wijnliefhebbers

Volledige versie: Duitsland Riesling 2015
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Heeft iemand al ervaringen met de kwaliteit van de Duitse Riesling uit 2015?
Ik heb me laten vertellen dat het een goed jaar zou worden, maar ja, ze vertellen zoveel..
Iemand al iets geproefd?
Marc..?
Duitsland 2015 zal qua droge Rieslings vooral uit gebieden als de Moezel, de Nahe, Rheinhessen en de Pfalz mooie dingen voortbrengen. Veel hangt natuurlijk af van het oogstmoment. Wijnbouwers die te lang gewacht hebben en de suikers te hoog hebben laten oplopen zullen onevenwichtige wijnen krijgen waar de alcohol niet geintegreerd kan geraken. Zowel in het basis als het topsegment zullen er evenwel mooie dingen te vinden zijn maar proeven blijft de boodschap.
Tot nu toe vooral de basiswijnen kunnen proeven maar daar zitten al hele mooie zaken tussen waarbij alles aanwezig is wat je van een riesling mag verwachten : beetje rijp boomgaardfruit, citrus, mineraal, fijne zuurtjes. En dan afhankelijk van de huisstijl iets meer op structuur dan wel op sappigheid. Ook qua zoete stijlen denk ik dat we het één en het ander zullen mogen verwachten. Vooral de koelere streken (Saar, Ruwer, Nahe) gaan mooie restzoete dingen in de fles toveren, hoop ik.
Dank je Carl, dat klinkt veelbelovend!
Ik heb hier en daar wel al e.e.a. gelezen, maar ja, papier is geduldig.. Ik heb ook begrepen dat o.a. de Mosel en restzoete wijnen het in het algemeen goed moeten gaan doen in 2015, laat dat nou net iets zijn waar ik wel van hou ;-)
Ik ben echter eind juni pas in de gelegenheid om naar de Mosel en/of Nahe te gaan en het is me de afgelopen jaren al bij twee producenten gebeurd dat er dan al wijnen uitverkocht waren! Dus ik heb gisteren toch maar een bestelling geplaatst bij Weingut Merkelbach om al eens iets te kunnen proeven en in ieder geval wat flessen Kabinett in mijn kelder te krijgen, die is altijd als eerste uitverkocht. Zodra ik iets geproefd heb zal ik het hier noteren.
Van wat ik tot nu toe heb geproefd in de Mosel is het daar een topjaar. Vanaf het instapniveau vind je al meteen een mooie balans tussen zuur en zoet wat resulteert in zeer energieke wijnen. Bij Peter Lauer had ik de kans om een hele reeks vaten te proeven, ook bij Ulli Stein en de wijnen waren over de hele lijn veelbelovend. Het wordt dan ook een jaar om te koesteren.

Van andere regio's heb ik enkel instapwijnen geproefd maar was ik ook onder de indruk. As je de besprekingen van wijnschrijvers doorneemt lijkt het wel dat de kwaliteit in het algemeen zeer hoog is. Keller spreekt bijvoorbeeld over een absoluut topjaar, once in a lifetime en misschien zelfs beter dan 1971.

Marc

Ik ben net terug van de Nahe.
Eerst even meegeven wat Jancis Robinson over 2015 in Duitsland schrijft:
http://www.jancisrobinson.com/articles/g...y-the-best

Dan toch wat kanttekeningen...
2015 is groot(s), maar zoals Carl zegt is en blijft proeven en selecteren aangewezen.
We waren op de "Jahrgangspräsentation" bij Kruger-Rumpf, en dat was voor mij - ondanks of misschien wegens mijn hoge verwachtingen - een teleustelling over de hele lijn. Zelfs de GG 2015 was niet wat ik er van verwachtte. Het ligt misschien aan hun nieuwe stijl, die ze nog niet helemaal beheersen: ik laat weer Jancis even aan het woord: http://www.jancisrobinson.com/articles/2...man-tastes (...from the 2015 vintage onwards, Kruger-Rumpf wines will be picked a little earlier...).

Daar lijnrecht tegenover stond de Jahrganspräsentation bij Emrich-Schönleber. Een Weingut dat ik niet zo goed ken, dronk enkel hun instap trocken en Mineral 2009
Hier is 2015 een groot jaar, van instap tot en met de (vatstalen) GG. Enkele 2014's stonden ook nog te proeven, en het verschil viel echt op.
Let wel: 2015 is een jaar met méér zuren dan 2014!

Dönnhoff dan. 2 woorden: onbeschrijfelijk mooi.
Maar geen gemakkelijk jaar. Anne Dönnhoff zei dat het er in augustus naar uitzag dat er helemaal géén 2015 zou geoogst worden...
Een verslag volgt op de Riesling blog, ook van Emrich-Schönleber. Geef me even tijd om te verwerken.

Tenslotte een wijnmaker die Monique ook goed kent: Jakob Schneider.
Hier blijkt 2015 net iets te moeilijk geweest te zijn, denk ik. Ook hier stonden nog 2014 te proeven, van 2015 was nog niet alles verkrijgbaar. Nog geen Magnus, nog geen Dellchen - waarvan oma Liesl zei dat het problematisch was in 2015. Geen details, dat is toch wel een probleem bij haar: als je echt dieper op iets door wil gaan, geeft ze geen antwoord meer, en dreunt een van haar schattige rijmpjes af... ;-)
Gisteren bij thuiskomst heb ik een Melaphyr 2014 geopend, en vergeleken met mijn proefnotities van de Melaphyr 2015. Ik hoop dat je 2014 hebt gekocht, Monique, het verschil is groot...

Weer niet geraakt: bij Weingut Hermannsberg, hoewel op een boogscheut van onze verblijfplaats. En bij Prinz Salm, want de prins werkt niet meer na 16u...

Tot slot: vrienden van de Riesling: Rudi staat te popelen om naar de Moezel te trekken. Agenda's bij elkaar leggen?
Op 11 en 12 juni vindt Mythos Mosel plaats, een evenement waarbij een vijftigtal domeinen de deuren open zetten in samenwerking met andere wijnboeren (bij Clemens Busch kan je bvb. ook de wijnen van Christopher Loewen proeven). Ik ga alvast beide dagen Wink.
Veel dank Marc voor je (voorlopige) verslag!
Ook dank aan Carl en Kupers voor de bijzonder interessante info!
Heren, super bedankt voor jullie tips en bijdragen, wat heerlijk Marc, dat je al aan de Nahe geweest bent! Ik vind het altijd een klein feestje om een paar dagen daar of aan de Mosel te zijn. Bedoel je met de verschuiving in de stijl bij Kruger-Rumpf dat de GG's in zijn algemeenheid nog droger gaan worden?
Dat evenement Mythos Mosel lijkt mij trouwens ook niet verkeerd!
Ik begrijp dus ook dat de 2015 iets hoger in de zuren zit, maar dat vind ik doorgaans niet erg, als de balans maar goed is. Maar jullie hebben gelijk, het is natuurlijk het beste om zelf te gaan proeven.
Jammer dat Jakob Schneider niet kon overtuigen dit jaar. Ik ben vorig jaar helaas niet aan de Nahe geweest en heb van de jaargang 2014 überhaupt erg weinig Riesling gekocht, puur omdat ik nog zo veel van de voorgaande jaargangen heb liggen en zeker de restzoete wijnen door niet zo heel veel mensen in mijn omgeving gewaardeerd worden, dus die mag ik toch allemaal zelf opdrinken Blush Maar eind juni gaan we een reisje plannen, zowel de Mosel als de Nahe zullen we bezoeken!
Ik kijk al uit naar je blog Marc.
(20-05-2016 03:18 PM)Monique schreef: [ -> ]Heren, super bedankt voor jullie tips en bijdragen, wat heerlijk Marc, dat je al aan de Nahe geweest bent! Ik vind het altijd een klein feestje om een paar dagen daar of aan de Mosel te zijn. Bedoel je met de verschuiving in de stijl bij Kruger-Rumpf dat de GG's in zijn algemeenheid nog droger gaan worden?
Dat evenement Mythos Mosel lijkt mij trouwens ook niet verkeerd!
Ik begrijp dus ook dat de 2015 iets hoger in de zuren zit, maar dat vind ik doorgaans niet erg, als de balans maar goed is. Maar jullie hebben gelijk, het is natuurlijk het beste om zelf te gaan proeven.
Jammer dat Jakob Schneider niet kon overtuigen dit jaar. Ik ben vorig jaar helaas niet aan de Nahe geweest en heb van de jaargang 2014 überhaupt erg weinig Riesling gekocht, puur omdat ik nog zo veel van de voorgaande jaargangen heb liggen en zeker de restzoete wijnen door niet zo heel veel mensen in mijn omgeving gewaardeerd worden, dus die mag ik toch allemaal zelf opdrinken Blush Maar eind juni gaan we een reisje plannen, zowel de Mosel als de Nahe zullen we bezoeken!
Ik kijk al uit naar je blog Marc.

Even off topic, maar Monique, drink je die restzoete rieslings gewoon zo of drink je die bij een maaltijd? En zoja, met wat combineer je dat zoal? Heb weinig ervaring met dat soort wijnen, vandaar dat ik benieuwd ben...
(20-05-2016 08:40 PM)Olivier schreef: [ -> ][quote='Monique' pid='65409' dateline='1463750300']

Even off topic, maar Monique, drink je die restzoete rieslings gewoon zo of drink je die bij een maaltijd? En zoja, met wat combineer je dat zoal? Heb weinig ervaring met dat soort wijnen, vandaar dat ik benieuwd ben...

Over het algemeen drink ik restzoete Rieslings zonder eten erbij. Ik vind het heerlijk als aperitief, maar ook gewoon op een zonnige middag in de tuin. Het grote voordeel is dat ze relatief weinig alcohol hebben en je dus met gemak een paar glazen kunt drinken zonder om te kiepen. Zo had ik donderdagmiddag (begin van het weekend Sleepy) een Merkelbach Erdener Treppchen Kabinett 2002 geopend met slechts 8% alcohol, daardoor dus heel goed te drinken in het zonnetje. Dit is een prachtige lichtvoetige wijn, heel mooi geëvolueerd, maar nog zeker niet op zijn eind, de mooie zuren houden het zoet goed in evenwicht, tonen van appel en citrus/grapefruit, er is door de jaren enige molligheid ontstaan en heel ver weg een minieme hint van gout de petrol.

Als ik het wel met eten combineer dan is het bv. een spätlese bij foie gras (mét zeezout) of bij spicy food, een auslese of beerenauslese bij een kaasplank of bij een chocoladetoetje.
(21-05-2016 09:20 AM)Monique schreef: [ -> ]
(20-05-2016 08:40 PM)Olivier schreef: [ -> ][quote='Monique' pid='65409' dateline='1463750300']

Even off topic, maar Monique, drink je die restzoete rieslings gewoon zo of drink je die bij een maaltijd? En zoja, met wat combineer je dat zoal? Heb weinig ervaring met dat soort wijnen, vandaar dat ik benieuwd ben...

Over het algemeen drink ik restzoete Rieslings zonder eten erbij. Ik vind het heerlijk als aperitief, maar ook gewoon op een zonnige middag in de tuin. Het grote voordeel is dat ze relatief weinig alcohol hebben en je dus met gemak een paar glazen kunt drinken zonder om te kiepen. Zo had ik donderdagmiddag (begin van het weekend Sleepy) een Merkelbach Erdener Treppchen Kabinett 2002 geopend met slechts 8% alcohol, daardoor dus heel goed te drinken in het zonnetje. Dit is een prachtige lichtvoetige wijn, heel mooi geëvolueerd, maar nog zeker niet op zijn eind, de mooie zuren houden het zoet goed in evenwicht, tonen van appel en citrus/grapefruit, er is door de jaren enige molligheid ontstaan en heel ver weg een minieme hint van gout de petrol.

Als ik het wel met eten combineer dan is het bv. een spätlese bij foie gras (mét zeezout) of bij spicy food, een auslese of beerenauslese bij een kaasplank of bij een chocoladetoetje.

cheers bedankt, Monique. Ja, dat argument van de lagere alcohol had ik zelfs niet eens aan gedacht, maar is effectief wel 1/3 lager...
Ik dacht dat zo'n restzoete niet fris genoeg zou zijn, maar riesling heeft natuurlijk ragzijne zuren om dat restzoet te counteren.
Deze morgen overigens een zeer mooie pinot gris GC Rangen gedronken van Domaine Schoffit in Elzas. Wasook restzoet, had zeer mooie zuren, waardoor iedereen op het spoor van riesling zat. Niet dus... Dat dronk inderdaad lekker weg Smile
Voor oude Pradikatswijnen, genre kabinett-spatlese en een zeldzame auslese zijn de gastronomische mogelijkheden veel groter, zeker in de Moezel. De restsuikerniveaus liggen daar vaak lager dan in andere streken en maken daar veel meer deel uit van de structuur van de wijn in plaats van meteen een zoete indruk te geven. Spatlese van een goede producent van een vijftiental jaar oud kan je perfect geven met vederwild of kalfsvlees, heb de kans gehad om dit een paar maand te proberen en het zijn verrassende maar mooie combinaties. Zeker de wijnen van bijvoorbeeld Willi Schaefer of JJ Prum kun je hier perfect mee matchen.
Ik heb ze nooit bij kalf of vederwild gedronken, maar zal het zeker gaan proberen, bedankt voor de tip!
Misschien bij gekonfijte eend met romige zuurkool en gebakken paddenstoelen..
Koppelingen