wijnliefhebbers

Volledige versie: "Wine Watchers" degustatieavond wijnen uit Sicilië
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een kleine rondrit door het eiland met een vergelijkende degustatie door onze wijnclub.

WIT

Montani Sicilia Bianco 2014 Vignali Roccamora Sicilia IGT
100% Inzolia
Discrete neus, na wat walsen citrus, kruiden en wat rokerigheid. In de mond heel fruitig, pampelmoes, wat mineraliteit. De wijn is evenwichtig, heeft mooie zuren, goede frisheid en een klein licht bittertje in de afdronk dat helemaal niet stoort.
Fijne instapper voor € 7,75.

Valcanzjria Sicilia Bianco 2014 Gulfi Sicilia IGT
Carricante - Albanello - Chardonnay
Neus van rijp steenfruit en ananas en wat mineraliteit. Dit laatste ook goed merkbaar in de mond, ook wat boter, een zekere vettigheid, wat kruidigheid en rokerigheid. Ook wat honingtoetsen en wat boenwas. Wijn met zeker wat complexiteit voor € 14,20.

Etna Bianco 2014 Graci Sicilia DOC
Carricante 70% - Caterrato 30%
In de neus perzikken, citrus en veel mineraliteit. Evenwichtige wijn met fijne zuren. Verder wat silex, groene appel en steenfruit. Wel licht verwarmende afdronk. Toch goed. € 17,35.

SP68 Sicilia Bianco 2014 Arianna Occhipinti Sicilia IGT
Moscato d'Alessandria 50% - Albanello 50%
Exotisch karakter met typische muscaatneus, wat rozen, litchi, rijpe appel en wat rokerigheid. Na walsen wat putteke. In de mond frizzante impressie, redelijk wat bitters. Wijn met liefhebbers en tegenstanders. € 17,95.

Carjcanti Sicilia Bianco 2011 Gulfi Sicilia IGT
Carricante en Albanello
Licht oxidatieve neus met caramel, boter, wat rokerigheid, gebrande toetsen, limoenen, amandel, marsepein. Speciale maar mooie wijn die mooi in evenwicht is. In de mond rijpe peer, ananas en perzik. € 22,65.

Grappoli del Grillo Terre Siciliane 2014 Marco de Bartoli Sicilia
IGT

Grillo 100%
Erg lichte kleur. Zeer rokerig, gebrande toetsen, koffie, petroleum, maar ook wat bloemigheid. Krachtpantser met fijne en mooie zuren en veel mineraliteit, heel vol met een licht bittertje. € 23,95.

ROOD

Montani Sicilia Rosso 2013 Vignali Roccamora Sicilia IGT
Nero d'Avola en Sangiovese
Licht concentraat, kersenrood. Geen expressieve neus maar toch wat kersen, zwarte bramen, wat koffie, leder en chocolade. In de mond heel soepel en sappig. Evenwichtige wijn met een redelijke afdronk voor € 7,75.

Cerasuolo di Vittoria 2014 Gulfi Cerasuolo DOCG
Frappato en Nero d'Avola
Eerste en enige DOCG in Sicilië. Heel donkere, geconcentreerde wijn met paarse rand. In de neus bramen, donkere rijpe kersen, koffie, leder. Een stevige jongen met frisse zuren. Aangename wijn met veel klasse. € 19.

Rosso di Marco Terre Siciliane 2013 Marco de Bartoli IGT
100% Pignatello
Heel lichte evolutie merkbaar. Kersenrood met matige concentratie. In de neus kersen, mon-chérie en bramen. Oppervlakkige zuren. Deze wijn heeft weinig conplexiteit en valt toch wat tegen. € 16,95

Etna Rosso 2013 Graci Etna Rosso DOC
100% Nerello Mascalese
Typische lichtbruine kleur van de Nerello Mascalese, matig concentraat. Vrij bescheiden neus van rood fruit, kersen, kersen op alcohol. Ook wat rokerigheid, wat vanille. Sevige tannines. Vol maar toch enige reserves wat betreft de prijs/kwaliteit voor € 17,35.

Etna Rosso Arcurià 2013 Graci Etna Rosso DOC
100% Nerello Mascalese
Frisse fruitige neus van violetjes, kersen en houtimpressies. Fruitige aanzet, fijne verweven tannines. Mooie wijn met een zekere kruidigheid. Topproduct. € 34,95.

Il Frappato Sicilia 2014 Arianna Occhipinti Sicilia IGT
100% Frappato
Kersenrood met klein waterig randje. In de neus, kersen, bosaardbeien, framboosjes en violet. Heel kruidige wijn met nog duidelijk veel zuren. Wijn is nog heel jong maar gaat een mooie toekomt tegemoet. € 29,50.

Een mooie degustatie die bewijst dat op dit eiland heel mooie wijnen gemaakt worden met een opmerkelijke fraîcheur, met veel kracht en veel fruit en die bijna allemaal heel charmerend overkwamen.
Bedankt voor dit verslag, Francis! Weeral mooie resultaten met de frappato. Ik ga daar toch eens om moeten zoeken, want dat lijkt iets te zijn dat ik ook wel zal lusten.
(24-04-2016 11:07 PM)Olivier schreef: [ -> ]Bedankt voor dit verslag, Francis! Weeral mooie resultaten met de frappato. Ik ga daar toch eens om moeten zoeken, want dat lijkt iets te zijn dat ik ook wel zal lusten.

Alle wijnen kwamen van Stappato Gent.
(24-04-2016 11:56 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(24-04-2016 11:07 PM)Olivier schreef: [ -> ]Bedankt voor dit verslag, Francis! Weeral mooie resultaten met de frappato. Ik ga daar toch eens om moeten zoeken, want dat lijkt iets te zijn dat ik ook wel zal lusten.

Alle wijnen kwamen van Stappato Gent.

Thanks!
(24-04-2016 09:10 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Een kleine rondrit door het eiland met een vergelijkende degustatie door onze wijnclub.

Il Frappato Sicilia 2014 Arianna Occhipinti Sicilia IGT
100% Frappato
Kersenrood met klein waterig randje. In de neus, kersen, bosaardbeien, framboosjes en violet. Heel kruidige wijn met nog duidelijk veel zuren. Wijn is nog heel jong maar gaat een mooie toekomt tegemoet. € 29,50.

Ik zou deze wijn toch niet te lang laten liggen. Ik vond een paar weken geleden nog een flesje van de 2011 en deze was toch al op de terugweg, een beetje te plat, had nog te weinig zuren. Misschien dat de '14 het beter doet omdat je net de zuren vermeld, maar langer dan vijf jaar zou ik de wijnen in het algemeen niet geven.
(25-04-2016 09:50 AM)Kupers schreef: [ -> ]
(24-04-2016 09:10 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Een kleine rondrit door het eiland met een vergelijkende degustatie door onze wijnclub.

Il Frappato Sicilia 2014 Arianna Occhipinti Sicilia IGT
100% Frappato
Kersenrood met klein waterig randje. In de neus, kersen, bosaardbeien, framboosjes en violet. Heel kruidige wijn met nog duidelijk veel zuren. Wijn is nog heel jong maar gaat een mooie toekomt tegemoet. € 29,50.

Ik zou deze wijn toch niet te lang laten liggen. Ik vond een paar weken geleden nog een flesje van de 2011 en deze was toch al op de terugweg, een beetje te plat, had nog te weinig zuren. Misschien dat de '14 het beter doet omdat je net de zuren vermeld, maar langer dan vijf jaar zou ik de wijnen in het algemeen niet geven.

Ik heb deze (denk 2013) gekregen van iemand, maar ik kon niet direct een link met een gerecht maken. Kunnen jullie me wat helpen met enkele gerechten?
(25-04-2016 10:40 AM)Xcalibur schreef: [ -> ]
(25-04-2016 09:50 AM)Kupers schreef: [ -> ]
(24-04-2016 09:10 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Een kleine rondrit door het eiland met een vergelijkende degustatie door onze wijnclub.

Il Frappato Sicilia 2014 Arianna Occhipinti Sicilia IGT
100% Frappato
Kersenrood met klein waterig randje. In de neus, kersen, bosaardbeien, framboosjes en violet. Heel kruidige wijn met nog duidelijk veel zuren. Wijn is nog heel jong maar gaat een mooie toekomt tegemoet. € 29,50.

Ik zou deze wijn toch niet te lang laten liggen. Ik vond een paar weken geleden nog een flesje van de 2011 en deze was toch al op de terugweg, een beetje te plat, had nog te weinig zuren. Misschien dat de '14 het beter doet omdat je net de zuren vermeld, maar langer dan vijf jaar zou ik de wijnen in het algemeen niet geven.

Ik heb deze (denk 2013) gekregen van iemand, maar ik kon niet direct een link met een gerecht maken. Kunnen jullie me wat helpen met enkele gerechten?

Ik zou de '14 tot 2020 geven. Dus met die 5 jaar die je vooropstelt kan ik akkoord gaan. Dit is geen wijn om heel lang te kelderen, maar nu moest hij nog even afronden bedoelde ik.
Blijkbaar wordt Frappato plaatselijk aangeraden bij visgerechten, maar dan meer de stevige vissoorten zoals zwaardvis of tonijn. En verder de kruidige Mediterraanse keuken zou ik zeggen. Misschien zijn er nog andere suggesties?
(25-04-2016 11:37 AM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(25-04-2016 10:40 AM)Xcalibur schreef: [ -> ]
(25-04-2016 09:50 AM)Kupers schreef: [ -> ]
(24-04-2016 09:10 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Een kleine rondrit door het eiland met een vergelijkende degustatie door onze wijnclub.

Il Frappato Sicilia 2014 Arianna Occhipinti Sicilia IGT
100% Frappato
Kersenrood met klein waterig randje. In de neus, kersen, bosaardbeien, framboosjes en violet. Heel kruidige wijn met nog duidelijk veel zuren. Wijn is nog heel jong maar gaat een mooie toekomt tegemoet. € 29,50.

Ik zou deze wijn toch niet te lang laten liggen. Ik vond een paar weken geleden nog een flesje van de 2011 en deze was toch al op de terugweg, een beetje te plat, had nog te weinig zuren. Misschien dat de '14 het beter doet omdat je net de zuren vermeld, maar langer dan vijf jaar zou ik de wijnen in het algemeen niet geven.

Ik heb deze (denk 2013) gekregen van iemand, maar ik kon niet direct een link met een gerecht maken. Kunnen jullie me wat helpen met enkele gerechten?

Ik zou de '14 tot 2020 geven. Dus met die 5 jaar die je vooropstelt kan ik akkoord gaan. Dit is geen wijn om heel lang te kelderen, maar nu moest hij nog even afronden bedoelde ik.
Blijkbaar wordt Frappato plaatselijk aangeraden bij visgerechten, maar dan meer de stevige vissoorten zoals zwaardvis of tonijn. En verder de kruidige Mediterraanse keuken zou ik zeggen. Misschien zijn er nog andere suggesties?

Onlangs een Frappato (wel Planeta, denk dat die iets simpeler is) gedronken bij redelijk goed gekruide varkensfinettes en dat ging zeer goed. Combinaties met al te zware sauzen zijn natuurlijk niet aan te raden, maar door deze wijn te schenken bij gemarineerde kalkoen zal je niks verkeerd doen.
Koppelingen