wijnliefhebbers

Volledige versie: Esprit de Pavie
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Esprit de Pavie 2010

Wou er destijds een kist van kopen, maar in de Carrefour waren ze op dag twee al uitverkocht.
Recent één kist (6) en één losse fles aangeschaft, voor de prijs moet je het het niet laten ( 15 € / fles ).

Deze 2010 bestaat uit 65% Merlot, 20% CF en 15%CS en komt aan een heftige 14,5% alcohol.

Nu, het eerste glas kon alvast MrCoone niet bekoren, dus hij krijg een fles Nenin 2005 ter compensatie.
Ik heb de wijn het voordeel van O2 gegeven en kijken wat er uit de fles kon komen - tevergeefs.
Eerlijk gezegd, niet onder de indruk, al krijg ik wel het gevoel dat de wijn nog veel te jong is.
Veel bewaarpotentieel is er dan weer ook niet, dus al dit het is, dan is het een gemiste kans.
Qua neus en smaak zit het wel snor ( niet top, maar leuk ), het trekt bij de afdronk veel te droog ( onaangenaam ).

Conclusie - dit verkoopt vlot omdat het magische woord "Pavie" op het etiket staat, punt.
Qua inhoud ben ik totaal niet overtuigd, misschien binnen een paar maand een volgende fles proberen.

Mathijs
Waarom zeg je dat dit weinig bewaarpotentieel heeft? Als ik jouw beschrijving lees, denk ik net van wel. Wellicht is er genoeg fruit? Zuren zouden in 2010 geen probleem mogen zijn, en tannines te over... Misschien dat die laatste er nooit helemaal uit zullen gaan, dat kan. Ik zou iets langer wachten dan een paar maanden met de volgende.
Olivier, altijd gedacht dat een "simpele" Bordeaux geen bewaarpotentieel had.
Dit is zelfs geen Bordeaux superieur, dus ik vermoede maximum 5-10 jaar.
De wijn toont momenteel wel sporen van bewaarpotentieel ... hoe lang is de vraag.

Ik ging ervan uit dat dergelijke wijnen jong dienden gedronken te worden.
Afin, ik heb nu nog zes flessen, we zien wel wat we ermee doen.

Mathijs
(27-12-2015 11:34 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Olivier, altijd gedacht dat een "simpele" Bordeaux geen bewaarpotentieel had.
Dit is zelfs geen Bordeaux superieur, dus ik vermoede maximum 5-10 jaar.
De wijn toont momenteel wel sporen van bewaarpotentieel ... hoe lang is de vraag.

Ik ging ervan uit dat dergelijke wijnen jong dienden gedronken te worden.
Afin, ik heb nu nog zes flessen, we zien wel wat we ermee doen.

Mathijs

Gewoon elk jaar er 1tje van opendoen zou ik zeggen, kan je zien hoe mooi hij evalueert, want volgens jouw TN kan die nog wel even mee. Ook kleinere Bordeaux wijntjes kunnen soms verbazen en een tijdje liggen mits goed bewaard! Wink
PS: als ik me niet vergis is hier ergens al een topic over kan je daar eens even naar de bevindingen van de anderen kijken Wink
Kocht redelijk wat flessen 2009, herken de indruk die Mathijs beschrijft, redelijk wat tannines, wellicht genoeg gedekt door fruit en materie.. Toen ook besloten er een paar jaar af te blijven. Hoop alleen dat die Esprit niet betekent "perswijn", anders komt het nooit goed...
(27-12-2015 11:34 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Olivier, altijd gedacht dat een "simpele" Bordeaux geen bewaarpotentieel had.
Dit is zelfs geen Bordeaux superieur, dus ik vermoede maximum 5-10 jaar.
De wijn toont momenteel wel sporen van bewaarpotentieel ... hoe lang is de vraag.

Ik ging ervan uit dat dergelijke wijnen jong dienden gedronken te worden.
Afin, ik heb nu nog zes flessen, we zien wel wat we ermee doen.

Mathijs

Ik heb deze wijn nog niet geproefd, dus kan er weinig over zeggen. Maar dat het "zels geen Bdx Sup. is" lijkt mij niet meteen iets om conclusies uit te trekken. AOP is grotendeels een plaatsbepaling hé.

Denk maar aan die blindproeverij waar Reignac (toevallig wél Bdx Sup.) alle grote premier cru's overtrof.

Of andere vergelijking: de zogenaamde Chateanneufs van 10 euro, die je nu overal vindt ("voor bij wild") tov een goed gemaakte Côtes du Rhone.

AOP is geen garantie voor kwaliteit of bewaarpotentieel net zo min als de naam Pavie, overigens. Dus vooral zelf je oordeel vormen.

Misschien eens een Puygueraud naast zetten: zou nog wel een interessante vergelijking zijn...
(27-12-2015 06:23 PM)Dave schreef: [ -> ]
(27-12-2015 11:34 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Olivier, altijd gedacht dat een "simpele" Bordeaux geen bewaarpotentieel had.
Dit is zelfs geen Bordeaux superieur, dus ik vermoede maximum 5-10 jaar.
De wijn toont momenteel wel sporen van bewaarpotentieel ... hoe lang is de vraag.

Ik ging ervan uit dat dergelijke wijnen jong dienden gedronken te worden.
Afin, ik heb nu nog zes flessen, we zien wel wat we ermee doen.

Mathijs

Ik heb deze wijn nog niet geproefd, dus kan er weinig over zeggen. Maar dat het "zels geen Bdx Sup. is" lijkt mij niet meteen iets om conclusies uit te trekken. AOP is grotendeels een plaatsbepaling hé.

Denk maar aan die blindproeverij waar Reignac (toevallig wél Bdx Sup.) alle grote premier cru's overtrof.

Of andere vergelijking: de zogenaamde Chateanneufs van 10 euro, die je nu overal vindt ("voor bij wild") tov een goed gemaakte Côtes du Rhone.

AOP is geen garantie voor kwaliteit of bewaarpotentieel net zo min als de naam Pavie, overigens. Dus vooral zelf je oordeel vormen.

Misschien eens een Puygueraud naast zetten: zou nog wel een interessante vergelijking zijn...

thumbsup Big Grin
(27-12-2015 06:23 PM)Dave schreef: [ -> ]Misschien eens een Puygueraud naast zetten: zou nog wel een interessante vergelijking zijn...

Dave jongen - je hebt mogelijks ( ongewild ) opnieuw een discussie in gang gezet nono

Citaat:thumbsup Big Grin

@ Jo - laat ons die discussie nog even achterwege laten Sleepy

Mathijs
(27-12-2015 11:24 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(27-12-2015 06:23 PM)Dave schreef: [ -> ]Misschien eens een Puygueraud naast zetten: zou nog wel een interessante vergelijking zijn...

Dave jongen - je hebt mogelijks ( ongewild ) opnieuw een discussie in gang gezet nono

Citaat:thumbsup Big Grin

@ Jo - laat ons die discussie nog even achterwege laten Sleepy

Mathijs

Big Grin
@Dave
Mathijs proefde vandaag een slokje Puygueraud 2012 en was niet overtuigd.
Grappig dat je dit net postte...
Maar zoals gezegd, Mathijs, over les gouts et les couleurs valt niet te twisten Wink
'k Ga dan ook maar eens mijn gedacht zeggen voor het einde van 2015.
Ik laat de 2009 nog zeker 5 jaar liggen.
De 2010 krijgt daar nog eens 5 jaar bovenop.( dus nog 10 jaar verbannen naar de kelder)
N.B.
Ik heb nu Chateau De Reignac 2005 in het glas. (niet te verwarren met de eerste wijn Reignac van dit domein waar Dave naar verwijst)
Een wijn die pas binnen 5 jaar in zijn beste doen zal zijn.
Van kleine wijntjes dus gesproken.Smile
(27-12-2015 11:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(27-12-2015 11:24 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(27-12-2015 06:23 PM)Dave schreef: [ -> ]Misschien eens een Puygueraud naast zetten: zou nog wel een interessante vergelijking zijn...

Dave jongen - je hebt mogelijks ( ongewild ) opnieuw een discussie in gang gezet nono

Citaat:thumbsup Big Grin

@ Jo - laat ons die discussie nog even achterwege laten Sleepy

Mathijs

Big Grin
@Dave
Mathijs proefde vandaag een slokje Puygueraud 2012 en was niet overtuigd.
Grappig dat je dit net postte...
Maar zoals gezegd, Mathijs, over les gouts et les couleurs valt niet te twisten Wink

Mja, 2012 tov 2010: zal ook wel een rol spelen, denk ik.
Ik bedoelde vooral dat AOP's zeer relatief zijn.
Hoeveel mensen hebben zich al laten vangen door de (ietwat misdadige) AOP "Saint-Emilion Grand Cru" bv.

Dat zie je nog meer in het zuiden van Frankrijk: wijnmakers met een visie die de AOP-regels aan hun laars lappen om hun goesting te kunnen doen en dus "Vin de Pays" moeten maken, maar wel schitterende wijnen produceren.
Deze avond nog maar eens een flesje 2010 ontkurkt ...

Blijft een stevige, harde wijn, met een hoog percentage alcohol en nog niet vermoeid - ik spreek mijn eigen dus tegen.
In de neus had ik direct een typische Bordeaux stijl. Vooral dan kers en mooi hout als dominante geuren, ook wat vettig en zweterig.
Qua mondgevoel zou ik blind voor een Rhône wijn uit een warm jaar zijn gegaan. Verbrande toetsen, krokant fruit.
Zwarte kers, hard, hoekig, diep, purper, nog heel veel strakke tannines die aan de wangen blijven plakken.
Afdronk idem - krokant, verbrand fruit, niet soepel, maar fris, strak, modern, flink wat "Rhône" invloeden.

Deze wijn toont totaal nog geen vermoeidheid, laat staan secundaire of tertiaire toetsen, nog flink fris en volop fruit. Raar.
Langs de ene kant wel indrukwekkend, dat wel. Maar het laat me niet echt los dat dit pure manipulatie van de wijnmaker is.
Heeft deze wijn dan nog een eigen ziel, identiteit ? Geen idee. Altijd al fan geweest van de "Pavie style", maar dit is anders.

Nog vier flessen te gaan ... geen haast Rolleyes

Mathijs
(09-09-2019 09:48 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze avond nog maar eens een flesje 2010 ontkurkt ...

Blijft een stevige, harde wijn, met een hoog percentage alcohol en nog niet vermoeid - ik spreek mijn eigen dus tegen.
In de neus had ik direct een typische Bordeaux stijl. Vooral dan kers en mooi hout als dominante geuren, ook wat vettig en zweterig.
Qua mondgevoel zou ik blind voor een Rhône wijn uit een warm jaar zijn gegaan. Verbrande toetsen, krokant fruit.
Zwarte kers, hard, hoekig, diep, purper, nog heel veel strakke tannines die aan de wangen blijven plakken.
Afdronk idem - krokant, verbrand fruit, niet soepel, maar fris, strak, modern, flink wat "Rhône" invloeden.

Deze wijn toont totaal nog geen vermoeidheid, laat staan secundaire of tertiaire toetsen, nog flink fris en volop fruit. Raar.
Langs de ene kant wel indrukwekkend, dat wel. Maar het laat me niet echt los dat dit pure manipulatie van de wijnmaker is.
Heeft deze wijn dan nog een eigen ziel, identiteit ? Geen idee. Altijd al fan geweest van de "Pavie style", maar dit is anders.

Nog vier flessen te gaan ... geen haast Rolleyes

Mathijs

Thanks voor de note, heb ook nog een paar flessen liggen.
Lijkt me toch precies wat overextractie, dacht nochtans dat dit bij de 2010 minder was dan de 2009...ik blijf er nog even van af.
Koppelingen