wijnliefhebbers

Volledige versie: Champagne Bouquin-Dupont in Avize
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Blanc de Blancs Millisimé 2008 Non Dosé - Bouquin-Dupont - Avize

Deze zeer kleine wijnbouwer maakt zijn champagnes in Avize, Grand Cru dorp in de Côte des Blancs, en hij heeft enkel chardonnay. Is gelocaliseerd op een honderdtal meter van Fallet-Prévostat, rechtover de Mairie.
De stijl is droog, tot zeer droog; bijna alles is Extra-Brut of Non Dosé. Champagnes die veel frisheid hebben maar ook wel genoeg kracht bezitten om verder dan het aperitief gedronken te worden. In de neus wat rokerigheid, wat citrus, steenfruit en wat bloemetjes. In de mond is het die mineraliteit gecombineerd met veel fraîcheur die deze champagnes zo aantrekkelijk maakt. Heel strak, heel puur, geen vervorming door dosages. Voor de liefhebbers van deze stijl.
(14-02-2016 03:43 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs Millisimé 2008 Non Dosé - Bouquin-Dupont - Avize

Deze zeer kleine wijnbouwer maakt zijn champagnes in Avize, Grand Cru dorp in de Côte des Blancs, en hij heeft enkel chardonnay. Is gelocaliseerd op een honderdtal meter van Fallet-Prévostat, rechtover de Mairie.
De stijl is droog, tot zeer droog; bijna alles is Extra-Brut of Non Dosé. Champagnes die veel frisheid hebben maar ook wel genoeg kracht bezitten om verder dan het aperitief gedronken te worden. In de neus wat rokerigheid, wat citrus, steenfruit en wat bloemetjes. In de mond is het die mineraliteit gecombineerd met veel fraîcheur die deze champagnes zo aantrekkelijk maakt. Heel strak, heel puur, geen vervorming door dosages. Voor de liefhebbers van deze stijl.

Moet ik bij een volgende bezoek in de Champagne zeker eens aandoen.
Mijn wederhelft is zot van dit soort champagnes.
Wijnbouwers die deze champagnes weten te maken ieder jaar na elkaar behoren volgens mij bij de betere.
Door dosage kan men veel; zeer veel maskeren.
Is iets zoals eik in wijn.Rolleyes
Champagne Bouquin Dupont Grand Cru Blanc de Blancs Vieille Réserve

Even geen tijd gehad om te posten na een weekje Champagne en daarna een weekje Bourgogne. Nu misschien de draad weer wat opnemen.

De Vieille Réserve is de Blanc de Blancs die enkele jaren langer kelderrust krijgt en daardoor wat aan diepgang wint. Jaarlijks legt Dominique Bouquin een duizendtal flessen apart die 2 jaar langer op hun gist blijven liggen. Deze champagne is een assemblage van 2009 en 2010 met een lage dosage van 6 gr/l.
In vergelijking met de gewone brut zorgt de verlengde kelderrust voor een meer goudgele kleur en ingetogen kleine belletjes. De champagne is zacht, rond en expressief. De zuren zijn present maar mooi afgerond en nooit agressief. In de smaak vind je rijpe reine claudepruimpjes en abrikoos. Een mooie champagne met een flinke minerale ondersteuning.
Citaat:Even geen tijd gehad om te posten na een weekje Champagne en daarna een weekje Bourgogne. Nu misschien de draad weer wat opnemen.

Zeker doen. Ben benieuwd naar je vondsten! Heb zelf net het laatste glas champagne 2008 van Chaudron uit cheers
(03-04-2016 08:47 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Champagne Bouquin Dupont Grand Cru Blanc de Blancs Vieille Réserve

Even geen tijd gehad om te posten na een weekje Champagne en daarna een weekje Bourgogne. Nu misschien de draad weer wat opnemen.

De Vieille Réserve is de Blanc de Blancs die enkele jaren langer kelderrust krijgt en daardoor wat aan diepgang wint. Jaarlijks legt Dominique Bouquin een duizendtal flessen apart die 2 jaar langer op hun gist blijven liggen. Deze champagne is een assemblage van 2009 en 2010 met een lage dosage van 6 gr/l.
In vergelijking met de gewone brut zorgt de verlengde kelderrust voor een meer goudgele kleur en ingetogen kleine belletjes. De champagne is zacht, rond en expressief. De zuren zijn present maar mooi afgerond en nooit agressief. In de smaak vind je rijpe reine claudepruimpjes en abrikoos. Een mooie champagne met een flinke minerale ondersteuning.

thumbsup
Champagne Extra Brut Vieille Vigne Chardonnay - Bouquin-Dupont

100% Chardonnay aangeplant in 1960, dosage 3 gr/l, assemblage van 2008 en 2009 en een 6-tal maanden geleden gegorgeerd.
Uitbundige maar fijne belletjes. Expressieve neus van rijp wit fruit, mirabelletjes, kweepeer, kaneel, honing, brioche en wat geroosterde en gebrande toetsen.
De smaak is zacht met wat rijpe peren en wat ingedroogde pruimen. Heel vineus, ook wat mineraliteit en in de nadronk wat eucalyptus. De zuren mochten misschien iets meer present zijn indien gebruikt als aperitief. Maar dit is een volle en krachtige champagne die uitermate geschikt is als maaltijdbegeleider.
Champagne Bouquin-Dupont, Vieille Vignes Chardonnay - Blanc de Blancs Extra Brut.

Bleek lichtgeel. Fijne subtiele pareling die continue blijven komen.
Frisse neus met witte appel, citrus, kruisbes, mooi mineraal. Hele verfijnde neus.
Fris in de aanzet met nadien een fijn mondgevoel met granny Smith appel, citrus, mineraal.
Blanc de Blancs van het beste kaliber. Koel serveren.
Wow, als je dit krijgt als aperitief!
Ideaal met vishapjes of verfijnde hapjes.
Champagne Rosé Zéro Dosage Grand Cru - Bouquin-Dupont in Avize

Dominique Bouquin is een wijnbouwer in Avize, Grand Cru-gemeente in de Côte des Blancs. Hij bezit dus geen enkele stok Pinot Noir. Als hij een Rosé Champagne wil maken moet hij op zoek gaan naar Pinot Noir in de omgeving. Als hij wil dat zijn champagne het label "Grand Cru" krijgt moet deze stille wijn ook uit een Grand Cru gemeente komen. De ongeveer 15% Pinot Noir die in deze assemblage zit komt uit Aÿ. En druifjes uit Aÿ hebben toch wel een heel goede reputatie (Bollinger en Gosset zitten in Aÿ).
Dit is een lekkere aperitief champage. Heel droog en strak want er werd geen dosage toegevoegd. De kleur is enorm aantrekkelijk en werkt aanstekelijk. De bubbeltjes stormen uitbundig naar de bovenkant van het glas. In de neus rode bessen, bosaardbeitjes, meloen maar zeker ook wat terroir, wat vochtige bosaarde, wat mineraliteit. Ondanks de zéro dosage is de smaak toch vrij rond met de nadruk op frisheid. Niet te versmaden op een mooi terras, onder een heerlijk zonnetje. Deze champagne gaat geen onvergetelijke indruk nalaten maar is wel goed gemaakt om dadelijk plezier te beleven. Gewoon genieten geblazen!
Vieille Réserve - Blanc de Blancs Grand Cru - Bouquin-Dupont
Zondag nog eens zin in een lekker aperitief, een Blanc de Blancs uit de regio van Avize. En dan kom ik automatisch uit bij mijn lievelings wijnbouwer Dominique Bouquin. Een fijne, rijpe Vieille Réserve met een zeer summiere dosage van 3 gr/l. Magnifieke chardonnay, krachtig, vol, evenwichtig, met veel fraîcheur. Een mooie expressie van één van de beste terroirs in de Champagne.
Grand Cru Blanc de Blancs - Cuvée Jarod 2012 - Champagne Bouquin-Dupont
Paradepaard van Dominique Bouquin. Terroir van Avize, 1 jaar op vat. Bourgognevaten, uiteraard, die gebruikt werden door een bevriend wijnbouwer uit Vosne-Romanée en die gediend hebben voor Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Damodes Blanc.
Geen malolactische gisting voor deze champagne met een mooie diep gele kleur. Heel fijne belletjes. Neus met biscuit, patisserie, geroosterd brood, honing, kaneel, kweepeer, rijpe ananas en ook wat exotisch fruit. Fantastische zuren. Komt heel fris en rijk over. Krachtig genoeg om de houtlagering aan te kunnen. Zeer lage dosage voor deze 2012, wat een excellent jaar was voor champagne. Schenken in een ruim glas en mag behandeld worden als een goede Bourgogne om tot volle expressie te komen door wat lucht te geven.
Schitterend etiket ook, atypisch voor een Champagne.
https://champagne-bouquin-dupont.com/fr/

Ik had nog nooit van deze Champagne gehoord, dus ging ik naar de website van het Domaine kijken.

Prettige dag verder.
(15-08-2019 11:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Schitterend etiket ook, atypisch voor een Champagne.

Sorry Jo, ik heb deze reactie pas vandaag gezien. Ja, is inderdaad een schitterend etiket, heel speciaal want het is van hout en niet van papier. Flinterdun en kan in fijne reepjes losgetrokken worden. Het zijn dus toch niet altijd de Italianen die zo innovatief in hun fles aankleding overkomen.
(23-08-2019 01:07 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(15-08-2019 11:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Schitterend etiket ook, atypisch voor een Champagne.

Sorry Jo, ik heb deze reactie pas vandaag gezien. Ja, is inderdaad een schitterend etiket, heel speciaal want het is van hout en niet van papier. Flinterdun en kan in fijne reepjes losgetrokken worden. Het zijn dus toch niet altijd de Italianen die zo innovatief in hun fles aankleding overkomen.

Vin ét etiquette sur barrique, straf! Wink
(16-08-2019 08:26 AM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]https://champagne-bouquin-dupont.com/fr/

Ik had nog nooit van deze Champagne gehoord, dus ging ik naar de website van het Domaine kijken.

Prettige dag verder.
Amai, geen malse prijzen... deze 2012 moet op 't domein al 42€ kosten. Francis, is het dat waard tgo sommige andere Champagnes?
(23-08-2019 03:45 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(16-08-2019 08:26 AM)Thierry Debaisieux schreef: [ -> ]https://champagne-bouquin-dupont.com/fr/

Ik had nog nooit van deze Champagne gehoord, dus ging ik naar de website van het Domaine kijken.

Prettige dag verder.
Amai, geen malse prijzen... deze 2012 moet op 't domein al 42€ kosten. Francis, is het dat waard tgo sommige andere Champagnes?

Tja Bert, ik benader champagne misschien wel anders dan de doorsnee wijnliefhebber die eens sporadisch een flesje champagne ontkurkt en totaal niet bezig is met zich af te vragen van welke regio deze komt, welke druiven erin zitten, dosage, malo of geen malo, rusttijd sur lattes en na dégorgement, enz.... Ik zeg niet dat jij die doorsnee liefhebber bent hé Wink
Dus ja, ik proef daar wel verschil in en geef ook wat geld uit aan wat beter werk. Thierry heeft toevallig vandaag een champagne van Claude Cazals uit Le Mesnil-sur-Oger beschreven. Wel als je van dit huis de "Clos Cazals" of "La Chapelle du Clos" zou kopen zul je nog wat dieper in je portemonnee moeten tasten. Puligny-Montrachet kost meestal ook meer dan Saint-Aubin, en Saint-Aubin kost meestal meer dan Montagny. Allemaal witte Bourgogne met een zeker prijsetiket en de liefhebber bepaalt of dit hem dat waard is.
Ik ben het met U eens, Francis.
De grote Champagne van de Onafhankelijke Wijnbouwers interesseren alleen de liefhebbers die ze duur willen betalen.
Ik word bijvoorbeeld verleid door Agrapart, André Robert en de "Special Club" van Gimonnet.
Champagne Bouquin-Dupont, Vieille Vigne Chardonnay - Blanc de Blancs Extra Brut
Ditmaal een assemblage van 2010, 2011 en 2012. Gedoseerd aan 3 g/l. Geen malolactische gisting toegepast.
Deze laatst verkrijgbare assemblage, puur chardonnay, geeft een schitterend glas champagne. Micro belletjes stuiven naar de oppervlakte. Romige structuur met citrus, pompelmoes, perzik en wat floraliteit. Een vieille vignes, terroir van Avize, waar de mineraliteit mooi tot expressie komt. Rijk aan smaak, subtiel en finessevol met een klasserijke fraîcheur. Zeer impressionant en weer komt dat geweldige jaar 2012 zijn voetafdruk nalaten.
Blanc de Blancs - Zéro Dosage - Champagne Bouquin-Dupont in Avize
Buiten temperaturen die oplopen tot 35°. Wat kan er frisser smaken dan een knappe, koele champagne Blanc de Blancs, zonder dosage. Twee weken geleden ben ik bij Dominique Bouquin in Avize langsgegaan. We hebben hier nu 1/3 chardonnay van 2013 en 2/3 van 2014 in het glas. Tirage voorjaar 2015, dus ongeveer 5 jaar sut lattes.
Rijpe, mature, gele kleur en een fijne pareling van dit product uit de topterroir Avize. Licht florale tonen, perzik, kweepeer, patisserie, nootjes, sinaasappelschil. Komt erg fris, harmonieus en levendig over, de mineralteit van de bodem zet zich mooi door. Een brut nature zonder scherpe kantjes die toch (afge)rond smaakt en geen tussenkomst van de suikerpot nodig heeft. Dit vind ik knap!
Citaat: Rijpe, mature, gele kleur en een fijne pareling van dit product uit de topterroir Avize. Licht florale tonen, perzik, kweepeer, patisserie, nootjes, sinaasappelschil. Komt erg fris, harmonieus en levendig over, de mineralteit van de bodem zet zich mooi door. Een brut nature zonder scherpe kantjes die toch (afge)rond smaakt en geen tussenkomst van de suikerpot nodig heeft. Dit vind ik knap!

Klinkt goed. Doe mij maar een glaasje Wink
(07-08-2020 08:12 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs - Zéro Dosage - Champagne Bouquin-Dupont in Avize
Buiten temperaturen die oplopen tot 35°. Wat kan er frisser smaken dan een knappe, koele champagne Blanc de Blancs, zonder dosage.

Een perfecte Prosecco natuurlijk! Smile
(08-08-2020 12:38 PM)wvd schreef: [ -> ]
(07-08-2020 08:12 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs - Zéro Dosage - Champagne Bouquin-Dupont in Avize
Buiten temperaturen die oplopen tot 35°. Wat kan er frisser smaken dan een knappe, koele champagne Blanc de Blancs, zonder dosage.

Een perfecte Prosecco natuurlijk! Smile

Het was een retorische vraag Werner Rolleyes
(07-08-2020 11:06 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat: Rijpe, mature, gele kleur en een fijne pareling van dit product uit de topterroir Avize. Licht florale tonen, perzik, kweepeer, patisserie, nootjes, sinaasappelschil. Komt erg fris, harmonieus en levendig over, de mineralteit van de bodem zet zich mooi door. Een brut nature zonder scherpe kantjes die toch (afge)rond smaakt en geen tussenkomst van de suikerpot nodig heeft. Dit vind ik knap!

Klinkt goed. Doe mij maar een glaasje Wink

Ik krijg ook altijd dorst van de TN’s van Francis! Alvast een Blanc de Blancs koel gelegd voor vanavond...
(08-08-2020 01:12 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(07-08-2020 11:06 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat: Rijpe, mature, gele kleur en een fijne pareling van dit product uit de topterroir Avize. Licht florale tonen, perzik, kweepeer, patisserie, nootjes, sinaasappelschil. Komt erg fris, harmonieus en levendig over, de mineralteit van de bodem zet zich mooi door. Een brut nature zonder scherpe kantjes die toch (afge)rond smaakt en geen tussenkomst van de suikerpot nodig heeft. Dit vind ik knap!

Klinkt goed. Doe mij maar een glaasje Wink

Ik krijg ook altijd dorst van de TN’s van Francis! Alvast een Blanc de Blancs koel gelegd voor vanavond...

thumbsup
(08-08-2020 12:47 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-08-2020 12:38 PM)wvd schreef: [ -> ]
(07-08-2020 08:12 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs - Zéro Dosage - Champagne Bouquin-Dupont in Avize
Buiten temperaturen die oplopen tot 35°. Wat kan er frisser smaken dan een knappe, koele champagne Blanc de Blancs, zonder dosage.

Een perfecte Prosecco natuurlijk! Smile

Het was een retorische vraag Werner Rolleyes

O.... Rolleyes
Rosé Brut Grand Cru - Champagne Bouquin-Dupont
Op dit ogenblik bestaat de rosé uit chardonnay Grand Cru wijn die integraal uit het fantastische jaar 2012 komt met een toevoeging van 8% vin rouge uit Aÿ, ook Grand Cru. Voor mij de beste rosé die ik van dit huis al geproefd heb. 2012 was gewoon fenomenaal in de Champagne en dit uit zich nu nadrukkelijk. Voor de liefhebbers: moest je deze jaargang tegenkomen bij de betere wijnbouwers of grote huizen, twijfel dan niet! Ze zitten nu in de verkoop, dikwijls is het al te laat.
Dit is dus een tirage van 2013 met dégorgering 6 à 7 jaar later. Dosage 6 à 7 gr/l. Als je dit nu proeft met de wetenschap dat je hier 2012 in je glas hebt dan denk je: kan dat wel? Ja, dat kan dus, maar wel in de topjaren. Het lijkt alsof je hier een erg finessevolle, charmante klasbak uit een veel recenter jaar in je glas hebt. Maar neen, 2012 blijft gewoon in topvorm en verliest niks van zijn waarde. Enorm lekker en wat een charmeur!
Die close-up van die belletjes onderaan het glas is echt wel overtuigend.
Hele leuke TN! Merci voor de tip over het topjaar 2012!
Cuvée Jarod 2014 - Grand Cru Blanc de Blancs - Champagne Bouquin-Dupont

Terroir Avize, enkel 2014. Geen malo, aan 3 gr/l gedoseerd, 1 jaar op vat, ongeveer 5 jaar sur lattes.
Gisterenavond enorm genoten van deze champagne met een begeesterende en corpulente smaakintensiteit die mijn papillen doen trillen van emotie en hartstocht naar meer en meer. Want dit is zo puur en vol en krachtig en het vat geeft hier nog een kleine surplus injectie van complexiteit aan de mineraliteit van een superterroir uit de Côte des Blancs, Avize.
De belletjes zijn klein en bescheiden. De geuren evolueren naar mate van de tijd in het glas naar meer verfijning en volume. Honing, boter, broodkruim (geroosterd), nootjes, rijpe perziken en peer. Een kenmerkende fraîcheur van citrus voor dit type champagne dat geen malolactische gisting heeft ondergaan. Het is dik ok!
Citaat:Cuvée Jarod 2014 - Grand Cru Blanc de Blancs - Champagne Bouquin-Dupont

Terroir Avize, enkel 2014. Geen malo, aan 3 gr/l gedoseerd, 1 jaar op vat, ongeveer 5 jaar sur lattes.
Gisterenavond enorm genoten van deze champagne met een begeesterende en corpulente smaakintensiteit die mijn papillen doen trillen van emotie en hartstocht naar meer en meer. Want dit is zo puur en vol en krachtig en het vat geeft hier nog een kleine surplus injectie van complexiteit aan de mineraliteit van een superterroir uit de Côte des Blancs, Avize.
De belletjes zijn klein en bescheiden. De geuren evolueren naar mate van de tijd in het glas naar meer verfijning en volume. Honing, boter, broodkruim (geroosterd), nootjes, rijpe perziken en peer. Een kenmerkende fraîcheur van citrus voor dit type champagne dat geen malolactische gisting heeft ondergaan. Het is dik ok!

Toch ook wat op vat gelegen. Champagne puristen zijn hier misschien tegen, maar ik vindt dat een beetje hout, als het goed gedaan is, toch wel nog een extra dimensie kan toevoegen aan een Champagne. Klinkt in ieder geval meer als dik ok Wink
Pagina's: 1 2
Koppelingen