wijnliefhebbers

Volledige versie: Hongarije schaft 3 en 4 puttonyos af
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Hongarije – Tokaj schaft 3 en 4 puttonyos af

In Tokaj is besloten om voor wijnen van het klassieke type Aszú de twee laagste categorieën in zoetheid vanaf eind 2014 niet meer te gebruiken, vooropgesteld dat Europa ermee instemt. Het gaat daarbij om de aanduidingen 3 en 4 Puttonyos. Zodoende blijven alleen 5 en 6 Puttonyos over. Het aantal puttonyos verwijst niet alleen naar het suikergehalte van de wijn, maar geldt officieus ook als kwaliteitsindicatie. Hoe meer puttonyos, des te prestigieuzer (en duurder) de wijn. De producenten geloven dat de maatregel de algehele kwaliteit van Tokaj ten goede zal komen. Hun wijnen zullen voortaan minimaal 130 g/l restsuiker moeten bevatten om als Aszú met puttonyos-indicatie in aanmerking te komen. Momenteel staat 3 puttonyos voor minimaal 60 g/l restsuiker, 4 voor minimaal 90 g/l, 5 voor minimaal 120 g/l en 6 voor minimaal 150 g/l.

Door Rene van Heusden
Koppelingen