wijnliefhebbers

Volledige versie: Supermarktcuvees...?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Enige tijd geleden heb ik al een interessante discussie gelezen over mogelijke andere cuvees van wijnen voor supermakrten hier op het forum.
(Ik vind hem niet meteen terug, zou iemand de link hier kunnen posten die het tpic wel weet staan?)

Daarnaast wil ik eventueel hier de discussie verder zetten met mijn ervaringen.
Soms krijg ik de kans/mogelijkheid om via via in een groothandel (bedoeld voor professioneel gebruik) een paar wijntjes te kopen.
Ik bekijk regelmatig de folder van deze groothandel en heb al eens opgemerkt dat voor een bepaald (bekende) wijnhuis de aangeboden cuvees verschillen met de cuvees die aangeboden worden op de private markt (is dit gebruikelijkwatte?)
Toen ik bij een wijnhandel in buurt hierachter vroeg, wilden ze er niet echt op antwoorden...

In de folder van deze maand echter stond andermaal een cuvee van het bovengenoemde wijnhuis. Ik zag mijn kans schoon om zowel de groothandel als het wijnhuis in kwestie zelf even te mailen met de vraag naar de verschillen en waarom de aangevoden cuvees ook niet op de website van het wijnhuis zelf staan...

Groothandel zelf antwoordde vriendelijk:
Niet alle wijnen zijn in iedere markt te koop en in sommige markten hebben ze voor verschillende importeurs verschillende cuvées of selecties van wijngaarden samengesteld.
Alle wijnen zijn uiteraard gemaakt volgens de hoogste kwaliteitseisen die XX stelt.
Op hun website staan uitsluitend hun domaine-wijnen vermeld.
(Heb nog even gevraagd hoe ik deze verschillen dan dien te interpreteren, wachtende op antwoord).

Wijnhuis was me iets minder vriendelijk vond ik...:
- You don’t find this wine in our shop because our shop is for private customers and this wine for XX is supposed to be for restaurants, for professionals
- Ik heb dan gevraagd wat het verschil is
- Different lines different wines same grapes (according to the AOP rules): this is strategy
- Ja maar, is de kwaliteit dan dezelfde? Kan ik dat besluiten?
- Sorry but you can conclude anything. We have two different ranges two different styles and end of the story
- Heb dan nog even laten weten dat dergelijke reply op weinig sympathie van mijn kant kan rekenen...
- Antwoord: The question is to you taste both wines? do you like them?
This is the most important
Sorry now but I must rush
--> Echt wijs geraak je er dus niet uit...

Wat moet je hier als klant nu van denken?
Ik ben zeer benieuwd naar meningen/ervaringen van mede forumgebruiker ivm deze materie.
Het zijn terechte vragen die je stelt. Voor mij is het op zich geen probleem dat wijnhuizen verschillende cuvées maken voor verschillende markten of klanten. Maar het probleem is de transparantie. Als klant kan je gemakkelijk denken dat je de normale cuvée koopt aan een goedkopere prijs, maar vaak zal een supermarktcuvée wellicht druiven gebruiken van jongere stokken, of mindere percelen, misschien minder lang op hout liggen, etc etc. En dat weet je als klant niet. Wat niet wil zeggen natuurlijk dat het slechte wijnen zijn. Maar als consument heb je het recht om te weten wat de verschillen zijn, vind ik.

Ik heb overigens net het boek van Kermit Lynch gelezen. Daarin vertelt hij ook dat hij zelf de vaten selecteert waarvan hij wil dat ze zijn wijn maken, dat hij aangeeft dat hij niet wil dat ze filteren etc. De Bandol van Tempier die hij in het begin invoerde bvb was niet gefilterd, terwijl die op de Europese markt wel gefilterd was. Ondertussen filteren ze ook voor de Europese markt niet meer. Maar zo zie je maar. Zelf heb ik in de Loire bij kleinere boeren vaak meegemaakt dat ze cuvées hadden voor de "Amerikaanse" markt (meer hout, wat ronder, meer extractie) en dan hun eigen cuvée (lichter, fruitiger). Maar dan waren het natuurlijk ook duidelijk verschillende cuvées. Dus wel transparant.
Dat ze eventueel andere cuvées aanbieden, heb ik ook niet echt een probleem mee. Wel met, zoals je ook aanhaalt, de transparantie daarrond.
Ik vind dat ik het recht heb op duidelijk en ook wat het verschil is...

Eerlijk gezegd wakkeren dergelijke mails/zoektochten/... steeds meer mijn (onterechte?) argwaan aan.
(13-10-2016 10:29 AM)Dc schreef: [ -> ]...............
(Ik vind hem niet meteen terug, zou iemand de link hier kunnen posten die het tpic wel weet staan?)
............

@ Dc

Misschien bedoel je de topic "Domaine la Suffrene Bandol"
http://www.vinejo.freebb.be/thread-662-p...ght=bandol
Een aantal reacties gaan hier over.
Zie berichten: #37; #38;#41 en ook volgende.
(13-10-2016 12:51 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(13-10-2016 10:29 AM)Dc schreef: [ -> ]...............
(Ik vind hem niet meteen terug, zou iemand de link hier kunnen posten die het tpic wel weet staan?)
............

@ Dc

Misschien bedoel je de topic "Domaine la Suffrene Bandol"
http://www.vinejo.freebb.be/thread-662-p...ght=bandol
Een aantal reacties gaan hier over.
Zie berichten: #37; #38;#41 en ook volgende.

Don neen was recenter, toch bedankt Smile.
Soit we kunnen de discussie hier verder zetten.
Gezien je posts in het alegemeen ben ik zeker benieuwd naar je input
(13-10-2016 01:41 PM)Dc schreef: [ -> ]
(13-10-2016 12:51 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(13-10-2016 10:29 AM)Dc schreef: [ -> ]...............
(Ik vind hem niet meteen terug, zou iemand de link hier kunnen posten die het tpic wel weet staan?)
............

@ Dc

Misschien bedoel je de topic "Domaine la Suffrene Bandol"
http://www.vinejo.freebb.be/thread-662-p...ght=bandol
Een aantal reacties gaan hier over.
Zie berichten: #37; #38;#41 en ook volgende.

Don neen was recenter, toch bedankt Smile.
Soit we kunnen de discussie hier verder zetten.
Gezien je posts in het alegemeen ben ik zeker benieuwd naar je input

Heel interessante discussie! Sommige grotere producenten doen verschillende bottelingen in de loop van het jaar. De Produttori del Barbaresco kunnen bijvoorbeeld enige tijd twijfelen of ze dat jaar hun Riserva's uitbrengen. Maar de markt vraagt al "gewone" Barbaresco en dus wordt een deel gebotteld. Als ze dan later toch besluiten om geen riserva's uit te brengen, gaat dat fruit in de latere bottelingen (ttvi: VE wacht vrij lang...).
Maar laat je verder niets wijsmaken. Bij grotere domeinen die 1 wijn uitbrengen zoals de Châteaux in de Médoc gaat de wijn op vaten van 225liter. Dat geeft een aantal vaten Cabernet-sauvignon, vaten merlot, vaten cabernet-franc,.... En na de rijping wordt beslist wat naar de "Grand Vin" mag en wat de druivenmix zal zijn.
Ik denk niet dat er veel Châteaux zijn waar ze 1 cuve hebben die de ganse oogst kan bevatten, soms meer dan 3000hl. Neen, men neemt bvb 6 vaten cs, 2 vaten merlot, 1 vat CF en een half PV en hop, dat wordt gebotteld, volgende vaten in de volgende cuve enz. Dan enkele weken rusten en dan wordt de ene cuve na de andere gebotteld. Elke cuve is anders, met dus zelfs qua wijngaard(deel) een andere herkomst. Maar dat leest u nergens hé.!

Bij de kleine producent ligt dat uiteraard enigszins anders, daar heeft men dikwijls 1 (of 2) cuve(s) waarin de totale cuvée kan samengesteld worden.

En dan nog dit: ook als alle wijn in de cuve zou kunnen, dan nog proeft de eerste anders dan de laatste. Zelf meegemaakt bij Charvin: Laurent tapt 1 glas af onderaan de cuve, klimt dan naar boven en haalt met pipet een tweede glas van boven: zelfs de kleur was lichtjes verschillend. Elders geproefd: uit 1 cuve werden 2 grote foeders gevuld, de ene staat bij de kelderdeur, de andere helemaal achteraan in de kelder. Na 18 maand rijping erg andere wijn!
(13-10-2016 02:48 PM)wvd schreef: [ -> ]
(13-10-2016 01:41 PM)Dc schreef: [ -> ]
(13-10-2016 12:51 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(13-10-2016 10:29 AM)Dc schreef: [ -> ]...............
(Ik vind hem niet meteen terug, zou iemand de link hier kunnen posten die het tpic wel weet staan?)
............

@ Dc

Misschien bedoel je de topic "Domaine la Suffrene Bandol"
http://www.vinejo.freebb.be/thread-662-p...ght=bandol
Een aantal reacties gaan hier over.
Zie berichten: #37; #38;#41 en ook volgende.

Don neen was recenter, toch bedankt Smile.
Soit we kunnen de discussie hier verder zetten.
Gezien je posts in het alegemeen ben ik zeker benieuwd naar je input

Heel interessante discussie! Sommige grotere producenten doen verschillende bottelingen in de loop van het jaar. De Produttori del Barbaresco kunnen bijvoorbeeld enige tijd twijfelen of ze dat jaar hun Riserva's uitbrengen. Maar de markt vraagt al "gewone" Barbaresco en dus wordt een deel gebotteld. Als ze dan later toch besluiten om geen riserva's uit te brengen, gaat dat fruit in de latere bottelingen (ttvi: VE wacht vrij lang...).
Maar laat je verder niets wijsmaken. Bij grotere domeinen die 1 wijn uitbrengen zoals de Châteaux in de Médoc gaat de wijn op vaten van 225liter. Dat geeft een aantal vaten Cabernet-sauvignon, vaten merlot, vaten cabernet-franc,.... En na de rijping wordt beslist wat naar de "Grand Vin" mag en wat de druivenmix zal zijn.
Ik denk niet dat er veel Châteaux zijn waar ze 1 cuve hebben die de ganse oogst kan bevatten, soms meer dan 3000hl. Neen, men neemt bvb 6 vaten cs, 2 vaten merlot, 1 vat CF en een half PV en hop, dat wordt gebotteld, volgende vaten in de volgende cuve enz. Dan enkele weken rusten en dan wordt de ene cuve na de andere gebotteld. Elke cuve is anders, met dus zelfs qua wijngaard(deel) een andere herkomst. Maar dat leest u nergens hé.!

Bij de kleine producent ligt dat uiteraard enigszins anders, daar heeft men dikwijls 1 (of 2) cuve(s) waarin de totale cuvée kan samengesteld worden.

En dan nog dit: ook als alle wijn in de cuve zou kunnen, dan nog proeft de eerste anders dan de laatste. Zelf meegemaakt bij Charvin: Laurent tapt 1 glas af onderaan de cuve, klimt dan naar boven en haalt met pipet een tweede glas van boven: zelfs de kleur was lichtjes verschillend. Elders geproefd: uit 1 cuve werden 2 grote foeders gevuld, de ene staat bij de kelderdeur, de andere helemaal achteraan in de kelder. Na 18 maand rijping erg andere wijn!

Interessant wat je schrijft (en zeer juist), maar toch nog een beetje verschillend van wat Daan bedoelt volgens mij. Flessen van een Medoc met 100 ha zullen idd sowieso onderling kunnen verschillen doordat niet alle barriques in 1 grote cuve kunnen. Daar heb je dus veelal ongewild flessen die anders kunnen smaken (hoewel ik ook vermoed dat men soms weet welke barriques de beste zijn en dat men de mindere vaten reserveert voor de cuve bestemd den aldi bvb.(daar heb je dan bvb een fles St Estephe met op de achterzijde een nederlandstalige tekst).
Maar men foefelt volgens mij Van langsom meer met de inhoud van flessen met hetzelfde etiket, vooral dan bij wijn bestemd voor de grootdistributie. Bewust. Lees in dit verband mijn blogpost over Chateau Vannieres.
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...andol.html
--> later heb ik dit ook op LPdV verteld en zie.. Het jaar erop had de Bandol die men in Carrefour verkocht een ander etiket en een andere naam... (Les Hauts de Vannieres)
Besluit is dus, en dit zal wvd plezieren: Om zeker te zijn dat je de juiste inhoud in je fles hebt bij aankoop van een goede wijn koop je die best bij de kleinhandel...
(13-10-2016 04:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-10-2016 02:48 PM)wvd schreef: [ -> ]
(13-10-2016 01:41 PM)Dc schreef: [ -> ]
(13-10-2016 12:51 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(13-10-2016 10:29 AM)Dc schreef: [ -> ]...............
(Ik vind hem niet meteen terug, zou iemand de link hier kunnen posten die het tpic wel weet staan?)
............

@ Dc

Misschien bedoel je de topic "Domaine la Suffrene Bandol"
http://www.vinejo.freebb.be/thread-662-p...ght=bandol
Een aantal reacties gaan hier over.
Zie berichten: #37; #38;#41 en ook volgende.

Don neen was recenter, toch bedankt Smile.
Soit we kunnen de discussie hier verder zetten.
Gezien je posts in het alegemeen ben ik zeker benieuwd naar je input

Heel interessante discussie! Sommige grotere producenten doen verschillende bottelingen in de loop van het jaar. De Produttori del Barbaresco kunnen bijvoorbeeld enige tijd twijfelen of ze dat jaar hun Riserva's uitbrengen. Maar de markt vraagt al "gewone" Barbaresco en dus wordt een deel gebotteld. Als ze dan later toch besluiten om geen riserva's uit te brengen, gaat dat fruit in de latere bottelingen (ttvi: VE wacht vrij lang...).
Maar laat je verder niets wijsmaken. Bij grotere domeinen die 1 wijn uitbrengen zoals de Châteaux in de Médoc gaat de wijn op vaten van 225liter. Dat geeft een aantal vaten Cabernet-sauvignon, vaten merlot, vaten cabernet-franc,.... En na de rijping wordt beslist wat naar de "Grand Vin" mag en wat de druivenmix zal zijn.
Ik denk niet dat er veel Châteaux zijn waar ze 1 cuve hebben die de ganse oogst kan bevatten, soms meer dan 3000hl. Neen, men neemt bvb 6 vaten cs, 2 vaten merlot, 1 vat CF en een half PV en hop, dat wordt gebotteld, volgende vaten in de volgende cuve enz. Dan enkele weken rusten en dan wordt de ene cuve na de andere gebotteld. Elke cuve is anders, met dus zelfs qua wijngaard(deel) een andere herkomst. Maar dat leest u nergens hé.!

Bij de kleine producent ligt dat uiteraard enigszins anders, daar heeft men dikwijls 1 (of 2) cuve(s) waarin de totale cuvée kan samengesteld worden.

En dan nog dit: ook als alle wijn in de cuve zou kunnen, dan nog proeft de eerste anders dan de laatste. Zelf meegemaakt bij Charvin: Laurent tapt 1 glas af onderaan de cuve, klimt dan naar boven en haalt met pipet een tweede glas van boven: zelfs de kleur was lichtjes verschillend. Elders geproefd: uit 1 cuve werden 2 grote foeders gevuld, de ene staat bij de kelderdeur, de andere helemaal achteraan in de kelder. Na 18 maand rijping erg andere wijn!

Interessant wat je schrijft (en zeer juist), maar toch nog een beetje verschillend van wat Daan bedoelt volgens mij. Flessen van een Medoc met 100 ha zullen idd sowieso onderling kunnen verschillen doordat niet alle barriques in 1 grote cuve kunnen. Daar heb je dus veelal ongewild flessen die anders kunnen smaken (hoewel ik ook vermoed dat men soms weet welke barriques de beste zijn en dat men de mindere vaten reserveert voor de cuve bestemd den aldi bvb.(daar heb je dan bvb een fles St Estephe met op de achterzijde een nederlandstalige tekst).
Maar men foefelt volgens mij Van langsom meer met de inhoud van flessen met hetzelfde etiket, vooral dan bij wijn bestemd voor de grootdistributie. Bewust. Lees in dit verband mijn blogpost over Chateau Vannieres.
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...andol.html
--> later heb ik dit ook op LPdV verteld en zie.. Het jaar erop had de Bandol die men in Carrefour verkocht een ander etiket en een andere naam... (Les Hauts de Vannieres)
Besluit is dus, en dit zal wvd plezieren: Om zeker te zijn dat je de juiste inhoud in je fles hebt bij aankoop van een goede wijn koop je die best bij de kleinhandel...

Mersie Jo.
Wat je daar schrijft over Bandol, dat noem ik inderdaad fraude. Dergelijke producenten, daar ga je in een grote boog rond en verban je voor eeuwig uit alle verlanglijsten.
De Château eigenaars (enfin, hun personeel) daarentegen zullen al het mogelijke doen om verschillen zo minimaal mogelijk te houden, behalve misschien voor de cuvée die ze in eigen kelder leggen, wat zou je zelf doen? (En dat helpt ook wel als de journalisten thuis komen proeven...) Maar het zou me erg verbazen als Lynch-Bages van de Carrefour een mindere kwaliteit was dan die van Lesage, afgezien van bewaring enz. uiteraard.
(13-10-2016 04:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-10-2016 02:48 PM)wvd schreef: [ -> ]
(13-10-2016 01:41 PM)Dc schreef: [ -> ]
(13-10-2016 12:51 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(13-10-2016 10:29 AM)Dc schreef: [ -> ]...............
(Ik vind hem niet meteen terug, zou iemand de link hier kunnen posten die het tpic wel weet staan?)
............

@ Dc

Misschien bedoel je de topic "Domaine la Suffrene Bandol"
http://www.vinejo.freebb.be/thread-662-p...ght=bandol
Een aantal reacties gaan hier over.
Zie berichten: #37; #38;#41 en ook volgende.

Don neen was recenter, toch bedankt Smile.
Soit we kunnen de discussie hier verder zetten.
Gezien je posts in het alegemeen ben ik zeker benieuwd naar je input

Heel interessante discussie! Sommige grotere producenten doen verschillende bottelingen in de loop van het jaar. De Produttori del Barbaresco kunnen bijvoorbeeld enige tijd twijfelen of ze dat jaar hun Riserva's uitbrengen. Maar de markt vraagt al "gewone" Barbaresco en dus wordt een deel gebotteld. Als ze dan later toch besluiten om geen riserva's uit te brengen, gaat dat fruit in de latere bottelingen (ttvi: VE wacht vrij lang...).
Maar laat je verder niets wijsmaken. Bij grotere domeinen die 1 wijn uitbrengen zoals de Châteaux in de Médoc gaat de wijn op vaten van 225liter. Dat geeft een aantal vaten Cabernet-sauvignon, vaten merlot, vaten cabernet-franc,.... En na de rijping wordt beslist wat naar de "Grand Vin" mag en wat de druivenmix zal zijn.
Ik denk niet dat er veel Châteaux zijn waar ze 1 cuve hebben die de ganse oogst kan bevatten, soms meer dan 3000hl. Neen, men neemt bvb 6 vaten cs, 2 vaten merlot, 1 vat CF en een half PV en hop, dat wordt gebotteld, volgende vaten in de volgende cuve enz. Dan enkele weken rusten en dan wordt de ene cuve na de andere gebotteld. Elke cuve is anders, met dus zelfs qua wijngaard(deel) een andere herkomst. Maar dat leest u nergens hé.!

Bij de kleine producent ligt dat uiteraard enigszins anders, daar heeft men dikwijls 1 (of 2) cuve(s) waarin de totale cuvée kan samengesteld worden.

En dan nog dit: ook als alle wijn in de cuve zou kunnen, dan nog proeft de eerste anders dan de laatste. Zelf meegemaakt bij Charvin: Laurent tapt 1 glas af onderaan de cuve, klimt dan naar boven en haalt met pipet een tweede glas van boven: zelfs de kleur was lichtjes verschillend. Elders geproefd: uit 1 cuve werden 2 grote foeders gevuld, de ene staat bij de kelderdeur, de andere helemaal achteraan in de kelder. Na 18 maand rijping erg andere wijn!

Interessant wat je schrijft (en zeer juist), maar toch nog een beetje verschillend van wat Daan bedoelt volgens mij. Flessen van een Medoc met 100 ha zullen idd sowieso onderling kunnen verschillen doordat niet alle barriques in 1 grote cuve kunnen. Daar heb je dus veelal ongewild flessen die anders kunnen smaken (hoewel ik ook vermoed dat men soms weet welke barriques de beste zijn en dat men de mindere vaten reserveert voor de cuve bestemd den aldi bvb.(daar heb je dan bvb een fles St Estephe met op de achterzijde een nederlandstalige tekst).
Maar men foefelt volgens mij Van langsom meer met de inhoud van flessen met hetzelfde etiket, vooral dan bij wijn bestemd voor de grootdistributie. Bewust. Lees in dit verband mijn blogpost over Chateau Vannieres.
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...andol.html
--> later heb ik dit ook op LPdV verteld en zie.. Het jaar erop had de Bandol die men in Carrefour verkocht een ander etiket en een andere naam... (Les Hauts de Vannieres)
Besluit is dus, en dit zal wvd plezieren: Om zeker te zijn dat je de juiste inhoud in je fles hebt bij aankoop van een goede wijn koop je die best bij de kleinhandel...

Zo is dat Jo. Ik bedoel inderdaad bewust verdelen van ander cuvees.
En dan nog vragen ed ontwijken als je meer info vraagt...
Het feit dat de etiketten/namen verschilden in de folder en op hun site triggerde mijn aandacht. Geheel terecht als ik zo de antwoorden bekijk.
Benieuwd of anderen dit ook al meemaakten, vooral omdat ik voor ander wijnen wel goede ervaringen heb met desbetreffende groothandel (wel "the real deal"), hen neem ik dan ook niets kwalijk want ze waren redelijk open in hun communicatie.
Zover ik weet deed / doet Chateau La France ( Bordeaux Superieur ) dit ook.
De wijnen bestemd voor Colruyt kregen / krijgen alvast een ander label.
Nu over de inhoud van de verschillende cuvees durf ik me niet met zekerheid uit te spreken.
Maar ik meen me te herinneren dat er alvast een ( miniem ? ) verschil in kwaliteit was.

Mathijs
Ik heb ooit hier iemand op het forum horen beweren dat er geen slechte of goede wijnen ziijn, enkel slechte of goede flessen... Blijkt zowat de nagel op de kop te zijn als je de berichten in deze topic leest :-)
(14-10-2016 10:11 AM)nco schreef: [ -> ]Ik heb ooit hier iemand op het forum horen beweren dat er geen slechte of goede wijnen ziijn, enkel slechte of goede flessen... Blijkt zowat de nagel op de kop te zijn als je de berichten in deze topic leest :-)

Dat is niet helemaal waar, er zijn helaas nog steeds (te)veel slechte wijnen. Maar als een "goede" wijn wat ouder wordt is er zeker verschil tussen flessen en dan gaat dat idd helemaal op.
(14-10-2016 10:11 AM)nco schreef: [ -> ]Ik heb ooit hier iemand op het forum horen beweren dat er geen slechte of goede wijnen ziijn, enkel slechte of goede flessen... Blijkt zowat de nagel op de kop te zijn als je de berichten in deze topic leest :-)

nco,

Ik denk wel dat je mijn reacties (of bijdrage) op dat vlak kan relativeren.
Ik gebruik regelmatig het woord "Evergreen" voor een wijn of domein waar ik over vele jaargangen een positieve ervaring mee heb en deze blindelings aankoop zonder deze gedegusteerd te hebben.
Voorbeelden hiervan van recentelijke aankopen zijn Grand Pontet, Château Malescot Saint-Exépury, Pieropan, Faller, Montfollet,......
Ik kijk gewoonweg dat men daar geen onzinnige prijzen voor vraagt.
En zo heb (had) ik ook wijnen die op mijn " Black list" staan.

Alhoewel ik moet toegeven dat ik mijn kwaliteitsoordeel soms moet bijstellen.Blush
Koppelingen