22 AM)doc schreef: [ -> ]Franciacorta vind ik persoonlijk te duur, en eigenlijk niet echt een meerwaarde in het land der schuimwijnen. Maar nu ga ik misschien mensen kwaad maken ?...Sad

Nothing beats Champagne Doc!

Ik volg je inzake Franciacorta en bij uitbreiding alle "betere" Italiaanse bubbels. Kunnen p/k bijlange niet op tegen de vele schitterende champagnes die je ter plaatse bij kleine champagneboeren kan vinden.
Ik vertrek binnenkort naar het Gardameer (wel aan de kant waar het nog Veneto is), en vind dat hier op wijnvlak wel wat te vinden is, ook in Lombardije, en ook in de prijsklasse rond 10 euro.

Persoonlijk koop ik elk jaar wel een paar flessen van de instap - Valtellina's van Nino Negri en heb zeer goede ervaringen met de Valtellina's Superiore 'Grumello Sassorosso' en in iets mindere mate met de 'Mazér Inferno'. Wel nogal sterke zuren en veel tannines, dus zeker geen allemansvrienden.

Onlangs ook een heel goeie P/Q wijn ontdekt, met name de Bonarda "La Casetta" van Ca' di Frara uit de Oltrepo Pavese regio. In promo minder dan 8 euro bij Superiore.

Van schuimwijnen ken ik niet veel, maar gezien de temperatuur ginder, waag ik me wel aan wit. Al een aantal goeie Lugana's gedronken (van Ca' di Frati en Tenuta Roveglia o.a.), een goeie Bianco di Custoza (de 'Campo Selese' van Albino Piona, die overigens verbazend goed bewaart, ik dronk de 2004 in 2009, is zelfs de wijn op mijn avatar, als ik me niet vergis Smile ).

Op het terras van het hotel drink je de Soave Classico van Pieropan aan 2 euro per glas.
er zijn wel degelijk fantastsiche valtellina's te vinden maar zelfs ter plaatse moet je toch rap 20€ + neertellen voor het echt goede werk. De sfurzat valtellina (amarone stijl op basis van nebbiolo) vind ik echt geniaal. Voor de puristen onder ons: nebbiolo heet daar de chiavennasca :-)
ad jazzper : wijn telen in de streek rond Sondrio moet inderdaad niet evident zijn ; streng klimaat , risico op stevige warmteonweders, lange winters, wijn in versnipperde terassen
ik had enigszins gehoopt om toch wat interessante dingen te vinden voor pakweg 9 tot 12 euro , en daar was ik in ontgoocheld. Het is precies zoals in bourgogne; voor dergelijke prijzen wordt het ook moeilijk; Ik heb echter nog 2 fleskes valtelina liggen die ik niet opgedaan heb ; een stevige winteravond en een goed stoofpotje zal misschien soelaas bieden...
misschien moet ik de nebbiolo/chiavennasca wat meer gewoon worden tout court ; het blijft een moeilijk te vatten druif vind ik
In de categorie van 9 tot 12 euro is de Rosso di Valtellina van Ar.Pe.Pe onovertroffen. Verder zou je in die prijscategorie ook de Sassella Le Tense van Nino Negri en de Costa Bassa van Sandro Fay moeten kunnen vinden.

De meeste goede wijnen in Valtellina zijn echter duurder, niet zo vreemd als je je bedenkt dat op die steile hellingen 1200 manuren/jaar per hectare benodigd zijn.
(08-08-2013 03:19 PM)LeFosse schreef: [ -> ]In de categorie van 9 tot 12 euro is de Rosso di Valtellina van Ar.Pe.Pe onovertroffen. Verder zou je in die prijscategorie ook de Sassella Le Tense van Nino Negri en de Costa Bassa van Sandro Fay moeten kunnen vinden.

De meeste goede wijnen in Valtellina zijn echter duurder, niet zo vreemd als je je bedenkt dat op die steile hellingen 1200 manuren/jaar per hectare benodigd zijn.

Zeer interessant LeFosse. Waar haal je ergens deze gegevens.
Bij een arbeidskost van 1200 manuren/jaar per hectare en een opbrengst van 30...40 hl per hectare moeten deze mensen hun wijn zo al aan 15 Euro per fles verkopen op basis van onze Belgische loonnormen. En dan winnen ze er gene Euro aan.
(08-08-2013 11:15 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(08-08-2013 03:19 PM)LeFosse schreef: [ -> ]In de categorie van 9 tot 12 euro is de Rosso di Valtellina van Ar.Pe.Pe onovertroffen. Verder zou je in die prijscategorie ook de Sassella Le Tense van Nino Negri en de Costa Bassa van Sandro Fay moeten kunnen vinden.

De meeste goede wijnen in Valtellina zijn echter duurder, niet zo vreemd als je je bedenkt dat op die steile hellingen 1200 manuren/jaar per hectare benodigd zijn.

Zeer interessant LeFosse. Waar haal je ergens deze gegevens.
Bij een arbeidskost van 1200 manuren/jaar per hectare en een opbrengst van 30...40 hl per hectare moeten deze mensen hun wijn zo al aan 15 Euro per fles verkopen op basis van onze Belgische loonnormen. En dan winnen ze er gene Euro aan.

Isabella Perego van Ar.Pe.Pe vertelde mij over de 1200 manuren. Bij Fay gaan ze ook uit van deze hoeveelheid. Een grote producent als Nino Negri kan het wellicht terugbrengen tot 800 manuren, maar die gebruiken helicopters (en dat zal ook niet goedkoop zijn).

De opbrengst van 30/40 hl per hectare is doorgaans alleen voor de topwijnen en daar zul je al gauw 25/30+ euro voor betalen. Ik geloof dat de maximale opbrengst voor de Rosso di Valtellina DOC zo rond de 70 hl ligt en voor Valtellina Superio 55 hl. Maar gezien het vaak kleine grondbezit van de wijnboeren zul je er zeker niet snel rijk van worden.
(08-08-2013 03:19 PM)LeFosse schreef: [ -> ]In de categorie van 9 tot 12 euro is de Rosso di Valtellina van Ar.Pe.Pe onovertroffen. Verder zou je in die prijscategorie ook de Sassella Le Tense van Nino Negri en de Costa Bassa van Sandro Fay moeten kunnen vinden.

De meeste goede wijnen in Valtellina zijn echter duurder, niet zo vreemd als je je bedenkt dat op die steile hellingen 1200 manuren/jaar per hectare benodigd zijn.

Gisteren van Ar.Pe.Pe de Valtellina Superiore Sassella 'Stella Retica' Riserva 2006 gedronken.

Prachtige, zuivere, frisse Nebbiolo is dit. De beschrijving op de website is pure propaganda maar alles klopt als een bus, dus daarom:

This Riserva offers the excitement of an incorruptible youth that time cannot diminish.
Long aging adds complexity without changing the typical freshness. Immediately fulfilling to the nose with an elegant bouquet of roses, cherry and cranberry, its garnet colour - of rare brightness - captures you immediately. But it's the fresh taste, rich and persistent, which conquers the enthusiast from the very first sip.

Gekocht aan 18 euro, wat belachelijk weinig is in vergelijking met de prijs van een fles Barolo. Kan nu gedronken worden of nog minstens 5 jaar weggelegd. Geen gedoe met wachten op het beste tijdstip om de fles te openen. En weinig wijn van onder de 20 euro zal 91,7 scoren op CT.
(08-08-2013 03:19 PM)LeFosse schreef: [ -> ]In de categorie van 9 tot 12 euro is de Rosso di Valtellina van Ar.Pe.Pe onovertroffen. Verder zou je in die prijscategorie ook de Sassella Le Tense van Nino Negri en de Costa Bassa van Sandro Fay moeten kunnen vinden.

De meeste goede wijnen in Valtellina zijn echter duurder, niet zo vreemd als je je bedenkt dat op die steile hellingen 1200 manuren/jaar per hectare benodigd zijn.

Hoi LeFosse

Ik ken de regio en producenten zeer goed, zoals je zegt de wijnen zijn wat duurder, maar je moet er geweest zijn om te begrijpen waarom

Desondanks ik een Piemonte fan ben is erook nog "andere" Nebbiolo
helaas minder bekend
(08-08-2013 03:19 PM)LeFosse schreef: [ -> ]In de categorie van 9 tot 12 euro is de Rosso di Valtellina van Ar.Pe.Pe onovertroffen. Verder zou je in die prijscategorie ook de Sassella Le Tense van Nino Negri en de Costa Bassa van Sandro Fay moeten kunnen vinden.

De meeste goede wijnen in Valtellina zijn echter duurder, niet zo vreemd als je je bedenkt dat op die steile hellingen 1200 manuren/jaar per hectare benodigd zijn.

Ook in Alto-Piemonte vind je heel zuivere expressie van Nebbiolo. Cristiano Garella rekent voor hun Bramaterra / Lessona en wellicht in mindere mate voor de Coste delle Sesia op 750-850 uren per hectare. De Coste heb je aan +/- 12€, de andere rond de 20. De meeste andere producenten zijn duurder, maar zeker relatief goedkoper (lees: minder duur) dan die uit de Langhe. M.i. worden de topwijnen in de regio geproduceerd door La Prevostura, Le Piane en Antoniolo. De beste koop hier is denk ik de Lessona van La Prevostura, ondanks de nog vrij jonge stokken een zeer verfijnde, complexe pure Nebbiolo (vanaf 2012). De Boca van Le Piane en de Gattinara Cru's van Antoniolo behoren tot de grootste wijnen van Piëmonte.
Citaat:M.i. worden de topwijnen in de regio geproduceerd door La Prevostura, Le Piane en Antoniolo.

en toevallig allemaal beschikbaar in uwen winkel. Confused
(25-09-2016 02:08 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:M.i. worden de topwijnen in de regio geproduceerd door La Prevostura, Le Piane en Antoniolo.

en toevallig allemaal beschikbaar in uwen winkel. Confused

Neen, allesbehalve toevallig.... Wij zoeken namelijk enkel de beste wijnen (naar onze smaak en gevoel) in elke regio. Samen met vele anderen vind ik dat in de eerste plaats Antoniolo en Le Piano begint aardig in de buurt te komen. La Prevostura wordt zonder twijfel het toonaangevende domein in Lessona. Ik ken de streek heel goed, maar belangrijker is natuurlijk dat je de mensen kent.
De 4 domeinen die we doen uit deze streek zijn de top. Er is nog Sella, iets minder in recente jaren, Sperino (De Marcchi), goed maar extreem duur en enkele anderen, waarover later meer (:-)). Colombera&Garella is een piepjong domein (met topœnoloog Cristiano Garella) maakt nu reeds zeer mooie wijnen en elk jaar wordt er verder geïnvesteerd in de kwaliteit. Hun prijzen zijn nog zeer laag voor de geboden kwaliteit.
Best is natuurlijk om dat allemaal zelf te (komen) proeven, Cristiano was er trouwens op onze degustatie in mei jl. Noteer al in je agenda voor volgend jaar: zondag 26 maart. Wie er komt weet ik nog niet, 2 al zeker, rest volgt wel. Tot dan?
Koppelingen