wijnliefhebbers

Volledige versie: J. Chamonard, Morgon
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
We bezochten deze wijnbouwer annex druïde in 2014, eigenlijk had hier al lang een topic over moeten bestaan maar t is er nooit van gekomen...
Ik opende gisteren Le clos de Lys 2013.
Een florale neus, rood fruit, mineraliteit, cacao, complex.
In de mond zeer elegant en fris, bijna bourgognesk. Puur drinkgenot.
Vandaag komt jammer genoeg de biodynamische kant van de wijn wat naar boven, vooral dan in de afdronk (asbak) maar de wijn blijft zijdezacht en zalig om drinken.
Op bezoek bij "Le Chat" kregen we van deze wijn de 2004, de 1998 en de 1997 te drinken. Allen wijnen die mooi op dronk waren Smile
We moesten daar trouwens moeite doen om weg te raken, Chamonard had blijkbaar behoefte aan drinkkompanen.. Wink
haha, 'le chat', de druïde
memorabele proefmomenten bij een wijnbouwer waar ze er geen meer van maken
moet daar dringend ook eens eentje van kraken
(05-01-2017 11:03 PM)vinejo schreef: [ -> ]We bezochten deze wijnbouwer annex druïde in 2014, eigenlijk had hier al lang een topic over moeten bestaan maar t is er nooit van gekomen...
Ik opende gisteren Le clos de Lys 2013.
Een florale neus, rood fruit, mineraliteit, cacao, complex.
In de mond zeer elegant en fris, bijna bourgognesk. Puur drinkgenot.
Vandaag komt jammer genoeg de biodynamische kant van de wijn wat naar boven, vooral dan in de afdronk (asbak) maar de wijn blijft zijdezacht en zalig om drinken.
Op bezoek bij "Le Chat" kregen we van deze wijn de 2004, de 1998 en de 1997 te drinken. Allen wijnen die mooi op dronk waren Smile
We moesten daar trouwens moeite doen om weg te raken, Chamonard had blijkbaar behoefte aan drinkkompanen.. Wink

Zacht, fruitig & fris. Elegant inderdaad. Met het duidelijk biodynamisch kantje twijfelde ik tussen een mooie Bojo & een jura of savoie. Maar kijk, het bleek toch mijn eerste gevoel.
(06-01-2017 01:19 PM)Fre schreef: [ -> ]
(05-01-2017 11:03 PM)vinejo schreef: [ -> ]We bezochten deze wijnbouwer annex druïde in 2014, eigenlijk had hier al lang een topic over moeten bestaan maar t is er nooit van gekomen...
Ik opende gisteren Le clos de Lys 2013.
Een florale neus, rood fruit, mineraliteit, cacao, complex.
In de mond zeer elegant en fris, bijna bourgognesk. Puur drinkgenot.
Vandaag komt jammer genoeg de biodynamische kant van de wijn wat naar boven, vooral dan in de afdronk (asbak) maar de wijn blijft zijdezacht en zalig om drinken.
Op bezoek bij "Le Chat" kregen we van deze wijn de 2004, de 1998 en de 1997 te drinken. Allen wijnen die mooi op dronk waren Smile
We moesten daar trouwens moeite doen om weg te raken, Chamonard had blijkbaar behoefte aan drinkkompanen.. Wink

Zacht, fruitig & fris. Elegant inderdaad. Met het duidelijk biodynamisch kantje twijfelde ik tussen een mooie Bojo & een jura of savoie. Maar kijk, het bleek toch mijn eerste gevoel.

inderdaad een opvallende biotoets in de neus. Benieuwd hoe hij op dag 1 was. Opmerkelijk genoeg evolueerde hij nog verder in het glas, en ging de biotoets er deels nog uit. Het fruit kwam dan meer tot zijn recht. Fijne wijn wel, die inderdaad bourgondisch rood fruit en zuurtjes heeft.
Het verslag van mijn bezoekje in 2019 is elders gepost:

http://www.vinejo.freebb.be/thread-6495-...l#pid90740

Ik dronk gisteren de 2016 (waarvan ik een drietal flesjes mocht kopen, was eigenlijk uitverkocht).
Geopend vrijdag al. In eerste instantie ontgoocheling. Redelijk “natuur” in de neus, behoorlijk eenvoudig in de mond. Amper afdronk.
Komt dit wel goed...? Zelfs met alle ervaringen van vroeger, hoe wijn kan veranderen, had ik mijn twijfels.
Weggezet tot zaterdag en vandaag dan de laatste 2 glaasjes.
Gisteren al een stuk beter, zeer complexe neus, met al veel meer gelaagdheid in de mond.
Zonet (als zondagse aperitief Wink ) gewoonweg onweerstaanbaar lekker.
Comme quoi...
Fleur de Lys 2017,
Deze wijn is duidelijk van de hand van een bio natuurwijnmaker. In wit kunnen die zich verraden door een impressie van schraal bier. Ik vrees dat ik hier te maken heb met de rode variant: kastanje en noten domineren het fruit. Dit gedurende drie dagen. Heb deze wijn meermaals per dag geproefd en nagenoeg alles gespuwd. Ik hoop dat dit eruit gaat met verouderen of misschien een pechfles? De wijn had wel een zuiver mondgevoel en een intrinsiek evenwicht qua zuren en materie.
(26-12-2020 04:43 PM)Vince schreef: [ -> ]Fleur de Lys 2017,
Deze wijn is duidelijk van de hand van een bio natuurwijnmaker. In wit kunnen die zich verraden door een impressie van schraal bier. Ik vrees dat ik hier te maken heb met de rode variant: kastanje en noten domineren het fruit. Dit gedurende drie dagen. Heb deze wijn meermaals per dag geproefd en nagenoeg alles gespuwd. Ik hoop dat dit eruit gaat met verouderen of misschien een pechfles? De wijn had wel een zuiver mondgevoel en een intrinsiek evenwicht qua zuren en materie.

Oei, vanaf 12 uur was t worteldag Wink
Ik ga mss dit weekend eens eentje opentrekken, herinner me de 2017 als vintage Chamonard, let y know.
Hier met Brunello op t terras (jawel, uit de wind en in de zon) een fles De Lys 2017 opengetrokken.
Oh ja, this is it.
Eerst wat animaliteit die verdwijnt met opschudden.
Vervolgens rozen, potpourri, fijn rood fruit, minerale impressie.
Verfijnd in de mond, lichtvoetig, verfrissende zuurtjes en milde tannine. Heel licht creosoot in de afdronk.

We dronken ook de rest van de Gahier uit, in dezelfde stijl, wel enorm creosoot (asbak) in de afdronk (derde dag open). However, het aroma was gewoonweg subliem.

Op de foto Brunello die bij de Gahier zei “Hmmm, ik zou richting Jura gaan”, en bij de Chamonard “Je zou lijk zeggen dat t een Beaujolais is”.’
Brunello heeft veel geoefend tijdens de lockdownSmile
ik herken in niets deze beschrijving van Fleur de lys '17... het was dus gelukkig een pechfles die ik in december dronk, ik kan nog 5 keer proberen!
(13-02-2021 09:25 PM)Vince schreef: [ -> ]ik herken in niets deze beschrijving van Fleur de lys '17... het was dus gelukkig een pechfles die ik in december dronk, ik kan nog 5 keer proberen!

Idd, had jouw fles in gedachten, kastanjes noch noten, een hele geruststelling Smile
(13-02-2021 10:30 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-02-2021 09:25 PM)Vince schreef: [ -> ]ik herken in niets deze beschrijving van Fleur de lys '17... het was dus gelukkig een pechfles die ik in december dronk, ik kan nog 5 keer proberen!

Idd, had jouw fles in gedachten, kastanjes noch noten, een hele geruststelling Smile

Op dag twee creosoot al in de neus, maar het minerale en fruit domineert nog. In de mond echter heeft de vuile sandrier de zaak overgenomen. Het creosoot dat gisteren enkel in de afdronk merkbaar was domineert nu. Redelijk degoutant. Ik ging de fles al weer wegzetten en morgen opnieuw proberen maar tiens, bij elke slok heb ik weer meer fruit. Hm, toch nog een glaasje bijvullen.
Nog eventjes genoten van de ondergaande zon op het terras met een gemeentegenoot Smile
Oli twijfelde tussen Jura of Beaujolais, kon ik perfect begrijpen, zeker met Michel Gahier in gedachten.
Deze 2013 Clos de Lys was absoluut heerlijk. Floraal, finesse, legerité…

[attachment=5857]
(24-10-2021 07:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]Nog eventjes genoten van de ondergaande zon op het terras met een gemeentegenoot Smile
Oli twijfelde tussen Jura of Beaujolais, kon ik perfect begrijpen, zeker met Michel Gahier in gedachten.
Deze 2013 Clos de Lys was absoluut heerlijk. Floraal, finesse, legerité…

Inderdaad, heerlijke wijn. Complex en gelaagd. Op zijn toppunt. Volledig mijn ding!
De 2017 Chamonard was gewoonweg héerlijk bij het schelvishaasje met aardappelsalade, tomaatjes en peterselie.
De neus is fantastisch, met klein rood fruit, rozen, peper, potpourri. Reynaudiaans als het ware.
De mond is fris en lichtvoetig, finesse, tannines niet voelbaar (glouglou).
Licht creosoot in de afdronk, maar bij het eten was dit niet merkbaar.
Vis+Bojo=Top!
[attachment=6448]
(13-01-2023 03:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]Licht creosoot in de afdronk, maar bij het eten was dit niet merkbaar.

Ik heb je die term al een paar keer weten gebruiken, maar kon mij er eigenlijk niet meteen iets bij voorstellen.
Nu heb ik soms, bij natuurlijke wijnen, een smaak die me stoort in de afdronk. Moeilijk om te omschrijven, maar komt over als een wat vuile, wrange bittere smaak.

Zou dat hetzelfde kunnen zijn dat jij omschrijft met creosoot?
(13-01-2023 06:34 PM)redacteur schreef: [ -> ]
(13-01-2023 03:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]Licht creosoot in de afdronk, maar bij het eten was dit niet merkbaar.

Ik heb je die term al een paar keer weten gebruiken, maar kon mij er eigenlijk niet meteen iets bij voorstellen.
Nu heb ik soms, bij natuurlijke wijnen, een smaak die me stoort in de afdronk. Moeilijk om te omschrijven, maar komt over als een wat vuile, wrange bittere smaak.

Zou dat hetzelfde kunnen zijn dat jij omschrijft met creosoot?

Met creosoot bedoel ik een smaak die wat doet denken aan een asbak..Geen tabak of zo, echt een lege asbak. Anderen noemen het soms gout de souris. Dóde muis wel te verstaan…Rolleyes Enfin, idd moeilijk te omschrijven maar t gaat in die richting ;-)
En is inderdaad typisch in de afdronk van sommige natuurlijke (weinig of niet gezwavelde) wijnen
(13-01-2023 06:34 PM)redacteur schreef: [ -> ]
(13-01-2023 03:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]Licht creosoot in de afdronk, maar bij het eten was dit niet merkbaar.

Ik heb je die term al een paar keer weten gebruiken, maar kon mij er eigenlijk niet meteen iets bij voorstellen.
Nu heb ik soms, bij natuurlijke wijnen, een smaak die me stoort in de afdronk. Moeilijk om te omschrijven, maar komt over als een wat vuile, wrange bittere smaak.

Zou dat hetzelfde kunnen zijn dat jij omschrijft met creosoot?

Die vuile smaak zal inderdaad « goût de souris » zijn, zoals Jo zegt. De smaak wordt ook wel eens beschreven als hamsterkooi, kaaskoekjes, hondenadem, popcorn of braaksel Smile
Bij creosoot denk ik altijd aan verhitte of verbrande rubber, en ik associeer het met jonge of rustieke syrah. Dat soort wijn kan ook wel wat met brett te doen hebben, en dan zitten we dicht bij de goût de souris, of heb ik het over iets anders?
Brett associeer ik eerder met een geur, in mijn geval ging het echt over een smaak.

Ik had al aan goût de souris gedacht, maar ja, niet altijd eenvoudig om zoiets uit te leggen of bevestigd te zien.
Sowieso breid ik mijn wijnvocabularium uit met creosoot, hondenadem, hamsterkooi en braaksel... waarvoor dank, heren! Wink
Haha, hondenadem vind ik ook wel een mooie.
Enfin, zou even goed ochtendadem van uw bedgenoot kunnen zijn. ;-)

@Thomas die gout de souris is toch nog anders dan Brett, bij brett denk ik vooral aan wat animale (fecale) geuren, dode muis is eerder een vuil putje. En eerder in de afdronk inderdaad, hoewel gisteren (tweede dag) dit bij de Chamonard zelfs in de neus was te merken.
Koppelingen