wijnliefhebbers

Volledige versie: SB wedstrijdje
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Oorspronkelijk hadden Gerd en ik gepland om een wedstrijdje Sauvignon Blanc te houden tussen Oliver Zeter (beste Duite SB in 2014) en Von Winning (plaats 2 en 4). http://weinreporter.net/sauvignon/oliver...ophy-2014/
Ik had 3 cuvees van Zeter liggen en Gerd ging 3 Von Winnings meebrengen. Omdat wedstrijden leuker zijn met publiek werden een paar forummers en Duitsland experts uitgenodigd en ...............
ons wedstrijdje is uiteindelijk uitgegroeid tot een europese niet franse SB tasting van zo maar eventjes 24 SB wijnen Blush.

Tot verbazing van de tasters werd het een mooie leerrijke tasting en ging het het proeven van zo'n aantal SBs verbazend vlot. Verschillende stijlen, verschillende landen, zeer divers en interessante conclusies. In het algemeen kwamen de basiscuvees zonder hout er het beste uit qua onmiddellijk drinkplezier. Bij de houtgelagerde hadden we de indruk dat ze te jong gedronken worden. De betere domeinen waren voor mij Zeter (DE) en zeker qua PQ enkele mooie cuvees, Von Winning (DE), Neumeister (OOST), Tement (OOST) en de Vette di San Leonardo (IT).

De 6-wedstrijd wijnen werden in indentieke karaffen gegoten en in willekeurige volgorde geproefd, de inhoud werd pas na de 6de wijn bekend gemaakt:

1.Oliver Zeter, Steingebiss 2013, Pfalz
Lichte impressie van brandnetels, stekelbes, mineraal, citrus, pompelmoeszeste. Fijn fruitig, strak en veel zuurtjes. Heel licht bittertje in de afdronk. Mooie starter 91

2.Von Winning 500 2012, Pfalz
Duidelijk hout, karamel, gerookt, geel en tropisch, mineraal. Vol rond en breed met behoorlijk wat zuurtjes in de afdronk komt er een mooi appelsientje opduiken; Ambitieuze wijn die al mooi in elkaar zit maar voor mij toch nog wat jaren nodig heeft. 91++

3.Zeter, weinbären SB 2013, Pfalz
Precies de combinatie van de twee vorige. Meer fruit, steenfruit, witte perzik, kruisbes, grassig, citrus. Rijper fruit, wat meer body, materie opnieuw sappige zuurtjes die het fruit mooi omkaderen en kalk in de afdronk. Iedereen akkoord mooie speelse en super genietbare wijn. 92
Bij het onthullen van de karaffen was iedereen enorm verrast dat dit de basiscuvee van Zeter was.

4. Von Winning, I 2012, Pfalz
Hout, rijp fruit. Breed, rond, cremeux, snoepjesimpressie maar de zuren zorgen dat het zoetje op zijn juiste plaats blijft. Een alcoholopstootje in de afdronk. 88

5. Zeter, Grosse Bären, Blanc Fumé 2012, Pfalz
Omdat ik wist dat op dag 1 de houtindrukken nogal in your face waren had ik deze een dag op voorhand opengetrokken en in de frigo bewaard.
Mineraal, pompelmous, kruiden, karamel. Het hout is hier subtieler aanwezig. Zeer precies in de mond, levendige zuurtjes, heel rijp maar toch veel frisheid en een lange aangename afdronk. 92

6. Von Winning, I 2011, Pfalz
Hout is hier ook minder, kruisbes, mineraal, citrus. Pas in het glas is deze springerig en wringen de zuurtjes. Na een tijdje vind alles zijn plaats (of toch bijna) en is deze een stuk beter geworden. 87

Vooraleer de rest van de niet franse europeanen aan te vallen moest er toch een "referentiewijn" op tafel komen

7. Henri Bourgeois, Côte des Monts Damnées 2009, Sancerre (Fr)
Grassig, brandnetels, pompelmoes. Mond weinig opvallend correct zonder een wauw) gevoel, mistte misschien wat fraicheur 86

en dat de niet-franse

8. Boravitza, Sauvignon gris 2013, (Bulg)
Speciaal neuzeke marsepein, rijpe appel en peer (doet bio aan). Heel brede aanzet, rijp fuit, ook brede afdronk. 85

9.Livio felluga, Sauvignon Colio, Friuli 2012 (It)
Grassig en een weinig fruit. Frisse aanzet, pompelmoesbittertje, vrij éénvoudig mondgevoel en alcoholopstootje 85

10; Spanish White Guerilla 2011, SB uit Riojastreek (Sp)
Vreemd eerst appelsiensap met cider, dan één af ander kruidensapje maar niet echt een wijngevoel 77

11.San Leonardo, Vette 2012, Dolomiti (It)
Een vrij timide en gesloten neus, citrus wat steenfruit; In de mond van een heel andere grootorde. Zeer fijn en precies fruit en een mooi subtiel bittertje naar het einde toe. 90-91

12. Tement, Zieregg 2009 GC, sudsteiermark (Oost)
Fijn hout, licht grassig, kruisbes, een exotisch tintje, litchee. Rijp fruit, rond, diepgang 91+

13. Tement, Grasnitz 2011 (1erCru), sudsteiermark (Oost)
Zeer mineraal, enorm Silex. Strak omlijnd de zuurtjes zijn iets te citrique 89

14. Tement, St. Klassik SB 2012, sudsteiermark (Oost)
Grastoetsje, mooi fruit, witte perzik. Zeer zuiver en precies. Een Pure-F wijn puur fruit. 90

15. Gross, Sulz 2011, erste Lage, (Oost)
Mineraal, rond fluwelig (help niet echt veel genoteerd hier) 88+

16. Livio felluga, Sauvignon Colio, Friuli 2012 (It)
Kruisbes, buxus. Fris mondgevoel, mooie eenvoud, evenwicht, lekker. 89
Jawel dezelfde wijn als 9 maar een duidelijk flesverschil. Heb ze speciaal nog eens naast elkaar gedronken en bleef bij het puntenverschil.

17. Parusso, Rovello 2011, Langhe (It)
Verweven houttoets, weinig interessant 84

18 Neumeister, Klaussen (1er cru) 2011, Südoststeiermark (Oost)
Ook hier een timide neus, maar je voelt dat er meer zit. In de mond fijn elegant, kracht en materie die op een subtiele manier los gelaten wordt. Nice 92

19. Neumeister, Steirische Klassik 2012, Südoststeiermark (Oost)
Puur fris vibrant; Speelse wijn die je in één ruk leegdrinkt ... yes I want more 90

20. Terlano, Quartz 2008, Alto Adige (It)
Licht hout, kruidig, boterig, appelcake, kaneel, tropisch. Materie, ondersteunende zuren, rijp mondgevoel; Had miscchien wat vroeger gedronken mogen worden. 88

21. Kavaklidere, Aegean 2012, Anatolia (Turk)
Fruit springt uit het glas, rijp en kruidig. Zalvend, fruitig, licht zoetje dat niet genoeg zuurtjes tegenkomt om gekadreerd te blijven, ook een alcohol afdronk 85

22. Morgenhof ? ? ? ?(Z-Afr) een mol
Buxus, grassig, citrus. Fruitige zuurtjes, sappig en lekker. Archetype
SB en voor Roeland typisch Z-Afr .. he was right. 87

23.Marques de Riscal, SB 2012, Rueda (Sp)
Appelcompote, gestoofd fruit, mist relief en zuren. niets om te onthouden 82

24 Marques de Riscal, SB 2013, Rueda (Sp.)
Ik wist dat dit dezelfde wijn moest zijn maar dacht dat Filip me een toerke wou lappen. Buxus, rijp fijn geparfumeerd fruit, witte perzik. Zeer puur fruit en sappig een enorm verschil met 2012. PQ gewijs een deal 86-87

Als afsluiter ben ik nog snel de kelder ingedoken om een paar roodjes op te vissen

25 Terres Dorées (JP Brun), Grille Midi 2010, Fleurie
Niemand herkende hier Gamay in waarschijnlijk omdat ze traditioneel wijnmaken en totaal geen macération gebruiken
Aardbeienconfituur, poepegatjes, peper, kruidig. Sappig fruit maar met een stevige struktuur 89

26 Amiot-Servelle, Derrière la Grange, Chambolle-Mussigny 2004
Bacon, sinaas, licht rrod fruit, vlezig. Leuke afsluiter, knappe PN met een mooie struktuur 92
Dankzij de notities van Koen heb ik nu veel sneller mijn eigen TN's kunnen verwerken :

1.Oliver Zeter, Steingebiss 2013, Pfalz
Lichte impressie van brandnetels, stekelbes, mineraal, citrus, pompelmoeszeste. Fijn fruitig, strak en veel zuurtjes. Heel licht bittertje in de afdronk. Mooie starter 91 – Fijne neus, lichte kruisbes, pompelmoesvelletjes, sluit zich wat met walsen, pompelmoes komt terug in de mond, lekkere zuurtjes, toegankelijk, evenwichtig, niet hypercomplex. 89

2.Von Winning 500 2012, Pfalz
Duidelijk hout, karamel, gerookt, geel en tropisch, mineraal. Vol rond en breed met behoorlijk wat zuurtjes in de afdronk komt er een mooi appelsientje opduiken; Ambitieuze wijn die al mooi in elkaar zit maar voor mij toch nog wat jaren nodig heeft. 91++ - Honing, houtgerijpt, mandarijn, suave in de mond, kaneel, lange afdronk, brede stijl, voldoende zuren, momenteel nog te jong, ietwat gebrek aan focus. 89++

3.Zeter, weinbären SB 2013, Pfalz
Precies de combinatie van de twee vorige. Meer fruit, steenfruit, witte perzik, kruisbes, grassig, citrus. Rijper fruit, wat meer body, materie opnieuw sappige zuurtjes die het fruit mooi omkaderen en kalk in de afdronk. Iedereen akkoord mooie speelse en super genietbare wijn. 92
Bij het onthullen van de karaffen was iedereen enorm verrast dat dit de basiscuvee van Zeter was. – Neus ietwat gesloten, kalk, boomgaardfruit, grassig, sinaasappel, heel lange afdronk, complete wijn, onmiddellijk drinkplezier. 92

4. Von Winning, I 2012, Pfalz
Hout, rijp fruit. Breed, rond, cremeux, snoepjesimpressie maar de zuren zorgen dat het zoetje op zijn juiste plaats blijft. Een alcoholopstootje in de afdronk. 88 – Pompelmoes, houtindruk, groene kruidigheid, zacht, cremerig, goede zuurtjes, alcohol op de afdronk, gastronomische afdronk, appelsien, minder precisie. 87

5. Zeter, Grosse Bären, Blanc Fumé 2012, Pfalz
Omdat ik wist dat op dag 1 de houtindrukken nogal in your face waren had ik deze een dag op voorhand opengetrokken en in de frigo bewaard.
Mineraal, pompelmous, kruiden, karamel. Het hout is hier subtieler aanwezig. Zeer precies in de mond, levendige zuurtjes, heel rijp maar toch veel frisheid en een lange aangename afdronk. 92 – Lijkt de Von Winning I die ik 2 jaar geleden dronk op een proeverij, grassig, pompelmoes, mineraal, groene kruidigheid, vuursteen, precisie, citrus op de afdronk, lang, evenwichtig, gebruikte vaten. 93

6. Von Winning, I 2011, Pfalz
Hout is hier ook minder, kruisbes, mineraal, citrus. Pas in het glas is deze springerig en wringen de zuurtjes. Na een tijdje vind alles zijn plaats (of toch bijna) en is deze een stuk beter geworden. 87 – Geeft jonge indruk, gesloten, onsamenhangend, grassig, ietwat hoekig, qua zuren vrij typisch Sauvignon, kruisbes, ietwat vlak in de mond. 85

Vooraleer de rest van de niet franse europeanen aan te vallen moest er toch een "referentiewijn" op tafel komen

7. Henri Bourgeois, Côte des Monts Damnées 2009, Sancerre (Fr)
Grassig, brandnetels, pompelmoes. Mond weinig opvallend correct zonder een wauw) gevoel, mistte misschien wat fraicheur 86 – Roze pompelmoes, kruisbes, witte perzik, limoen, lichte houtindruk, tonic, vrij breed maar wel met voldoende zuren, licht bitter op het einde, mist precisie. 87

en dat de niet-franse

8. Boravitza, Sauvignon gris 2013, (Bulg)
Speciaal neuzeke marsepein, rijpe appel en peer (doet bio aan). Heel brede aanzet, rijp fuit, ook brede afdronk. 85 – Snoeperig, bruine appel, marsepein, peer, fruitmacedoine, zuren, fris, energetisch, duidelijk natuurlijke stijl. 85

9.Livio felluga, Sauvignon Colio, Friuli 2012 (It)
Grassig en een weinig fruit. Frisse aanzet, pompelmoesbittertje, vrij éénvoudig mondgevoel en alcoholopstootje 85 – Medicinaal, wit fruit, amandel, pompelmoeschil, lichte rondeur, alcohol, Noord-Italië. 86

10; Spanish White Guerilla 2011, SB uit Riojastreek (Sp)
Vreemd eerst appelsiensap met cider, dan één af ander kruidensapje maar niet echt een wijngevoel 77 – Appelsap bio, spicy, kweepeer, vlak, nootjes, eerder speciaal dan lekker. Geen Score

11.San Leonardo, Vette 2012, Dolomiti (It)
Een vrij timide en gesloten neus, citrus wat steenfruit; In de mond van een heel andere grootorde. Zeer fijn en precies fruit en een mooi subtiel bittertje naar het einde toe. 90-91 - Spicy, limoen, snoeperig, kalk, strakke aanzet, mooie focus, fijne zuurtjes, ziltig. 89

12. Tement, Zieregg 2009 GC, sudsteiermark (Oost)
Fijn hout, licht grassig, kruisbes, een exotisch tintje, litchee. Rijp fruit, rond, diepgang 91+ - Buxus, natte kiezelsteentjes, vlot in de mond, vrij breed, licht alcoholisch, licht bittertje, klein beetje hout, hoog alcoholpercentage, nog jonge indruk, ietwat vermoeiend momenteel. 88 ++

13. Tement, Grasnitz 2011 (1erCru), sudsteiermark (Oost)
Zeer mineraal, enorm Silex. Strak omlijnd de zuurtjes zijn iets te citrique 89 – Buxus, silex, kruidige aanzet, spanning, breed, exotisch fruit, warmte van alcohol in de afdronk. 89 +

14. Tement, St. Klassik SB 2012, sudsteiermark (Oost)
Grastoetsje, mooi fruit, witte perzik. Zeer zuiver en precies. Een Pure-F wijn puur fruit. 90 – Mooie citrus, perzik, loepzuiver, topwijn p/k. 91

15. Gross, Sulz 2011, erste Lage, (Oost)
Mineraal, rond fluwelig (help niet echt veel genoteerd hier) 88+ - Stinkie-winkie in de neus, rondeur, wit fruit, voldoende zuren , bittertje. 88

16. Livio felluga, Sauvignon Colio, Friuli 2012 (It)
Kruisbes, buxus. Fris mondgevoel, mooie eenvoud, evenwicht, lekker. 89
Jawel dezelfde wijn als 9 maar een duidelijk flesverschil. Heb ze speciaal nog eens naast elkaar gedronken en bleef bij het puntenverschil. – Buxus, citroen, breed met frisheid, niet hypercomplex, kruidig in de mond. 90

17. Parusso, Rovello 2011, Langhe (It)
Verweven houttoets, weinig interessant 84 – Duidelijk teveel hout. 80

18 Neumeister, Klaussen (1er cru) 2011, Südoststeiermark (Oost)
Ook hier een timide neus, maar je voelt dat er meer zit. In de mond fijn elegant, kracht en materie die op een subtiele manier los gelaten wordt. Nice 92 – Pompelmoes, gerookt, groenigheid, grafiet, gedoseerd, fijn, voldoende breedte. 91

19. Neumeister, Steirische Klassik 2012, Südoststeiermark (Oost)
Puur fris vibrant; Speelse wijn die je in één ruk leegdrinkt ... yes I want more 90 – Mineraliteit, geparfumeerd, vlezige materie, ingehouden klasse. 90

20. Terlano, Quartz 2008, Alto Adige (It)
Licht hout, kruidig, boterig, appelcake, kaneel, tropisch. Materie, ondersteunende zuren, rijp mondgevoel; Had miscchien wat vroeger gedronken mogen worden. 88 – Mineraal, steenfruit, rijper, honing, geel fruit, gebak, kaneel, zuren zijn wat latent aanwezig, klein bittertje op de afdronk, mooi uitgerijpt. 90

21. Kavaklidere, Aegean 2012, Anatolia (Turk)
Fruit springt uit het glas, rijp en kruidig. Zalvend, fruitig, licht zoetje dat niet genoeg zuurtjes tegenkomt om gekadreerd te blijven, ook een alcohol afdronk 85 – Mineraliteit, perzik, clementijn, grassig, zalvende wijn, kruidig, licht zoete impressie, alcoholisch. 86

22. Morgenhof ? ? ? ?(Z-Afr) een mol
Buxus, grassig, citrus. Fruitige zuurtjes, sappig en lekker. Archetype
SB en voor Roeland typisch Z-Afr .. he was right. 87 – Buxus, typische SB, fijn, citrus, kruidig. 88

23.Marques de Riscal, SB 2012, Rueda (Sp)
Appelcompote, gestoofd fruit, mist relief en zuren. niets om te onthouden 82 – Compote, honing, chenin Blanc?, gebrek aan reliëf. 82

24 Marques de Riscal, SB 2013, Rueda (Sp.)
Ik wist dat dit dezelfde wijn moest zijn maar dacht dat Filip me een toerke wou lappen. Buxus, rijp fijn geparfumeerd fruit, witte perzik. Zeer puur fruit en sappig een enorm verschil met 2012. PQ gewijs een deal 86-87 – Fris, stenig, buxus, vief, witte perzik, fijn geparfumeerd. 89

Als afsluiter ben ik nog snel de kelder ingedoken om een paar roodjes op te vissen

25 Terres Dorées (JP Brun), Grille Midi 2010, Fleurie
Niemand herkende hier Gamay in waarschijnlijk omdat ze traditioneel wijnmaken en totaal geen macération gebruiken
Aardbeienconfituur, poepegatjes, peper, kruidig. Sappig fruit maar met een stevige struktuur 89 –Kruidig, peper, aardbeienconfituur, Roussillon?, violet, tannines, aarbeien. 88

26 Amiot-Servelle, Derrière la Grange, Chambolle-Mussigny 2004
Bacon, sinaas, licht rrod fruit, vlezig. Leuke afsluiter, knappe PN met een mooie struktuur 92 – Toast, vlezig, fijn gerookt, gejookte groenten, vlezige wijn, tannineus, lichte zuren, onderhout. 91+
Indrukwekkend!
Bedankt, Koen en Carl cheers
Neumeister kwam er zeer goed uit. Heb dit ooit zelf gedronken en was hiervan ook onder de indruk.
(03-09-2014 09:57 PM)peter schreef: [ -> ]Neumeister kwam er zeer goed uit. Heb dit ooit zelf gedronken en was hiervan ook onder de indruk.

Gisteren een paar battles met de leftovers.

Tement Klassik 90 - Neumeister Klassik 88:
de Tement was duidelijk de betere. Neumeister scoorde ik 2 punten minder dan op dag 1

Tement Zieregg 87+ - Neumeister Klausen 91:
andersom hier Neumeister duidelijk nummer 1, Zieregg : hout komt meer naar voor zelfs wat droogtrekkend

Zeter Blanc Fumé 93 - Von Winning 500 89 :
Zeter speelde de 500 volledig onder de tafel. Vond niet dat de 500 gunstig evolueerde ... hij was hoekiger dan op dag 1

Zeter Weinbären 92 - Zeter Steingebiss 88:
het beertje did it again, nog even mooi als op dag 2 . Steingebiss nu meer gesloten en weerhoudend.

De chambolle morsdood en de grille midi hoekiger.

Marques de Riscal: aangenaam, vlot wijntje, speels maar misschien wat licht 87
Op dag 6 de 500 2012 van Von Winning verder leeggemaakt (nog +/- 1/5 in de fles) en waaauw deze wijn is knap geevolueerd. Het fruit is prominent aanwezig samen met de appelsienzeste, hout is volledig verweven, nog steeds een goeie fraicheur, wijn volledig in balans. Dit is mooi.

Op dag 7 de Von Winning I 2011 (hier nog +/- 1/4 in de fles) verwachtte er niet zo veel van maar man wat een transformatie. Niks springerig alles zit nu volledig op zijn plaats. Wat minder body dan de 500 maar één en al drinkplezier. Ook hier een mooie balans.

Wie deze flessen in de kelder heeft laat maar een 5-tal jaren liggen hoor.
(09-09-2014 09:41 AM)koen schreef: [ -> ]Op dag 6 de 500 2012 van Von Winning verder leeggemaakt (nog +/- 1/5 in de fles) en waaauw deze wijn is knap geevolueerd. Het fruit is prominent aanwezig samen met de appelsienzeste, hout is volledig verweven, nog steeds een goeie fraicheur, wijn volledig in balans. Dit is mooi.

Op dag 7 de Von Winning I 2011 (hier nog +/- 1/4 in de fles) verwachtte er niet zo veel van maar man wat een transformatie. Niks springerig alles zit nu volledig op zijn plaats. Wat minder body dan de 500 maar één en al drinkplezier. Ook hier een mooie balans.

Wie deze flessen in de kelder heeft laat maar een 5-tal jaren liggen hoor.

Zeer interessante info, Koen. thank you
(09-09-2014 01:39 PM)carl schreef: [ -> ]
(09-09-2014 09:41 AM)koen schreef: [ -> ]Op dag 6 de 500 2012 van Von Winning verder leeggemaakt (nog +/- 1/5 in de fles) en waaauw deze wijn is knap geevolueerd. Het fruit is prominent aanwezig samen met de appelsienzeste, hout is volledig verweven, nog steeds een goeie fraicheur, wijn volledig in balans. Dit is mooi.

Op dag 7 de Von Winning I 2011 (hier nog +/- 1/4 in de fles) verwachtte er niet zo veel van maar man wat een transformatie. Niks springerig alles zit nu volledig op zijn plaats. Wat minder body dan de 500 maar één en al drinkplezier. Ook hier een mooie balans.

Wie deze flessen in de kelder heeft laat maar een 5-tal jaren liggen hoor.

Zeer interessante info, Koen. thank you

Inderdaad, de evolutie van wijn in fles blijft toch soms verbazend!
Koppelingen