wijnliefhebbers

Volledige versie: Vrijmoed / Gent
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Restaurant Vrijmoed / Gent
Chef & bezieler van dit project, Michaël Vrijmoed, is niet de eerste de beste. Na enkele buitenlandse stages ( Michel Bras, Pascal Barbot) en een avontuur bij Guy Van Cauteren in het Laurierblad, was hij maar liefst 8-jaar lang de steun en toeverlaat van Peter Goossens in het Hof Van Cleve.
Deze 33 jarige chef houdt van "terroir". De gerechten zijn origineel, technisch, complex en eenvoudige tezelfdertijd. Het is een pure keuken op het ritme van de seizoenen.
We hadden gekozen voor het viergangenmenu met aangepaste wijnen.
Openen deden we met een glaasje Deutz Champagne Brut Classic. Een lekker glas Champagne met een zeer fijne en elegante mousse en een prachtige balans tussen de frisheid van de Chardonnay en de vineuze smaak van Pinot Noir.
Hierbij werden een vijftal hapjes geserveerd. Het hapje met een deconstructie van quiche Loraine is mij het beste bijgebleven. Vrijmoed ziet erop toe dat er steeds verschillende texturen in het bord voorkomen.
Het eerste gerechtje was schelvis met dashi, limoen en gerookte paling. Een lekker fris gerechtje waar de schelvis qua smaak wat overpowered werd door de gerookte paling.
Het tweede gerechtje was gebakken sardinefilets met een koude salade van courgette, een zuiderse ratatouille en een mayonaise van Ras el hanout. Voor mij het hoogtepunt van de avond.
Het hoofdgerecht was een terrine van gebraiseerde kalfswangen, in plakken gesneden, bestrooid met gremolata (mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie) en lichtjes gegrild. Werd samen geserveerd met spinazie en buratta. Vrij stevig gerecht.
Het dessert was meloen met citrus en dropplant ( aroma’s van anijs en drop) en slagroom. Ik denk dat dit gerecht beter tot zijn recht zou komen met een bolletje sorbet. De slagroom loopt vrij vlug uit in het soepje en geeft een gekabbelde indruk. Met sorbet zou het gerecht ook frisser zijn.
Koffie met de nodige zoethoudertjes was meer dan in orde.
De zaal is in handen van Benjamin de Buck (vroeger oud Sluis)applausapplaus

Geserveerde wijnen
Wimmer-Czerny Fels am Wagram Roter Veltliner 2012
Deze wijn bestaat voor 100% uit Roter Veltliner.
Medium geel van kleur.Kruidige neus, met prachtige vruchtenaroma’s
Verfijnd en complex in de mond met op het einde rijp tropisch fruit. Mollig.
Deze wijn miste wat frisse zuren in combinatie met het schelvisgerechtje met limoen, dashi en gerookte paling
Ad Bibendum 14,40€ / fles

La Francuska Vinarija Poema 2009 Slurp
Is een Servische witte wijn gemaakt van de lokale druiven Tamjanika, Muscat Ottonel Gracevina en een groot deel Riesling.
Het is een frisse, elegante fruitige wijn met voldoende mineraliteit en voldoende vettigheid.
Rijpe fruittonen van abrikoos en peer, zestes van sinaasappel, witte bloesems en een lichte hint van munt. Lange afdronk. Deze wijn deed mij wat denken aan een Condrieu wijn.
Was voor mij de ontdekking van de avond.
13€ / fles bij Altrovino - Jan Borms - Heerbaan 198 - 8530 Harelbeke
10,80€ / fles bij Moustade

7 rue de la Pompe, JF Coutelou 2012
Is een wijn van 100% Syrah uit de Hérault Languedoc-Roussillon tegen de stad Bezières
Diepe rode kleur met in de neus gedroogde kruiden en wat stalgeuren (reductief?) beter na walsen van de wijn.
In de mond rood en zwart fruit met voldoende zuiderse kruiden en een lekker pepertje met op het einde een mooie droge afdronk.Licht gekoeld geserveerd.
7,70€ ( zonder btw) / fles bij terrovin

Riesling Reinhold Haart Goldtröpfen 2011

Bleke goudgele wijn met een delicate neus van exotisch fruit en een lichte petroleumtoets
Mollige wijn met toetsen van abrikoos en ananas maar met een lekker fris zuurtje .
Geen Belgische invoerder gevonden

Tijdig reserveren. Ik denk ook dat hij vrij vlug de nodige erkenning zal krijgen van de Franse bandenfabrikant.
http://vrijmoed.be/
Mooie bespreking! Wil ik al sinds de opening naartoe. Hoe is de sfeer? (stijf?) En de porties?
Shiraz, ik denk dat Bruno Van Spauwen een opvolger heeft gevonden! Heel mooie bespreking van zowel gerechten als wijn.
De wijnkeuze lijkt me inderdaad zeer origineel en kwalitatief.
(31-08-2013 05:35 PM)Mt schreef: [ -> ]Mooie bespreking! Wil ik al sinds de opening naartoe. Hoe is de sfeer? (stijf?) En de porties?

De sfeer is vrij los, de porties zijn voor mij groot genoeg en ook de wijn werd voldoende bijgeschonken.
Heel knap verslag ! Van Mas Coutelou ben ik fan !

http://www.vinejo.freebb.be/thread-1920....s+coutelou
(31-08-2013 03:17 PM)shiraz schreef: [ -> ]Restaurant Vrijmoed / Gent
Chef & bezieler van dit project, Michaël Vrijmoed, is niet de eerste de beste. Na enkele buitenlandse stages ( Michel Bras, Pascal Barbot) en een avontuur bij Guy Van Cauteren in het Laurierblad, was hij maar liefst 8-jaar lang de steun en toeverlaat van Peter Goossens in het Hof Van Cleve.
Deze 33 jarige chef houdt van "terroir". De gerechten zijn origineel, technisch, complex en eenvoudige tezelfdertijd. Het is een pure keuken op het ritme van de seizoenen.
We hadden gekozen voor het viergangenmenu met aangepaste wijnen.
Openen deden we met een glaasje Deutz Champagne Brut Classic. Een lekker glas Champagne met een zeer fijne en elegante mousse en een prachtige balans tussen de frisheid van de Chardonnay en de vineuze smaak van Pinot Noir.
Hierbij werden een vijftal hapjes geserveerd. Het hapje met een deconstructie van quiche Loraine is mij het beste bijgebleven. Vrijmoed ziet erop toe dat er steeds verschillende texturen in het bord voorkomen.
Het eerste gerechtje was schelvis met dashi, limoen en gerookte paling. Een lekker fris gerechtje waar de schelvis qua smaak wat overpowered werd door de gerookte paling.
Het tweede gerechtje was gebakken sardinefilets met een koude salade van courgette, een zuiderse ratatouille en een mayonaise van Ras el hanout. Voor mij het hoogtepunt van de avond.
Het hoofdgerecht was een terrine van gebraiseerde kalfswangen, in plakken gesneden, bestrooid met gremolata (mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie) en lichtjes gegrild. Werd samen geserveerd met spinazie en buratta. Vrij stevig gerecht.
Het dessert was meloen met citrus en dropplant ( aroma’s van anijs en drop) en slagroom. Ik denk dat dit gerecht beter tot zijn recht zou komen met een bolletje sorbet. De slagroom loopt vrij vlug uit in het soepje en geeft een gekabbelde indruk. Met sorbet zou het gerecht ook frisser zijn.
Koffie met de nodige zoethoudertjes was meer dan in orde.
De zaal is in handen van Benjamin de Buck (vroeger oud Sluis)applausapplaus

Geserveerde wijnen
Wimmer-Czerny Fels am Wagram Roter Veltliner 2012
Deze wijn bestaat voor 100% uit Roter Veltliner.
Medium geel van kleur.Kruidige neus, met prachtige vruchtenaroma’s
Verfijnd en complex in de mond met op het einde rijp tropisch fruit. Mollig.
Deze wijn miste wat frisse zuren in combinatie met het schelvisgerechtje met limoen, dashi en gerookte paling
Ad Bibendum 14,40€ / fles

La Francuska Vinarija Poema 2009 Slurp
Is een Servische witte wijn gemaakt van de lokale druiven Tamjanika, Muscat Ottonel Gracevina en een groot deel Riesling.
Het is een frisse, elegante fruitige wijn met voldoende mineraliteit en voldoende vettigheid.
Rijpe fruittonen van abrikoos en peer, zestes van sinaasappel, witte bloesems en een lichte hint van munt. Lange afdronk. Deze wijn deed mij wat denken aan een Condrieu wijn.
Was voor mij de ontdekking van de avond.
13€ / fles bij Altrovino - Jan Borms - Heerbaan 198 - 8530 Harelbeke
10,80€ / fles bij Moustade

7 rue de la Pompe, JF Coutelou 2012
Is een wijn van 100% Syrah uit de Hérault Languedoc-Roussillon tegen de stad Bezières
Diepe rode kleur met in de neus gedroogde kruiden en wat stalgeuren (reductief?) beter na walsen van de wijn.
In de mond rood en zwart fruit met voldoende zuiderse kruiden en een lekker pepertje met op het einde een mooie droge afdronk.Licht gekoeld geserveerd.
7,70€ ( zonder btw) / fles bij terrovin

Riesling Reinhold Haart Goldtröpfen 2011

Bleke goudgele wijn met een delicate neus van exotisch fruit en een lichte petroleumtoets
Mollige wijn met toetsen van abrikoos en ananas maar met een lekker fris zuurtje .
Geen Belgische invoerder gevonden

Tijdig reserveren. Ik denk ook dat hij vrij vlug de nodige erkenning zal krijgen van de Franse bandenfabrikant.
http://vrijmoed.be/

Na slechts 8 maand krijgt Vrijmoed zijn eerste ster -->

http://nl.resto.be/michelin-gids-sterrenrestaurants
Wilde daar onlangs gaan eten via jong keukengeweld, maar was volzetSad
(18-11-2013 08:45 PM)Dc schreef: [ -> ]Wilde daar onlangs gaan eten via jong keukengeweld, maar was volzetSad

moet je zeker doen, eventueel gaan lunchen ( als je de prijs wil drukken). Ik verwacht niet direkt een prijsstijging.Hij is zeker zijn geld waard.
Koppelingen