wijnliefhebbers

Volledige versie: Alewino, Warschau
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik weet het, Warschau is niet meteen een populaire vakantiebestemming, dus de kans is klein dat dit een nuttige tip is, maar je weet maar nooit. Mocht er ooit iemand naartoe gaan, dan raad ik dit restaurant toch sterk aan.
Warschau is op zich geen feërieke stad, maar er bougeert enorm veel. Elke keer als ik er kom zijn er weer nieuwe restaurantjes, hippe koffiebars, felle winkels, etc. Het geeft een dynamische indruk. En veel van die restaurants zijn zeer modern en smaakvol ingericht en hebben een interessante kaart. Zo ook deze Alewino dus (de w spreek je uit als v, 't is maar dat je het weet). Zoals de naam doet vermoeden een restaurant met een sterke focus op wijn. Al is het concept wel even wennen : ze hebben namelijk geen wijnkaart Huh Je kan naar hun stock gaan kijken (serieus aanbod) en een fles kiezen, of ze stellen voor per glas wat open staat en dat varieert. Wij kregen als opener een prosecco (naam van het domein niet onthouden), en dat was geen zoete boel, maar een zeer droge, zacht parelende schuimwijn, met zelfs een klein beetje nootjes in de neus en een florale toets. Mooie opener!
Mijn voorgerechtje was gemarineerde zeeforel met een aziatisch getint sausje met oa. yuzu. Ik kreeg een halfzoete gewürztraminer voorgesteld, die ik ook mocht proeven voor ik besliste, maar heb uiteindelijk toch gepast, ook al besef ik dat het wel eens een goede match kon zijn met het gerechtje. Maar bon, had geen zo'n zin in gewürz. Kreeg dan als alternatief een mooie sauvignon blanc voorgeschoteld van Greywacke, NZ. Zeer fris, mooi zuren, beetje vegetaliteit. Klassiek SB, maar mooie diepte en ging ook goed bij het gerecht. Mijn wederhelft had bloemen van courgette, met aubergine en linzen. Eigenlijk was er een misverstandje, want ze had gezegd dat ze rood wou bij het hoofdgerecht, en men kwam rood voorstellen voor het voorgerecht, maar toen ik zag met wat ze afkwamen, heb ik haar snel overtuigd om dit te nemen. Een bairrada van Dirk Niepoort kwam op tafel (Lagar de Baixo, als mijn opzoekingen correct zijn). Sinds de Portugalproeverij bij Kupers ben ik overtuigd dat Bairrada de meest interessante rode wijnen geeft in Portugal. Maar je ziet ze nog niet veel... Groot was mijn verrassing dan ook om dit hier op tafel te zien verschijnen. En de wijn ontgoochelde niet. Mooi fruit, frisse zuren, goed geïntegreerd hout. Chapeau voor de sommelier!
Bij het hoofdgerecht kwamen ze met nog een paar leuke dingen. Ik vrees echter dat ze gezien hadden dat ik een wijnliefhebber was... Bij mijn ombervis (een soort zeebaars heb ik ook moeten opzoeken) kreeg ik namelijk een chablis grand cru 2013 voorgesteld. Ik heb hem geproefd en hij was goed, maar deze wijn toonde zijn potentieel nog niet. Aangezien dit uiteraard ook hogere prijsklasse was, heb ik een alternatief gevraagd. Maar... toch wel straf dat je dit per glas kan bestellen. En, ze gebruikten een Coravin om de wijn uit de fles te halen. Hadden ze blijkbaar gekregen toen ze een prijs gewonnen hadden voor beste wijnrestaurant (? als ik het goed begrepen heb). Het alternatief was ook weer origineel : een Hongaarse furmint van Gizella, die rijp fruit (ananas) combineerde met mooie zuren en een aangename rondeur. Wederom een zeer lekkere en originele wijnkeuze. Aan de overkant werd een tannat uit Uruguay van 2004 (!) voorgesteld, ook geserveerd met de Coravin. De aardse toetsen en rijpe tannines pasten perfect bij de eend met rode biet. Nogmaals een zeer fijne suggestie...
Bij de dessertjes hebben we uiteindelijk geen wijn genomen Smile maar ook de dessertjes waren heel goed, zoals alles eigenlijk in dit restaurant. Moderne fusionkeuken die voor mij van het niveau van een Volta of Lof in Gent is. En voor mij wellicht de beste wijnbelevenis op restaurant tot zover. Een originele wijnkeuze, een sommelier die weet waarover hij het heeft, en de kans om grote wijnen per glas te kunnen drinken en niet alleen een generieke huiswijn. En dat aan een 100€ voor 2 personen, wijn inbegrepen. Maar ja, de prijzen kan je natuurlijk moeilijk vergelijken met hier... In ieder geval zit dit restaurant in mijn top 5. Ze zullen bij Volta Pop Up uit hun pijp moeten poppen binnen een week of twee!
Zal nooit in Warschau geraken maar toch zeer leuk om lezen..!
Dat "geen zin in GW" herken ik wel ;-)
En die Coravin zal dus mss wel gemeengoed worden in restaurants..? Heb er nog steeds een wat dubbel gevoel bij.
(08-08-2016 10:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]En die Coravin zal dus mss wel gemeengoed worden in restaurants..? Heb er nog steeds een wat dubbel gevoel bij.

ik zie dat zo een toestelletje nog altijd redelijk wat geld kost, dus zal voorlopig waarschijnlijk nog in de betere restaurants zijn. Het was in ieder geval de eerste keer dat ik het zag.
Vanwaar het dubbel gevoel?
(08-08-2016 11:48 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(08-08-2016 10:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]En die Coravin zal dus mss wel gemeengoed worden in restaurants..? Heb er nog steeds een wat dubbel gevoel bij.

ik zie dat zo een toestelletje nog altijd redelijk wat geld kost, dus zal voorlopig waarschijnlijk nog in de betere restaurants zijn. Het was in ieder geval de eerste keer dat ik het zag.
Vanwaar het dubbel gevoel?

Enerzijds het feit dat dit me een nogal fraudegevoelige techniek lijkt, anderzijds drink ik liever van een fles die recent is geopend dan van een die al een maand of drie is aangesneden en met stikstof is bijgevuld- k weet, t is een subjectief gevoel...
(08-08-2016 12:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-08-2016 11:48 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(08-08-2016 10:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]En die Coravin zal dus mss wel gemeengoed worden in restaurants..? Heb er nog steeds een wat dubbel gevoel bij.

ik zie dat zo een toestelletje nog altijd redelijk wat geld kost, dus zal voorlopig waarschijnlijk nog in de betere restaurants zijn. Het was in ieder geval de eerste keer dat ik het zag.
Vanwaar het dubbel gevoel?

Enerzijds het feit dat dit me een nogal fraudegevoelige techniek lijkt, anderzijds drink ik liever van een fles die recent is geopend dan van een die al een maand of drie is aangesneden en met stikstof is bijgevuld- k weet, t is een subjectief gevoel...

hmm, daar had ik nog niet aan gedacht. Hopelijk komt het niet zo ver!
(08-08-2016 09:52 AM)Olivier schreef: [ -> ]Een bairrada van Dirk Niepoort kwam op tafel (Lagar de Baixo, als mijn opzoekingen correct zijn). Sinds de Portugalproeverij bij Kupers ben ik overtuigd dat Bairrada de meest interessante rode wijnen geeft in Portugal. Maar je ziet ze nog niet veel... Groot was mijn verrassing dan ook om dit hier op tafel te zien verschijnen. En de wijn ontgoochelde niet. Mooi fruit, frisse zuren, goed geïntegreerd hout. Chapeau voor de sommelier!

Dat schreeuwt gewoon om een forum-wijntrip Wink.

Ik denk dat het risico op fraude met een Coravin te verwaarlozen is, en zeker niet zo groot als een gewone cultfles op restaurant. Als je echt zou twijfelen, of je de fles gewoon fantastisch vindt, dan kan je ze nog steeds kopen en de kurk zolang en zo gedetailleerd bestuderen als je wil, vooropgesteld dat jouw budget het toestaat om een Chambertin van Rousseau te kopen op restaurant natuurlijk Blush.
(08-08-2016 11:28 PM)Kupers schreef: [ -> ]
(08-08-2016 09:52 AM)Olivier schreef: [ -> ]Een bairrada van Dirk Niepoort kwam op tafel (Lagar de Baixo, als mijn opzoekingen correct zijn). Sinds de Portugalproeverij bij Kupers ben ik overtuigd dat Bairrada de meest interessante rode wijnen geeft in Portugal. Maar je ziet ze nog niet veel... Groot was mijn verrassing dan ook om dit hier op tafel te zien verschijnen. En de wijn ontgoochelde niet. Mooi fruit, frisse zuren, goed geïntegreerd hout. Chapeau voor de sommelier!

Dat schreeuwt gewoon om een forum-wijntrip Wink.

Ik denk dat het risico op fraude met een Coravin te verwaarlozen is, en zeker niet zo groot als een gewone cultfles op restaurant. Als je echt zou twijfelen, of je de fles gewoon fantastisch vindt, dan kan je ze nog steeds kopen en de kurk zolang en zo gedetailleerd bestuderen als je wil, vooropgesteld dat jouw budget het toestaat om een Chambertin van Rousseau te kopen op restaurant natuurlijk Blush.

Ik ben gewoon paranowiet Tongue
Vrijdag voor de tweede keer in dit restaurant geweest. Opnieuw gaan zoeken naar die verrassing van de eerste keer kan gevaarlijk zijn. Te hoge verwachtingen, of de standaard is ondertussen gezakt. Maar gelukkig was dat hier niet het geval! Nog altijd topgerechtjes, en superwijnen voorgeschoteld gekregen.
De wijn die bij mijn gemarineerde haring ging was de gruner veltliner Handwerk 2017 van Stagard. Loepzuivere, verfijnde wijn. Doet mij goesting krijgen om eens naar de betere gruners te gaan zoeken.
Bij het wegsmeltende stukje kalfsrollade kreeg ik een carignan old vignes 2014 van Garage Wine Co. uit Chili. Gewaagde keuze vond ik, maar dit was een carignan die gemaakt was op rood fruit en frisse zuren. Vrij stevige tannines wel nog, maar rijp en ging perfect bij het gerechtje. Moet zowat de beste Chileen zijn die ik al gedronken heb. Fijn, karaktervol en zo anders dan wat we gewend zijn uit Chili.
Aan de overkant kwam een Hongaarse wijn « Oreg Tokek Bora » 2016 uit Somlo van Kreinbacher in het glas. Wow, complex, fijn, fris, lang,... Even verschieten toch van de kwaliteit van deze wijn! Ook hier goesting om op zoek te gaan naar meer.
Wat ik zo goed vind aan dit restaurant is dat het mensen zijn die weten wat ze schenken, zelf ook op zoek gaan naar kwaliteit en die kwaliteit ook per glas aanbieden, en niet zomaar een passe-partout op de kaart zetten. De wijnen die ik hier genoemd heb zijn ook geen goedkope wijnen (de Chileen wordt hier in Belgie aan een 22€ verkocht, geloof ik) maar heb voor geen enkel glas meer dan 8€ betaald. Dat zie ik hier in België niet gebeuren. Zo vind ik het fijn op restaurant gaan. In België is dat vaak een reden waarom ik liever zelf iets lekker kook en de wijn die ik wil erbij kan schenken.
Enfin, het was weer mooi.
Koppelingen