wijnliefhebbers

Volledige versie: Saint Cosme
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
Heb jammer genoeg de Gigondas niet liggen, vandaar de gewone CDR 2007 aan het drinken: Heerlijke neus met rood én zwart fruit (is vooral syrah), gerookt vlees, kruidigheid, mineraliteit, scampies, nicnacskes en vol au vent.
Die laatste drie zijn erbij gesleurd maar de geur is dus wel zéér rijk.
De mond valt eerst lichtjes tegen (wat hard), maar dit verbetert na een tijdje, veel sap, veel smaak, veel genot.
Weet niet meer juist wat ik betaalde maar is zijn prijs zeker waard Big Grin
87-88
Ik herken er de Gigondas '07 in.. Vooral donker fruit daar. Naast de Gigondas Tradition '07 van Santa Duc gedronken. Twee zeer verschillende stijlen, beiden voortreffelijk Wink.
Voortreffelijk indeed, heb me net nog (een laatste) glaasje ingeschonken Slurp
Santé! Morgen gaan we nog eens bij De Kuiper langs! Keep you posted Wink.
Flesje CDR 07.
Zeer animale neus, lijkt wel reductie. Een echte staljongen met wat zwart fruit en koffiebonen in de zakken. De wijn is nu zeer soepel, vol, weinig complex. Gerookte en verrassend lange (maar nogal alcoholische) afdronk.
Dronk de Cdr ook al een paar keer, heeft wel deugd van enkele uurtjes karaf... Komt dan zeer schoon open, mineraliteit komt meer op het voorplan. Ik vond hem dan wb P/Q een alternatief voor de Tours, alhoewel je die absoluut niet kunt vergelijken qua stijl. Tours komt altijd als eerste over de eindstreep hoe je het ook draait of keert.
Derde dag koffie in de neus en mond. Nogal zware wijn.
(10-09-2011 06:45 PM)vinejo schreef: [ -> ]Derde dag koffie in de neus en mond. Nogal zware wijn.

je hebt gelijk, log en zwaar, zware kost! eigenlijk niet zo lekker!
(11-09-2011 03:00 PM)mrs_magooo schreef: [ -> ]
(10-09-2011 06:45 PM)vinejo schreef: [ -> ]Derde dag koffie in de neus en mond. Nogal zware wijn.

je hebt gelijk, log en zwaar, zware kost! eigenlijk niet zo lekker!

Vee heeft het restje vandaag gebruikt voor de coq au vin Wink
(11-09-2011 03:06 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(11-09-2011 03:00 PM)mrs_magooo schreef: [ -> ]
(10-09-2011 06:45 PM)vinejo schreef: [ -> ]Derde dag koffie in de neus en mond. Nogal zware wijn.

je hebt gelijk, log en zwaar, zware kost! eigenlijk niet zo lekker!

Vee heeft het restje vandaag gebruikt voor de coq au vin Wink

'tja beetje ongelukkige bestemming voor de Cosme, maar in Vee haar coq au vin is het een eer ! De Cosme gaat gelukkig zijn .
Le Poste CdR (wit) 2007 (RP 90)

100% Clairette

De wijngaard bestaat uit 4 smalle terrassen met enkele rijen wijnstokken, zogenaamde ‘banquettes’. Drie van de vier zijn beplant met Grenache maar op één ‘banquette’ staat de witte druif Clairette. Jammer genoeg voorziet de AOC Gigondas geen witte wijnen (wel rosé). Deze pure Clairette draagt dan ook de bescheiden AOC Côtes du Rhône Blanc. De bijna 50 jaar oude wijnstokken op een schitterende terroir van ‘marnes calcaires du jurassique’ zorgen voor een unieke minerale vuursteentoets en een verfijning die je zelden in witte Rhône wijnen aantreft (of ze nu Hermitage of Châteauneuf du Pape heten).
[Naar Portovino]

Caramel in de neus, boter, floraal, mineraal en aardsheid, hout. Vettig, rondeur in de mond, terug caramel, rijpe perzik, volumineus. Rijke, volle witte CdR. met frisse accenten. Niveau witte C9P.
Gigondas 2008

Ja, het moeilijker jaar en dat merk je. Wat vegetale toetsen, niet echt het rijpe fruit met drop of garrigue. Licht rokerig en wat paplaurier maar komt later toch wat meer open.
Wat schraler in de mond, hardere tannines maar niet wrang en duidelijk minder lengte. De alcohol brandt wat naast dat bittere. Het was het enigste flesje Rhône 2008 dat ik in m'n kelder had.
Beter kan dit zeker niet worden.
(20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: [ -> ]Het was het enigste flesje Rhône 2008 dat ik in m'n kelder had.

Dat zegt al hééél veel.

Ik dronk 2007 en 2009 in gewone Gigondas en vond beiden heel mooi. De "cuvées parcellaires" van 2007 vond ik ronduit prachtig.
(20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: [ -> ]Gigondas 2008

Ja, het moeilijker jaar en dat merk je. Wat vegetale toetsen, niet echt het rijpe fruit met drop of garrigue. Licht rokerig en wat paplaurier maar komt later toch wat meer open.
Wat schraler in de mond, hardere tannines maar niet wrang en duidelijk minder lengte. De alcohol brandt wat naast dat bittere. Het was het enigste flesje Rhône 2008 dat ik in m'n kelder had.
Beter kan dit zeker niet worden.

Pas op, wijn kan toch verrassend evolueren he Doc... Nogal definitief oordeel toch?
Is er nog wat in de fles om morgen of zelfs overmorgen te proeven?
(21-03-2013 12:36 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: [ -> ]Gigondas 2008

Ja, het moeilijker jaar en dat merk je. Wat vegetale toetsen, niet echt het rijpe fruit met drop of garrigue. Licht rokerig en wat paplaurier maar komt later toch wat meer open.
Wat schraler in de mond, hardere tannines maar niet wrang en duidelijk minder lengte. De alcohol brandt wat naast dat bittere. Het was het enigste flesje Rhône 2008 dat ik in m'n kelder had.
Beter kan dit zeker niet worden.

Pas op, wijn kan toch verrassend evolueren he Doc... Nogal definitief oordeel toch?
Is er nog wat in de fles om morgen of zelfs overmorgen te proeven?

Tannines zijn wat geluwd, blijft koel aan doen, meer meer evenwicht, voor een Loire liefhebber als kan dit wel smaken. Beter als gisteren maar geen "cigar", hoeft ook niet, hmm, Jo, je krijgt toch een iel klein beetje gelijk ...Sleepy Wink
(21-03-2013 07:58 PM)doc schreef: [ -> ]
(21-03-2013 12:36 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: [ -> ]Gigondas 2008

Ja, het moeilijker jaar en dat merk je. Wat vegetale toetsen, niet echt het rijpe fruit met drop of garrigue. Licht rokerig en wat paplaurier maar komt later toch wat meer open.
Wat schraler in de mond, hardere tannines maar niet wrang en duidelijk minder lengte. De alcohol brandt wat naast dat bittere. Het was het enigste flesje Rhône 2008 dat ik in m'n kelder had.
Beter kan dit zeker niet worden.

Pas op, wijn kan toch verrassend evolueren he Doc... Nogal definitief oordeel toch?
Is er nog wat in de fles om morgen of zelfs overmorgen te proeven?

Tannines zijn wat geluwd, blijft koel aan doen, meer meer evenwicht, voor een Loire liefhebber als kan dit wel smaken. Beter als gisteren maar geen "cigar", hoeft ook niet, hmm, Jo, je krijgt toch een iel klein beetje gelijk ...Sleepy Wink

Je bent ook het type niet om iemand volledig ongelijk te geven hé Heart
(22-03-2013 12:13 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-03-2013 07:58 PM)doc schreef: [ -> ]
(21-03-2013 12:36 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-03-2013 10:12 PM)doc schreef: [ -> ]Gigondas 2008

Ja, het moeilijker jaar en dat merk je. Wat vegetale toetsen, niet echt het rijpe fruit met drop of garrigue. Licht rokerig en wat paplaurier maar komt later toch wat meer open.
Wat schraler in de mond, hardere tannines maar niet wrang en duidelijk minder lengte. De alcohol brandt wat naast dat bittere. Het was het enigste flesje Rhône 2008 dat ik in m'n kelder had.
Beter kan dit zeker niet worden.

Pas op, wijn kan toch verrassend evolueren he Doc... Nogal definitief oordeel toch?
Is er nog wat in de fles om morgen of zelfs overmorgen te proeven?

Tannines zijn wat geluwd, blijft koel aan doen, meer meer evenwicht, voor een Loire liefhebber als kan dit wel smaken. Beter als gisteren maar geen "cigar", hoeft ook niet, hmm, Jo, je krijgt toch een iel klein beetje gelijk ...Sleepy Wink

Je bent ook het type niet om iemand volledig ongelijk te geven hé Heart

Maar gij zijt ook een schatje en ge had wel gelijk ! Heart 't Fleske is een echte Chinon geworden.... 't Gaat lente worden, ik voel het Big Grin
Gigondas 2003,

Charmante neus van framboos, kers, bosbes. Wat garrigue en drop om dan over te gaan naar een meer vlezig grookte kant, leer en een beetje sous-bois. Volle gecorseerde aanzet maar gelukkig niet gestoofd, mooi fris fruit, fluwele tannines en lange afdronk ... knap 91
(25-03-2013 03:36 PM)koen schreef: [ -> ]Gigondas 2003,

Charmante neus van framboos, kers, bosbes. Wat garrigue en drop om dan over te gaan naar een meer vlezig grookte kant, leer en een beetje sous-bois. Volle gecorseerde aanzet maar gelukkig niet gestoofd, mooi fris fruit, fluwele tannines en lange afdronk ... knap 91

Dat klinkt als een super Gigondas!
inderdaad, en jammer genoeg het enige dat ik had .... zat in een panaché lot gigondas - C9 dat ik bij Sylvies op de kop heb kunnen tikken
Gigondas 2003 dag 2, nog steeds wat rood fruit en leer, sousbois, een lichte vegetale toets, mokka en pruim in de neus . Een stevig bittertje in de mond. Iets minder dan op dag 1
(26-03-2013 10:30 AM)koen schreef: [ -> ]Gigondas 2003 dag 2, nog steeds wat rood fruit en leer, sousbois, een lichte vegetale toets, mokka en pruim in de neus . Een stevig bittertje in de mond. Iets minder dan op dag 1

Aha, daar is t typische 2003-bittertje weer...!
(26-03-2013 11:59 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-03-2013 10:30 AM)koen schreef: [ -> ]Gigondas 2003 dag 2, nog steeds wat rood fruit en leer, sousbois, een lichte vegetale toets, mokka en pruim in de neus . Een stevig bittertje in de mond. Iets minder dan op dag 1

Aha, daar is t typische 2003-bittertje weer...!

Jawel en hoe langer hoe steviger. Vlak na het ontkurken zeer bescheiden kruidig bittertje, op dag 2 bij de laatste slok at full force. Dacht op zeker moments zelfs aan "vendage entière" à la Charvin.
(26-03-2013 12:04 PM)koen schreef: [ -> ]
(26-03-2013 11:59 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-03-2013 10:30 AM)koen schreef: [ -> ]Gigondas 2003 dag 2, nog steeds wat rood fruit en leer, sousbois, een lichte vegetale toets, mokka en pruim in de neus . Een stevig bittertje in de mond. Iets minder dan op dag 1

Aha, daar is t typische 2003-bittertje weer...!

Jawel en hoe langer hoe steviger. Vlak na het ontkurken zeer bescheiden kruidig bittertje, op dag 2 bij de laatste slok at full force. Dacht op zeker moments zelfs aan "vendage entière" à la Charvin.

Met dit verschil dat - as you know- bij Charvin de bitterheid gewild is en afkomstig van de steeltjes, terwijl in 2003 de tannines geen tijd genoeg kregen om volledig te rijpen. As you also know ;-)
Interessante discussie want voor mij waren de tannines wel rijp, teminste deze die je gewaar wordt voor en rond je tanden. De bitterheid zat voornamelijk in de afdronk ttz de achterkant van je tong, ik associeer dat onder andere met de houtlagering, vendage entière enz. Wie vult aan?
(26-03-2013 01:44 PM)koen schreef: [ -> ]Interessante discussie want voor mij waren de tannines wel rijp, teminste deze die je gewaar wordt voor en rond je tanden. De bitterheid zat voornamelijk in de afdronk ttz de achterkant van je tong, ik associeer dat onder andere met de houtlagering, vendage entière enz. Wie vult aan?
-Ik weet niet of de tannines die je achteraan je tong gewaarwordt, anders zijn dan de tannines die je voor en rond je tanden gewaarwordt.
-Er zijn ietske meer bitterreceptoren achteraan de tong (wellicht owv evolutionaire redenen, kotsreflex etc), al liggen er overal op de tong bitterreceptoren. Dit kan je gewaarwording misschien verklaren.
-Bittertonen, harde tannine, komt normaal niet van de houtlagering, tannines vanuit het hout lossen zich volledig in de wijn op en geven geen astrigentie (aldus mijn vroegere wijnleraar-scheikundige).
-Ik denk zelf, zoals Jo, dat het met de jaargang te maken heeft, al zou ik, om zeker te zijn, ook es die tannine achteraan in mijn mond en rond mijn tanden moeten kunnen proeven. Het was je laatste fles zeker. Spijtig. Cool
-vendange entière: mogelijk, ik weet nie of Saint Cosme zo werkt, heeft voordeel dat er hierdoor wat minder alcohol is (nie slecht in 2003).
(26-03-2013 06:21 PM)de populist schreef: [ -> ]
(26-03-2013 01:44 PM)koen schreef: [ -> ]Interessante discussie want voor mij waren de tannines wel rijp, teminste deze die je gewaar wordt voor en rond je tanden. De bitterheid zat voornamelijk in de afdronk ttz de achterkant van je tong, ik associeer dat onder andere met de houtlagering, vendage entière enz. Wie vult aan?
-Bittertonen, harde tannine, komt normaal niet van de houtlagering, tannines vanuit het hout lossen zich volledig in de wijn op en geven geen astrigentie (aldus mijn vroegere wijnleraar-scheikundige).
-

Was ook één van mijn wijnleraren en waarschijnlijk degene met de meeste wetenschappelijke bagage ... maar vrijwel alle anderen beweren het tegendeel ... 't zal inderdaad zo zijn dat de tannines van het hout oplossen ... maar wat met de andere componenten?

Mijn persoonlijke ervaring leert toch dat je hout in de wijn kan proeven .... en dan denk ik heel specifiek aan vatstalen bij Chidaine of bij Wittmann (enkele forummers zullen dit kunnen bevestigen ... hoop ik Wink ) waar de wijnen uit nieuwe vaten een duidelijk droogtrekkend element in de afdronk hadden ... en hier spreken we over witte wijn dus 't kan niet van de schiltannines komen hé.
Mijn persoonlijke ervaring leert toch dat je hout in de wijn kan proeven .... en dan denk ik heel specifiek aan vatstalen bij Chidaine of bij Wittmann (enkele forummers zullen dit kunnen bevestigen ... hoop ik Wink ) waar de wijnen uit nieuwe vaten een duidelijk droogtrekkend element in de afdronk hadden ... en hier spreken we over witte wijn dus 't kan niet van de schiltannines komen hé.
[/quote]

't is inderdaad nie omdat die leraar dat zegt, dat het waar is hé, ik blijf ook graag kritisch. 't waren nie de zuren die droogtrekten? Ik ben effe aan het denken welke witte wijnen mij ooit een tanninegevoel gegeven hebben... nog heel weinig voorgehad, ook niet bij eikgerijpte wijnen Alternatief is dat er meer fenolen zijn vanuit (koude) schilmaceratie? Of door te harde persing (bij goedkope witte wijnen waar serieus is doorgeperst, kan je wel es tanninebitter tegenkomen, wrang en ruw), wat ik me bij Witmann moeilijk kan voorstellen. Wat zei Witmann er zelf van? Gert? Ik zou hopen dat dat droogtrekkende juist met de vatlagering gaat verdwijnen, zachter worden, anders zit ge toch met een wijnfout, lijkt me. Enfin, 'k weet het ook nie dus.
(27-03-2013 01:27 PM)de populist schreef: [ -> ]'t is inderdaad nie omdat die leraar dat zegt, dat het waar is hé, ik blijf ook graag kritisch. 't waren nie de zuren die droogtrekten? Ik ben effe aan het denken welke witte wijnen mij ooit een tanninegevoel gegeven hebben... nog heel weinig voorgehad, ook niet bij eikgerijpte wijnen Alternatief is dat er meer fenolen zijn vanuit (koude) schilmaceratie? Of door te harde persing (bij goedkope witte wijnen waar serieus is doorgeperst, kan je wel es tanninebitter tegenkomen, wrang en ruw), wat ik me bij Witmann moeilijk kan voorstellen. Wat zei Witmann er zelf van? Gert? Ik zou hopen dat dat droogtrekkende juist met de vatlagering gaat verdwijnen, zachter worden, anders zit ge toch met een wijnfout, lijkt me. Enfin, 'k weet het ook nie dus.

Stefaan, ik zeg niet dat ik echt tannines proefde maar wel het droogtrekkende lichtjes rasperig gevoel op de achtertong dat ik met nieuw hout associeer. Bij Chidaine was dit het beste waarneembaar we dronken wijn van hetzelfde perceel (bestemd voor éénzelfde cuvée) met nieuw hout en 5 jaar oude vaten.
Bij Witmann waren er net een deel nieuwe grote ongetoaste vaten geleverd en die gebruikt hij eerst een aantal jaren voor zijne ... weissburgunder zekers? Daarna pas voor zijn Rieslings.
Gevonden

(12-03-2013 11:40 AM)koen schreef: [ -> ]2. 2012 Weisburgunder : niet mijn ding, hout komt teveel door. Ligt blijkbaar aan de nieuwe vaten die hij gekocht heeft en die ondanks het feit dat ze niet getoast zijn gedurende enkele jaren een invloed op de aroma's zullen hebben. jammer, want al de rest was mooi aanwezig 85
(27-03-2013 02:56 PM)koen schreef: [ -> ]
(27-03-2013 01:27 PM)de populist schreef: [ -> ]'t is inderdaad nie omdat die leraar dat zegt, dat het waar is hé, ik blijf ook graag kritisch. 't waren nie de zuren die droogtrekten? Ik ben effe aan het denken welke witte wijnen mij ooit een tanninegevoel gegeven hebben... nog heel weinig voorgehad, ook niet bij eikgerijpte wijnen Alternatief is dat er meer fenolen zijn vanuit (koude) schilmaceratie? Of door te harde persing (bij goedkope witte wijnen waar serieus is doorgeperst, kan je wel es tanninebitter tegenkomen, wrang en ruw), wat ik me bij Witmann moeilijk kan voorstellen. Wat zei Witmann er zelf van? Gert? Ik zou hopen dat dat droogtrekkende juist met de vatlagering gaat verdwijnen, zachter worden, anders zit ge toch met een wijnfout, lijkt me. Enfin, 'k weet het ook nie dus.

Stefaan, ik zeg niet dat ik echt tannines proefde maar wel het droogtrekkende lichtjes rasperig gevoel op de achtertong dat ik met nieuw hout associeer. Bij Chidaine was dit het beste waarneembaar we dronken wijn van hetzelfde perceel (bestemd voor éénzelfde cuvée) met nieuw hout en 5 jaar oude vaten.
Bij Witmann waren er net een deel nieuwe grote ongetoaste vaten geleverd en die gebruikt hij eerst een aantal jaren voor zijne ... weissburgunder zekers? Daarna pas voor zijn Rieslings.
Gevonden

(12-03-2013 11:40 AM)koen schreef: [ -> ]2. 2012 Weisburgunder : niet mijn ding, hout komt teveel door. Ligt blijkbaar aan de nieuwe vaten die hij gekocht heeft en die ondanks het feit dat ze niet getoast zijn gedurende enkele jaren een invloed op de aroma's zullen hebben. jammer, want al de rest was mooi aanwezig 85

Encycl Robinson: in oven gedroogde eik geeft meer astringentie af. Hoe beter (langzaam bv) en hoe sterker de chauffe hoe minder houttannine. Uiteraard is er altijd wel wat chauffe, anders kan je de duigen niet buigen. Deze experten gaan er dus duidelijk van uit dat houttannine wél te proeven is en astringentie kan afgeven (soms zelfs sterk) afhankelijk van hoe het hout behandeld wordt. De manier van drogen is erg belangrijk. Franse eik heeft meer ellagitannine dan Amerikaanse eik, dat zal misschien ook een rol spelen. Onduidelijk of zagen (is mogelijk bij Amerikaanse eik bv) of splijten van het hout ook invloed heeft.
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen