wijnliefhebbers

Volledige versie: Dom. Benoit Badoz, Jura
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Côtes du Jura - Les Roussots - 2011

In het najaar van 2014 enkele dagen in de Jura doorgebracht. Toen enkele domeinen bezocht waaronder dat van Benoit Badoz in Poligny.
"Les Roussots" wordt gemaakt van 100% chardonnay, niet op de traditionele oxydatieve stijl, maar gewoon, "ouillé" zoals men daar zegt.
Eerst liet men de jaargang 2012 proeven die toen in de verkoop was. De wijn was lekker maar feitelijk heel gewoon. De dame liet toen ook de 2011 proeven en zei dat hier nog één kartonnetje van overschoot. Die 2011 was gewoon heerlijk. Een heel andere wijn dan de 2012 met veel meer diepgang. Blijkbaar had deze wijn ook een 3-sterren vermelding gekregen in de Guide Hachette en een "Coup de Coeur" in La Revue du Vin. Dus heb dat laatste kartonnetje maar vlug ingedaan.
Vandaag zo nog eens een flesje opengedaan.
Mooie chardonnayneus. Typische mineraliteit uit de Jura, wat citrus, bloemen, wat vanille (echter 100% inox). Erg krachtig en evenwichtig met mooie zuren. Lange finale eindigend op pompelmoes. Zeer mooi product voor ongeveer € 8. Daar mag je bij buurman Bourgogne achter gaan zoeken voor die prijs!
(28-04-2015 10:18 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Côtes du Jura - Les Roussots - 2011

In het najaar van 2014 enkele dagen in de Jura doorgebracht. Toen enkele domeinen bezocht waaronder dat van Benoit Badoz in Poligny.
"Les Roussots" wordt gemaakt van 100% chardonnay, niet op de traditionele oxydatieve stijl, maar gewoon, "ouillé" zoals men daar zegt.
Eerst liet men de jaargang 2012 proeven die toen in de verkoop was. De wijn was lekker maar feitelijk heel gewoon. De dame liet toen ook de 2011 proeven en zei dat hier nog één kartonnetje van overschoot. Die 2011 was gewoon heerlijk. Een heel andere wijn dan de 2012 met veel meer diepgang. Blijkbaar had deze wijn ook een 3-sterren vermelding gekregen in de Guide Hachette en een "Coup de Coeur" in La Revue du Vin. Dus heb dat laatste kartonnetje maar vlug ingedaan.
Vandaag zo nog eens een flesje opengedaan.
Mooie chardonnayneus. Typische mineraliteit uit de Jura, wat citrus, bloemen, wat vanille (echter 100% inox). Erg krachtig en evenwichtig met mooie zuren. Lange finale eindigend op pompelmoes. Zeer mooi product voor ongeveer € 8. Daar mag je bij buurman Bourgogne achter gaan zoeken voor die prijs!

Verkies eigenlijk ook de ouillé- versies van Jura- chardonnays.
Straf dat er zoveel verschil was in jaargangen...!
Vin de Paille 2010 - Domaine Benoit Badoz - Poligny

Vorig jaar op het domein gekocht. Wijn gemaakt van Chardonnay, Savagnin en Poulsard. Dus 2 witte en 1 rode druivensoort. Gedroogd en na een 4-tal maanden slechts geperst.
Cognackleur. Neus is bij het openen niet zo expressief maar na enige tijd en na wat walsen komt het dan toch. Rozijntjes, gedroogde pruimen, okkernoten, tabak, kaneel en caramel.
In de mond dadelijk die fijne zuren in combinatie met het zuur-zoete van gedroogde abrikoos en sterappel. Dit is wat ik apprecieer in een goede dessertwijn: die frisheid en die zuren die de wijn niet plomp en vermoeiend maken.
Dit is een mooie vin de paille maar die van Domaine Grand en Domaine Geneletti die ik vroeger geproefd had vond ik beter. Desalniettemin toch genotenSlurp
He Francis, voor mij is de vin de paille van Domaine de la Tournelle de beste die ik ooit dronk. Kost iets meer maar zeker es proberen.

grts
(26-10-2015 10:43 PM)Kris schreef: [ -> ]He Francis, voor mij is de vin de paille van Domaine de la Tournelle de beste die ik ooit dronk. Kost iets meer maar zeker es proberen.

grts

Zal ik zeker eens proberen. Ook op het domein gekocht in Arbois Kris?
(26-10-2015 10:56 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(26-10-2015 10:43 PM)Kris schreef: [ -> ]He Francis, voor mij is de vin de paille van Domaine de la Tournelle de beste die ik ooit dronk. Kost iets meer maar zeker es proberen.

grts

Zal ik zeker eens proberen. Ook op het domein gekocht in Arbois Kris?

Ja, mooi gelegen in Arbois. En in de zomer kan je er iets eten op een tof terras !
Benoit Badoz - Cuvée Victoria Badoz - Côtes du Jura 2011

Savagnin, maar niet gemaakt op de traditionele manier, dus zonder het oxidatieve karakter.
Heel veel honing, kaneel en ook wel wat citrus die voor een zekere fraîcheur zorgt. Toch mist deze wijn voor mij iets. Voor mij helemaal geen charmeur. Ik mis dat notige, dat mineralige en die lange afdronk van een mooie traditioneel gemaakte Savagnin "sous voile".
(02-03-2016 10:03 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Benoit Badoz - Cuvée Victoria Badoz - Côtes du Jura 2011

Savagnin, maar niet gemaakt op de traditionele manier, dus zonder het oxidatieve karakter.
Heel veel honing, kaneel en ook wel wat citrus die voor een zekere fraîcheur zorgt. Toch mist deze wijn voor mij iets. Voor mij helemaal geen charmeur. Ik mis dat notige, dat mineralige en die lange afdronk van een mooie traditioneel gemaakte Savagnin "sous voile".

Doet hij niet eerder wat chardonnay aan? Had dit vorige week met een savagnin van Rijckaert...
(03-03-2016 12:01 AM)vinejo schreef: [ -> ]Doet hij niet eerder wat chardonnay aan? Had dit vorige week met een savagnin van Rijckaert...

Chardonnay zou ik nu misschien niet onmiddellijk zeggen maar wat ik wel weet is dat ik er nu een verschrikkelijke hoofdpijn aan overgehouden heb. En aangezien ik erg gevoelig ben aan wijnen met overmatig sulfietgebruik is dat nu even balen.banghead
(03-03-2016 12:44 AM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(03-03-2016 12:01 AM)vinejo schreef: [ -> ]Doet hij niet eerder wat chardonnay aan? Had dit vorige week met een savagnin van Rijckaert...

Chardonnay zou ik nu misschien niet onmiddellijk zeggen maar wat ik wel weet is dat ik er nu een verschrikkelijke hoofdpijn aan overgehouden heb. En aangezien ik erg gevoelig ben aan wijnen met overmatig sulfietgebruik is dat nu even balen.banghead

Oeioei... en zo met uw hoofd tegen diene muur boenken zal ook nie veel helpen
;-)
(03-03-2016 10:04 AM)vinejo schreef: [ -> ]Oeioei... en zo met uw hoofd tegen diene muur boenken zal ook nie veel helpen
;-)

Nee, maar zo voelde dat gebonk in mijn hoofd aan. Alleen Migralgine helpt dan. Nu is dat weer vergeten maar ik heb de halve fles die overschoot toch maar in de afvoer gekieperd.
Benoît Badoz - Côtes du Jura Tradition - 2009

Assemblage van 60% Chardonnay met 40% Savagnin. 3 jaar vat, non ouillé. Typische Jurasmaak dus.
Neus van geroosterde amandelen, gedroogde abrikozen, honing, beienwas, hazelnoten,.... En dat blijft maar komen, zelfs uit een leeg glas.
De chardonnay zorgt voor een mooi zuurtje, de savignan voor de diepgang en structuur. Wijn die nog zeer jong overkomt en nog rustig wat jaartjes in de kelder mag blijven rusten. Voor om en bij de € 10 kan je in de Jura mooie flesjes vinden.
(03-08-2016 08:29 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Benoît Badoz - Côtes du Jura Tradition - 2009

Assemblage van 60% Chardonnay met 40% Savagnin. 3 jaar vat, non ouillé. Typische Jurasmaak dus.
Neus van geroosterde amandelen, gedroogde abrikozen, honing, beienwas, hazelnoten,.... En dat blijft maar komen, zelfs uit een leeg glas.
De chardonnay zorgt voor een mooi zuurtje, de savignan voor de diepgang en structuur. Wijn die nog zeer jong overkomt en nog rustig wat jaartjes in de kelder mag blijven rusten. Voor om en bij de € 10 kan je in de Jura mooie flesjes vinden.

Hopelijk geen hoofdpijn straks Wink
(03-08-2016 08:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Hopelijk geen hoofdpijn straks Wink

SmileSmile Had ik ook nog eens opnieuw gelezen. Neen, voel niets tot nog toe en ook niets weggekieperd Wink
Hoofdpijn na drinken van wijn komt niet van sulfiet, dat is een broodje aap verhaal, maar van teveel...

Enfin, terzake. Benoit Badoz kende ik van naam en reputatie en in maart jl was hij door zijn vriend en studiegenoot uitgenodigd om ook zijn wijnen te tonen op de kleine degustatie ten domein Fournier.
Het was mijn laatste stationneke en ik was nogal enthousiast over wat ik proefde. Veel uitleg gekregen van de bijzonder sympathieke Benoit, zowel over de veranderingen de laatste jaren en de ambitie als helaas ook de vele kleine oogsten van de laatste vijf jaar. Kortom, na thuis nog wat afwegen en nadenken, gewoon besloten om het een kans te geven. Dat is ondanks de voor Jura niet echt malse prijzen, maar we gaan dan ook vooral beginnen met het betere werk.
Er komt een mailing in de loop van de week en Benoit stuurt deze week stalen. En dankzij de aanschaf van een Coravin gaan we die nog lang kunnen laten proeven aan geïnteresseerden.
Meer nieuws weldra in het hoekje.
Koppelingen