wijnliefhebbers

Volledige versie: Pinot Noir is dat feestje
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik weet niet of ik de titel juist heb, maar de bedoeling is om met een aantal liefhebbers van finessewijnen samen te komen en te focussen op Bourgogne, Noordelijke Rhone, Loire, Noord-Italië of wijnen met een link (kan bvb ook een bourgogneske Languedoc zijn). We werden uitgenodigd bij de Winevet waar we tussendoor heerlijke mosseltjes & verse frietjes kregen geserveerd (waarvoor dank).

Wit

Wieninger Chardonnay Select 2011 - Wien
Mooi zuren, abrikoos, mineraliteit, een volle maar fijne wijn. Gedroogd fruit in de afdronk. 90

Two rivers - Clos des Pierres 2014 - Marlborough
Opnieuw chardonnay. Ik dacht aan een mooie côte de Bourgogne (Puligny had gekund). Geconfijt fruit, ananas, kruidig, marsepein, finesse! Voor mij dé ontdekking van de avond! 92

Chateau Des Tours 2009 - CdR
Babbelute, caramel, sherrytoets, gedroogde ananas, bijenwas. De zuren waren wat weg waardoor deze wijn wat vlak overkwam en de alcohol overheerste. Misschien niet goed bewaard bij de wijnhandelaar of gewoon een te warm jaar (mijn des Tours 2009 in rood waren ook allesbehalve top) 84

Domaine Macle 2010 - Côte du Jura
Nootjes, curry maar ook gedroogd fruit. Een wijn die voor mij nog niet vineus genoeg is om er van te genieten (ben minder een vin jaune fan). Blijft enorm fris in de mond. Mooi! 90

Luneau-Papin Clos des Allées vieilles vignes 2012
Ziltig, citrus, agrumes, mooie Muscadet die perfect ging bij de mossels. Maar om daar nu een ganse kist van te kopen, dan nu ook weer niet. 87

Rosé
Pibarnon - Bandol 2015
Volume en lengte in de mond die men van een rosé weinig meemaakt. Ik nam ook een licht vegetale toets waar. Zuurtjes houden 'm fris. Bittertje. Na al die matige rosés op reis gedronken was dit toch een verademing (ook voor een niet rosé drinker Smile) 90

Rood
Legros Pinot Noir 2013 - Bourgogne
Beetje een insteker maar het bracht wel de glimlach op het gezicht van 3 mensen. Voor een 10-tal EUR in de Colruyt een 'steal' 87

Shelter winery - pinot noir 2011 - Kaiserstuhl
rijp rood & zwart fruit, intense neus, toast, drop, intens mondgevoel, body, lange afdronk. 92

Domaine Taupenot-merme - 2005 - Morey Saint Denis
Champignon, gedroogd fruit, aardse toetsen ook in de neus. In de mond toont deze wijn zich nog opvallend jong. De tannines & zuren zijn al deels versmolten maar nog steeds aanwezig. Dit toont nogmaals welk groot jaar 2005 in Bourgogne was. 90-91

Lignier Michelot Morey St Denis En la rue de Vergy (jaartal?)
Cederhout en rood fruit in de neus. Een wijn gemaakt op finesse. Een tegenpool in het duo met de volgende wijn. 93

Paul Schumacher - Krauterberg 2013
Misschien was het verkeerd van me om met deze wijn te beginnen. Deze had meer dat zwart fruit, meer materie maar niet die openheid en finesse van de vorige wijn. Ik dacht aan een Pommard 93

Jean François Ganevat - Julien en Billat 2014
Natuurlijke wijn die niet iedereen kon pleasen. Ik was wat verrast door de neus gezien ik 'm een dag ervoor had opgedaan en hij een gedaantewisseling had ondergaan. Op dag 1 had ie dat elegante pinot noir neusje. Nu meer kenmerken van een natuurlijke wijn: bosaardbeitjes, bos, boomschors, gist. In de mond zijdezacht, veel lengte, zuurtje die alles mooi op z'n plaats houden. Opnieuw in 't glas en moet zeggen wel een 'seduicer'. Ik begrijp dat niet iedereen hier voor valt, maar na die declic die ik in het begin moest maken, wel schoon ze. 91

Guigal Crozes Hermitage 2012
Peper, euchalyptus, zwart fruit, koffie in de afdronk. Deze wijn deed eerder Syrah uit de Languedoc aan dan NRhone. Het hout overheerste wat. Een thema (overdreven houtgebruik) die af en toe terugkwam in de interessante discussies. Ik ga niet overal mee met die stelling, maar bij deze had ik dit toch ook een beetje. 87

Jaboulet Ainé - Crozes Hermitage 2009 - Domaine de Thalabert
Kruidig, cassis, toast, chocolade. Deze wijn werd iets te warm geserveerd waardoor hij niet correct werd beoordeeld naar mijn gevoel. Een tweede meer gekoeld glas toonde meer z'n kwaliteiten. Sterke houtinvloeden ook hier. Maar deze wijn heeft enorm veel diepte en materie. 91

Domaine des Remizières 2011 cuvée Emilie - Hermitage
Ik plaats deze wijn bewust onder de 2 vorige Noordelijke RHones. Heel lang in de mond, elegant, cederhout maar dan in vergelijking met de vorige 2 wijnen, voegt het iets toe aan de wijn zonder overdreven te zijn. Wat een afdronk ook. Top! 93

M Chapoutier - Les Granites 2013
Peper, een frisse toets (munt); Heel zijdig ook. Andere stijl dan de vorige 3 wijnen. Ander dan de Remizières maar voor mij op dezelfde hoogte. 93

Bastide du Claux L'orientale 2013 Luberon
peperig, rood fruit, koel in de mond, zuurtje. Soepele, frisse en elegante wijn. Opmerkelijk voor een wijn uit deze streek. 91

Zoet
Afsluiten deden we met een VDN - Domaine des escaravailles uit Rasteau
Amber kleur, nootjes, geconfijt fruit. Zuurtjes ondersteunen het gedroogde fruit. Aantrekkelijke zoete wijn. 91

Heel erg bedankt aan de Winevet voor het ontvangt, de overheerlijke mossels met frietjes & kaasschotel.
Haha, titel is idd niet volledig..- anders klopt de woordspeling niet meer hé Wink
"Pinot Noir is da feestje" dus...

Eerst en vooral veel dank aan gastheer Bert, de mosselen (de eerste van t jaar voor mij) waren heerlijk klaar gemaakt, de verse frietjes evenzeer (met dank aan E.)

Voor wat betreft de wijnen, ook die mochten er zijn..
Ik vul hier even aan (thanks Fre voor de kick-off), mijn comments achter de Heart
(23-07-2016 02:37 PM)Fre schreef: [ -> ] Wit

Wieninger Chardonnay Select 2011 - Wien
Mooi zuren, abrikoos, mineraliteit, een volle maar fijne wijn. Gedroogd fruit in de afdronk. 90

Heart Verrassende starter, we zaten eerst in de Zuidelijke Bourgogne, later kwam de Noordelijke Rhone in beeld (abrikoos) 90-91

Two rivers - Clos des Pierres 2014 - Marlborough
Opnieuw chardonnay. Ik dacht aan een mooie côte de Bourgogne (Puligny had gekund). Geconfijt fruit, ananas, kruidig, marsepein, finesse! Voor mij dé ontdekking van de avond! 92

Heart Thanks Olivier om deze blind te schenken, mijn voorspelling kwam perfect uit...
http://www.vinejo.freebb.be/thread-4704.html
Ook 92 voor mij!

Chateau Des Tours 2009 - CdR
Babbelute, caramel, sherrytoets, gedroogde ananas, bijenwas. De zuren waren wat weg waardoor deze wijn wat vlak overkwam en de alcohol overheerste. Misschien niet goed bewaard bij de wijnhandelaar of gewoon een te warm jaar (mijn des Tours 2009 in rood waren ook allesbehalve top) 80

Heart Beetje ontgoocheld ook bij t zien van t etiket, Reynaud heeft hier en daar toch zijn 2009s wat gemist.. Veelal beter in koelere jaren. TN van Fre is volledig, in de afdronk had ik wel een bierbitterje (Orval)
Gaf m toch wel meer punten, 86

Domaine Macle 2010 - Côte du Jura
Nootjes, curry maar ook gedroogd fruit. Een wijn die voor mij nog niet vineus genoeg is om er van te genieten (ben minder een vin jaune fan). Blijft enorm fris in de mond. Mooi! 90

Heart Ik dacht in de neus aan een vin jaune, de mond was echter zeer vineus, naast de savagnin zit er ook 85% chardonnay in de blend.
Speciale stijl natuurlijk, maar ik vond dit schitterend.
92

Luneau-Papin Clos des Allées vieilles vignes 2012
Ziltig, citrus, agrumes, mooie Muscadet die perfect ging bij de mossels. Maar om daar nu een ganse kist van te kopen, dan nu ook weer niet. 87

Heart mss voorspelbaar, maar pérfect bij de mosselen, echt waar! Lichtere wijn natuurlijk, die t in dit gezelschap wijnen altijd wat moeilijk zal hebben. Had ook een heel mooie florale toets.
88-89

Rosé
Pibarnon - Bandol 2015
Volume en lengte in de mond die men van een rosé weinig meemaakt. Ik nam ook een licht vegetale toets waar. Zuurtjes houden 'm fris. Bittertje. Na al die matige rosés op reis gedronken was dit toch een verademing (ook voor een niet rosé drinker Smile) 90

Heart Winevet begreep vooralsnog de fuzz van Bandolrosé niet. Je moet er dan ook eentje drinken uit de top drie... Wink
Bij deze dus. Ik vond m persoonlijk de verwachtingen wel inlossen, fraicheur en moelleux, zeer veel body en lengte, balans.
93

Rood
Legros Pinot Noir 2013 - Bourgogne
Beetje een insteker maar het bracht wel de glimlach op het gezicht van 3 mensen. Voor een 10-tal EUR in de Colruyt een 'steal' 87

Heart Haha, was idd nog best op dag drie... ;-)

Shelter winery - pinot noir 2011 - Kaiserstuhl
rijp rood & zwart fruit, intense neus, toast, drop, intens mondgevoel, body, lange afdronk. 92

Heart Blij om dit nog eens blind te mogen drinken, thanks Shiraz. Schitterende pinot, wel redelijk herkenbaar Duits maar toch niet té smooth.
92

Domaine Taupenot-merme - 2005 - Morey Saint Denis
Champignon, gedroogd fruit, aardse toetsen ook in de neus. In de mond toont deze wijn zich nog opvallend jong. De tannines & zuren zijn al deels versmolten maar nog steeds aanwezig. Dit toont nogmaals welk groot jaar 2005 in Bourgogne was. 90-91

Heart Eerste wijn met wat tertiaire toetsen, hoewel nog relatief jong in de mond. Grafiet, chocolade, zwart fruit. Zeer veel concentratie, nog wat geknoopt, behoorlijk warm ook voor PN.
90+

Lignier Michelot Morey St Denis En la rue de Vergy (jaartal?)
Cederhout en rood fruit in de neus. Een wijn gemaakt op finesse. Een tegenpool in het duo met de volgende wijn. 93

Heart Die bedrieglijke lichtheid, die mineraliteit,.. Een van mijn lievelingsdomeinen in de streek, jammer genoeg steeds moeilijker te verkrijgen.. Was trouwens ook 2013, zie volgende wijn.
93

Paul Schumacher - Krauterberg 2013
Misschien was het verkeerd van me om met deze wijn te beginnen. Deze had meer dat zwart fruit, meer materie maar niet die openheid en finesse van de vorige wijn. Ik dacht aan een Pommard 93

Heart Wou deze dus tegen een gelijkaardige Franse Bourgogne plaatsen. Inderdaad iets krachtiger, materie is meer geconcentreerd, wel ook precies wat langer in de mond en afdronk. Na een tijdje kwam er iets snoeperigs naar boven wat deze wijn uiteindelijk de winst kostte tegen zijn Franse opponent (ik spreek voor mezelf ;-) )
Ik dacht dat geen enkele blindproever hier niét aan een Bourgondische PN dacht...
93

Jean François Ganevat - Julien en Billat 2014
Natuurlijke wijn die niet iedereen kon pleasen. Ik was wat verrast door de neus gezien ik 'm een dag ervoor had opgedaan en hij een gedaantewisseling had ondergaan. Op dag 1 had ie dat elegante pinot noir neusje. Nu meer kenmerken van een natuurlijke wijn: bosaardbeitjes, bos, boomschors, gist. In de mond zijdezacht, veel lengte, zuurtje die alles mooi op z'n plaats houden. Opnieuw in 't glas en moet zeggen wel een 'seduicer'. Ik begrijp dat niet iedereen hier voor valt, maar na die declic die ik in het begin moest maken, wel schoon ze. 91

Heart Inderdaad, verrassend en wat "natuurlijke wijn"-achtig, maar wat een finesse en fluwelen zachtheid in de mond! Beste Ganevat gedronken voor mij!
92

Guigal Crozes Hermitage 2012
Peper, euchalyptus, zwart fruit, koffie in de afdronk. Deze wijn deed eerder Syrah uit de Languedoc aan dan NRhone. Het hout overheerste wat. Een thema (overdreven houtgebruik) die af en toe terugkwam in de interessante discussies. Ik ga niet overal mee met die stelling, maar bij deze had ik dit toch ook een beetje. 87

Heart Mooie wijn maar eenvoudig en niet typisch Noordelijke Rhone voor mij (hoewel er blijkbaar twee "scholen" zijn Wink )
87

Jaboulet Ainé - Crozes Hermitage 2009 - Domaine de Thalabert
Kruidig, cassis, toast, chocolade. Deze wijn werd iets te warm geserveerd waardoor hij niet correct werd beoordeeld naar mijn gevoel. Een tweede meer gekoeld glas toonde meer z'n kwaliteiten. Sterke houtinvloeden ook hier. Maar deze wijn heeft enorm veel diepte en materie. 91

Heart Ook hier iets teveel houtinvloed naar mijn goesting, maar zeer zacht en evenwichtig in de mond. Ik vond deze wijn meer Ch9-achtig, mss door het warme oogstjaar...
90+

Domaine des Remizières 2011 cuvée Emilie - Hermitage
Ik plaats deze wijn bewust onder de 2 vorige Noordelijke RHones. Heel lang in de mond, elegant, cederhout maar dan in vergelijking met de vorige 2 wijnen, voegt het iets toe aan de wijn zonder overdreven te zijn. Wat een afdronk ook. Top! 93

Heart En alweer dacht ik aan een meer Zuidelijke Syrah (Languedoc)
Maar wel een dijk van een wijn, zalig zacht mondgevoel, lengte, evenwicht.
93

M Chapoutier - Les Granites 2013
Peper, een frisse toets (munt); Heel zijdig ook. Andere stijl dan de vorige 3 wijnen. Ander dan de Remizières maar voor mij op dezelfde hoogte. 93

Heart Bert deed deze open om aan te tonen wat ik bedoelde met het stijlverschil in de Noordelijke Rhone. En bingo, dit was wat ik bedoelde. Hier geen opvallende houttoetsen (geen caramel, chocolade,..) maar wel een zeer frisse neus (ik benoem dit zelfs met agrume). Zeer knapperige wijn, open, complex, lang.
93

Bastide du Claux L'orientale 2013 Luberon
peperig, rood fruit, koel in de mond, zuurtje. Soepele, frisse en elegante wijn. Opmerkelijk voor een wijn uit deze streek. 91

Heart Weer een verrassende wijn van Fre, heel lichte kleur, dacht even aan cinsault. Een ontdekking hoor.
90-91

Zoet
Afsluiten deden we met een VDN - Domaine des escaravailles uit Rasteau
Amber kleur, nootjes, geconfijt fruit. Zuurtjes ondersteunen het gedroogde fruit. Aantrekkelijke zoete wijn. 91

Heart Dronk deze al eerder, bevestigde de kwaliteit!

Heel erg bedankt aan de Winevet voor het ontvangt, de overheerlijke mossels met frietjes & kaasschotel.

Heart Nogmaals idem dito ;-)
Haha, dacht al dat er iets niet klopte in de titel Gek?

De Des Tours inderdaad wel erg laag ingeschaald. Kwam waarschijnlijk door de ontgoocheling tav de vorige 2 keer dat ik deze wijn geserveerd kreeg. Bij het herlezen van de scoretabel aangepast. Ik kom op 84
Wit
Wieninger Chardonnay Select 2011 - Wien
peer, abrikoos, mooi zuurtje

Two rivers - Clos des Pierres 2014 - Marlborough
mineraal, fijne zuren, ananas, abrikoos, voor mij de beste witte van de avond

Chateau Des Tours 2009 - CdR
Boterspekken, bijenwas, marsepein, minder zuren, bitterken in de afdronk

Domaine Macle 2010 - Côte du Jura
curry, oxidatief, mooie zuren, niet agressief. Mooie wijn, zachter dan een vin jaune

Luneau-Papin Clos des Allées vieilles vignes 2012
Mooie wijn voor bij de mosselkes

Rosé
Pibarnon - Bandol 2015
Agrum, rood fruit (aardbei), frisse zuren, mooie structuur, mooie gastronomische rosé

Rood
Legros Pinot Noir 2013 - Bourgogne
Mooie evenwichtige wijn, rood fruit ( krieken) kruidig zowel in de neus als in de mond en dat voor 12€

Shelter winery - pinot noir 2011 - Kaiserstuhl
aromatische neus, fruitig ,mineraal, rode en donkere bessen, pruimencompote met kruidige accenten. Toonde zich veel beter dan 2 jaar geleden.

Domaine Taupenot-merme - 2005 - Morey Saint Denis
Mooie wijn, champignon, melkchocolade, kruidig, zwart fruit

Lignier Michelot Morey St Denis En la rue de Vergy 2013
Framboos, bosgrond, frisse kruidigheid, zachte afdronk

Paul Schumacher - Krauterberg 2013
zwart en rood fruit, kersen, mooie afdronk, krachtiger dan de vorige

Jean François Ganevat - Julien en Billat 2014
Pinot noir uit de Jura, aalbes, bosaardbei, frisse zuurtjes

Guigal Crozes Hermitage 2012
In de neus rood fruit, in de mond aroma’s van zwartfruit, koffie. Het hout stoorde mij niet

Jaboulet Ainé - Crozes Hermitage 2009 - Domaine de Thalabert
4u karaf, beter na koeling, blauwe bes, zwarte olijven, stevige houtstructuur, reeds een paar keer geproefd en nu wat ontgoochelend.

Domaine des Remizières 2011 cuvée Emilie - Hermitage
Mooie wijn

M Chapoutier - Les Granites 2013
genieten

Bastide du Claux L'orientale 2013 Luberon
geen nota’s

Zoet
Afsluiten deden we met een VDN - Domaine des escaravailles uit Rasteau
mooie afsluiter
Was voor mij de eerste kennismaking met de betere pinot noirkes Slurp Slurp
Bedank Bert en Erica voor de alweer warme en culinaire ontvangst en de rest van de groep voor de lekkere wijntjes
Wit
Wieninger Chardonnay Select 2011 - Wien
abrikoos, fruitig, mooi zuurtje: Ik kon niet op Chardonnay komen

Two rivers - Clos des Pierres 2014 - Marlborough
een zalig frisse zoet-zuur balans, licht geconfijt fruit: abrikoos weeral en ananas. Ik drink minder fruitige chardonnays, waardoor ik deze weeral niet kon herkennen. Wel zeer mooi, maar voor mij totaal niet bourgogne-achtig. Wat niets aan de kwaliteit verandert

Chateau Des Tours 2009 - CdR
Boterspekken, bijenwas, marsepein, minder zuren, bitterken in de afdronk. Eigenlijk voorbij zijn top. Ik steek het toch deels op de bewaring van de wijn. De 2011 was daarentegen top.

Domaine Macle 2010 - Côte du Jura
De grote hoeveelheid chardonnay maakt dit een fijne, oxidatieve wijn. Op dag 3 nog altijd top. Bij de juiste maaltijd is dit echt genieten. Laat zich niet onderdrukken.

Luneau-Papin Clos des Allées vieilles vignes 2012
Veel floraler dan ik gewoon ben. Steviger ook

Rosé
Pibarnon - Bandol 2015
De neus verraadt al veel van de kwaliteit. Ook in de mond toont de finesse zich. Voorlopig mijn beste rosé. Een finessewijn,geen vruchtenmonster of wat dan ook. Merci

Rood
Legros Pinot Noir 2013 - Bourgogne
PN, wel al op dag 3 en dan nog overeind blijven. Mooie PQ

Heart Shelter winery - pinot noir 2011 - Kaiserstuhl
aromatische neus, fruitig ,mineraal, rode en donkere bessen, pruimencompote met kruidige accenten. Toonde zich veel beter dan 2 jaar geleden.

Domaine Taupenot-merme - 2005 - Morey Saint Denis
Wat tertiaire aroma's, melkchocolade, eerder zwart fruit. Atypisch, maar mooi, zelfs op dag 2 eergisteren.

Heart Heart Lignier Michelot Morey St Denis En la rue de Vergy 2013
Eigenlijk nog veel te jong, had echt tijd in het glas nodig. Klassiekere dan vorige. Meer mondgevoel dan de Shelter. De neus zal ie nog wel krijgen met de jaren. Mooi!

Paul Schumacher - Krauterberg 2013
Zoals vorige wijn, maar dan het Beaune-gevoel. Met een puntje meer voor de Morey

Jean François Ganevat - Julien en Billat 2014
Ik heb het altijd wat moeilijk met de natuurlijke manier van wijnmaken. Is het dat geuzeke? Ik weet het nog niet exact. Ik twijfel ook wat deze wijn binnen 10 jaar nog kan geven. Lijkt me te lichtvoetig om lang te bewaren. Hij was volgens Fré ook al totaal veranderd, alhoewel ik niet heb gehoord hoe ie op dag 1 smaakte.

Guigal Crozes Hermitage 2012
Ik vond hier een lekkere N-Rhone in terug. Wat een PQ. Op dag 2 iets fijner geworden zelfs.

Jaboulet Ainé - Crozes Hermitage 2009 - Domaine de Thalabert
De koelere versie was echt fluwelig. Misschien idd C9P-aandoend. Wel supermalse wijn.

Bastide du Claux L'orientale 2013 Luberon
En maar zoeken naar die toch bijna 100% monocépage. Dus 60% Syrah en 40% grenache (of omgekeerd). Moeilijk om dit geografisch te linken. Wel stevig beestje en dito kwaliteit. Ook nog te jong om goed te zijn, maar who cares?

Heart Heart Heart Domaine des Remizières 2011 cuvée Emilie - Hermitage
Stevige neus, eerst wat Languedoc-achtig. Kruiden zoals laurier en natuurlijk peper. Ook nog duidelijke mokka-invloeden. In de mond een goed pepertje op het einde, waardoor het duidelijk is dat deze wijn nog jaaaren moet rusten om zijn volle glorie te tonen. Ik kon er geen Hermitage uithalen. Toemme toch

Heart Heart Heart Heart M Chapoutier - Les Granites 2013
Michel Chapoutier heeft toch enorme verbeteringen aangebracht in zijn manier van wijnmaken. Pure finesse ten top, keer op keer. Geen blockbusters, maar toch enorme concentratie. Benieuwd naar wat de jaren kelder deze wijnen gaat geven.

Zoet
VDN - Domaine des escaravailles uit Rasteau: echt wel knappe zoet-zuurbalans, frisen fruitig, totaal neit Bdx of loire aandoend; Nieuw voor mij uit deze streek. Merci
eindelijk eens tijd om hier ook nog even iets te schrijven. Alle wijnen zijn al mooi beschreven, dus gewoon nog enkele aanvullingen hier en daar.

Twee mooie chardonnays opeenvolgend. De Wieninger had voor mij ook een Macon kunnen zijn, het exotisch fruit met toch de mooie zuren. Bij de Two Rivers had ik dan wel een Bourgondisch gevoel door de finesse en mineraliteit, alhoewel het fruit ook meer naar exotisch fruit ging. Ik vraag me af waarom Nieuw-Zeeland niet meer chardonnay maakt. Aan een 16€ was dit toch wel top!

Superblij dat de Bourgogne van Legros zich mooi toonde en dat de vaststellingen van mijn eerste proeffles bevestigd werden. Hopelijk niet te veel mindere flessen meer, want heb hier toch veel van ingekocht voor mijn doen.

En dan een reeks top pinots waarvan de Lignier Michelot voor mij de hoofdprijs wegkaapte. Absolute finesse en elegantie. Prachtig! De Shelter was ook zeer mooi, heel ander profiel, aromatisch bijna overwelmend, zeer intens, heel veel materie. Zou ik graag nog eens opnieuw proeven binnen een jaar of 3-4. De pinot van Schumacher moet de minst Duits aandoende Duitser zijn die ik al gedronken heb, alhoewel het iets rijpere fruit een hint was. Hij stond dan ook wel tegenover de Lignier Michelot waardoor het contrast sneller merkbaar was.

De reeks Noordelijke Rhones waren ook erg mooi, en leerrijk. Blij dat Bert de Chapoutier boven gehaald heeft, want dat illustreerde perfect Jo's punt dat er grote verschillen zijn in de stijl. De Remizières en de Jaboulet waren heel vol, stevig, hadden voor mij duidelijke chocoladetoetsen en fruit dat richting gedroogd fruit ging, terwijl de Chapoutier veel meer op de fraicheur en het rood fruit zat. Zowel de Remizières als de Chapoutier vond ik zeer mooi, maar volledig andere stijl. De Chapoutier geef ik nog net iets meer omwille van die finesse. Ik was ook heel erg verrast door de fraicheur van de Lubéron, toch één van de meest zuidelijke rhone-appellaties!

Het was weer mooi! Erg lekkere mosseltjes gegeten ook, waarvoor dank! Zoals gezegd, je hebt er nog één te goed he, Bert Wink
Bij Remizieres heb ik al gemerkt, en zeker de grotere cuvées, dat die echt wel hun jaren nodig hebben om te versmelten. Over Chapoutier las ik vandaag dat sinds hij de weg van de finesse is ingeslagen, de wijnen vroeg drinkbaar zijn. Vroeger werkte hij meer op concentratie en intensiteit (merkte ik recent nog op in de granits 2008!, totaal andere stijl, niet persé door het zwakke jaar, want het was totaal geen zwakke wijn, gewoon meer concentratie en hout), nu meer op terroir en finesse. Nu proberen wachten totdat deze wijnen een jaar op 10 zijn.
In een recent artikel in de RVDF was Michel Chapoutier bezig over de concentraatie die ze eind jaren 80, begin 90 in hun wijn probeerden te krijgen om Parker te pleasen. Volgens mij is dan de andere stijl N-Rh ontstaan. Bij velen is dat nu de norm. Chapoutier is daarvan af durven stappen. Hiephiep
Knappe degustatie !

Als er nog eens zo eentje doorgaat in die goesting count me in !

Even wat stellingen en erbij wat vragen .
Weet niet precies aan wie maar denk dat deze topic wel nog gelezen wordt .


Legros ,
Soms doet ie het en soms niet ?
Ditmaal dus weeral wel .
Zijn dit altijd flessen die via de supermarkt aangekocht werden ?

Chapoutier ,
Een vrij grote naam kan hiervan gezegd worden zelfs een commerciële naam ?
En toch een zeer goede kwaliteit , lees ik hier .
( zelf nog geen ervaring mee meen ik te herinneren )

Van Guigal al vaak goede dingen gelezen .
Het lijkt me ook normaal dat deze het opnieuw goed deed .

Nog een laatste vraagje .
Paul schumacher is dit dan zijn top cuvée ?.
En hoelang zou je deze mogen laten liggen ?

Veel vragen , maar ik ben er ook een tijd niet geweest hé Wink !

Tijd voor een glas ... Smile
(31-07-2016 06:06 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Knappe degustatie !

Als er nog eens zo eentje doorgaat in die goesting count me in !

Even wat stellingen en erbij wat vragen .
Weet niet precies aan wie maar denk dat deze topic wel nog gelezen wordt .


Legros ,
Soms doet ie het en soms niet ?
Ditmaal dus weeral wel .
Zijn dit altijd flessen die via de supermarkt aangekocht werden ?

Chapoutier ,
Een vrij grote naam kan hiervan gezegd worden zelfs een commerciële naam ?
En toch een zeer goede kwaliteit , lees ik hier .
( zelf nog geen ervaring mee meen ik te herinneren )

Van Guigal al vaak goede dingen gelezen .
Het lijkt me ook normaal dat deze het opnieuw goed deed .

Nog een laatste vraagje .
Paul schumacher is dit dan zijn top cuvée ?.
En hoelang zou je deze mogen laten liggen ?

Veel vragen , maar ik ben er ook een tijd niet geweest hé Wink !

Tijd voor een glas ... Smile

Chapoutier cfr supra. Zeker commercieel, maar zijn fac te speralijn is pure terroir. Guigal is vind ik beter overgaande lijn, maar anders. Meer hout, traditioneler. Ik laat weten hoe het met de betere cuvees gesteld is. Net wat hermitages gekocht hiervan. Het is ook een kwestie van smaak en goesting... Ofom de Stier bij de horens te vatten, kom eens af om de proef op d som te nemen. Stuur maar een pm om af te spreken.
Hey Gertjeuh, de Legros komt inderdaad van Klassewijnen. Ben ook benieuwd wat een volgende fles zal geven!
(25-07-2016 01:54 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Heart Heart Lignier Michelot Morey St Denis En la rue de Vergy 2013
Eigenlijk nog veel te jong, had echt tijd in het glas nodig. Klassiekere dan vorige. Meer mondgevoel dan de Shelter. De neus zal ie nog wel krijgen met de jaren. Mooi!

Denk je echter dat ie het echt lang kan volhouden? Heb deze cru al van Bruno Clair en Marchand-Tawse kunnen proeven, en alhoewel ik je kan volgen dat hij wat tijd nodig heeft in het glas, vond ik over het algemeen niet meteen iets terug wat mij er toe zou aanzettend deze fles tien jaar weg te leggen. Verrassend toegankelijk eigenlijk.
(31-07-2016 09:37 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(31-07-2016 06:06 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Knappe degustatie !

Als er nog eens zo eentje doorgaat in die goesting count me in !

Even wat stellingen en erbij wat vragen .
Weet niet precies aan wie maar denk dat deze topic wel nog gelezen wordt .


Legros ,
Soms doet ie het en soms niet ?
Ditmaal dus weeral wel .
Zijn dit altijd flessen die via de supermarkt aangekocht werden ?

Chapoutier ,
Een vrij grote naam kan hiervan gezegd worden zelfs een commerciële naam ?
En toch een zeer goede kwaliteit , lees ik hier .
( zelf nog geen ervaring mee meen ik te herinneren )

Van Guigal al vaak goede dingen gelezen .
Het lijkt me ook normaal dat deze het opnieuw goed deed .

Nog een laatste vraagje .
Paul schumacher is dit dan zijn top cuvée ?.
En hoelang zou je deze mogen laten liggen ?

Veel vragen , maar ik ben er ook een tijd niet geweest hé Wink !

Tijd voor een glas ... Smile

Chapoutier cfr supra. Zeker commercieel, maar zijn fac te speralijn is pure terroir. Guigal is vind ik beter overgaande lijn, maar anders. Meer hout, traditioneler. Ik laat weten hoe het met de betere cuvees gesteld is. Net wat hermitages gekocht hiervan. Het is ook een kwestie van smaak en goesting... Ofom de Stier bij de horens te vatten, kom eens af om de proef op d som te nemen. Stuur maar een pm om af te spreken.

Super merci voor de info , PM komt gauw Wink .
Eerst een agenda checken met de wederhelft ..

@Olivier awel ik ook Tongue
@Greg

Die van Schumacher was dacht ik wel zijn topcuvee.
En die kan mijns inziens nog heel lang liggen.

Chapoutier een commerciele naam, hm, mss wel maar volgens mij Guigal iets meer.
Guigal is meer traditionele stijl, veel hout, Chapoutier iets meer op finesse en fraicheur

Legros is een goed domein maar we hebben soms onze twijfels over de regelmaat van de flessen in de supermarkt (Colruyt). Zie ook desbetreffende topic.

Binnnekort gaat er nog zo eentje door, no worries ;-)
(01-08-2016 12:09 AM)vinejo schreef: [ -> ]@Greg

Die van Schumacher was dacht ik wel zijn topcuvee.
En die kan mijns inziens nog heel lang liggen.

Chapoutier een commerciele naam, hm, mss wel maar volgens mij Guigal iets meer.
Guigal is meer traditionele stijl, veel hout, Chapoutier iets meer op finesse en fraicheur

Legros is een goed domein maar we hebben soms onze twijfels over de regelmaat van de flessen in de supermarkt (Colruyt). Zie ook desbetreffende topic.

Binnnekort gaat er nog zo eentje door, no worries ;-)

thank you ,
Guigal kom je idd nog iets vaker tegen .
Maar toch leuk dat goede kwaliteit wijnen ook te verkrijgen zijn via deze wegen .
En met een acceptabel prijskaartje eraan verbonden .

Heb hier wel iets liggen wat in zo een degustatie niet zou misstaan Wink
Koppelingen