wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat is volgens jullie de maximale te verantwoorden prijs voor een fles wijn?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Even een topicje openen Slurp.

We weten ( denk ik ) allemaal dat er in een goedgemaakte , weldoordachte wijn meer arbeid en moeite steekt dan in een bulkwijn. En dit vertaald zich dan ook door in de flesprijs.

Komen er dan nog dingen bij als lagere rendementen, kwaliteitskurk (1.5-2 € tegenwoordig) , lagering op houten vaten (+2€) manueel plukken, sorteren enz...enz...

Maar dat stopt natuurlijk ergens. Tot welke prijs geloven jullie dat deze factoren meespelen, en vanaf welke prijs denken jullie dat "naam, faam en streek" gaan meedoen?

shoot!
Appellatie heeft altijd een invloed op de prijs volgens mij, ook bij goedkopere wijnen (bdx vs languedoc bv).

Wat je volgens mij wil weten, is wat de maximale productieprijs van een (top?)wijn kan zijn.

Dit is volgens mij hier al een aantal x opt forum gepasseerd, je vindt ook wel een aantal hits als je zoekt opt internet.

Ik denk dat het bedrag dat opt forum meest voorkwam rond de 30 € schommelde. Heb niet zo heel lang ergens gelezen (maar waar?) van een schrijver die een (ruim berekende) productiekost had gemaakt van een topBDX (Petrus of Latour of dergelijks) en die kwam uit op een 50 €.

Maar ik denk persoonlijk dat het dichter bij 30 € zal liggen. Varieert ook per land (loonkost) en marketing van de wijn (al dan niet gedaan door producent en in welke mate, + is dit mee te nemen in de kost of niet, want heeft eigenlijk geen invloed op kwaliteit van de wijn).

Vinogan(s)
Onlansg nog peiling over geweest:

http://www.vinejo.freebb.be/thread-3651.html
(28-11-2014 11:53 AM)Dc schreef: [ -> ]Onlansg nog peiling over geweest:

http://www.vinejo.freebb.be/thread-3651.html

Dàt lijkt me de vraag niet. Dit is een peiling naar wat je bereid bent aan een fles te spenderen, niet vanaf welk bedrag je niet meer betaalt voor effectieve productiekost (+ markup)
Inderdaad, dit gaat over de effectieve productiekost. 30 € lijkt me in de meeste gevallen voldoende als productiekost maar toch.... Neem nu bvb een Romanée Conti : 1 vd geheimen achter hun kwaliteit is de sélection massale van hun wijnranken. Dit vergt zovéél werk, dat, als je de effectieve manuren in rekening gaat nemen ( en dat moet je als je maar 22 hl per hectare maakt) , dat je volgens mij aan een fleskost komt die tegen de 100 € gaat aanleunen.
(28-11-2014 12:21 PM)Abouriou schreef: [ -> ]Inderdaad, dit gaat over de effectieve productiekost. 30 € lijkt me in de meeste gevallen voldoende als productiekost maar toch.... Neem nu bvb een Romanée Conti : 1 vd geheimen achter hun kwaliteit is de sélection massale van hun wijnranken. Dit vergt zovéél werk, dat, als je de effectieve manuren in rekening gaat nemen ( en dat moet je als je maar 22 hl per hectare maakt) , dat je volgens mij aan een fleskost komt die tegen de 100 € gaat aanleunen.

Da's misschien een voorbeeld van dat spreekwoord over de regel en de uitzondering...
De makelarij niet vergeten en de hele tussenhandel alvorens een fles de klant bereikt...
Aan de andere kant, als mijn favoriete fles bij mijn verkoper net geen 15 euro kost en ik me niet kan voorstellen dat de wijnboer in kwestie zijn mooie product met verlies gaat verkopen, dan moet je m.i. toch al echt je best doen om aan 30 euro kosten te geraken. Na een regenbuitje je natte besjes met een paar helikopters laten droogzwieren helpt natuurlijk al.
(28-11-2014 12:21 PM)Abouriou schreef: [ -> ]Inderdaad, dit gaat over de effectieve productiekost. 30 € lijkt me in de meeste gevallen voldoende als productiekost maar toch.... Neem nu bvb een Romanée Conti : 1 vd geheimen achter hun kwaliteit is de sélection massale van hun wijnranken. Dit vergt zovéél werk, dat, als je de effectieve manuren in rekening gaat nemen ( en dat moet je als je maar 22 hl per hectare maakt) , dat je volgens mij aan een fleskost komt die tegen de 100 € gaat aanleunen.

100 € productiekost voor een R.C.?
Daar heb ik mijn twijfels over.
Ik zou dan wel eens de boekhouding willen zien van Romanée Conti.
Een productiekost van 100€/ fles zou een kleine 10 miljoen Euro aan totale jaarlijkse productiekost zijn. nono
Ik heb het over het domein he, met een jaarproductie van nog geen 6000 flessen...
Koppelingen