wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine La Gontarde - Visan
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Domaine La Gontarde en haar geschiedenis
In november 2009 maakten wijn- en golffanaten, Geert Claeys en Mieke Willaert, een levensdroom waar. Ze verlieten hun streek tussen Gent en Oudenaarde om te emigreren naar Domaine La GONTARDE in het Zuid-Franse Visan.

Vandaag werken Geert en Mieke vol enthousiasme aan hun eigen wijnimperium. Visan ligt in de Enclave des Papes (Vaucluse) en voert in de Rhône-vallei een eigen appellatie: "Côtes du Rhône Villages-Visan". Dit midden tussen de bekende cru’s van de zuidelijke Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Vinsobres en Beaumes de Venise.

Domaine La GONTARDE is een prachtig domein met een lange geschiedenis die teruggaat naar 1500... zoals de oude kelders en waterput bewijzen.
Ooit was het domein zelfs 150 hectare groot. In 1920 werd het omwille van een erfenis in drie stukken opgedeeld.
Het was jaren in eigendom van wijnbouwers-pachters, die de druiven leverden aan de coöperatieve van Visan. Toen Geert en Mieke de trotse eigenaars werden brachten ze met hard werken het prachtige domein weer helemaal tot leven. Het domein is nu 50 hectare groot waarvan 17 ha wijngaarden met stokken tussen de 40 tot 65 jaar oud.

Voor meer info hier hun webstek --> http://www.lagontarde.com/nederlands/dom...TARDE.html

CHARME BLANC 2011
60% Ugni Blanc en 40% Grenache Blanc vieilles vignes (ouder dan 60 jaar)

Geen hout gezien enkel inox .

Een lichte gist toets , wit fruit met vooral eigenlijk peer .
Wat hier wel iets dominant was waren de scherpe zuren in het midden .
De afdronk was wel in balans en vrij lang .



OXYGENE BLANC jaargang niet genoteerd ( begint alweer goed Big Grin )

60% Grenache Blanc en 40% Ugni Blanc

Oxidatieve opvoeding , 12 maand oude barrique .

Noterig en vooral oxidatieve toetsen .
Een wijn die om fruit verlegen zit .
Naar mijn gevoel toch na geduldig walsen en de focus beetje bij te stellen.
Daar , Ja daar ! JA JA fruit ! mandarijntjes dan nog !
In de mond komt deze ietsje beter naar voor .
Opnieuw wel zeer scherpe zuren en een stevige afdronk .



ENFANT TERRIBLE elle
Er is ook een mannelijke versie het verschil zit hem in de terroir .

100% Grenache

Mijn eerst vraag aan de schenker was heeft dit hout gezien ?
Het antwoord was neen !

De neus zit gewoon vol van de karamel .
Boterspekken en karamel .
Een zeer sappige wijn met zoete impressies .
En ja elegant !
Ze maakt het waar toch tot aan het midden van de proefervaring .
Dan krijg ik de indruk dat het wat snel uitgezongen is .
De afdronk mocht wel wat langer zijn hier .

Aan 18 euro laat ik dit me liever voorbij gaan .



GRAND AMOUR

65 % grenache + 20 % syrah + 15 % mourvedre
12 maanden hout opvoeding

Bij deze wijn is de natuurlijke toets te bespeuren.
Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee ...
Zolang die maar niet overheerst uiteraard .

Het fruit voornamelijk rood fruit , was zeer rijp .
Niet te maar stel je maar voor dat ,
het sappige aardbeien en rode bessen zijn Wink
Hier zijn de zuren zeer mooi in balans .
Dit is een duidelijk ander niveau !
Ook een zeer gulle afdronk met een schoon pak fruit .

Dit is een zeer mooie wijn !
Zeer mooie bespreking. Ter plaatse ontdekt?
Dank u , neen ze stonden als exposant op foire du vin .
Ik heb nog wat topics aan te maken Wink .
(20-02-2017 07:30 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Domaine La Gontarde en haar geschiedenis
In november 2009 maakten wijn- en golffanaten, Geert Claeys en Mieke Willaert, een levensdroom waar. Ze verlieten hun streek tussen Gent en Oudenaarde om te emigreren naar Domaine La GONTARDE in het Zuid-Franse Visan.

Vandaag werken Geert en Mieke vol enthousiasme aan hun eigen wijnimperium. Visan ligt in de Enclave des Papes (Vaucluse) en voert in de Rhône-vallei een eigen appellatie: "Côtes du Rhône Villages-Visan". Dit midden tussen de bekende cru’s van de zuidelijke Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Vinsobres en Beaumes de Venise.

Domaine La GONTARDE is een prachtig domein met een lange geschiedenis die teruggaat naar 1500... zoals de oude kelders en waterput bewijzen.
Ooit was het domein zelfs 150 hectare groot. In 1920 werd het omwille van een erfenis in drie stukken opgedeeld.
Het was jaren in eigendom van wijnbouwers-pachters, die de druiven leverden aan de coöperatieve van Visan. Toen Geert en Mieke de trotse eigenaars werden brachten ze met hard werken het prachtige domein weer helemaal tot leven. Het domein is nu 50 hectare groot waarvan 17 ha wijngaarden met stokken tussen de 40 tot 65 jaar oud.

Voor meer info hier hun webstek --> http://www.lagontarde.com/nederlands/dom...TARDE.html

CHARME BLANC 2011
60% Ugni Blanc en 40% Grenache Blanc vieilles vignes (ouder dan 60 jaar)

Geen hout gezien enkel inox .

Een lichte gist toets , wit fruit met vooral eigenlijk peer .
Wat hier wel iets dominant was waren de scherpe zuren in het midden .
De afdronk was wel in balans en vrij lang .



OXYGENE BLANC jaargang niet genoteerd ( begint alweer goed Big Grin )

60% Grenache Blanc en 40% Ugni Blanc

Oxidatieve opvoeding , 12 maand oude barrique .

Noterig en vooral oxidatieve toetsen .
Een wijn die om fruit verlegen zit .
Naar mijn gevoel toch na geduldig walsen en de focus beetje bij te stellen.
Daar , Ja daar ! JA JA fruit ! mandarijntjes dan nog !
In de mond komt deze ietsje beter naar voor .
Opnieuw wel zeer scherpe zuren en een stevige afdronk .



ENFANT TERRIBLE elle
Er is ook een mannelijke versie het verschil zit hem in de terroir .

100% Grenache

Mijn eerst vraag aan de schenker was heeft dit hout gezien ?
Het antwoord was neen !

De neus zit gewoon vol van de karamel .
Boterspekken en karamel .
Een zeer sappige wijn met zoete impressies .
En ja elegant !
Ze maakt het waar toch tot aan het midden van de proefervaring .
Dan krijg ik de indruk dat het wat snel uitgezongen is .
De afdronk mocht wel wat langer zijn hier .

Aan 18 euro laat ik dit me liever voorbij gaan .



GRAND AMOUR

65 % grenache + 20 % syrah + 15 % mourvedre
12 maanden hout opvoeding

Bij deze wijn is de natuurlijke toets te bespeuren.
Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee ...
Zolang die maar niet overheerst uiteraard .

Het fruit voornamelijk rood fruit , was zeer rijp .
Niet te maar stel je maar voor dat ,
het sappige aardbeien en rode bessen zijn Wink
Hier zijn de zuren zeer mooi in balans .
Dit is een duidelijk ander niveau !
Ook een zeer gulle afdronk met een schoon pak fruit .

Dit is een zeer mooie wijn !

Grenache kan inderdaad soms karameltoetsen geven zonder houtlagering. Charvin heeft dat ook soms, en zelfs Des Tours. Ben daar ook niet zo zot van.
(22-02-2017 12:26 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-02-2017 07:30 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Domaine La Gontarde en haar geschiedenis
In november 2009 maakten wijn- en golffanaten, Geert Claeys en Mieke Willaert, een levensdroom waar. Ze verlieten hun streek tussen Gent en Oudenaarde om te emigreren naar Domaine La GONTARDE in het Zuid-Franse Visan.

Vandaag werken Geert en Mieke vol enthousiasme aan hun eigen wijnimperium. Visan ligt in de Enclave des Papes (Vaucluse) en voert in de Rhône-vallei een eigen appellatie: "Côtes du Rhône Villages-Visan". Dit midden tussen de bekende cru’s van de zuidelijke Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Vinsobres en Beaumes de Venise.

Domaine La GONTARDE is een prachtig domein met een lange geschiedenis die teruggaat naar 1500... zoals de oude kelders en waterput bewijzen.
Ooit was het domein zelfs 150 hectare groot. In 1920 werd het omwille van een erfenis in drie stukken opgedeeld.
Het was jaren in eigendom van wijnbouwers-pachters, die de druiven leverden aan de coöperatieve van Visan. Toen Geert en Mieke de trotse eigenaars werden brachten ze met hard werken het prachtige domein weer helemaal tot leven. Het domein is nu 50 hectare groot waarvan 17 ha wijngaarden met stokken tussen de 40 tot 65 jaar oud.

Voor meer info hier hun webstek --> http://www.lagontarde.com/nederlands/dom...TARDE.html

CHARME BLANC 2011
60% Ugni Blanc en 40% Grenache Blanc vieilles vignes (ouder dan 60 jaar)

Geen hout gezien enkel inox .

Een lichte gist toets , wit fruit met vooral eigenlijk peer .
Wat hier wel iets dominant was waren de scherpe zuren in het midden .
De afdronk was wel in balans en vrij lang .



OXYGENE BLANC jaargang niet genoteerd ( begint alweer goed Big Grin )

60% Grenache Blanc en 40% Ugni Blanc

Oxidatieve opvoeding , 12 maand oude barrique .

Noterig en vooral oxidatieve toetsen .
Een wijn die om fruit verlegen zit .
Naar mijn gevoel toch na geduldig walsen en de focus beetje bij te stellen.
Daar , Ja daar ! JA JA fruit ! mandarijntjes dan nog !
In de mond komt deze ietsje beter naar voor .
Opnieuw wel zeer scherpe zuren en een stevige afdronk .



ENFANT TERRIBLE elle
Er is ook een mannelijke versie het verschil zit hem in de terroir .

100% Grenache

Mijn eerst vraag aan de schenker was heeft dit hout gezien ?
Het antwoord was neen !

De neus zit gewoon vol van de karamel .
Boterspekken en karamel .
Een zeer sappige wijn met zoete impressies .
En ja elegant !
Ze maakt het waar toch tot aan het midden van de proefervaring .
Dan krijg ik de indruk dat het wat snel uitgezongen is .
De afdronk mocht wel wat langer zijn hier .

Aan 18 euro laat ik dit me liever voorbij gaan .



GRAND AMOUR

65 % grenache + 20 % syrah + 15 % mourvedre
12 maanden hout opvoeding

Bij deze wijn is de natuurlijke toets te bespeuren.
Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee ...
Zolang die maar niet overheerst uiteraard .

Het fruit voornamelijk rood fruit , was zeer rijp .
Niet te maar stel je maar voor dat ,
het sappige aardbeien en rode bessen zijn Wink
Hier zijn de zuren zeer mooi in balans .
Dit is een duidelijk ander niveau !
Ook een zeer gulle afdronk met een schoon pak fruit .

Dit is een zeer mooie wijn !

Grenache kan inderdaad soms karameltoetsen geven zonder houtlagering. Charvin heeft dat ook soms, en zelfs Des Tours. Ben daar ook niet zo zot van.

Deze was echt in your face !
Karamel & babelutten in buffet all-you-can-eat met nog een paar
Werther's original om het af te leren precies .

Misschien ook iets te maken met het feit dat ze natuurlijk werken die rijpere toetsen van het fruit in de mond ?

Je hoort vaak zeggen dat men voor natuurlijke wijnen altijd een zeer strenge selectie maakt en enkel druiven die een goede rijpheid hebben gebruiken voor hun wijnen .

Bovenstaande lijkt me echter logisch als je een goed product wilt. Ongeacht je nu op deze manier wel of niet wilt wijn maken ...

Zelf kan ik dit uiteraard niet bevestigen .
Ik ben geen wijnmaker en heb nog nooit een oogst meegemaakt.

Nog straffer op oog zal ik misschien niet weten of die druiven wel rijp zijn!
Domaine La Gontarde Grand Seigneur
50/50 Syrah, Grenache

Een volle complexloze wijn, kan je hier iets verkeerd over zeggen.
Tja het is gemaakt zonder fouten. Maar het heeft geen exceptionele kwaliteiten.
Waardoor het weinig boeiend is en al snel vervelend wordt om er überhaupt 2 glazen van te drinken. Behalve als je er dan een degelijk stuk vlees naast presenteert.
Dan lijk het me wel OK zolang er vlees op je bod ligt. Smile
Dit kon evengoed een wijntje zijn van 10 euro.
Helaas is de winkelprijs hiervan rond de 24 euro...
(13-12-2018 07:18 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Domaine La Gontarde Grand Seigneur
50/50 Syrah, Grenache

Een volle complexloze wijn, kan je hier iets verkeerd over zeggen.
Tja het is gemaakt zonder fouten. Maar het heeft geen exceptionele kwaliteiten.
Waardoor het weinig boeiend is en al snel vervelend wordt om er überhaupt 2 glazen van te drinken. Behalve als je er dan een degelijk stuk vlees naast presenteert.
Dan lijk het me wel OK zolang er vlees op je bod ligt. Smile
Dit kon evengoed een wijntje zijn van 10 euro.
Helaas is de winkelprijs hiervan rond de 24 euro...

Warm, heavy, oxidatief, gebrand, al wat evolutie, zoet jammy fruit

87
[attachment=6318]
Weerom bewezen deze namiddag.
Later meer.
Vrijdag zou Jef eens passeren met zijn egaa.
We besloten te lunchen bij Le Noble.
Samen daarheen.
En dan, ja, is het synchronicity, is het toeval, is het boerechanse, geen idee.
Zeker is dat het een fantastische namiddag werd.

Aan de tafel naast ons zaten drie personen, en algauw hoorden we dat het vooral over wijn ging. Ik ben nu niet de persoon die dan zwijgend zit mee te luisteren. Heel snel waren aldus onze tafels over en weer aan het toeteren over ons aller Godendrank.
En…bleken onze gespreks-en passiepartners nu toch wel wijnbouwers te zijn zeker..?

Geert en Mieke, van Domaine La Gontarde, waren op doorreis met hun 83 jarige moeder. Geert was blij verrast dat ik z’n wijnhuis kende, en vertelde samen met Mieke honderduit over hun gezamenlijke passie.
Algauw trad nu ook een derde tafel ons bij, daar zat een rentenierende investeringsmakelaar die een huis bezat in..de Luberon. Raakpunten genoeg daar in een herberg in De Pinte.

De sommelier van dienst zag met lede ogen (enfin, hij vond het allemaal prima) hoe er plots heel wat flessen Rhone op tafel tevoorschijn werden getoverd. Het wijnbouwerskoppel was op weg naar Bredene voor een beurs en had aldus heel wat lekkers in de camionette liggen.
We mochten allerlei cuvees proeven, mét deskundige uitleg van de makers.
[attachment=6323]
(Op de foto schenkt Geert in, Jef vindt het niet heel erg.)

Na enige tijd draaide iemand van nog een vierde tafel z’n hoofd en zei dat hij heel erg genoot van de conversatie en al heel wat had bijgeleerd. En neen, dit was geen slim truukje om mee te proeven, die mens meende het van ganser harte. Of van ganser lever misschien.
En zo verwerd een eenvoudige lunch tot een drie uur durend onderonsje van wijngekken van alle slag.

Het was zó leuk dat we allen samen al een nieuwe afspraak hebben gemaakt op hetzelfde adres. Genoteerd in de agenda s.

Wine brings people together, yes indeed.

[attachment=6324]
Ha, mooi! En dat wijn mensen samenbrengt klopt uiteraard als een bus!

Wat ik iets minder mooi vind, zijn die etiketten... maar dat is minder belangrijk Blush
Zalig verhaal! Heart
Zeer leuke namiddag.
Geweldig! Onverwachts op zijn best.
Fantastisch Heart
Koppelingen