wijnliefhebbers

Volledige versie: Barone Ricasoli, Chianti Classico
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
Eveneens tijdens deze les (zie la Dame de Montrose) was er een andere medestudent die maar liefst 4 wijnen uit de Chianti bijhad, allemaal van het jaar 2007 (de reserva's zijn dus nog niet beschikbaar). En niet allemaal de minste! De 2 die me het meeste zijn bijgebleven zijn de Rocca di Montegrossi en de Castello di Brolio. Toch 2 zeer verschillende stijlen. Allebei een flink concentratie, maar de Montegrossi toch een pak meer dan de Brolio. De eerste deed mij wat te veel denken aan een 'parker wijn, de laatste had voor mij meer finesse, maar was zeker geen mietje!! Allebei met flink wat bewaarpotentieel. De Montegrossi zou zo'n 19€ kosten, de Brolio slechts 11€! Voor dat geld een absoluut koopje! Twee maal anders, twee maal heerlijk Italia!
Ik ben vorige zomer op Brolio geweest, dicht bij Greve in Toscane. Wat een domein zeg. Gigantisch groot, prachtig kasteel, mooie dame die ons rondleidde (twas een Amerikaanse), en wat een wijn.

Ik heb nog twee flesjes Brolio liggen in de kelder. Ik ga deze eens kraken bij een iets fijnder gerecht.

Ook de Ricasoli (of was het nu Riseccoli?) (andere kant van de familie) hebben we bezocht, zij het per toeval. We wilden naar een groter domein, maar omdat het middag was mochten we niet binnen. Dan maar verder gereden (we moesten die dag tot in Sienna rijden) en onderweg nog bij een wijnhuisje gestopt. We proefden eerste de classico, daarna de riserva (ik denk 2003). Wat een wijn!!!! 17 euro ter plaatse.

Castello Brolio produceert 3.000.000 (!) flessen per jaar, maar ze hebben geen invoerder in België. Zeer jammer is dat, want tegen die prijs wil ik nog van deze kwaliteit.
Oei, ik was iets te enthousiast (zo overdonderd van die wijn, dat ik er na een jaar nog neit goed van ben).

Brolio hoort toe aan Ricasolo, en het andere domein was Riseccoli, dat zich in Greve bevindt... Moeilijk te vinden trouwens. Het ligt op een bergweggetje als je uit Greve komt... We zijn er ook écht per toeval beland. In ieder geval, het was de moeite.

De chianti reserva van Riseccoli was toen te koop aan 17 euro het stuk. Ter plaatse.
Yep, en dit was nog niet de reserva. De reserva van 2005 haalde niet minder dan 95 bij winespectator! Ikzelf ben 2 jaar geleden langs geweest, en toen was het de 2004 reserva. Absoluut ook schitterend materiaal.

Over het bezoek zelf was ik iets minder enthousiast. Vooral het proeven viel tegen (ondank de prachtige omgeving). De dames achter de toog (ja, het is op Amerikaanse leest geschoeid) wisten er zelf nagenoeg geen lap van. Ze serveerden 2 (!!!) gekurkte wijnen (en aangezien ze al half leeg waren zijn er dus heel wat onwetende toeristen die die zwaar gekurkte spullen hebben achterover geslagen. En toen we de best goed ogende dames op het probleem wezen keken ze nog ongelovig ook. Eerst naar achter met de flessen, en dan schoorvoetend moeten toegeven dat er een fout inzat... Bovendien waren behalve de 'supertuscan' en hun Brolio wijnen er ook een aantal zwakke broertjes in hun gamma.... Maar we hebben ons goed geamuseerd, en de Brolio aangeschaft voor bij een leuke gelegenheid.
Heel mooie wijnen worden bij di Brollo gemaakt. Mijn voorkeur gaat uit naar de IGT Casalferro uit hun gamma Slurp.
Het domein Barone Francesco Ricasoli produceert verschillende wijnen. . De Castello di Brolio is een Chianti Classico, maar kost wel ongeveer 30 euro. Wordt ingevoerd door Cinoco, maar is goedkoper bij<www.superiore.de> . De “gewone” chianti heet “Brolio”, is eigenlijk de tweede wijn , kost ongeveer een derde van de Castello en is bij Superiore elk jaar snel uitverkocht. 't Zal dus inderdaad niet slecht zijn.
Vorige week verschillende Chianti Classico's 2007 gekocht, waaronder de basis Brolio (en verder Brancaia, Fonterutoli en Felsina Berardenga). Eergisteren geopend en gisteren gedronken, kan maar één ding zeggen ik ga voor meer. Perfecte prijs kwaliteit.
Waar kocht je dit?
Neem maar eens een kijkje op http://www.fiwimo.de. Ik kocht er een tiental dagen geleden een kartonnetje Brolio 2007 en nog geen week later werd ze al netjes via UPS afgeleverd.
Bedankt!
Casalferro 1999.
Geevolueerde kleur. Mooie neus van rijp fruit, tabak.
Ook in de mond rijp fruit, pruimen, tabak, vanille. Perfect op dronk nu.
Mooi.
Ok ik ben dus op zoek naar Brolio in België, niet zo gemakkelijk dus.
Over laats was ik op de kokschool van Kosijde en daat hadden ze hem opeens, dus er moet iemand zijn die hem in België verdeeld (niet te vinden :-) )
Dus keek ik via Fiwimo, maar zijn Coppola wijnen zijn een pak duurder dan bij Rousseau in Gent.
Dus denk ik dat ik voor Brolio ook te veel bij hem zou betalen?
Of niet.
Hij is te vinden in Ternat: http://www.wijnen-chateaux.be/

Momenteel in promotie: +-16,20 €; wat P/K wel niet denderend is.

Vinogan(s)
Ik dacht dat ze hem hadden bij Young Charlie...
Klopt. Daar (nog) duurder.
Duitse sites zijn heel competitief voor Italiaanse en Spaans:
13,9€ bij Superiore voor de Chianti Classico 2010 en bij Fiwimo 14,9€. Betwijfel of je die prijzen in België zal vinden.
Inderdaad ;-), maar de vraagsteller zocht 'Brolio in België', vandaar enkel verwijzing naar BE verkooppunten (fiwimo.de werd in de string erboven ook reeds vermeld)
Ambosius, wel 17,95 voor de 2009...
(14-12-2012 09:27 PM)Tom T schreef: [ -> ]Ambosius, wel 17,95 voor de 2009...

Vandaag eentje meegepakt, morgen eens proeven!
Zeer mooi domein met zeer lekkere wijnSlurp
Vandaag 2011 Chianti Classico gedronken, zo'n 11 euro betaald incl. verzendingskosten (callmewine). Aan die prijs zeker de moeite. Zo'n zes uur op voorhand de fles geopend en in de koele berging gezet. Mooi in balans. Knappe Chianti Classico.
Ik deel de meningen hier, wel iets meer betaald bij de lokale handelaar :-)
(11-04-2014 09:50 PM)33S schreef: [ -> ]Vandaag 2011 Chianti Classico gedronken, zo'n 11 euro betaald incl. verzendingskosten (callmewine). Aan die prijs zeker de moeite. Zo'n zes uur op voorhand de fles geopend en in de koele berging gezet. Mooi in balans. Knappe Chianti Classico.

Ik heb hier ook een flesje van (gekregen, dus p/k sowieso ok :-) ). Zou je dan aanraden om nog een jaar te wachten om de lange openingstijd te omzeilen of niet?
2011 is zeker nu al toegankelijk als jaargang, maar 1-3 jaar wachten zal zeker geen afbreuk doen aan deze wijn. Hangt er wat vanaf hoe je ze graag drinkt.
Dit weekend de rosato van Brolio gedronken: Albia - jaargang 2012.

Lekkere rosato, 50/50 merlot en sangiovese. Klein zoetje in de afdronk maar niet storend. Mooi evenwichtig en fruitig. 87.

Vinogan(s)
Deze middag de Brolio Chianti 2010 in het glas, half uurtje op voorhand geopend. Zeer mooie neus, in het glas een mooie evenwichtige wijn met een beetje kruiden en zeer mooie tannines. Zeer mooie afdronk. Schitterende wijn 90 Slurp
Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!
(15-12-2014 09:46 PM)Olivier schreef: [ -> ]Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!

Kan dit alleen maar bevestigen- dronken de wijn deze week in de les tot algemene tevredenheid van alle proevers!
(16-12-2014 12:21 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(15-12-2014 09:46 PM)Olivier schreef: [ -> ]Brolio 2011, Chianti Classico
Op de tasting bij Tinto viel de finesse van deze chianti duidelijk op. Was mijn favoriet van de namiddag. Het gevaarlijke is als je het rijtje geproefde wijnen dan nog eens achterwaarts terugkeert voor sommige wijnen. Je weet wel, zo nog eens proberen of je hem nog altijd lekker vindt... Eigenlijk mag je dat niet doen, want na een paar Portugezen en Spanjaarden, viel deze Italiaan plots weg. Dus vanavond toch even proef op de som genomen.
Elegante neus, met braam, heel lichte animaliteit en een subtiele houttoets. Er komt ook wat cassis uitgedanst na het walsen en zelfs wat kruidigheid. Vrij complexe neus dus.
In de mond geen overweldigende aanzet, licht fruitig, maar de materie komt na een seconde of vier in de vorm van zwart fruit ondersteund door het hout. De tannines zijn duidelijk merkbaar maar fijn. Afdronk van een 5-6 sec.
Heel elegante wijn!

Kan dit alleen maar bevestigen- dronken de wijn deze week in de les tot algemene tevredenheid van alle proevers!

Niet voor niets mijn favoriete Italiaanse wijn, zowel de gewone Brolio (2de wijn) als de Castello di Brolio (1ste wijn) zijn schitterend. Slurp
Heb hier een Magnum klaar staan voor morgen bij de duifjes! Slurp
Niet voor niets mijn favoriete Italiaanse wijn, zowel de gewone Brolio (2de wijn) als de Castello di Brolio (1ste wijn) zijn schitterend. Slurp
[/quote]
Welke beschouw je als de 2de wijn?
Is het deze?
http://www.ricasoli.it/etichette/vini/brolio/2012

(Ze hebben naast de Castello di Brolio nog 5 andere Chianti in hun gamma.
http://www.ricasoli.it/etichette#vini )
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen