25-08-2015, 09:37 PM
Een onverwacht degustatieavondje
Gisterenavond kreeg ik een berichtje van een vriend of ik geen zin had om een glas wijn te komen drinken. Ik weet dat hij altijd kwaliteit onder de kurk heeft, en dus had ik zeker wel zin.
Aangekomen waren we met 6 en het aangekondigde glas werden 5 flessen ( 3 wit en 2 rood). Ik heb enkele summiere degustatienota's in mijn achterhoofd geprent omdat ik nu eens volop van de wijn wou genieten.
1) Causse Marines - Gaillac - 2014
100% Mauzac en biodynamisch. Fijne bloemige neus, erg veel fruit met veel fraicheur. Toch lichtjes oxidatieve stijl met toetsen van honing en patisserie. Goed.
2) Clemens Busch - Mosel Pündericher Riesling 2012 - Marienburg Fahrley Terrassen
Erg mooie en fijne ragzuivere riesling. Bloemig, theeblaadjes, exotisch fruit en ananas, ook wat citrus. Mooie zuren domineren deze wijn die niet beendroog is maar de zuren compenseren de restsuikers. Veel mineraliteit en ook een zekere kruidigheid. Nog jong maar oh zo lekker. Een topper van Clemens Busch. Een domein dat de oude klanten van Pasqualinno zeker nog zullen kennen.
3) Bellavista "Alma Terra" - Franciacorta
Excuseer maar het jaartal ben ik vergeten te noteren, ik dacht 2011.
Loepzuivere, pure chardonnay met veel citrus, sinaasschil en geconfijte toetsen. Heel vettig, boterig, acacia en honing. Lange afdronk en fijne zuren. Evenwichtig. Het betere werk.
4) Cos Labory - Saint Estèphe 2007 - GCC
Doorsnee Bordeaux waar we niet van in extase geraakten. Cabernet Sauvignon gedragen, reeds goed op dronk met zachte tannines. Hout zit er welliswaar goed doorweven in. Wijn laat echter een vlakke, matige impressie na. Te vlak voor een GCC.
5) Bonotto Delle Tezze - Malanotte Del Piave 2011 - Veneto
100% Raboso del Piave. Dit is de druivensoort en één van de laatste DOCG's van Italië. 20% van deze druiven is ingedroogd op stro. 3 jaar vatlagering is obligatoir en de DOCG vereist 15 tot 30% ingedroogde druiven die dan gemengd worden met de gewone gefermenteerde.
De wijn heeft een inktkleur met intense aroma's van kersen, vijgen en bramen. Fijne zuren compenseren de zoete rijpe toetsen. Heel elegant, complex, evenwichtig en lange afdronk.
De wijn zit in dezelfde prijscategorie van de Cos Labory, misschien ietsje duurder. Maar na het drinken van deze topper weet je niet meer dat je juist daarvoor een Saint Estèphe Grand Cru Classé in je glas had. Top!
Gisterenavond kreeg ik een berichtje van een vriend of ik geen zin had om een glas wijn te komen drinken. Ik weet dat hij altijd kwaliteit onder de kurk heeft, en dus had ik zeker wel zin.
Aangekomen waren we met 6 en het aangekondigde glas werden 5 flessen ( 3 wit en 2 rood). Ik heb enkele summiere degustatienota's in mijn achterhoofd geprent omdat ik nu eens volop van de wijn wou genieten.
1) Causse Marines - Gaillac - 2014
100% Mauzac en biodynamisch. Fijne bloemige neus, erg veel fruit met veel fraicheur. Toch lichtjes oxidatieve stijl met toetsen van honing en patisserie. Goed.
2) Clemens Busch - Mosel Pündericher Riesling 2012 - Marienburg Fahrley Terrassen
Erg mooie en fijne ragzuivere riesling. Bloemig, theeblaadjes, exotisch fruit en ananas, ook wat citrus. Mooie zuren domineren deze wijn die niet beendroog is maar de zuren compenseren de restsuikers. Veel mineraliteit en ook een zekere kruidigheid. Nog jong maar oh zo lekker. Een topper van Clemens Busch. Een domein dat de oude klanten van Pasqualinno zeker nog zullen kennen.
3) Bellavista "Alma Terra" - Franciacorta
Excuseer maar het jaartal ben ik vergeten te noteren, ik dacht 2011.
Loepzuivere, pure chardonnay met veel citrus, sinaasschil en geconfijte toetsen. Heel vettig, boterig, acacia en honing. Lange afdronk en fijne zuren. Evenwichtig. Het betere werk.
4) Cos Labory - Saint Estèphe 2007 - GCC
Doorsnee Bordeaux waar we niet van in extase geraakten. Cabernet Sauvignon gedragen, reeds goed op dronk met zachte tannines. Hout zit er welliswaar goed doorweven in. Wijn laat echter een vlakke, matige impressie na. Te vlak voor een GCC.
5) Bonotto Delle Tezze - Malanotte Del Piave 2011 - Veneto
100% Raboso del Piave. Dit is de druivensoort en één van de laatste DOCG's van Italië. 20% van deze druiven is ingedroogd op stro. 3 jaar vatlagering is obligatoir en de DOCG vereist 15 tot 30% ingedroogde druiven die dan gemengd worden met de gewone gefermenteerde.
De wijn heeft een inktkleur met intense aroma's van kersen, vijgen en bramen. Fijne zuren compenseren de zoete rijpe toetsen. Heel elegant, complex, evenwichtig en lange afdronk.
De wijn zit in dezelfde prijscategorie van de Cos Labory, misschien ietsje duurder. Maar na het drinken van deze topper weet je niet meer dat je juist daarvoor een Saint Estèphe Grand Cru Classé in je glas had. Top!