wijnliefhebbers

Volledige versie: Blue Pyrenees - Victoria - Australia
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Voor mij een onbekend domein, maar door gunstige omstandigheden waren zowel de gewone Shiraz 2000 als de Shiraz Reserve 1999 in mijn keldertje beland... Rolleyes

Dan maar begonnen met de gewone Shiraz 2000 open te trekken. De eerste geuren die mijn neushaartjes prikkelden, waren zeer duidelijk - geoxideerd.
Met de bijeengeharkte moed toch ook even mijn lippen aan het glas gezet, maar puke
Wijn helemaal naar de kl*ten, niet duidelijk of slechte bewaring of wijn gewoon passe na 10 jaar (kan ook, precies geen rijping op vat gehad).

Dan maar aan de 1999 Reserve begonnen. Dat was duidelijk toch iets anders. Kleur is nog mooi robijnrood.
In de geur is het fruit wat naar de achtergrond verdwenen, duidelijke houttoetsen en wat kruidigheid.
Smaakfase is een mooi geevolueerde Shiraz, alle componenten mooi versmolten, gewoon heel smakelijk.
Misschien was de topperiode 1 of 2 jaar geleden, maar wijn is quasi perfect nu, al mis ik misschien een beetje complexiteit.

Prima wijn al bij al, een 85/100.

Het internet geeft richtprijzen rond 12 USD voor de gewone versie (wel van jongere jaargangen uiteraard) en een 25 USD voor de reserve, iets wat mij toch lichtjes overprijsd lijkt.
Leuk vergelijkend proeverijtje - interessant voor mensen (meestal wijnleken) die denken dat wijn altijd kan (of zelfs moet) bewaren... nono
Hallo.
Toevallig kwam ik op dit forum uit, toen ik naar iets meer info over Blue Pyrenees aan het googlen was.

Vermits Jan en ik weten waar die Blue Pyrenees vandaan kwam, wil ik toch even specificeren dat sommige van die flessen Syrah 2000 nog best te pruimen waren.
Giet dus niet alles ineens door de gootsteen, alvorens even te ruiken of zelfs te proeven.
Feit is eigenlijk dat die wijnen niet op de markt zijn gebracht om tien jaar oud te worden en in dit geval is dat eigenlijk jammer, met een iets verzorgdere botteling had er minder verlies geweest, denk ik.

Toen ik met de generieke shiraz voor het eerst in aanraking kwam noteerde ik:
"We proefden ook de zeer correcte, smakelijke Blue Pyrenees
- Cabernet Sauvignon 2000
- Shiraz 2000"
En beter dan "zeer correct" had ik ook niet verwacht. En dat ik deze wijnen kritisch benaderde blijkt wel uit het feit dat ik een Nieuw-Zeelandse cabernet franc (van een bekend huis overigens) o.m. typeerde met een neus van "vuile motorolie".

In elk geval was voor mij die Blue Pyrenees ook een ontdekking. Zeker de schuimwijn die ze er maken op zeer klassieke champagnewijze. Vintages van 1998 en 1999 waarvan we er nu in de feestperiode al ettelijke soldaat gemaakt hebben. Ook hier weer: de ene is al wat geler dan de andere en één fles heeft iets meer bubbles dan een andere, maar tot nu toe is er geen enkele fles de gootsteen ingegaan. Mooie wijn.
Bij aanvang noteerde ik het volgende:
Blue Pyrenees 1998 (1999) vintage brut.
Zeer klassieke champagnemix.
Licht goudgele kleur, weelderige belletjes.
Goede, kruidige, boterige neus, overrijpe appelen. Weelderig.
In de mond zeer levendig en rijk. Zeer goede schuimwijn in de traditionnelle-stijl.

Intussen hebben we dus gemerkt dat "licht goudgeel" naar "oud goud" kan evolueren. De "overrijpe appelen" spreken voor zichzelf.

Nog veel wijnplezier!
Koppelingen