wijnliefhebbers

Volledige versie: Monacesca
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Mirum 2012
De goede kritieken hier op 't forum deden mijn nieuwsgierigheid oplaaien en dus bestelde ik 'blind' enkele flesjes.

Erg minerale neus. Iets zoetig ook (zoet fruit waaronder appel maar ook acaciahoning). Het bracht mijn 2 kompanen bij Furmint.
Ik dacht ook getoaste amandelnoten te herkennen.

Een kleine explosie in de mond. Opnieuw die zoetige toets zonder echt overdreven aanwezig te zijn. De zuurtjes houden 'm gelukkig goed recht. Afdronk is enorm.

Op dag 2 is ie een stuk complexer. Constante evolutie. Na opwarming in het glas wordt de wijn wel zwaar. Geen terraswijntje deze. Eens benieuwd naar de evolutie...
(18-08-2015 10:47 PM)Fre schreef: [ -> ] Mirum 2012
........................ Na opwarming in het glas wordt de wijn wel zwaar. Geen terraswijntje deze. Eens benieuwd naar de evolutie...

Deze wijn krijgt bij mij niet de gelegenheid van op te warmen in het glas.Blush

Maar het klopt; drink deze wijn voldoende gekoeld < 10 °C anders komt die omwille van zijn rijkdom/concentraat wat vettig over.
(19-08-2015 01:41 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(18-08-2015 10:47 PM)Fre schreef: [ -> ] Mirum 2012
........................ Na opwarming in het glas wordt de wijn wel zwaar. Geen terraswijntje deze. Eens benieuwd naar de evolutie...

Deze wijn krijgt bij mij niet de gelegenheid van op te warmen in het glas.Blush

Maar het klopt; drink deze wijn voldoende gekoeld < 10 °C anders komt die omwille van zijn rijkdom/concentraat wat vettig over.
<10°, dan ruik je niks meer, meet maar es met een thermometer. Mirum aan minimum 14°C mijn gedacht en 10 jaar laten liggen.Cool
(18-08-2015 10:47 PM)Fre schreef: [ -> ] Mirum 2012
De goede kritieken hier op 't forum deden mijn nieuwsgierigheid oplaaien en dus bestelde ik 'blind' enkele flesjes.

Erg minerale neus. Iets zoetig ook (zoet fruit waaronder appel maar ook acaciahoning). Het bracht mijn 2 kompanen bij Furmint.
Ik dacht ook getoaste amandelnoten te herkennen.

Een kleine explosie in de mond. Opnieuw die zoetige toets zonder echt overdreven aanwezig te zijn. De zuurtjes houden 'm gelukkig goed recht. Afdronk is enorm.

Op dag 2 is ie een stuk complexer. Constante evolutie. Na opwarming in het glas wordt de wijn wel zwaar. Geen terraswijntje deze. Eens benieuwd naar de evolutie...

Mijn beknopte TN:
Zeer mineraal aroma (bijna rieslingmineraliteit), rijp wit fruit, licht zoetje in de mond maar gecounterd door fijne zuurtjes, zacht en vol, verbazende afdronk.
Ik zou er geen fles van leegdrinken maar scoor deze verrassende wijn toch 91.
Verdicchio di Matelica Riserva "Mirum" 2012.

Strenge wijn met ingehouden complexiteit. Aromatisch maar met de knip op.

Het is een lekkere wijn, maar we hebben toch verschillende dagen over de wijn gedaan. Het ene glas nodigt niet onmiddellijk uit tot een tweede. Bij een maaltijd serveren lijkt me aangewezen.

Misschien kan hij beter nog wat blijven liggen, maar ik heb al genoeg oxidatieve ervaringen met andere witte wijnen achter de rug, om dat risico (behalve bv. bij rieslings) niet meer te durven nemen.
(23-10-2017 09:24 AM)Corto schreef: [ -> ]Verdicchio di Matelica Riserva "Mirum" 2012.

Strenge wijn met ingehouden complexiteit. Aromatisch maar met de knip op.

Het is een lekkere wijn, maar we hebben toch verschillende dagen over de wijn gedaan. Het ene glas nodigt niet onmiddellijk uit tot een tweede. Bij een maaltijd serveren lijkt me aangewezen.

Misschien kan hij beter nog wat blijven liggen, maar ik heb al genoeg oxidatieve ervaringen met andere witte wijnen achter de rug, om dat risico (behalve bv. bij rieslings) niet meer te durven nemen.
Ik had deze ook al tijdig gekarafeerd. Maar geeft deze nog een paar jaartjes en dat zal zeker nog beter worden.
Vanavond ook deze Mirum 2012 in het glas. Zeker goeie wijn, maar op basis van deze fles nu ook weer niet mijn favoriete Verdicchio, daarvoor mist hij wat verfijning. Wel veel body, complexiteit en iets "oily" zoals ze op cellartracker zouden zeggen (ook wel 14.5 alcohol). Verder al iets meer evolutie dan ik had verwacht. Mijn vrouw vond 'm wel geweldig overigens.

Op basis van mijn ervaringen (hoewel niet representatief) bewaart de "Jesi" Verdicchio toch iets beter dan de "Matelica".
(21-10-2018 08:47 PM)33S schreef: [ -> ]Vanavond ook deze Mirum 2012 in het glas. Zeker goeie wijn, maar op basis van deze fles nu ook weer niet mijn favoriete Verdicchio, daarvoor mist hij wat verfijning. Wel veel body, complexiteit en iets "oily" zoals ze op cellartracker zouden zeggen (ook wel 14.5 alcohol). Verder al iets meer evolutie dan ik had verwacht. Mijn vrouw vond 'm wel geweldig overigens.

Op basis van mijn ervaringen (hoewel niet representatief) bewaart de "Jesi" Verdicchio toch iets beter dan de "Matelica".

Inderdaad 33S, Mirum kan ik zeer appreciëren omwille van zijn geëxpandeerd pallet aan smaken maar dit soms ten kostte van zijn fraîcheur en verfijning.

Een degelijke analyse van deze wijn.thumbsup
(21-10-2018 08:47 PM)33S schreef: [ -> ]Vanavond ook deze Mirum 2012 in het glas. Zeker goeie wijn, maar op basis van deze fles nu ook weer niet mijn favoriete Verdicchio, daarvoor mist hij wat verfijning. Wel veel body, complexiteit en iets "oily" zoals ze op cellartracker zouden zeggen (ook wel 14.5 alcohol). Verder al iets meer evolutie dan ik had verwacht. Mijn vrouw vond 'm wel geweldig overigens.

Op basis van mijn ervaringen (hoewel niet representatief) bewaart de "Jesi" Verdicchio toch iets beter dan de "Matelica".

Tijdens de viering van 50 jaar DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi begin september zelf kunnen vaststellen dat Verdicchio inderdaad fameus mooi kan ouderen op fles, schitterende wijnen van 20 jaar oud geproefd daar in Jesi!
(22-10-2018 01:07 PM)wvd schreef: [ -> ]
(21-10-2018 08:47 PM)33S schreef: [ -> ]Vanavond ook deze Mirum 2012 in het glas. Zeker goeie wijn, maar op basis van deze fles nu ook weer niet mijn favoriete Verdicchio, daarvoor mist hij wat verfijning. Wel veel body, complexiteit en iets "oily" zoals ze op cellartracker zouden zeggen (ook wel 14.5 alcohol). Verder al iets meer evolutie dan ik had verwacht. Mijn vrouw vond 'm wel geweldig overigens.

Op basis van mijn ervaringen (hoewel niet representatief) bewaart de "Jesi" Verdicchio toch iets beter dan de "Matelica".

Tijdens de viering van 50 jaar DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi begin september zelf kunnen vaststellen dat Verdicchio inderdaad fameus mooi kan ouderen op fles, schitterende wijnen van 20 jaar oud geproefd daar in Jesi!

Ik heb vorige week ook nog een verslag gelezen van een tasting van oudere Verdicchio (mss dezelfde) tot zelfs 20 jaar oud. Paar weken terug nog een Verdicchio 'Podium' 2010 van Garofoli gedronken. 10 euro betaald en die kan nog jaren mee. Meestal drink ik ze wel tussen 5de en 8ste levensjaar omdat met langer ouderen de kans op foute flessen toch groter wordt (en omdat ik er moeilijk kan afblijven natuurlijk).
(22-10-2018 01:20 PM)33S schreef: [ -> ]
(22-10-2018 01:07 PM)wvd schreef: [ -> ]
(21-10-2018 08:47 PM)33S schreef: [ -> ]Vanavond ook deze Mirum 2012 in het glas. Zeker goeie wijn, maar op basis van deze fles nu ook weer niet mijn favoriete Verdicchio, daarvoor mist hij wat verfijning. Wel veel body, complexiteit en iets "oily" zoals ze op cellartracker zouden zeggen (ook wel 14.5 alcohol). Verder al iets meer evolutie dan ik had verwacht. Mijn vrouw vond 'm wel geweldig overigens.

Op basis van mijn ervaringen (hoewel niet representatief) bewaart de "Jesi" Verdicchio toch iets beter dan de "Matelica".

Tijdens de viering van 50 jaar DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi begin september zelf kunnen vaststellen dat Verdicchio inderdaad fameus mooi kan ouderen op fles, schitterende wijnen van 20 jaar oud geproefd daar in Jesi!

Ik heb vorige week ook nog een verslag gelezen van een tasting van oudere Verdicchio (mss dezelfde) tot zelfs 20 jaar oud. Paar weken terug nog een Verdicchio 'Podium' 2010 van Garofoli gedronken. 10 euro betaald en die kan nog jaren mee. Meestal drink ik ze wel tussen 5de en 8ste levensjaar omdat met langer ouderen de kans op foute flessen toch groter wordt (en omdat ik er moeilijk kan afblijven natuurlijk).

Wellicht het artikel van Anton over de "Old but Gold" degustatie?
(22-10-2018 03:47 PM)wvd schreef: [ -> ]
(22-10-2018 01:20 PM)33S schreef: [ -> ]
(22-10-2018 01:07 PM)wvd schreef: [ -> ]
(21-10-2018 08:47 PM)33S schreef: [ -> ]Vanavond ook deze Mirum 2012 in het glas. Zeker goeie wijn, maar op basis van deze fles nu ook weer niet mijn favoriete Verdicchio, daarvoor mist hij wat verfijning. Wel veel body, complexiteit en iets "oily" zoals ze op cellartracker zouden zeggen (ook wel 14.5 alcohol). Verder al iets meer evolutie dan ik had verwacht. Mijn vrouw vond 'm wel geweldig overigens.

Op basis van mijn ervaringen (hoewel niet representatief) bewaart de "Jesi" Verdicchio toch iets beter dan de "Matelica".

Tijdens de viering van 50 jaar DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi begin september zelf kunnen vaststellen dat Verdicchio inderdaad fameus mooi kan ouderen op fles, schitterende wijnen van 20 jaar oud geproefd daar in Jesi!

Ik heb vorige week ook nog een verslag gelezen van een tasting van oudere Verdicchio (mss dezelfde) tot zelfs 20 jaar oud. Paar weken terug nog een Verdicchio 'Podium' 2010 van Garofoli gedronken. 10 euro betaald en die kan nog jaren mee. Meestal drink ik ze wel tussen 5de en 8ste levensjaar omdat met langer ouderen de kans op foute flessen toch groter wordt (en omdat ik er moeilijk kan afblijven natuurlijk).

Wellicht het artikel van Anton over de "Old but Gold" degustatie?

Inderdaad. Via de facebook pagina van Pievalta, van wie de "San Paolo" riserva overigens mijn favoriete Verdicchio is.
(24-10-2018 10:17 PM)33S schreef: [ -> ]
(22-10-2018 03:47 PM)wvd schreef: [ -> ]
(22-10-2018 01:20 PM)33S schreef: [ -> ]
(22-10-2018 01:07 PM)wvd schreef: [ -> ]
(21-10-2018 08:47 PM)33S schreef: [ -> ]Vanavond ook deze Mirum 2012 in het glas. Zeker goeie wijn, maar op basis van deze fles nu ook weer niet mijn favoriete Verdicchio, daarvoor mist hij wat verfijning. Wel veel body, complexiteit en iets "oily" zoals ze op cellartracker zouden zeggen (ook wel 14.5 alcohol). Verder al iets meer evolutie dan ik had verwacht. Mijn vrouw vond 'm wel geweldig overigens.

Op basis van mijn ervaringen (hoewel niet representatief) bewaart de "Jesi" Verdicchio toch iets beter dan de "Matelica".

Tijdens de viering van 50 jaar DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi begin september zelf kunnen vaststellen dat Verdicchio inderdaad fameus mooi kan ouderen op fles, schitterende wijnen van 20 jaar oud geproefd daar in Jesi!

Ik heb vorige week ook nog een verslag gelezen van een tasting van oudere Verdicchio (mss dezelfde) tot zelfs 20 jaar oud. Paar weken terug nog een Verdicchio 'Podium' 2010 van Garofoli gedronken. 10 euro betaald en die kan nog jaren mee. Meestal drink ik ze wel tussen 5de en 8ste levensjaar omdat met langer ouderen de kans op foute flessen toch groter wordt (en omdat ik er moeilijk kan afblijven natuurlijk).

Wellicht het artikel van Anton over de "Old but Gold" degustatie?

Inderdaad. Via de facebook pagina van Pievalta, van wie de "San Paolo" riserva overigens mijn favoriete Verdicchio is.

Die was er ook bij, de "gewone" 2017 en de Riserva San Paolo 2015 geproefd. 27ha, sinds 2005 biodynamie, kalkzandsteen, vond de San Paolo een zeer mooie wijn.
Ook op de "Old is Gold" (en niet "Old is Good") degustatie stond de 2004 en ook die vond ik bij de mooiere wijnen met een boeket van "abrikozenkonfituur en marsepein" en minerale afdronk.
Ook wij starten met een Verdicchio, maar een van hoger gelegen wijngaarden en die dus wat dichter aanleunt bij de Matelica stijl. Maakt maar 2 wijnen, een Classico Superiore en een Classico Riserva. Beiden bijzonder impressionant, zowel in Jesi als in onze degustatie van stalen vorige week. Enig commercieel probleem (zeker voor horeca) zou kunnen zijn dat ze enkel met schroefdop werken. Hun Riserva vond ik echt de mooiste jonge Verdicchio die ik al proefde, helaas niet de goedkoopste.
Mirum 2012
Opnieuw de Mirum in 't glas. Gedronken over 2 dagen. Eerste dag pop 'n pour: edele minerale neus en acaciahoning. Het niveau van de neus wordt niet echt doorgetrokken in de mond. Redelijk aromatisch en rijk, zuurtjes die het zoete fruit mooi ondersteunen maar een bittertje die net iets te prominent is. Op dag 2 gaat nog wat meer storen. Jammer. Verbazend wel hoe jong deze knaap nog overkomt na 7 jaren.
(09-04-2019 01:47 PM)Fre schreef: [ -> ]Mirum 2012
Opnieuw de Mirum in 't glas. Gedronken over 2 dagen. Eerste dag pop 'n pour: edele minerale neus en acaciahoning. Het niveau van de neus wordt niet echt doorgetrokken in de mond. Redelijk aromatisch en rijk, zuurtjes die het zoete fruit mooi ondersteunen maar een bittertje die net iets te prominent is. Op dag 2 gaat nog wat meer storen. Jammer. Verbazend wel hoe jong deze knaap nog overkomt na 7 jaren.

Dat bittertje is wat eigen aan de druif. Dat went na verloop van tijd Tongue

Veel italiaanse witte wijnen van enig niveau (Fiano, Verdicchio, Garganega, Friulano, Carricante, ...) halen die 7 jaar wel. Misschien is het omdat de witte wijnen uit de bekendere regio's Toscane en Piemonte vaak niet gebaat zijn bij ouderen dat hieromtrent veel misverstand bestaat?
Koppelingen