wijnliefhebbers

Volledige versie: Condens op wijnflessen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een paar dagen geleden mijn wijnkast beginnen ordenen en herschikken. Tot mijn grote ontstentenis stel ik vast dat er op de flessen helemaal achteraan condens rond de flessen zit. Sommige etiketten staan daarom ook nat en zijn daardoor ook gehavend. Ik neem aan dat dit niet ok is? Zou dit een negatieve invloed hebben op mijn wijnen? Ik overweeg om m'n betere wijnen in veiligheid te brengen bij m'n pa. Graag jullie advies.
(20-06-2016 09:10 PM)Fre schreef: [ -> ]Een paar dagen geleden mijn wijnkast beginnen ordenen en herschikken. Tot mijn grote ontstentenis stel ik vast dat er op de flessen helemaal achteraan condens rond de flessen zit. Sommige etiketten staan daarom ook nat en zijn daardoor ook gehavend. Ik neem aan dat dit niet ok is? Zou dit een negatieve invloed hebben op mijn wijnen? Ik overweeg om m'n betere wijnen in veiligheid te brengen bij m'n pa. Graag jullie advies.

Buiten voor je etiketten kan de condens geen kwaad. Maar het zal toch even te koud zijn geweest in de kast, vermoed ik. Typisch achteraan, natuurlijk. Thermometer achteraan en vooraan in de kast hangen en af een toe het verschil eens nakijken.
Als uw flessen tegen de achterkant van uw kast komen is er een kans dat uw flessen werken als warmtewisselaar .... de fles is dan met momenten kouder dan de omgeving .... (als ze de achterkant raken dan best allemaal)
Schimmel op het etiket kan ik nog begrijpen maar natte etiketten is niet ok.
Ventilatie al eens nagekeken?

Grts.
Het kan ook aan de kwaliteit van de etiketten liggen soms of ze echt vocht opnemen en nat worden of niet. In de kelder bij mijn vader zit de vochtigheid meestal rond de 80-85%, sommige flessen kunnen dit jaren zonder problemen verdragen terwijl anderen na een paar maanden al vlekken beginnen te vertonen. Merk je het echt pas op als je de flessen uit de kast neemt, of voel je ook al nattigheid terwijl ze nog in de kast liggen? Het kan ook aan de omgevingstemperatuur -en vochtigheid liggen, alles wat ik dezer dagen eruit neem is wel een beetje klammer dan gewoonlijk.
Bedankt gasten. Ik denk ook dat de kast even te koud heeft gestaan. En doordat de kast eigenlijk te vol zit, heb ik wat flessen tot helemaal tegen de achterwand moeten duwen (sommige flessen zijn een ramp om te stapelen). Op korte termijn wil ik geen risico nemen en doe ik wat flessen weg naar m'n pa. Op langere termijn overweeg ik toch een prefab kelder. Zal wel een pijnlijke hap uit t budget zijn vrees k.
Vooral nie panikeren zou ik zeggen, tis gene américain préparé...Wink
Klopt, want daar mag geen sulfiet in zitten...
Ik heb dit probleem vooral als ik te lang mijn deur laat open staan ( soms moeilijk te kiezen ).
Is gelijk in de frigo, plotse schokken in temperatuur en alle wanden "beslaan".

Mathijs
Koppelingen