wijnliefhebbers

Volledige versie: Pietracupa, Campanië
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Dit huis is vooral bekend voor z'n Greco di Tufo (zowat de beste samen met Benito Ferrara), maar maakt ook heel mooie Fiano wijnen.

Dronk dit weekend de 2012 en die was uitmuntend. Pure Italiaanse klasse, met veel zuren en een lange, minerale afdronk. Voor deze Fiano gekozen omdat hij het laagste alcoholpercentage had van alle Fiano's die ik heb liggen (wel nog 13 Smile). Zeker een aanrader voor wie houdt van finesse.
Je bent me voor Smile

Dronk hier onlangs de Aglianico van:
Il Quirico 2007

Donker fruit, iets aards, peperig. Mooie tannines en zuren, verweven.
Speciaal wel, maar op zijn plooi. Geen allemansvriend, de vrouwen aan tafel waren er niet voor te vinden.
Mooi verouderd ook, had nog nooit Aglianico 'op leeftijd' gedronken.
(04-07-2016 09:56 AM)33S schreef: [ -> ]Dit huis is vooral bekend voor z'n Greco di Tufo (zowat de beste samen met Benito Ferrara), maar maakt ook heel mooie Fiano wijnen.

Dronk dit weekend de 2012 en die was uitmuntend. Pure Italiaanse klasse, met veel zuren en een lange, minerale afdronk. Voor deze Fiano gekozen omdat hij het laagste alcoholpercentage had van alle Fiano's die ik heb liggen (wel nog 13 Smile). Zeker een aanrader voor wie houdt van finesse.

Dat Pietracupa, Campanië een zeer goed domein is daarvan moet je me niet meer overtuigen.
Ik dronk daar al meerdere flessen van.
Naast hun Greco en hun Fiano's brengen ze ook een Taurasi op de markt die vele concurenten van Taurasi wijnen in de schaduw zet.
In uitzonderlijke jaren brengt dit domein ook een een Fiano wijn voor met de naam CUPO onder zeer kleine hoeveelheden.

Van de 2010 kocht ik 1 fles en van deze plakte ik werkelijk aan men stoel. Spijtig was alles al uitverkocht toen ik hier van nog wilde bijbestellen bij Callmewine.Sad

Een van zijn concurrenten Sangishop heeft nu ook de CUPO 2013 in zijn programma.
Heb geen seconde getwijfeld om daar een aantal fesjes van te bestellen.

Prijsklasse 27.36€ +transport
Ik zal het nooit verbergen dat ik een liefhebber ben van sommige witte wijnen uit Campania.
Van de Fiano en de Greco di Tufo zal je dan ook meer dan 1 flesje in mijn kelder vinden.
Gisteren en vandaag nog 2 Fiano's in het glas van het domein Pietracupa.
De Cupo Campania Bianco IGT 2013 en de standaard Fiano di Avellino 2013 van hetzelfde domein.
Beide wijnen zijn zeer mooi en laten zich kennen door hun finesse, evenwicht; zuiverheid en fraîcheur in al hun aspecten van neus en mond.
Foutloze wijnen waarbij eik gewoonweg overbodig is.
Maar de Cupo heeft toch dat tikkeltje meer over gans de lijn en is vooral meer geraffineerder in zijn afdronk. Dit is een wijn waar je respect voor hebt als je die eenmaal hebt gedronken.

Wat schrijven anderen van deze Cupo:
"Vivid straw-green. Deep aromas of stone fruit, pear, lime and jasmine, plus a whiff of Bourbon whiskey. Fresh and focused, with rich citrus and tropical fruit flavors showing outstanding palate presence and intensity. The finish is vibrant and long and showcases hints of tropical fruits and white flowers.100% Fiano from the Toppole cru near Montefredane. Drinking window: 2016-2024. 92 points"

Fiano di Avellino 2013 “Cupa” 100% Fiano di Avellino Pietracupa of Sabino Loffredo. Daniele said that Sabino does all the work himself, cultivates his vineyards which are at 350 and 550 meters and makes and ages his wines with the skill of a craftsman. He called his wines “exceptional,” gave the winery 3 stars and the wine 97/100 points. The Cupa is outside the DOCG and great in the 2013 vintage. The wine matures on the lees in stainless steel tanks. Daniele described the wine as elegant and intense, with notes of oregano, sage, cedar and lemongrass, great acidity and a slightly smoky finish. This wine will age for many years.

Prijskaartje:
Fiano “Cupa” 2013: 27,36 €
Fiano di Avellino 2013: 14.74€
(05-01-2017 08:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik zal het nooit verbergen dat ik een liefhebber ben van sommige witte wijnen uit Campania.
Van de Fiano en de Greco di Tufo zal je dan ook meer dan 1 flesje in mijn kelder vinden.
Gisteren en vandaag nog 2 Fiano's in het glas van het domein Pietracupa.
De Cupo Campania Bianco IGT 2013 en de standaard Fiano di Avellino 2013 van hetzelfde domein.
Beide wijnen zijn zeer mooi en laten zich kennen door hun finesse, evenwicht; zuiverheid en fraîcheur in al hun aspecten van neus en mond.
Foutloze wijnen waarbij eik gewoonweg overbodig is.
Maar de Cupo heeft toch dat tikkeltje meer over gans de lijn en is vooral meer geraffineerder in zijn afdronk. Dit is een wijn waar je respect voor hebt als je die eenmaal hebt gedronken.

Wat schrijven anderen van deze Cupo:
"Vivid straw-green. Deep aromas of stone fruit, pear, lime and jasmine, plus a whiff of Bourbon whiskey. Fresh and focused, with rich citrus and tropical fruit flavors showing outstanding palate presence and intensity. The finish is vibrant and long and showcases hints of tropical fruits and white flowers.100% Fiano from the Toppole cru near Montefredane. Drinking window: 2016-2024. 92 points"

Fiano di Avellino 2013 “Cupa” 100% Fiano di Avellino Pietracupa of Sabino Loffredo. Daniele said that Sabino does all the work himself, cultivates his vineyards which are at 350 and 550 meters and makes and ages his wines with the skill of a craftsman. He called his wines “exceptional,” gave the winery 3 stars and the wine 97/100 points. The Cupa is outside the DOCG and great in the 2013 vintage. The wine matures on the lees in stainless steel tanks. Daniele described the wine as elegant and intense, with notes of oregano, sage, cedar and lemongrass, great acidity and a slightly smoky finish. This wine will age for many years.

Prijskaartje:
Fiano “Cupa” 2013: 27,36 €
Fiano di Avellino 2013: 14.74€

Mooi, ik heb die Fiano ook nog liggen. Nu drinken, Don? of kan die nog wat liggen? (Don, ik heb jouw bericht samengevoegd met de bestaande discussie)
(06-01-2017 05:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(05-01-2017 08:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik zal het nooit verbergen dat ik een liefhebber ben van sommige witte wijnen uit Campania.
Van de Fiano en de Greco di Tufo zal je dan ook meer dan 1 flesje in mijn kelder vinden.
Gisteren en vandaag nog 2 Fiano's in het glas van het domein Pietracupa.
De Cupo Campania Bianco IGT 2013 en de standaard Fiano di Avellino 2013 van hetzelfde domein.
Beide wijnen zijn zeer mooi en laten zich kennen door hun finesse, evenwicht; zuiverheid en fraîcheur in al hun aspecten van neus en mond.
Foutloze wijnen waarbij eik gewoonweg overbodig is.
Maar de Cupo heeft toch dat tikkeltje meer over gans de lijn en is vooral meer geraffineerder in zijn afdronk. Dit is een wijn waar je respect voor hebt als je die eenmaal hebt gedronken.

Wat schrijven anderen van deze Cupo:
"Vivid straw-green. Deep aromas of stone fruit, pear, lime and jasmine, plus a whiff of Bourbon whiskey. Fresh and focused, with rich citrus and tropical fruit flavors showing outstanding palate presence and intensity. The finish is vibrant and long and showcases hints of tropical fruits and white flowers.100% Fiano from the Toppole cru near Montefredane. Drinking window: 2016-2024. 92 points"

Fiano di Avellino 2013 “Cupa” 100% Fiano di Avellino Pietracupa of Sabino Loffredo. Daniele said that Sabino does all the work himself, cultivates his vineyards which are at 350 and 550 meters and makes and ages his wines with the skill of a craftsman. He called his wines “exceptional,” gave the winery 3 stars and the wine 97/100 points. The Cupa is outside the DOCG and great in the 2013 vintage. The wine matures on the lees in stainless steel tanks. Daniele described the wine as elegant and intense, with notes of oregano, sage, cedar and lemongrass, great acidity and a slightly smoky finish. This wine will age for many years.

Prijskaartje:
Fiano “Cupa” 2013: 27,36 €
Fiano di Avellino 2013: 14.74€

Mooi, ik heb die Fiano ook nog liggen. Nu drinken, Don? of kan die nog wat liggen? (Don, ik heb jouw bericht samengevoegd met de bestaande discussie)

Mijn flessen gewone Fiano 2013 van Pietracupa zullen wellicht dit jaar in het glas verdwijnen.
De Cupo heeft wel nog een 2...3 jaar reserve.

Een andere oerdegelijke Fiano di Avellino "Clos d'Haut" van Villa Diamante gaat er bij mij ook binnen de 5 jaar binnen. Sommigen spreken voor deze laatste van bewaartijden van 10 jaar en meer.
Persoonlijk vind ik dat deze wijnen na lange versmelting iets te veel van hun karakter verliezen en een vermindering aan fraîcheur vertonen.
Citaat:Persoonlijk vind ik dat deze wijnen na lange versmelting iets te veel van hun karakter verliezen en een vermindering aan fraîcheur vertonen

Ja, maar bij de fiano van mastroberardino kwam er dan wel een mooie hazelnoottoets in de plaats, en dat is ook mooi. Maar dat is totnogtoe de enige waar ik dat had
(07-01-2017 02:19 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Persoonlijk vind ik dat deze wijnen na lange versmelting iets te veel van hun karakter verliezen en een vermindering aan fraîcheur vertonen

Ja, maar bij de fiano van mastroberardino kwam er dan wel een mooie hazelnoottoets in de plaats, en dat is ook mooi. Maar dat is totnogtoe de enige waar ik dat had

@ Olivier

Die notensmaak ( of het nu hazelnoten of okkernoten waren laat ik buiten beschouwing) zat ook in de Fiano di Avellino Particella 928 Cantina del Barone die we zondag dronken.
(06-07-2017 12:37 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(07-01-2017 02:19 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Persoonlijk vind ik dat deze wijnen na lange versmelting iets te veel van hun karakter verliezen en een vermindering aan fraîcheur vertonen

Ja, maar bij de fiano van mastroberardino kwam er dan wel een mooie hazelnoottoets in de plaats, en dat is ook mooi. Maar dat is totnogtoe de enige waar ik dat had

@ Olivier

Die notensmaak ( of het nu hazelnoten of okkernoten waren laat ik buiten beschouwing) zat ook in de Fiano di Avellino Particella 928 Cantina del Barone die we zondag dronken.

Dag Don, er zat inderdaad een nootjesaroma in die Fiano, maar ik vond hem wel anders dan de fiano van Mastroberardino, waar ook veel rijp fruit in zat. De Particella was heel strak, vond ik, had iets minder fruit en de nootjes hier gaven een oxidatieve toets aan de neus, wat ik bij Mastroberardino niet vond. Dus toch wel twee andere wijnen.
Ook hier zijn we grote liefhebber van de betere wijnen uit Campanië, waar discuteerbaar misschien wel Italië's mooiste witte wijnen vandaan komen.
Of je je Fiano laat verouderen is ook weer een kwestie van smaak. Zelf vind ik ze best na een jaar of 2 tot zo'n 7 - 8 jaar fles, maar ik dronk van de betreurde Antoine Gaeta ook wat oudere jaargangen van Clos d'Haut en vooral Vigna della Congregzione. Zowel de 2000 als de houtgerijpte 1998 waren memorabel.
En van mij hoor je ook geen kwaad woord over Pietracupa, zowat al hun wijnen zijn zeker de moeite waard, maar mijn hart ligt uiteraard bij de Fiano van Sarno. Die komt van pure kalksteen op een hoogte van meer dan 600 meter en rijpt enkel op staaltank.
Maura maakte maar 1 wijn en dus proeven we daar dan maar een "verticale". Ook hier is het onwaarschijnlijk hoezeer die elk jaar weer anders zijn. Spannend toch, niet? Ik schreef "maakte", want sinds 2016 is er ook een Fiano Spumante. Daarvoor werd op grotere hoogte een noordwaarts gerichte wijngaard aangelegd. Het is een stevig knaapje!
(06-07-2017 04:25 PM)wvd schreef: [ -> ]Ook hier zijn we grote liefhebber van de betere wijnen uit Campanië, waar discuteerbaar misschien wel Italië's mooiste witte wijnen vandaan komen.
Of je je Fiano laat verouderen is ook weer een kwestie van smaak. Zelf vind ik ze best na een jaar of 2 tot zo'n 7 - 8 jaar fles, maar ik dronk van de betreurde Antoine Gaeta ook wat oudere jaargangen van Clos d'Haut en vooral Vigna della Congregzione. Zowel de 2000 als de houtgerijpte 1998 waren memorabel.
En van mij hoor je ook geen kwaad woord over Pietracupa, zowat al hun wijnen zijn zeker de moeite waard, maar mijn hart ligt uiteraard bij de Fiano van Sarno. Die komt van pure kalksteen op een hoogte van meer dan 600 meter en rijpt enkel op staaltank.
Maura maakte maar 1 wijn en dus proeven we daar dan maar een "verticale". Ook hier is het onwaarschijnlijk hoezeer die elk jaar weer anders zijn. Spannend toch, niet? Ik schreef "maakte", want sinds 2016 is er ook een Fiano Spumante. Daarvoor werd op grotere hoogte een noordwaarts gerichte wijngaard aangelegd. Het is een stevig knaapje!

Fiano di Avellino van Sarno mag er zeker zijn maar er zijn meerdere Fiano's die bij mij in een hogere schuif liggen.
Ondermeer de Fiano di Avellino Clos d’Haut Villa Diamante die je hierboven vernoemt.( duurder klasse 22.50€-10% discount BTW inbegrepen + transport; aankoop Friday, October 30, 2015 )

Ik betwijfel toch ten zeerste dat je vernoemde Fiano van Sarno van pure kalksteen komt.
De meeste Fiano di Avellino die ik heb liggen komen van een combinatie klei/kalk doordrongen nog van vulkanische sedimenten (fosfor, zwavel.....) die volgens kenners een typische smaak geeft aan deze Fiano. Ik vraag me wel af welke typische smaak. Huh

Fiano di Avellino van Sarno jaargang 2014 kocht ik niet op de Belgische markt maar in Italië aan een vriendenprijs van minder dan 12€ + transport.
BTW: al mijn Fiano's koop ik in Italië.
(08-07-2017 02:35 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(06-07-2017 04:25 PM)wvd schreef: [ -> ]Ook hier zijn we grote liefhebber van de betere wijnen uit Campanië, waar discuteerbaar misschien wel Italië's mooiste witte wijnen vandaan komen.
Of je je Fiano laat verouderen is ook weer een kwestie van smaak. Zelf vind ik ze best na een jaar of 2 tot zo'n 7 - 8 jaar fles, maar ik dronk van de betreurde Antoine Gaeta ook wat oudere jaargangen van Clos d'Haut en vooral Vigna della Congregzione. Zowel de 2000 als de houtgerijpte 1998 waren memorabel.
En van mij hoor je ook geen kwaad woord over Pietracupa, zowat al hun wijnen zijn zeker de moeite waard, maar mijn hart ligt uiteraard bij de Fiano van Sarno. Die komt van pure kalksteen op een hoogte van meer dan 600 meter en rijpt enkel op staaltank.
Maura maakte maar 1 wijn en dus proeven we daar dan maar een "verticale". Ook hier is het onwaarschijnlijk hoezeer die elk jaar weer anders zijn. Spannend toch, niet? Ik schreef "maakte", want sinds 2016 is er ook een Fiano Spumante. Daarvoor werd op grotere hoogte een noordwaarts gerichte wijngaard aangelegd. Het is een stevig knaapje!

Fiano di Avellino van Sarno mag er zeker zijn maar er zijn meerdere Fiano's die bij mij in een hogere schuif liggen.
Ondermeer de Fiano di Avellino Clos d’Haut Villa Diamante die je hierboven vernoemt.( duurder klasse 22.50€-10% discount BTW inbegrepen + transport; aankoop Friday, October 30, 2015 )

Ik betwijfel toch ten zeerste dat je vernoemde Fiano van Sarno van pure kalksteen komt.
De meeste Fiano di Avellino die ik heb liggen komen van een combinatie klei/kalk doordrongen nog van vulkanische sedimenten (fosfor, zwavel.....) die volgens kenners een typische smaak geeft aan deze Fiano. Ik vraag me wel af welke typische smaak. Huh

Fiano di Avellino van Sarno jaargang 2014 kocht ik niet op de Belgische markt maar in Italië aan een vriendenprijs van minder dan 12€ + transport.
BTW: al mijn Fiano's koop ik in Italië.

De 2014 is, wellicht wegens de koele, natte zomer, een vleug lichter en meer mineralig dan 2013 of 2015. De wijngaard van Sarno ligt in Candida, een hooggelegen dorpje iets buiten Avellino. Naar men mij vertelde zou "Candida" in plaatselijk dialect "wit" betekenen en idd verwijzen naar de witte kalksteen uit de ondergrond. Je ziet het amper op de foto, maar iets verder zag je heel goed dat het hier echt bijna pure kalk is. Haar wijngaarden zijn de hoogstgelegen (boven 600m) van de DOC en de nieuwe aanplant ligt zelfs nog iets hoger en is bovendien noordwaarts gericht, maar die dient dus enkel voor de spumante. Iets verder ligt een 2e perceel en that's it! Bij ons nog enkele flessen 2014 terwijl 2015 al uitverkocht is. 2016 komt misschien in het najaar.

Wat Diamante betreft, ik heb die zeer graag, vooral Congregazione, toch wel een stuk grootser dan Clos d'Haut. Maar ook hier valt niet mee te beginnen, eens hier zijn ze al duurder dan ze op het web staan. Jammer maar helaas.
Zoals je ongetwijfeld weet, kunnen wij onmogelijk concurreren tegen webshops in het buitenland. Ik zag onlangs een wijn waar ik dacht mee te beginnen. Gelukkig zag ik op tijd dat hij al ergens aangeboden werd voor minder dan de mij aangeboden vertrekprijs + btw. Dus die kost mij al meer na transport, bergrijpe wie kan...
(13-07-2017 11:57 AM)wvd schreef: [ -> ]
(08-07-2017 02:35 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(06-07-2017 04:25 PM)wvd schreef: [ -> ]Ook hier zijn we grote liefhebber van de betere wijnen uit Campanië, waar discuteerbaar misschien wel Italië's mooiste witte wijnen vandaan komen.
Of je je Fiano laat verouderen is ook weer een kwestie van smaak. Zelf vind ik ze best na een jaar of 2 tot zo'n 7 - 8 jaar fles, maar ik dronk van de betreurde Antoine Gaeta ook wat oudere jaargangen van Clos d'Haut en vooral Vigna della Congregzione. Zowel de 2000 als de houtgerijpte 1998 waren memorabel.
En van mij hoor je ook geen kwaad woord over Pietracupa, zowat al hun wijnen zijn zeker de moeite waard, maar mijn hart ligt uiteraard bij de Fiano van Sarno. Die komt van pure kalksteen op een hoogte van meer dan 600 meter en rijpt enkel op staaltank.
Maura maakte maar 1 wijn en dus proeven we daar dan maar een "verticale". Ook hier is het onwaarschijnlijk hoezeer die elk jaar weer anders zijn. Spannend toch, niet? Ik schreef "maakte", want sinds 2016 is er ook een Fiano Spumante. Daarvoor werd op grotere hoogte een noordwaarts gerichte wijngaard aangelegd. Het is een stevig knaapje!

Fiano di Avellino van Sarno mag er zeker zijn maar er zijn meerdere Fiano's die bij mij in een hogere schuif liggen.
Ondermeer de Fiano di Avellino Clos d’Haut Villa Diamante die je hierboven vernoemt.( duurder klasse 22.50€-10% discount BTW inbegrepen + transport; aankoop Friday, October 30, 2015 )

Ik betwijfel toch ten zeerste dat je vernoemde Fiano van Sarno van pure kalksteen komt.
De meeste Fiano di Avellino die ik heb liggen komen van een combinatie klei/kalk doordrongen nog van vulkanische sedimenten (fosfor, zwavel.....) die volgens kenners een typische smaak geeft aan deze Fiano. Ik vraag me wel af welke typische smaak. Huh

Fiano di Avellino van Sarno jaargang 2014 kocht ik niet op de Belgische markt maar in Italië aan een vriendenprijs van minder dan 12€ + transport.
BTW: al mijn Fiano's koop ik in Italië.

De 2014 is, wellicht wegens de koele, natte zomer, een vleug lichter en meer mineralig dan 2013 of 2015. De wijngaard van Sarno ligt in Candida, een hooggelegen dorpje iets buiten Avellino. Naar men mij vertelde zou "Candida" in plaatselijk dialect "wit" betekenen en idd verwijzen naar de witte kalksteen uit de ondergrond. Je ziet het amper op de foto, maar iets verder zag je heel goed dat het hier echt bijna pure kalk is. Haar wijngaarden zijn de hoogstgelegen (boven 600m) van de DOC en de nieuwe aanplant ligt zelfs nog iets hoger en is bovendien noordwaarts gericht, maar die dient dus enkel voor de spumante. Iets verder ligt een 2e perceel en that's it! Bij ons nog enkele flessen 2014 terwijl 2015 al uitverkocht is. 2016 komt misschien in het najaar.

Wat Diamante betreft, ik heb die zeer graag, vooral Congregazione, toch wel een stuk grootser dan Clos d'Haut. Maar ook hier valt niet mee te beginnen, eens hier zijn ze al duurder dan ze op het web staan. Jammer maar helaas.
Zoals je ongetwijfeld weet, kunnen wij onmogelijk concurreren tegen webshops in het buitenland. Ik zag onlangs een wijn waar ik dacht mee te beginnen. Gelukkig zag ik op tijd dat hij al ergens aangeboden werd voor minder dan de mij aangeboden vertrekprijs + btw. Dus die kost mij al meer na transport, bergrijpe wie kan...

Het verhaal over Fiano di Avellino van Sarno uit Candida is wel boeiend.
Toch neemt het bij mij niet de twijfel weg dat de ondergrond waar deze wijnranken op worden gecultiveerd klei bevat.
Op de website Fiano di Sarno lees ik: Composizione del terreno: argilloso calcareo Huh
Mijn Italiaans is niet meer zo goed als ik de begin jaren 70 toen ik voor professionele reden in Italië verbleef maar toch nog voldoende om te begrijpen wat dit betekent.

Wat betreft je bemerking :"Gelukkig zag ik op tijd dat hij al ergens aangeboden werd voor minder dan de mij aangeboden vertrekprijs + btw. Dus die kost mij al meer na transport, bergrijpe wie kan..."
Toch een paar bedenkingen hierover:
° verkopen is één zaak; negotiëren is een andere zaak.
° vele Belgische wijninvoerders en wijndrinkers willen die hogere prijzen betalen. Dixit : de wijnverantwoordelijke inkoop van een belangrijke keten in Luxenburg. (10juni 2017)
Louis, dit verschil valt niet uit te leggen en al helemaal niet te negotiëren. Stel dat ik er een euro af krijg, dan geef ik die terug aan importkosten en verdien ik nog steeds geen bal.

Ik wil hier verder enkel nog over kwijt dat ik niet meer zal ingaan op discussies over prijzen en er ook niet meer zal op reageren. Wij worden hier door sommigen bijna als dieven beschouwd, terwijl je er het zout op je patatten niet mee verdient. De grootste dief hier is de staat. Die verdient aan onze handel massaal veel meer dan wij. Dit kwartaal meer btw betaald dan mijn jaarinkomen en daarvan moet ik dan nog eens zowat de helft later afgeven. Als ik het niet zo graag deed, ik was al lang gestopt.

Wat het terroir betreft heb je gelijk natuurlijk, klei is ook vooral verweerde kalksteen, maar dat is enkel het toplaagje. Het is echt zoals op het plateau in Saint-Emilion, maar de kalk is er witter, meer als in Champagne. Nu, ik ben geen geoloog en ik ken het verschil niet tussen alle soorten verweerde of niet verweerde stenen. Feit is dat ondergrond van kalksteen altijd nogal minerale wijnen geeft en in koelere jaren komt dat meer (of sneller) tot uiting. In warmere jaren als 2013 en 2015 wordt dat (eerst) wat overpowered door de exotisch fruittonen zo typisch voor rijpe Fiano.
Ik vind Fiano ook één van de 3 of 4 mooiste witte druiven van het schiereiland en vermoed dat we er van langs meer gaan van zien.
Gisteren de Fiano 2013 van dit huis gedronken. En Fiano blijft toch een raar beestje. Recentelijk de Mastroberardino (Radici) gedronken en deze Pietracupa kan daar niet meer van verschillen. Ingetogen neus, met wat mineraliteit en een klein beetje floraliteit. In de mond zeer strak en fris. De zuren liggen zeer hoog, en bepalen volledig het profiel van deze wijn. Qua stijl doet dit me heel erg denken aan de Pietracalda van Feudi di San Gregorio. Ik lees hier van Wvd dat 2013 een warm jaar was dus daaraan kan het ook niet liggen. Ik ben niet echt wild van deze wijn...
(19-07-2017 07:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]Gisteren de Fiano 2013 van dit huis gedronken. En Fiano blijft toch een raar beestje. Recentelijk de Mastroberardino (Radici) gedronken en deze Pietracupa kan daar niet meer van verschillen. Ingetogen neus, met wat mineraliteit en een klein beetje floraliteit. In de mond zeer strak en fris. De zuren liggen zeer hoog, en bepalen volledig het profiel van deze wijn. Qua stijl doet dit me heel erg denken aan de Pietracalda van Feudi di San Gregorio. Ik lees hier van Wvd dat 2013 een warm jaar was dus daaraan kan het ook niet liggen. Ik ben niet echt wild van deze wijn...

Ik kreeg deze wijn blind in het glas en dacht eerst aan...een Belgische wijn...
Zulke hoge zuren, zo weinig "fond"...
Dit beterde iéts het volgende glas maar ik denk toch dat dit een mindere fles was, anders kan ik de lovende commentaren hier boven niet echt begrijpen.
(19-07-2017 07:57 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-07-2017 07:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]Gisteren de Fiano 2013 van dit huis gedronken. En Fiano blijft toch een raar beestje. Recentelijk de Mastroberardino (Radici) gedronken en deze Pietracupa kan daar niet meer van verschillen. Ingetogen neus, met wat mineraliteit en een klein beetje floraliteit. In de mond zeer strak en fris. De zuren liggen zeer hoog, en bepalen volledig het profiel van deze wijn. Qua stijl doet dit me heel erg denken aan de Pietracalda van Feudi di San Gregorio. Ik lees hier van Wvd dat 2013 een warm jaar was dus daaraan kan het ook niet liggen. Ik ben niet echt wild van deze wijn...

Ik kreeg deze wijn blind in het glas en dacht eerst aan...een Belgische wijn...
Zulke hoge zuren, zo weinig "fond"...
Dit beterde iéts het volgende glas maar ik denk toch dat dit een mindere fles was, anders kan ik de lovende commentaren hier boven niet echt begrijpen.

Mij heeft deze wijn nooit teleurgesteld. Ze hebben wel 2 Fiano's, maar ik weet niet goed wat het verschil is. Een Fiano en een Fiano di Avellino. De wijn die ik dronk was de Fiano di Avellino:

[Afbeelding: fiano-di-avellino-pietracupa-2015_4635.jpg]
(20-07-2017 10:16 AM)33S schreef: [ -> ]
(19-07-2017 07:57 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-07-2017 07:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]Gisteren de Fiano 2013 van dit huis gedronken. En Fiano blijft toch een raar beestje. Recentelijk de Mastroberardino (Radici) gedronken en deze Pietracupa kan daar niet meer van verschillen. Ingetogen neus, met wat mineraliteit en een klein beetje floraliteit. In de mond zeer strak en fris. De zuren liggen zeer hoog, en bepalen volledig het profiel van deze wijn. Qua stijl doet dit me heel erg denken aan de Pietracalda van Feudi di San Gregorio. Ik lees hier van Wvd dat 2013 een warm jaar was dus daaraan kan het ook niet liggen. Ik ben niet echt wild van deze wijn...

Ik kreeg deze wijn blind in het glas en dacht eerst aan...een Belgische wijn...
Zulke hoge zuren, zo weinig "fond"...
Dit beterde iéts het volgende glas maar ik denk toch dat dit een mindere fles was, anders kan ik de lovende commentaren hier boven niet echt begrijpen.

Mij heeft deze wijn nooit teleurgesteld. Ze hebben wel 2 Fiano's, maar ik weet niet goed wat het verschil is. Een Fiano en een Fiano di Avellino. De wijn die ik dronk was de Fiano di Avellino:

[Afbeelding: fiano-di-avellino-pietracupa-2015_4635.jpg]

Fiano is een druif die zowat overal in Campanië aangeplant staat. Fiano di Avellino is een herkomstbenaming, een regio, een DOCG. De Fiano iut Avellino wordt als de beste beschouwd, maar zoals overal is er uiteraard een hele keur aan stijl en smaak en kwaliteit. De Fiano is een harde, stevige druif die per kg relatief weinig sap geeft. Ik ben het volmondig eens met Ian d'Agatha als hij schrijft dat de Fiano één van de 3 of 4 van Italië's beste witte druiven is. In het algemeen is het een vrij volle, krachtige rijke wijn met aroma's van bloemen en exotisch fruit met een lange, soms vrij minerale afdronk. Sarno is wel vrij krachtig, maar meer "pointu" dan bvb Congregazione, die breder en romiger is. Om maar de twee te noemen die ik het recentst proefde. Dat ook deze druif het niet ieder naar de zin kan maken lijkt me logisch, maar te zure Fiano heb ik nog niet veel geproefd, enfin, toch niet van producenten als Pietracupa. Fiano rijpt ook bijzonder goed, als je nog wat flessen hebt zou ik ze wat kelderrust geven. Ik proefde enkele jaren terug met de betreurde Antoine Gaeta zijn 1998 en 2000, beide zeer memorabele wijnen en nog bijzonder levend.
(20-07-2017 11:01 AM)wvd schreef: [ -> ]
(20-07-2017 10:16 AM)33S schreef: [ -> ]
(19-07-2017 07:57 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-07-2017 07:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]Gisteren de Fiano 2013 van dit huis gedronken. En Fiano blijft toch een raar beestje. Recentelijk de Mastroberardino (Radici) gedronken en deze Pietracupa kan daar niet meer van verschillen. Ingetogen neus, met wat mineraliteit en een klein beetje floraliteit. In de mond zeer strak en fris. De zuren liggen zeer hoog, en bepalen volledig het profiel van deze wijn. Qua stijl doet dit me heel erg denken aan de Pietracalda van Feudi di San Gregorio. Ik lees hier van Wvd dat 2013 een warm jaar was dus daaraan kan het ook niet liggen. Ik ben niet echt wild van deze wijn...

Ik kreeg deze wijn blind in het glas en dacht eerst aan...een Belgische wijn...
Zulke hoge zuren, zo weinig "fond"...
Dit beterde iéts het volgende glas maar ik denk toch dat dit een mindere fles was, anders kan ik de lovende commentaren hier boven niet echt begrijpen.

Mij heeft deze wijn nooit teleurgesteld. Ze hebben wel 2 Fiano's, maar ik weet niet goed wat het verschil is. Een Fiano en een Fiano di Avellino. De wijn die ik dronk was de Fiano di Avellino:

[Afbeelding: fiano-di-avellino-pietracupa-2015_4635.jpg]

Fiano is een druif die zowat overal in Campanië aangeplant staat. Fiano di Avellino is een herkomstbenaming, een regio, een DOCG. De Fiano iut Avellino wordt als de beste beschouwd, maar zoals overal is er uiteraard een hele keur aan stijl en smaak en kwaliteit. De Fiano is een harde, stevige druif die per kg relatief weinig sap geeft. Ik ben het volmondig eens met Ian d'Agatha als hij schrijft dat de Fiano één van de 3 of 4 van Italië's beste witte druiven is. In het algemeen is het een vrij volle, krachtige rijke wijn met aroma's van bloemen en exotisch fruit met een lange, soms vrij minerale afdronk. Sarno is wel vrij krachtig, maar meer "pointu" dan bvb Congregazione, die breder en romiger is. Om maar de twee te noemen die ik het recentst proefde. Dat ook deze druif het niet ieder naar de zin kan maken lijkt me logisch, maar te zure Fiano heb ik nog niet veel geproefd, enfin, toch niet van producenten als Pietracupa. Fiano rijpt ook bijzonder goed, als je nog wat flessen hebt zou ik ze wat kelderrust geven. Ik proefde enkele jaren terug met de betreurde Antoine Gaeta zijn 1998 en 2000, beide zeer memorabele wijnen en nog bijzonder levend.

dit was de fiano di avellino. Het zou inderdaad interessant zijn om van deze nog eens een fles te kunnen proeven binnen enkele jaren, maar helaas had ik er maar één. Ik heb wel nog een paar fiano's van feudi di san gregorio en die ga ik nu wel ver wegleggen.
Van deze Fiano di Avellino 2013 van Pietracupa dronk ik er al twee ergens einde 2016 begin 2017.( herkomst Superiore.de Einzelpreis 14,74 € mei 2016)
Te hoge aciditeit en te weinig "fond" herinner ik me niet.
Heb daarvan ook de 2015 liggen. Per gelegenheid laat ik mijn ervaring weten.
Olivier of Jo, van welk verkooppunt kwam die fles van 2013 die jullie dronken?
(19-07-2017 07:57 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-07-2017 07:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]Gisteren de Fiano 2013 van dit huis gedronken. En Fiano blijft toch een raar beestje. Recentelijk de Mastroberardino (Radici) gedronken en deze Pietracupa kan daar niet meer van verschillen. Ingetogen neus, met wat mineraliteit en een klein beetje floraliteit. In de mond zeer strak en fris. De zuren liggen zeer hoog, en bepalen volledig het profiel van deze wijn. Qua stijl doet dit me heel erg denken aan de Pietracalda van Feudi di San Gregorio. Ik lees hier van Wvd dat 2013 een warm jaar was dus daaraan kan het ook niet liggen. Ik ben niet echt wild van deze wijn...

Ik kreeg deze wijn blind in het glas en dacht eerst aan...een Belgische wijn...
Zulke hoge zuren, zo weinig "fond"...
Dit beterde iéts het volgende glas maar ik denk toch dat dit een mindere fles was, anders kan ik de lovende commentaren hier boven niet echt begrijpen.

Zure Fiano...? Confused Misschien een minder fles?Confused

Internetfles? Gek?
Ik proefde de laatste tijd behoorlijk wat fiano s (dankzij liefhebbers als Don en Olivier) en dit waren telkens zeer positieve ervaringen, in zoverre dat ik zelfs de fiano bij een van de beste witte druiven in Italie begon te rekenen. Deze Pietracupa viel echter totaal uit de toon, ik vermoed echt wel dat het een mindere fles is geweest.
Citaat:Olivier of Jo, van welk verkooppunt kwam die fles van 2013 die jullie dronken?

ik dacht xtrawine. Of toch één van die Italiaanse webshops.
(20-07-2017 02:25 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Olivier of Jo, van welk verkooppunt kwam die fles van 2013 die jullie dronken?

ik dacht xtrawine. Of toch één van die Italiaanse webshops.

Kan dit iets te maken hebben met het lot van afkomst?
Verstuurd tijdens een warme periode?

Ik probeer zelf geen wijnen uit Italië, Spanje en Portugal tijdens de warmere maanden juni, juli, augustus, september rechtstreeks te bestellen voor direct transport.
(20-07-2017 10:13 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(20-07-2017 02:25 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Olivier of Jo, van welk verkooppunt kwam die fles van 2013 die jullie dronken?

ik dacht xtrawine. Of toch één van die Italiaanse webshops.

Kan dit iets te maken hebben met het lot van afkomst?
Verstuurd tijdens een warme periode?

Ik probeer zelf geen wijnen uit Italië, Spanje en Portugal tijdens de warmere maanden juni, juli, augustus, september rechtstreeks te bestellen voor direct transport.

Naar mijn bescheiden mening is (jonge) wijn wel wat minder fragiel dan velen denken. Een korte periode aan, zeg 30°C, gaat geen enkele wijn kwaad doen. Uiteraard moet je zowel nog hogere temperaturen of lange blootstelling beter vermijden.
Wij versturen in heel dikke kartons van Vinologic en die kunnen tegen een stootje.
Maar tijdens de hittegolf onlangs heb ik toch wel geweigerd om iets te versturen.
Ook probeer ik steeds op maandag te verzenden om te vermijden dat de kartons voor langere tijd (week-end) in een onverwarmd/ongekoeld magazijn zouden staan, kwestie van zeker te spelen.
Koppelingen