wijnliefhebbers

Volledige versie: L'Azienda Agricola Cavalchina, Veneto
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
L'Azienda Agricola Cavalchina, Custoza - Sommacampagna (Veneto)

Custoza Bianco Superiore 'Amadeo' 2010

Intense gele kleur met veel schittering. In de neus bloemen en groene kruiden, subtiel houttoetsje, mineraal, rijp wit fruit... In de mond breed en krachtig maar elegant gehouden door de levendige zuren. Heerlijk complex, prachtige miniraliteit,...

Voor mij op dit moment op zijn hoogtepunt met zeker nog wat reserve. Absolute topper in zijn soort. Destijds gekocht bij Pasqualinno 'zaliger' (11 euro) en jammer genoeg niet meer verkrijgbaar op de Belgische markt.
Gisteren de 2012 gedronken. Sluit mij aan bij Innesto. Misschien wel wat te vroeg gedronken, kwam piepjong over, maar toch al heel lekker.

Ik las ooit ergens dat Bianco di Custoza, hoewel in 99% van de gevallen bedoeld om jong te drinken, vaak mineraler en complexer wordt na een 5-tal jaar. Een beetje zoals bij Fiano waarschijnlijk.

Gekocht op xtrawine aan 9.5 euro (excl. verzendingskosten). Op callmewine.com staat hij overigens als meest populaire van circa 350 witte wijnen. Dat zegt niet alles, maar wel iets over de P/K.
(05-02-2014 01:09 PM)33S schreef: [ -> ]Gisteren de 2012 gedronken. Sluit mij aan bij Innesto. Misschien wel wat te vroeg gedronken, kwam piepjong over, maar toch al heel lekker.

Ik las ooit ergens dat Bianco di Custoza, hoewel in 99% van de gevallen bedoeld om jong te drinken, vaak mineraler en complexer wordt na een 5-tal jaar. Een beetje zoals bij Fiano waarschijnlijk.

Gekocht op xtrawine aan 9.5 euro (excl. verzendingskosten). Op callmewine.com staat hij overigens als meest populaire van circa 350 witte wijnen. Dat zegt niet alles, maar wel iets over de P/K.

Ik zou de "Amadeo" (jaargang 2012) zeker nog een half jaartje rust gunnen. Ik vond jaargang 2010 vorig jaar rond deze periode stilaan op zijn best. Veel meer in evenwicht dan de maanden voordien. Dronk mijn laatste fles afgelopen najaar.
Je hebt waarschijnlijk gelijk. Het was maar een proeffles die ik heb opengedaan om te weten of ik moest bij bestellen. Voorlopig niet gedaan, maar is zeker koopwaardig.
Torre d' Orti Rosso - Provincia Verona I.G.T - 2012.
Een Ripasso wijn van inheemse druivensoorten zoals Corvina en Rondinella en op stromatten gedroogde Merlot druiven.
Toetsen van kruidige kersen en peper. Deed me wat denken aan Aglianico. Leuke wijn.
Cavalchina - Bardolino Superiore 'Santa Lucia' 2017

Bardolino is vaak simpele wijn, maar er zijn toch lekkere exemplaren te vinden. Deze superiore is toch al een trapje hoger. Een geslaagde blend van 60% Corvina, 25% Rondinella en 15% Marzemino en Barbera. Doet heel italiaans aan (de kersen van de corvina en de zuren van de barbera). Al een paar keer gedronken en telkens van genoten. Ideale maaltijdwijn voor in de week.
(03-04-2019 10:21 AM)33S schreef: [ -> ]Cavalchina - Bardolino Superiore 'Santa Lucia' 2017

Bardolino is vaak simpele wijn, maar er zijn toch lekkere exemplaren te vinden. Deze superiore is toch al een trapje hoger. Een geslaagde blend van 60% Corvina, 25% Rondinella en 15% Marzemino en Barbera. Doet heel italiaans aan (de kersen van de corvina en de zuren van de barbera). Al een paar keer gedronken en telkens van genoten. Ideale maaltijdwijn voor in de week.

wist niet dat er barbera toegelaten was in Bardolino. Is dat in Valpolicella ook?
(03-04-2019 12:34 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(03-04-2019 10:21 AM)33S schreef: [ -> ]Cavalchina - Bardolino Superiore 'Santa Lucia' 2017

Bardolino is vaak simpele wijn, maar er zijn toch lekkere exemplaren te vinden. Deze superiore is toch al een trapje hoger. Een geslaagde blend van 60% Corvina, 25% Rondinella en 15% Marzemino en Barbera. Doet heel italiaans aan (de kersen van de corvina en de zuren van de barbera). Al een paar keer gedronken en telkens van genoten. Ideale maaltijdwijn voor in de week.

wist niet dat er barbera toegelaten was in Bardolino. Is dat in Valpolicella ook?

Voor de Bardolino superiore:

Corvina 35 - 80%;
Corvinone che può sostituire il Corvina per un massimo del 20%
Rondinella 10 – 40%
Molinara massimo 15%
altri vitigni a bacca rossa, non aromatici, ammessi alla coltivazione per la provincia di Verona, fino ad un massimo del 20% del totale, con un limite massimo del 10% per ogni singolo vitigno utilizzato.


Voor de Valpolicella superiore lijkt Barbera niet toegestaan: Corvina, Corvinone (nella misura massima del 50% in sostituzione della Corvina), Rondinella ma anche in percentuali minori con Forselina, Negrara e Oseleta. La Molinara uscita recentemente dal disciplinare come obbligatoria è comunque permessa.
(03-04-2019 01:53 PM)33S schreef: [ -> ]
(03-04-2019 12:34 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(03-04-2019 10:21 AM)33S schreef: [ -> ]Cavalchina - Bardolino Superiore 'Santa Lucia' 2017

Bardolino is vaak simpele wijn, maar er zijn toch lekkere exemplaren te vinden. Deze superiore is toch al een trapje hoger. Een geslaagde blend van 60% Corvina, 25% Rondinella en 15% Marzemino en Barbera. Doet heel italiaans aan (de kersen van de corvina en de zuren van de barbera). Al een paar keer gedronken en telkens van genoten. Ideale maaltijdwijn voor in de week.

wist niet dat er barbera toegelaten was in Bardolino. Is dat in Valpolicella ook?

Voor de Bardolino superiore:

Corvina 35 - 80%;
Corvinone che può sostituire il Corvina per un massimo del 20%
Rondinella 10 – 40%
Molinara massimo 15%
altri vitigni a bacca rossa, non aromatici, ammessi alla coltivazione per la provincia di Verona, fino ad un massimo del 20% del totale, con un limite massimo del 10% per ogni singolo vitigno utilizzato.


Voor de Valpolicella superiore lijkt Barbera niet toegestaan: Corvina, Corvinone (nella misura massima del 50% in sostituzione della Corvina), Rondinella ma anche in percentuali minori con Forselina, Negrara e Oseleta. La Molinara uscita recentemente dal disciplinare come obbligatoria è comunque permessa.

Ok, interessant. Thanks!

Ze maken het weer niet gemakkelijk...
(03-04-2019 10:21 AM)33S schreef: [ -> ]Cavalchina - Bardolino Superiore 'Santa Lucia' 2017

Bardolino is vaak simpele wijn, maar er zijn toch lekkere exemplaren te vinden. Deze superiore is toch al een trapje hoger. Een geslaagde blend van 60% Corvina, 25% Rondinella en 15% Marzemino en Barbera. Doet heel italiaans aan (de kersen van de corvina en de zuren van de barbera). Al een paar keer gedronken en telkens van genoten. Ideale maaltijdwijn voor in de week.

Had hiervan de 2013 liggen, maar was over zijn hoogtepunt. Het fruit was belegen en begon portotoetsen te vertonen. Je merkte wel dat er materie was en zuurtjes, maar deze wijn had enkele jaren eerder opgedronken moeten worden.
(03-04-2019 10:21 AM)33S schreef: [ -> ]Cavalchina - Bardolino Superiore 'Santa Lucia' 2017

Bardolino is vaak simpele wijn, maar er zijn toch lekkere exemplaren te vinden. Deze superiore is toch al een trapje hoger. Een geslaagde blend van 60% Corvina, 25% Rondinella en 15% Marzemino en Barbera. Doet heel italiaans aan (de kersen van de corvina en de zuren van de barbera). Al een paar keer gedronken en telkens van genoten. Ideale maaltijdwijn voor in de week.

Heb gisteren ook deze Santa Lucia 2017 opengetrokken. Direct na openen al heel verleidelijk, met rozen en kersen, en een likje hout. Na wat open te staan zijn het de rijpe kersen die meer de overhand nemen.
Deze wijn heeft echt wel veel body voor een Bardolino. Mooie zuurtjes, goed evenwicht. Ik denk dat dit misschien nog wat beter wordt met één à twee jaar extra rust.
Koppelingen