wijnliefhebbers

Volledige versie: Interprovinciale
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Brussel en Vlaams Brabant werden vertegenwoordigd door Gertjeuh, Kris G, Kupers, Filip, Roeland en mezelf. Het zou een spannende wedstrijd worden

Wit
1. Christman, Rupertsberg 2011, Pfalz
Mineraal, lichte petrolé, rijp fruit, mango, kruidigheid. Rijpe aanzet, vol, breed, diep, evenwichtig en lang. Mooie starter 92

2. Eva Fricke, Lorch 2011, Rheingau
Shame on me had hem niet herkend (maar mijn score herbevestigde mijn grote liefde voor deze wijn). Mineraal, citrus, fijn wit fruit, kruidig. Frisse fijne zuren, puur fruit, recht, heel lange afdronk. Evolueert mooi en krijgt meer diepgang 93

3. Nigl - riesling reserve 2002, Kremstal
Boterig, karamel, exotisch, rijpe kruisbessen. Breed, beetje te rijp, mis hier wat zuurtjes en een stevig anijsbittertje in de afdronk dat net iets te lang blijft kleven 87

4. Springfield, chardonnay méthode ancienne 2009, Robertson
Kaaskorst, lactisch, wit fruit, kruisbes, mooie citrus. Heel frisse aanzet, lekkere zuurtjes, klein bittertje en wat kalk in de afdronk. Kan nog een tijdje liggen 90+

Rosé

5. Bastide Blanche, rosé 2012, Bandol
Ietske vegetaals, framboosjes. Lichte body, weinigzeggende afdronk 82

Rood

6. Lagrange 1990, St-Julien
Cassis, Leer, grafiet, aards, kruidnagel, rokerig wat truffel. Elegant maar mist punch, mond blijft oppervlakkig en gaat niet met de neus mee. 86

7. Sociando-Mallet 1990
Door de lichte kurk kan je toch de cassis, paprika en het geroosterde ruiken. In de mond is ie vrij rond en fluweel ... kakkurk dit zou top geweest zijn

8. Cos-Estournel 2002, St-Estèphe
Chocola, rokerig, ceder, maar ook net iets te vegetaal. Rond en struktuur, nog niet volledig versmolten maar word hier niet enthousiast van 89

9. Bouscassé 2003, Madiran
Zwart fruit, aards, violet. Struktuur, diep, korrelige tannines, nog niet 100% in evenwicht. 87

10. Avignonesi, Grandi Annate 1997, Vino Nobile de Montepucliano
Waauw, knappe neus. Appelsien, viooltjes à gogo, aards
Fraicheur, zalig middenpallet, stevige struktuur en mooie lange afdronk. Dit is top 93-94

11.Bodega Mustiguillo, Finca terrerazo 2007, vino de pago, Utiel
Chocola, lactisch, zwart fruit; Krachtig, breed en gelaagd, genoeg fraicheur om alles in balans te houden. Lange afdronk, nog heel wat potentieel. 91+

12. Palacios, Finca Dofi 2007, Priorat
Munt kers, poepegatjes, framboos. De mond kan de neus niet volgen, frisse aanzet maar het middenpallet valt weg. Bittere afdronk ... kan de druif niet thuisbrengen (grenache) 86

Na deze priorat is het de moment om mijn tweede fleske op tafel te zetten (toevallig ook ne priorat 2007)

13. Vall Llach 2007, Priorat
Appelsien, rood fruit, aalbesjes, frambozen rechtstreeks van de struik. Fruitige aanzet, veel fraicheur, veel struktuur ... heeft punch 93. 70% carinena, 15% CS en 15% merlot

Brede smile op Filip zijn gezicht want hij heeft dezelfde fles in karaf staan. Ik had de mijne een dag op voorhand geopend en een nachtje laten openstaan. Filip zijn fles was een 4-tal uur geopend en had 2 uur karaf gezien. Interessante vergelijking

13bis Vall Llach 2007, Priorat
Een compleet andere wijn, neus gesloten, rustieker. Ook in de mond komt ie veel zwaarder over, bijna monolitisch. Dit is duidelijk veel te jong 90+

14. La Fralluca, Ciparissa 2008, Val di Cornia Suvereto
Rood fruit, kers, tabak. Sappig fruit, frisse zuren, middenpallet is nog niet volledig op zijn plooi en de tannines zijn nog rasperig maar dit is een knappe wijn met potentieel 91+

15. Golliardo, Espadeiro 2011, Rias Baixas 2011
Zuurkes, citrique, springerige wijn zowel in neus als mond gaat het alle kanten uit. Rood uit Rias Baixas? Ook Filip wist niet dat dat bestond. 80

16. Lammerhoek, LAM pinotage, Swartland
Heel fruitig, zuurkes, aalbesjes. In de mond fris sappig fruit met lekkere zuurkes. Vin de soif par excellence een aanrader 85

17. Chapoutier, Terra d'Or 1999, Aix-en-Provence
Piepjong, mineraal, zwart fruit, bacon, paprika, lichte kokos. In de mond lichte houtindruk maar het fruit joudt het onder controle. Kan nog een heel eind mee 90+

Thanks guys en tof om kennis te maken met Greg (Gertjeuh) en Peter (Kupers)

Marc

Schitterende proefnotities.

Mooi experiment (13 en 13bis): zo blijkt maar weer wat een levende materie wijn is. En tegelijk hoe alle tastings momentopnames zijn, waarbij heel veel factoren invloed uitoefenen.
Dat maakt het juist leuk, zeker?
(11-07-2014 02:58 PM)Marc schreef: [ -> ]Schitterende proefnotities.

Mooi experiment (13 en 13bis): zo blijkt maar weer wat een levende materie wijn is. En tegelijk hoe alle tastings momentopnames zijn, waarbij heel veel factoren invloed uitoefenen.
Dat maakt het juist leuk, zeker?

Inderdaad, maar het bezorgt ons ook wat kopzorgen hé: wanneer moet je die fles nu opentrekken? Van de 6 tasters waren er 5 die de eerste fles verkozen ... eentje vond dat er al sporen van oxidatie waren (persoonlijk kon ik dit niet gewaar worden).
Mooie samenvatting Smile .
De kennismaking was wederzijds een genoegen en het was aangenaam om ervan te mogen deel uitmaken.
Mooie wijn en goed gezelschap .
een zeer interessante degustatie, als recent begonnen wijnliefhebber heb ik amper gerijpte flessen in de kelder en aangezien ik de "goeien tijd" heb gemist waarin Bordeaux-wijnen nog betaalbaar waren kreeg ik nog maar zelden de kans om oudere jaren van grote namen te proeven. Voor mij was het dus alvast leerzaam, maar voornamer, plezant in tof gezelschap Wink.
Daar doen we het voor mooie wijn, leerzaam en plezant .... hoogtijd om de volgende te plannen Wink
(23-07-2014 03:39 PM)koen schreef: [ -> ]Daar doen we het voor mooie wijn, leerzaam en plezant .... hoogtijd om de volgende te plannen Wink

Ik stel me kandidaat om het te laten doorgaan bij mij thuis Wink.
En voor data eens kijken voor een doodle ?
count me in cheers
thumbs up... Tzag er in orde uit :-)
(23-07-2014 07:36 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(23-07-2014 03:39 PM)koen schreef: [ -> ]Daar doen we het voor mooie wijn, leerzaam en plezant .... hoogtijd om de volgende te plannen Wink

Ik stel me kandidaat om het te laten doorgaan bij mij thuis Wink.
En voor data eens kijken voor een doodle ?

doen
Nieuwe doodle wordt gemaakt .
Deze is overbodig ...
West, Oost en Vlaams-Brabant bij deze editie.

1/ Malvazija Istarska Réserve 2012 Kroatië - Istrië

100% Malvazija Istarska

Mineraal , Terroir expressie,ananas, marsepein, witte chocolade na een tijdje ook.
Strak maar rijp. De zuren maken hier een mooie balans en toch wel vrij lang. 89


2/ A Cappella Vin de Liège 2015 België - Luik

100% Souvignier gris

Tja duurde toch even voor we op België uitkwamen hier... Smile

Floraal, mineraal, amandel, peche en lychee kwamen vooral op in de neus.
Zeer aangenaam bittertje, rokerige ondertoon, milde zuren. 88


3/ Engelgarten Bergheim Marcel Deiss 2003 Frankrijk - Alsace

Vooral Riesling met wat Pinot Gris, Muscat en Pinot Noir.

Beetje geuze in het begin. klein beetje petrol maar ging eruit na walsen.
Mandarijn, gekonfijte citroen en honing.
Zeer lang middenpalet deze wijn en wat bitters die op het einde nazinderen.
De zuren vielen zeer goed mee ( Jaargang die hier toch wel wat parten speelde )

Twijfelgeval van score 89-90


4/ La Canopée Jurançon 2008 Frankrijk - Sud Ouest

100% Petit Manseng

Rijp was het eerste woord die hier op het blad verscheen.
Caramel, geel fruit, mirabellen, appel en veel knappe zuren.
Ongelooflijk hoe mondvullend deze wijn is.

Ik dacht eerst nog aan riesling late pluk maar droge vinificatie...
Had beter moeten weten dat dit dan Jurançon kon zijn! 90


5/ Fleur de Damoiselle Les Cailloux du Paradis Frankrijk - Loire

100% Menu Pineau
Sous Voile

Caramel ( of tzat nog in men glas Tongue ) en rokerig.
Hooi en wat acacia honing.
Deze was een moeilijke, allesbehalve een allemans vriend.
Maar een stijl die me wel ligt.
Serieuze lengte.
Graag wat meer fruit en deze was echt top.

90

Deze herproef ik vandaag nog eens wie weet wat evolutie.
Is een echte onderzoek wijn.
Klein glaasje is voor mij toch al een ferm bezighoudende activiteit.


6/ Klostergut Himmeroder Hof Pinot Noir Trocken 2013 Duitsland - Mosel

100% Pinot Noir

Heel lichte kleur, wat stofferig bij openen.
Ging gelukkig weg bij de herproeving.

Aardbeien hetzij per bakje of laadwagen...
Rokerig met zeer mooi sap.
Puur drinkplezier met een tikkeltje meer.
Pinot hoeft echt niet duur te zijn. 88-89


7/ Claus Schneider CS*** 2013 Duitsland - Baden

100% Spätburgunder

Het moment dat men neus het glas in werd gepleurd, Jep Duitse Pinot!
En een geluk dat het de juist was. Big Grin

Opnieuw rokerig, vlezig en sappig.
En veel vollere en gebaldere stijl dan de voorganger.
Pinot On Steroids.
Maar toch veel finesse een hint van kruidnagel er nog eens doorheen gemixt.
Rijpe tannine en kwam enkel maar beter met karaf.
Tis nog een jongske dit! 90-91



8/ Casanova di Neri Cerretalto Brunello 2004

100% Sangiovese

Geen karaf

Inkt en blauwe bes waren de eerste indrukken.
Zeer fluweel..
Maar deze wijn bleef groeien en zich verder ontvouwen.
Het was niet evident iets te vinden.
Pomerol?
Laten we deze wijn de tijd en aandacht geven die deze verdient.
De wijn is herproefd na een tijd.

WAW.

Koffie, leder en krijt komen nu erbij, potloodslijpsel heel in de verte.
Deze wijn is onderbouwd en elke laag is spannend en boeiend.
Finesse, super elegant!
Rook op het einde maar dan wel een einde die lang op zich liet wachten.
Waarmee ik dus bedoel dat deze wijn een afdronk heeft om U tegen te zeggen.
Exquise fles zeer zeker...
Maar dit is toch eentje die pakkend was! 96



Het duo die volgde was een experimentje.
We nemen 2 wijnen uit hetzelfde jaar die geografisch zo dicht mogelijk liggen.
Met dezelfde samenstelling ( of toch zoveel mogelijk )

En eens zien wat het verschil is tussen de wijnen.

Deze werden het op ongeveer 4 kilometer van elkaar.


9/ Dei Vino Nobile di Montepulciano 2006 Italië - Toscana

100% Sangiovese

Geroosterde koffiebonen, kruidigheid en sappig.
Begint al goed...
Na enkele minuten in het glas was het opnieuw feest.
Alles van hierboven maar met nog fondant chocolade en wat nootjes.
Zeer mooie zuren, loepzuiver.
92


10/ Boscarelli Riserva 2006 Italië - Toscana

90% Sangiovese 10% Merlot

Bij het ruiken van deze wijnen dacht ik Sangiovese maar met een internationaler kenmerk.
De gok was juist.
Een bewijs dat je soms met een toevoeging van een andere druif.
Oerklassieke wijnen als sangiovese een extra dimensie geven.

Het super finesse gevoel van de voorganger was er niet.
Maar je krijg wel in ruil die mooie rondeur!
Ook ietsje meer bewaarpotentieel hoor.

De koffie hier is milder, Jacqmotte Delice om een naam op te plakken.
Rood fruit meer, schoon body met zwoele indrukken.
Merlot maakt deze toch wel meer sexy hoor... 92


11/ Cattunar Teran 2007 Kroatië - Istrië

Witloof , koffie, kaneel ( speculaas ) en wat laurier.
Een bepaalde zoetigheid ook.
Verder deed deze wijn niet wat er van hem verwacht werd.
Een mindere fles?
Bad timing na de meesterlijke Sangiovese wijnen?
88

En dit is een wijn ( drie maal geproefd ) die bij mij nog nooit onder de 90 scoorde.
Bummer


12/ Preta Fita Preta 2007 Portugal - Alentejo

50% Touriga Nacional 35% Alicanté Bouschet en 15% Cabernet Sauvignon.

Rijp rood fruit, Body is vol en stevig.
Met zeer mooie zuren die alles in het gareel houden.
Mooie afdronk ook. 91

Portugal overtuigd!
En zeker als je weet dat dit dan ook nog rond de 30 euro zit.
Dan kan ik daar helemaal mee leven! Smile


13/ Podere Le Ripi Amore & Follia 2010 Italië - Toscana

90% Syrah en dacht 10% Sangiovese.

Koffie! Fris rood fruit en iets heel licht vegetaal.
Na even te laten rusten in het glas komt ook de peper wat opsteken.
Tabak die mooi blijft hangen in de afdronk. jeugdig en knap! 90+



14/ Domaine Jean Royer Cuvee Prestige 2009 Frankrijk - Chateauneuf du pape

100% Grenache

Zeer lage opbrengsten en alles manueel geoogst.
Maakt niet veel uit want deze is geoxideerd.

In het begin heel lichtjes ( dacht dit trekt nog weg misschien? )
Maar neen zeer lekkere sous voile Shit-O-Neuf Du Pape.

Pardon my French!
Tweede keer op rij met CH9DP voor mij dit.


15/ Castellucci Miano Perricone 2012 Italië - Sicilia

100% Perricone

Net ervoor nog wat Spätburgunder geproefd van schneider.
Deze wijn in het glas ( koel net uit de bewaarkast )
Bleef toch serieuze pinot kenmerken vertonen. Big Grin

Krokant, fijn en elegant.
Maar opnieuw met de nodige structuur.
Toch wel een mooie aanrader uit het klassewijnen aanbod deze!

88+
Mooie proeverij! Bedankt voor de TNs!
1/ Visintin Malvazija Istarska Réserve 2012 Kroatië - Istrië

100% Malvazija Istarska

Groenig, relatief weinig fruit initieel, structuur, stevig, lange afdronk, mineraal, complex 89


2/ A Cappella Vin de Liège 2015 België - Luik

100% Souvignier (sauvignon?) gris

Direct herkend als wijn van Vin de Liège Slurp, maar omdat de schenker het vertikte om te bevestigen waren we daarna helemaal het noorden kwijt Cool

Initieel appel en citrus, fris, later ook perzik en exotisch fruit, mineraal, rokerig, wel zuiver 88


3/ Engelgarten Bergheim Marcel Deiss 2003 Frankrijk - Alsace

Riesling 80%, Pinot Gris 10%, Muscat en Pinot Noir elk 5%.

Petrolé int begin, boenwas, anijs, sinaas, fris in de mond en aciditeit maar iets lager dan wat ik gewoon ben bij riesling 89


4/ La Canopée Jurançon 2008 Frankrijk - Sud Ouest

100% Petit Manseng

Honing, zoet toetsje, rijp fruit, exotisch, concentratie. Beste witte voor mij en knap glas petit manseng! 90


5/ Fleur de Damoiselle Les Cailloux du Paradis Frankrijk - Loire

100% Menu Pineau (Arbois)
Sous Voile

Okkernoot, oxidatief, zeste, duidelijk natuurlijke wijn wanneer je proeft; appel en peer (appelzuur). Vreemde wijn (? Wink), geen spek voor mijn bek. NR


6/ Klostergut Himmeroder Hof Pinot Noir Trocken 2013 Duitsland - Mosel

100% Pinot Noir

Wist het direct, this is my precious Rolleyes

Zweet, putteke, kattepis, confituur, gerookt NR


7/ Claus Schneider CS*** Weiler Schlipf 2013 Duitsland - Baden

100% Spätburgunder

Was ook duidelijk, ja Rolleyes

Vlezig, rijp, rook. Doordat ie voller en gebalder was, zonder elegantie te verliezen, dan de voorganger, viel ie voor mij wel beter mee dan de voorganger - 89


8/ Casanova di Neri Cerretalto Brunello 2004

100% Sangiovese

Geen karaf

Complex, concentratie, zwart fruit 1e slok daarna rood, koffie, stoffige tannine, trekt int begin nog een beetje, maar 10 minuten later is dat volledig weg, hout, ongelooflijke finesse, laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang, fraicheur

Eigenlijk zeer snel duidelijk dat het brunello was, maar het domein werd niet weerhouden omwille van de ervaringen met hun "gewone" brunello, die veel meer extractie heeft, donkerder is en voluit modern, terwijl dit wel onder de noemer "klassiek" valt... Verkeerd geredeneerd dus, dit overkomt me niet meer Smile

WAW.

Voor mij nog iets beter dan de La Serena 2006, die iets meer 'in your face' was van bij de start, terwijl deze wijn zich laag na laag verder ontplooit en uiteindelijk dus (nog) iets gelaagder was en iets eleganter. 96 (op de valreep voor mij de beste wijn van 2017 dus)



Het duo dat volgde was mijn experimentje Blush
We nemen 2 wijnen uit hetzelfde jaar die geografisch zo dicht mogelijk liggen.
Met dezelfde samenstelling ( of toch zoveel mogelijk ) en uiteraard zelfde appellatie!

En eens zien wat het verschil is tussen de wijnen.

Deze werden het, afkomstig van wijngaarden op ongeveer 4 kilometer van elkaar.


9/ Dei Vino Nobile di Montepulciano Bossona riserva 2006 Italië - Toscana

100% Sangiovese

Koffie, kruiden, leer, meer zwart fruit dan rood, fantastische aciditeit die alles sappig houdt, elegant ("vrouwelijk"), zoetje int midden dat verrast maar zeer goed omgeven zit door de ragfijne structuur en zuren, klassieke zuivere sangiovese. Deze wijn zit op zijn piek denk ik 92


10/ Boscarelli Vino Nobile Riserva 2006 Italië - Toscana (etichetta nera; vanaf 2011 is dit dus de 'Sotto Casa' geworden)

90% Sangiovese 10% Merlot

Minder finesse dan de voorganger maar meer op power en iets zwoeler; rondeur door de merlot (straf wat 10% doet hè). Nog niet op zijn piek. 92

Andere stijl dan de voorganger (dat was dus de bedoeling), maar kwalitatief wel evenwaardig.

11/ Cattunar Teran 2007 Kroatië - Istrië

Witloof (cichorei), cacao en speculaas.

Mindere fles? Moeilijke stijlovergang na de vorige 3? Kwam wat minder over.
88


12/ Preta Fita Preta 2007 Portugal - Alentejo

50% Touriga Nacional 35% Alicanté Bouschet en 15% Cabernet Sauvignon.

Zoet, rood fruit, hitte maar toch fris. Vol en stevig. Een aangename verrassing. 91

P/k nog dik ok, in België toevallig gevonden bij Albo aan iets meer dan 30 euro 2tal jaar geleden (nu niet meer in assortiment).


13/ Podere Le Ripi Amore & Follia 2010 Italië - Toscana


90% Syrah en 5% Sangiovese en merlot.

Koffie! Frisheid, rood fruit, tabak, vlezig en pepertje. Jong nog. 90

2tal jaar geleden was dit de instapwijn van dit jonge domein van Francesco Illy (ja, van de koffie Smile ). Familie Illy heeft trouwens ook het brunello domein ernaast, Mastroianni, in 2008 gekocht. Le Ripi heeft wel weinig wijngaarden die onder de brunello appellatie zelf vallen.


14/ Domaine Jean Royer Cuvee Prestige 2009 Frankrijk - Chateauneuf du pape

100% Grenache

Oxidatie


15/ Castellucci Miano Perricone 2012 Italië - Sicilia

100% Perricone

Fris, fruitig en elegant, verder geen details genoteerd

88
The Blue Monday edition (W-Vl, O-Vl en Vl-Br)

3 liefhebbers, 1 proeverij volgens het principe van "Alain Proviste", die toch meer om het lijf bleek te hebben dan gedacht.

1. Italië, Toscane, Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2007 (70% merlot, 20% cab franc en 10% petit verdot)

Complex, verweven, kruiden, deze wijn heeft een prachtige evolutie afgelegd in vergelijking met de vorige keer dat we m proefden (december 2015). Achteraf bekeken had deze wijn zowat het donkerste profiel van allemaal, diep donker fruit, wat koffie en leer. Italiaanse aciditeit en alles volledig in balans.

Was min of meer bedoeld als binnenkomer, maar wat voor 1 bleek dat te zijn!

92

2. Spanje, Rioja, Artadi, Pagos Viejos 2007 (100% tempranillo)

Spoiler alert: dit was de WOTN. Een schitterende wijn, zeer gelaagd, ook meer op donker fruit, krachtig nog, maar alles perfect in evenwicht. Afdronk van ongeveer 40 seconden, kruiden, zoethout, vanille en een aciditeit die de begrijpelijke maar verkeerde gok "brunello" uitlokte bij een proever :-)

94

3. Italië, Campania, Galardi, Terra di Lavoro 2009 (80% aglianico, 20% piedirosso)

Evolutie, kruiden, tomatenstengel, mond volgt neus niet. In mond tomaat en paprika, later ook oxidatieve toetsen.

Deze fles bleek een foutje te hebben - beste gok is dat ie eens "gekookt" moet geweest zijn. Doodjammer.

Hier viel niet door te proeven, dus NR

4. Frankrijk, Bordeaux, Saint Emilion Grand cru classé B, Pavie Macquin, 2007 (84% merlot, 14% cab franc en 2% cabernet sauvignon)

Knap rood fruit, wat groenten / asperges (maar positief, geen gekookte groentjes ofzo), mooie balans en ook fraicheur, voluptueus, drinkt heel aangenaam.
Iets minder complex, maar wel tonnen drinkplezier. Echte charmeur. Iets té makkelijk? Enfin, dit is detailkritiek natuurlijk.

91

5. Frankrijk, Bordeaux, Saint Estephe, Montrose, 2001

Kruiden, tabak, houtimpressie, rood fruit, nog krachtig en redelijk licht van kleur. Relatief klassiek brodeaux-profiel, maar wat er toch wel opviel was de hoge zuren, die de wijn hier wat parten speelden om de score nog hoger te laten eindigen. Die zuren waren ook niet de zuren die je bv. in Italië veel vindt, moeilijk te beschrijven maar zit toch nog een verschil op.

92

6. Frankrijk, Bordeaux, Saint Estephe, Cos d'Estournel, 2007

Wat een kans om deze wijnen eens naast elkaar te kunnen proeven (ook al zijn de jaren zeer verschillend)!

Kruidnagel, donker fruit, toont nog jong, iets van aardappelzetmeel in de neus, zoethout, zeer sexy (ik parafraseer even: zeer sexy en zwoel reetzweet, afkomstig van een mooie brunette die ligt te zonnebaden... niet het reetzweet van een Poolse bouwvakker na een nacht in de vodka te hangen :-) )

93

Met oprechte dank aan de deelnemers voor de moeite, de verplaatsing en de schitterende line-up!
Wat moet een mens anders doen op een feestdag ... in de auto en richting Vlaams Brabant Tongue.

1. Italië, Toscane, Tenuta di Ghizzano, Nambrot 2007

+ Neus - bordeaux neusje, rijp fruit, zoethout, mooi parfumke
+ Mond - zacht, rond, mooie zuurtjes, fijne tannines, mooi sappig, inkt
+ Afdronk - krachtig, mooie zuurtjes, zwart fruit, kruidig, licht droog

Wat een binnenkomer, deze zette alvast de toon ....

92/100

2. Spanje, Rioja, Artadi, Pagos Viejos 2007

+ Neus - krachtig, harder, geconcentreerd, zoethout, vanille, intens, framboos & lichte aardbei
+ Mond - fruit, sappig, beetje streng, zeer mooie zuren
+ Afdronk - zeer pittig, krachtig, mooi kruidig, lang, enorm veel overschot

Hupla, in principe was het boeken toe ... bedankt voor alles en tot later.
Wat kunnen we hierna nog zetten. Moeilijk, maar we deden nog een poging

94+/100

3. Italië, Campania, Galardi, Terra di Lavoro 2009

+ Neus - tamelijk kruidig, groenig, licht zoet, wel wat aceton
+ Mond - groenig, groene bolster, licht chemische toets, bwah
+ Afdronk - oude bordeaux neus, zeer zurig

Deze fles klopte niet - geen kurk, geen oxidatie, dus we vermoeden gekookt banghead

4. Frankrijk, Bordeaux, Saint Emilion Grand cru classé B, Pavie Macquin, 2007

+ Neus - rond, kruidig, rood/zwart fruit, snuffelneuzeke, vulkanisch gesteente
+ Mond - mooi sappig, volledig, spicy, flink wat body, chocolade
+ Afdronk - kruidig, sexy, mooie fraîcheur, nog wat overschot

Een wijn waar ik aan kan blijven ruiken, scoorde vandaag net iets minder dan vorige keren ( wijn had last van de hitte ).

92-93/100

5. Frankrijk, Bordeaux, Saint Estephe, Montrose, 2001

+ Neus - stofferig, leder, sigarenkistje, tabak, flink wat koffie en hint van aardbei
+ Mond - snoeperig, zuurtjes, koffie, rood fruit, tamelijk strak
+ Afdronk - snoep, mooie beet, mooie zuurtjes, trekt iets teveel tegen

Mooie wijn, net iets te streng voor mij, moeilijk indien nog te jong of al iets op de terugweg.

91+/100

6. Frankrijk, Bordeaux, Saint Estephe, Cos d'Estournel, 2007

+ Neus - kruidnagel, zwart fruit, zwoel en sexy (*), zoethout, ietwat rozijntjes
+ Mond - soepel, floraal, peper, toch iets licht groenig, droge tannines
+ Afdronk - mooi, licht kruidig, inderdaad beetje patat, blijft lang hangen

Toch wel een verrassing deze jaargang ... blijkt dat 2007 niet overal hoeft afgeschreven te worden.
(*) ook hier, het zwoele bezwete lichaam van een mooie jonge brunette na een middag zonnebaden Slurp)

92-93/100

Leuk om in kleinere kring te proeven, voldoende tijd om nog eens te herproeven ( daarom de + markering ).

Mathijs
Koppelingen