wijnliefhebbers

Volledige versie: Drinking window Brunello
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Op vraag van Vinejo even mijn vraag in apart topic:

Ik ben zelf een absolute Brunello leek. Heb via Cera voordelenmagazine vorig jaar Brunello gekocht van het jaar 2008. (3 flessen).
Vraag is: wanneer begin ik die open te doen? (2008 is geen topjaar voor Brunello dacht ik).
Eventueel kunnen we vraag uitbreiden naar andere jaartallen ook.

De reeds geposte antwoorden:


02-07-2015, 08:29 PM

Bericht: #5

El Nicho:

Ben zelf ook niet de grote Brunello kenner, daar kan je beter KrisG voor aanspreken, maar normaal gezeien wacht ik minimum 12 jaar (had ik met de San Polino ook beter gedaan).
Supermarktcuvés kan je wss al wat vroeger openen, al zou ik ook hier nog wat wachten.

Ik vrees dat je gelijk hebt met 2008, de Brunello's die ik van dit jaar reeds proefde waren niet echt sterk. Of het nu een (moeilijker) jaar is dat daarom sneller gedronken kan worden, of net meer tijd nodig heeft om zijn plooi te vinden ... dat antwoord moet ik je helaas schuldig blijven ... want dat is dus mijn grote issue met Brunello ... ik kan die wijnen jong zo moeilijk inschatten.

Kris G:

ik heb die Brunello 2008 deze namiddag geproefd : die is "OK" maar het probleem is dat "OK" voor mij niet voldoende is om tot een aankoop over te gaan, bij een Brunello hoort een stevig prijskaartje en dan wil ik net dat ietsje meer, onder de 30 € lijkt me dit zeer aanvaardbaar, veel Brunello's die naam waardig vind je niet onder die prijs trouwens, hun 2009 Helichrysum krijgt een 97-score van JS, maar die eerst eens kunnen proeven voor aankoop wordt niet evident vrees ik

qua drinkvenster vermoed ik dat die 2008 niet het hele grote bewaarpotentieel heeft, maar dit is eigenlijk geen slechte zaak : ik heb veel bewaar Brunello's liggen en het is verdoeme heel lang wachten vooraleer die echt op dronk komen, hij is nu al drinkbaar maar ik zou toch nog even wachten : binnen enkele jaren denk ik dat hij toch wat beter versmolten zal zijn, meer dan 12-15 jaar na oogstdatum drinken lijkt me een risico

als tip naar drinkvenster bij een jonge Brunello zou ik zeggen : beoordeel de zuren, en probeer dan in te schatten hoeveel tijd ze nodig hebben om af te ronden, te integreren
de structuur en het fruit moeten er natuurlijk ook zijn, als je die elementen even afweegt kun je het potentieel wel min of meer beoordelen, maar het blijft wijn hé eens goed op je bek gaan qua conclusie hoort er bij al vaak aan de lijve ondervonden
Euhm, los van de jaargang hangt dit ook af van de stijl van de producent (en de ligging binnen de appellatie die je ook al in een bepaalde richting wijnstijl duwt - maar dit is om het makkelijk te maken ook niet zonder uitzonderingen).

Dus de eerste vraag is: wie is de producent? Zonder die info blijf je steken op algemene beoordelingen van de volledige jaargang, zoals:

2005: nat jaar, wat 'dunnere' wijnen. Geen bewaarjaar - reeds op dronk
2006: klassiek bewaarjaar, nog niet op dronk
2007: rijper en zwoeler (warm jaar); begint mogelijk op dronk te raken;
2008: onevenwichtig jaar, geen bewaarjaar. (Waarschijnlijk) op dronk;
2009: zeker geen groot jaar, om dadelijk te drinken;
2010: zou een zeer goed jaar moeten zijn; we weten meer eind februari bij de release van deze jaargang

Op dit niveau kan je even goed de vintage chart van RP bekijken, dan heb je even veel detail...
Alvast bedankt!

Even de specificaties:
Brunellod di montalcino, docg, casale del Bosco di. Silvio nardi, 2008

Op basis van de foto op CT deze denk ik (ben nu niet thuis dus kan niet controelrenTongue):
http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=1719236
Ik heb eens wat rondgesurfd en zou geen al te hoge verwachtingen hebben omwille van:

1 casale del bosco is de naam van het landgoed van silvio nardi. Dit is dan zijn zgn. 2e label;

2 brunello 2008 van silvio nardi kreeg, voor wat het waard is natuurlijk, 91 ptn van galloni. En dit terwijl, zoals galloni zegt, deze wijn ook het beste fruit meekreeg van de 2 topcuvées (manachaira en campo doira) die in 2008 niet werden gemaakt (omdat het geen optimaal jaar is). Ook is deze brunello volgens hem dadelijk te drinken bij release tot 10 jaar erna: zie ook http://www.wine.com/v6/Tenute-Silvio-Nar...etail.aspx En dit is dan het "toplabel" in 2008...

Nu, dit hoeft geen ramp te zijn. Als de verwachtingen niet al te hoog gespannen zijn, dan kan de wijn nog wel reuze meevallen voor wat hij is (een vlot drinkende sangiovese wijn, maar eigenlijk geen goed voorbeeld voor wat brunello kan zijn). Ik heb dit ook gehad met de brunello 2006 van de cera (was toen tenuta friggiali) en viel best mee, zolang je niet in rekening bracht dat het eigenlijk brunello moest voorstellen (was ook niet duur natuurlijk).

Vinogan(s)
Mmm in dit opzicht misschien toch maar een flesje opendoen int kort dan.

Qua verwachtingen is het moeilijk te zeggen. Verwacht er wel iets van maar ken niets van Brunello dus... Smile
Heb hem vandaag dan maar open gedaan Smile, samen met MH

Licht rode kleur
Open gedaan en 2u nadien uit de fles geproefd
Stinky neus en in de afdronk vooral zuren. Te jong nog meen ik. Even de karaf in en dik uur later nog eens proberen.
Beetje stinky nog in de neus maar positief, rood fruit, kersen (zure kersen? Maar positief), zoethout.
Afdronk is nu ook veel positiever, langere afdronk en veel minder zuur. Extra zuurstof heeft hem deugd gedaan.

Naar aanleiding van bovenstaande antwoorden had ik niet teveel verwachtingen gesteld. Maar na de extra karaf toch aangenaam verrast. Nog 2 flessen over en de volgende is pas voor minstens binnen een jaar.
Voilà, perfect dus hè
Super dat de wijn je is bevallen, DC !

Heb deze week ook een Brunello van een 'zwak' jaar (2000) gedronken en deze beviel me ook ... TN volgt nog.
Ja was leuke ervaring, kijk al uit naar de volgende fles Smile
Gisteren klein proefavindje gehad met 3 vrienden. Bring your own bottle.

Ik had deze brunello terug bij:
Tenuta Casale del Bosco Brunello di Montalcino 2008
Vorige TN gaat terug op maar meer geïntegreerd. 88-89p

Anderen hadden bij:
Nizza Silvano Riserva Ca Boscarone 2011
32 maanden op houten vaten.
Rood fruit, violet, elegant, mooie afdronk. Zeer lekker.
91p

Luis Felipe Edwards LFE900 2011
Donker fruit, ceder, leder, mokka. Volle wijn.
89p

Kanonkop Kadette 2014 (cape blend)
44% Pinotage, 37% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot and 6% Cabernet Franc
Donker fruit weer, peperig, kruidig. Mist een beetje diepgang maar P/Q wel dik in orde.
87p
Koppelingen