wijnliefhebbers

Volledige versie: Vraagje over een (speciale) wijnkoeler !
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Beste vrienden,

Is er hier iemand die ervaring heeft met dit toestel ?
Vooral het vacuum-trekken lijkt me interessant ?
Maar werkt het ?


Het is de wine-art wijnkoeler....


Kijk eens hier:

http://www.eurocave.be/index.php/wineart-koeling.html
Niet goedkoop, maar lijkt me wel kool!
Of het effectief werkt ga ik het antwoord schuldig moeten blijven.....

Gebruiken jullie wel meer een vacuvin?
Of drinken jullie de fles 's avonds leeg tot op de bodemWink
In mijn geval ... fles open = fles leeg Blush
Ik heb me dat ook al vaker afgevraagd.. Met name als ik op zondagavond nog een fles open trek en dan bv woensdag pas weer in de gelegenheid ben om de rest op te drinken. Werkt het écht?
(15-06-2016 08:10 PM)Monique schreef: [ -> ]Ik heb me dat ook al vaker afgevraagd.. Met name als ik op zondagavond nog een fles open trek en dan bv woensdag pas weer in de gelegenheid ben om de rest op te drinken. Werkt het écht?
Voila, same here....
Het weerhoudt me soms om een fles te ontkurken, wetende dat ik er niet direkt de volgende dag van kan verder drinken!
(15-06-2016 06:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]In mijn geval ... fles open = fles leeg Blush
Hier in 98% van de gevallen ook hoor MathijsWink
Ik trek naar hartenlust open. Indien niet leeg, gaan wit en rood gewoon de frigo in met de kurk er op. Degelijke wijnen hebben daar geen last van en kunnen makkelijk 3 à 4 dagen mee.
Een voorraad halve flesjes is ook handig... Of een halflege fles overgieten in een leeg halfje, zo komt er ook minder lucht aan.
Oké.... maar blijft de vraag of iemand ervaring heeft met zo'n ding? Wink

Marc

(14-06-2016 11:58 PM)Gandalf schreef: [ -> ]...
Vooral het vacuum-trekken lijkt me interessant ?
Maar werkt het ?

Ik ben al vele jaren gestopt met vacuüm. Mijn wetenschappelijk verleden zal daar wel voor iets tussen zitten.

Ik confronteer jullie graag even met deze tegenstrijdigheden wat vacuüm betreft:
1- Hoe ruiken we? (uit "wijnkennis.be):
"Best ruik je onmiddellijk nadat de wijn is ingeschonken aan het glas (immobiele fase) om vast te stellen of de wijn open of gesloten is en geen fouten heeft. Dit geeft een eerste indruk van mogelijke - meestal vluchtige - geuren én van de aromacomponenten die wijn bevat."

2- Het principe van luchtextractie:
"Door de onttrekking van de lucht worden vluchtige verbindingen uit de onverzadigde zone verwijderd. Door de concentraties in de gasfase te verlagen, stelt het evenwicht tussen de vloeistoffase en de gasfase zich opnieuw in. Vluchtige verbindingen migreren van de waterfase naar de gasfase en de concentraties in de waterfase worden verlaagd."

Resultaat: je verandert de samenstelling van je wijn door de fles in onderdruk te brengen. De vluchtige geuren, die essentieel deel uitmaken van de gewaarwording, worden aan de wijn onttrokken en zullen als eerste de ruimte in onderdruk gaan opvullen.

Zet je fles gewoon op een koele plek (rood) of in de koelkast (wit) met de stop erop. ;-)
(16-06-2016 10:07 PM)Marc schreef: [ -> ]
(14-06-2016 11:58 PM)Gandalf schreef: [ -> ]...
Vooral het vacuum-trekken lijkt me interessant ?
Maar werkt het ?

Ik ben al vele jaren gestopt met vacuüm. Mijn wetenschappelijk verleden zal daar wel voor iets tussen zitten.

Ik confronteer jullie graag even met deze tegenstrijdigheden wat vacuüm betreft:
1- Hoe ruiken we? (uit "wijnkennis.be):
"Best ruik je onmiddellijk nadat de wijn is ingeschonken aan het glas (immobiele fase) om vast te stellen of de wijn open of gesloten is en geen fouten heeft. Dit geeft een eerste indruk van mogelijke - meestal vluchtige - geuren én van de aromacomponenten die wijn bevat."

2- Het principe van luchtextractie:
"Door de onttrekking van de lucht worden vluchtige verbindingen uit de onverzadigde zone verwijderd. Door de concentraties in de gasfase te verlagen, stelt het evenwicht tussen de vloeistoffase en de gasfase zich opnieuw in. Vluchtige verbindingen migreren van de waterfase naar de gasfase en de concentraties in de waterfase worden verlaagd."

Resultaat: je verandert de samenstelling van je wijn door de fles in onderdruk te brengen. De vluchtige geuren, die essentieel deel uitmaken van de gewaarwording, worden aan de wijn onttrokken en zullen als eerste de ruimte in onderdruk gaan opvullen.

Zet je fles gewoon op een koele plek (rood) of in de koelkast (wit) met de stop erop. ;-)

Ik trek sinds enkele maanden ook niet meer vacuüm. Rood is dan nog goed voor de volgende dag (en direct te drinken, mooi ontwikkeld), en wit voor nog enkele dagen tot bijna een week. Met de vacuvin erop was dit de volgende dag al minder... Een goeie stop en redelijk koel voor rood tot ijskast voor wit! Ik raad het iedereen aan.
(16-06-2016 10:43 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(16-06-2016 10:07 PM)Marc schreef: [ -> ]
(14-06-2016 11:58 PM)Gandalf schreef: [ -> ]...
Vooral het vacuum-trekken lijkt me interessant ?
Maar werkt het ?

Ik ben al vele jaren gestopt met vacuüm. Mijn wetenschappelijk verleden zal daar wel voor iets tussen zitten.

Ik confronteer jullie graag even met deze tegenstrijdigheden wat vacuüm betreft:
1- Hoe ruiken we? (uit "wijnkennis.be):
"Best ruik je onmiddellijk nadat de wijn is ingeschonken aan het glas (immobiele fase) om vast te stellen of de wijn open of gesloten is en geen fouten heeft. Dit geeft een eerste indruk van mogelijke - meestal vluchtige - geuren én van de aromacomponenten die wijn bevat."

2- Het principe van luchtextractie:
"Door de onttrekking van de lucht worden vluchtige verbindingen uit de onverzadigde zone verwijderd. Door de concentraties in de gasfase te verlagen, stelt het evenwicht tussen de vloeistoffase en de gasfase zich opnieuw in. Vluchtige verbindingen migreren van de waterfase naar de gasfase en de concentraties in de waterfase worden verlaagd."

Resultaat: je verandert de samenstelling van je wijn door de fles in onderdruk te brengen. De vluchtige geuren, die essentieel deel uitmaken van de gewaarwording, worden aan de wijn onttrokken en zullen als eerste de ruimte in onderdruk gaan opvullen.

Zet je fles gewoon op een koele plek (rood) of in de koelkast (wit) met de stop erop. ;-)

Ik trek sinds enkele maanden ook niet meer vacuüm. Rood is dan nog goed voor de volgende dag (en direct te drinken, mooi ontwikkeld), en wit voor nog enkele dagen tot bijna een week. Met de vacuvin erop was dit de volgende dag al minder... Een goeie stop en redelijk koel voor rood tot ijskast voor wit! Ik raad het iedereen aan.

Idem hier (hoewel altijd ijskast, ook voor rood)
Hangt ook af van de wijn natuurlijk...
Bordeauxflessen van 10 jaar of ouder zal ik bvb nooit opentrekken als ik niet zeker ben dat ze leeg zijn dezelfde dag (vooral als er veel merlot in zit)
Zo n koeler van 300 euro daar zou ik nooit mijn geld aan geven, waar moet je dat trouwens weer zetten? Naast de koffiezet? Neen, dan liever wel overwogen opentrekken of desnoods de buren blij maken ;-)
Sinds dat schitterende artikel in HLN zet ik mijn flessen in de diepvries om ijslolly's van te maken Wink
(17-06-2016 10:57 AM)Olivier schreef: [ -> ]Sinds dat schitterende artikel in HLN zet ik mijn flessen in de diepvries om ijslolly's van te maken Wink
Ne Calippo "Petrus'47"...
(17-06-2016 10:18 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(17-06-2016 10:57 AM)Olivier schreef: [ -> ]Sinds dat schitterende artikel in HLN zet ik mijn flessen in de diepvries om ijslolly's van te maken Wink
Ne Calippo "Petrus'47"...

Of Château Olivier, Eiswein Wink
OK, dank U - ik geef het voordeel aan de wetenschap !

Vroeger gebruikte ik de Vacuvin-doppen en pomp.
Tegenwoordig is een fles ( inderdaad ) meestal op 1 avond leeg.
Maar met 2 personen is dit 37,5 cl per persoon en dat is toch wat teveel alcohol dan goed is voor een mens.

Een half flesje voor 2 personen is dan weer te weinig Tongue

Snappen jullie het gevoel ? 75 cl is nét iets te veel, en een halve fles is dan weer te weinig.

Een goede Pauillac van 15 of 20 jaar vind ik zonde om niet helemaam leeg te drinken, want de dag erna is ie zo "plat" als wat !!! Echt waar: zowel qua smaak als qua geur.

Bij een JONGE wijn ligt dat anders: die is de dag nadien (SOMS) nog BETER dan voordien.
Ah, mijn besluit nog vergeten: het zal dus weer the fridge worden ! Big Grin
(18-06-2016 02:32 PM)Gandalf schreef: [ -> ].

Een goede Pauillac van 15 of 20 jaar vind ik zonde om niet helemaam leeg te drinken, want de dag erna is ie zo "plat" als wat !!! Echt waar: zowel qua smaak als qua geur.

Inderdaad, vind dat ook een spijtige zaak.
Koppelingen