wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Barmès-Buecher
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pinot Noir Réserve 2014 - Domaine Barmès-Buecher in Wettolsheim

Voilà een Pinot Noir uit de Elzas die kan bekoren.
Ik had van dit domein al enkele goede dingen gelezen en toen ik in Kayzersberg in een restaurantje deze wijn op de kaart zag staan aan een deftige prijs heb ik niet getwijfeld.
Maxime Barmès maakt samen met zijn moeder en zuster sedert 2012 de wijnen op dit domein met bio-label volgens biodynamie principes.
Deze pinot wordt goed gekoeld en zeer correct geserveerd. De neus is aantrekkelijk, fris fruitig met rode besjes, frambozen, zelfs een beetje animaliteit. De mond is zacht, fluwelig en wordt gemarkeerd door het fruit. Het hout is nu nog wat prominent aanwezig maar over een jaartje zal dat mooi afgerond zijn. Ben benieuwd naar het wit van dit domein.
Riesling Leimenthal 2012

Goudgelig van kleur
Mineralig, steenfruit,... (geen petrol ofzo)
Op zijn plooi
Drinkt (te?) vlot weg met dit weer.
Zeer mooi!
(27-06-2019 09:31 AM)Dc schreef: [ -> ]Riesling Leimenthal 2012

Goudgelig van kleur
Mineralig, steenfruit,... (geen petrol ofzo)
Op zijn plooi
Drinkt (te?) vlot weg met dit weer.
Zeer mooi!

En hoe zat het hier met de restsuikers?
(27-06-2019 06:59 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(27-06-2019 09:31 AM)Dc schreef: [ -> ]Riesling Leimenthal 2012

Goudgelig van kleur
Mineralig, steenfruit,... (geen petrol ofzo)
Op zijn plooi
Drinkt (te?) vlot weg met dit weer.
Zeer mooi!

En hoe zat het hier met de restsuikers?

Speciaal even gaan kijken naar mijn glasbak.
Op de fles staat hier niets van, enkel "sec".
Nu het was een droge riesling, maar niet beendroog als dat is wat je bedoeld. Cijfers over gr kan ik je spijtig genoeg niet geven.
(01-07-2019 10:20 AM)Dc schreef: [ -> ]
(27-06-2019 06:59 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(27-06-2019 09:31 AM)Dc schreef: [ -> ]Riesling Leimenthal 2012

Goudgelig van kleur
Mineralig, steenfruit,... (geen petrol ofzo)
Op zijn plooi
Drinkt (te?) vlot weg met dit weer.
Zeer mooi!

En hoe zat het hier met de restsuikers?

Speciaal even gaan kijken naar mijn glasbak.
Op de fles staat hier niets van, enkel "sec".
Nu het was een droge riesling, maar niet beendroog als dat is wat je bedoeld. Cijfers over gr kan ik je spijtig genoeg niet geven.

Ok, hoor! Deze uitleg is ruim voldoende. Zoals ik dacht zal hij wel niet beendroog geweest zijn maar meer gemaakt in een "esprit sec". Ik vind het jammer dat de appellatie de wijnbouwers in de Elzas niet verplicht om de hoeveelheid restsuikers te vermelden op het etiket. Je kan soms verrast worden van jaargang tot jaargang.
(01-07-2019 01:20 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(01-07-2019 10:20 AM)Dc schreef: [ -> ]
(27-06-2019 06:59 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(27-06-2019 09:31 AM)Dc schreef: [ -> ]Riesling Leimenthal 2012

Goudgelig van kleur
Mineralig, steenfruit,... (geen petrol ofzo)
Op zijn plooi
Drinkt (te?) vlot weg met dit weer.
Zeer mooi!

En hoe zat het hier met de restsuikers?

Speciaal even gaan kijken naar mijn glasbak.
Op de fles staat hier niets van, enkel "sec".
Nu het was een droge riesling, maar niet beendroog als dat is wat je bedoeld. Cijfers over gr kan ik je spijtig genoeg niet geven.

Ok, hoor! Deze uitleg is ruim voldoende. Zoals ik dacht zal hij wel niet beendroog geweest zijn maar meer gemaakt in een "esprit sec". Ik vind het jammer dat de appellatie de wijnbouwers in de Elzas niet verplicht om de hoeveelheid restsuikers te vermelden op het etiket. Je kan soms verrast worden van jaargang tot jaargang.

Dat heeft ook wel het nadeel dat velen zich op die restsuiker gaan focussen. Vele wijnen zijn echt wel "droog", maar hebben toch enkele gram restzuiker en ik ken er die 4gr./l "zoet" vinden. banghead
Citaat:Dat heeft ook wel het nadeel dat velen zich op die restsuiker gaan focussen.

Onlangs las ik nog ergens een commentaar van een internationale wijnrecensent over een droge riesling, met daarbij de commentaar : daar kunnen ze in de Moesel nog veel van leren.

Ik vraag me af waarom eigenlijk?! Het is een stijl zoals een ander, en persoonlijk kan ik enorm genieten van Moeselriesling, ook als daar een zoetje bijzit. Ik begrijp niet waarom sommigen daarop neerkijken. Elk zijn voorkeur natuurlijk, maar dat riesling met wat restzoet minderwaardig zou zijn, kan ik niet in meegaan.
(03-07-2019 02:26 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Dat heeft ook wel het nadeel dat velen zich op die restsuiker gaan focussen.

Onlangs las ik nog ergens een commentaar van een internationale wijnrecensent over een droge riesling, met daarbij de commentaar : daar kunnen ze in de Moesel nog veel van leren.

Ik vraag me af waarom eigenlijk?! Het is een stijl zoals een ander, en persoonlijk kan ik enorm genieten van Moeselriesling, ook als daar een zoetje bijzit. Ik begrijp niet waarom sommigen daarop neerkijken. Elk zijn voorkeur natuurlijk, maar dat riesling met wat restzoet minderwaardig zou zijn, kan ik niet in meegaan.

Als je geen of amper geur/smaak hebt en/of geen eigen mening, wat doe je dan? Eenvoudig: volg de trends en wie weet wordt je dan zelfs als "kenner" aanzien.

Jammer dat mijn vrouw niet houdt van (Duitse) Riesling, want enkele van mijn mooiste wijnervaringen mee gehad. Eigenaardig genoeg kon ze onlangs wél een Forge appreciëren, nochtans ook duidelijk een Riesling.
Zoals zovele Pinot noir lovers zoek ik mijn gading tegenwoordig buiten Bourgogne. Prijzen daar zijn echt te belachelijk voor woorden.
Voor een 23 euro vond ik deze Elzasser, Barmès-Buecher Reserve 2020.
Even in de zoekfunctie en ja hoor..Francis had m al eerder ontdekt.cheers

Dit is op dag 2 nog veel mooier dan op dag 1. Toen hadden we fijn rood fruit en roosjes, maar ook wel wat houtlagering. Vince dacht eerst aan een spatburgunder, wat ik perfect kon begrijpen. In de mond was dit direct eer toegankelijk, zijdezacht, heel puur.
Vandaag staan de aardbeitjes en bloemetjes volledig op de voorgrond, waarlijk een bijzonder aantrekkelijk aroma. Evenwicht en finesse in de mond, mooie materie die heel fris is ingebed in zachte zuurtjes.
Een ontdekking, jawel!

Zeker geen kat in een zak. ;-)
[attachment=6644]
Dit domein prijkt in de laatste editie van LaRVF, waar ze in alle regio's op zoek gaan naar 'grands vins de France de 5 à 25 euros', bij de beste Elzassers voor Muscat, Riesling en Sylvaner.
Geen vermelding van de Pinot Noir in kwestie, maar duidelijk een domein om in de gaten te houden.
(28-07-2023 06:58 PM)redacteur schreef: [ -> ]Dit domein prijkt in de laatste editie van LaRVF, waar ze in alle regio's op zoek gaan naar 'grands vins de France de 5 à 25 euros', bij de beste Elzassers voor Muscat, Riesling en Sylvaner.
Geen vermelding van de Pinot Noir in kwestie, maar duidelijk een domein om in de gaten te houden.

thank you voor de info!
De pinot noir kost 23 euro in de handel en dat is ie voor mij waard.
(28-07-2023 05:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zoals zovele Pinot noir lovers zoek ik mijn gading tegenwoordig buiten Bourgogne. Prijzen daar zijn echt te belachelijk voor woorden.
Voor een 23 euro vond ik deze Elzasser, Barmès-Buecher Reserve 2020.
Even in de zoekfunctie en ja hoor..Francis had m al eerder ontdekt.cheers

Dit is op dag 2 nog veel mooier dan op dag 1. Toen hadden we fijn rood fruit en roosjes, maar ook wel wat houtlagering. Vince dacht eerst aan een spatburgunder, wat ik perfect kon begrijpen. In de mond was dit direct eer toegankelijk, zijdezacht, heel puur.
Vandaag staan de aardbeitjes en bloemetjes volledig op de voorgrond, waarlijk een bijzonder aantrekkelijk aroma. Evenwicht en finesse in de mond, mooie materie die heel fris is ingebed in zachte zuurtjes.
Een ontdekking, jawel!

Zeker geen kat in een zak. ;-)

Afgelopen veel pinot noirs uit Elzas gehad waar ik niet echt blij van werd. Te rijp of zelfs doorgekookt fruit, te weinig frisse zuren, viel mij allemaal niet mee. Begon mijzelf af te vragen of Elzas toch niet te warm was voor echt mooie pinot noirs. Die van Marcel Deiss heeft mijn gedachtes wel doen keren, alhoewel de prijs niet meeviel voor 55 euro.

Ik ga deze ook maar eens op de lijst zetten, wat ik lees spreekt mij aan.
(29-07-2023 08:17 PM)UC schreef: [ -> ]
(28-07-2023 05:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zoals zovele Pinot noir lovers zoek ik mijn gading tegenwoordig buiten Bourgogne. Prijzen daar zijn echt te belachelijk voor woorden.
Voor een 23 euro vond ik deze Elzasser, Barmès-Buecher Reserve 2020.
Even in de zoekfunctie en ja hoor..Francis had m al eerder ontdekt.cheers

Dit is op dag 2 nog veel mooier dan op dag 1. Toen hadden we fijn rood fruit en roosjes, maar ook wel wat houtlagering. Vince dacht eerst aan een spatburgunder, wat ik perfect kon begrijpen. In de mond was dit direct eer toegankelijk, zijdezacht, heel puur.
Vandaag staan de aardbeitjes en bloemetjes volledig op de voorgrond, waarlijk een bijzonder aantrekkelijk aroma. Evenwicht en finesse in de mond, mooie materie die heel fris is ingebed in zachte zuurtjes.
Een ontdekking, jawel!

Zeker geen kat in een zak. ;-)

Afgelopen veel pinot noirs uit Elzas gehad waar ik niet echt blij van werd. Te rijp of zelfs doorgekookt fruit, te weinig frisse zuren, viel mij allemaal niet mee. Begon mijzelf af te vragen of Elzas toch niet te warm was voor echt mooie pinot noirs. Die van Marcel Deiss heeft mijn gedachtes wel doen keren, alhoewel de prijs niet meeviel voor 55 euro.

Ik ga deze ook maar eens op de lijst zetten, wat ik lees spreekt mij aan.

Inderdaad, dat doorgekookte overrijpe is iets wat me ook soms stoort in Elzas maar ook soms Duitse of Amerikaanse pinot noir.
Deze had dat gelukkig niet.
Eens, Nieuw Zeelandse PNs hebben dat beter voor elkaar. (Als we dan praten over er alternatieven). Maar ook in Elzas, Duitsland en Loire komt er langzaam mooi lijstje bij elkaar.
(30-07-2023 01:31 PM)UC schreef: [ -> ]Eens, Nieuw Zeelandse PNs hebben dat beter voor elkaar. (Als we dan praten over er alternatieven). Maar ook in Elzas, Duitsland en Loire komt er langzaam mooi lijstje bij elkaar.

Ook in Italië vind je soms leuke Pinot Noir. In Trentino Alto Adige natuurlijk, maar ook in Oltrepo Pavese staat wel wat aangeplant. Iemand daar ervaring mee?
(28-07-2023 06:58 PM)redacteur schreef: [ -> ]Dit domein prijkt in de laatste editie van LaRVF, waar ze in alle regio's op zoek gaan naar 'grands vins de France de 5 à 25 euros', bij de beste Elzassers voor Muscat, Riesling en Sylvaner.
Geen vermelding van de Pinot Noir in kwestie, maar duidelijk een domein om in de gaten te houden.

Ter aanvulling:
[attachment=6665]
Vitis Vin in Drongen heeft dit domein opgenomen in het assortiment.
(04-10-2023 12:30 PM)redacteur schreef: [ -> ]Vitis Vin in Drongen heeft dit domein opgenomen in het assortiment.

Had m daar gekocht ;-)
AH, BON. Wink
Koppelingen