wijnliefhebbers

Volledige versie: Chateau Ausone ( 1GCCA )
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Blijkbaar nog geen topic, dus daarom zal ik deze opstarten ...

Ausone 1985

+ Voorbereiding - pop and pour ( + degustatie over 3-4 Hrs )
+ Kleur - veel lichter dan ik had gedacht, veel bruine toetsen
+ Neus - zeer gebrand, tabak, hout, rauwe steak, rauwe paddenstoel, beetje pepermunt (?)
+ Mond - zeer licht en toch een beetje kruidigheid
+ Afdronk - leder, tabak, aardse toetsen, aciditeit

Nu, ik moet niet flauw doen en deze wijn ophemelen vanwege haar naam en achtergrond
Neen, deze 1985 is al duidelijk wat jaren op de retour en geen lang leven meer beschoren.
Niettemin, er is nog wat elegantie te vinden in deze wijn en daar hou ik wel van.

[attachment=2431]

Mathijs
(11-03-2017 12:02 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Blijkbaar nog geen topic, dus daarom zal ik deze opstarten ...

Ausone 1985

+ Voorbereiding - pop and pour ( + degustatie over 3-4 Hrs )
+ Kleur - veel lichter dan ik had gedacht, veel bruine toetsen
+ Neus - zeer gebrand, tabak, hout, rauwe steak, rauwe paddenstoel, beetje pepermunt (?)
+ Mond - zeer licht en toch een beetje kruidigheid
+ Afdronk - leder, tabak, aardse toetsen, aciditeit

Nu, ik moet niet flauw doen en deze wijn ophemelen vanwege haar naam en achtergrond
Neen, deze 1985 is al duidelijk wat jaren op de retour en geen lang leven meer beschoren.
Niettemin, er is nog wat elegantie te vinden in deze wijn en daar hou ik wel van.



Mathijs

Vind je dat dan niet jammer? Hiervoor had je redelijk wat flesjes kunnen drinken die meer plezier zouden verschaft hebben, nee?
(11-03-2017 12:34 PM)Olivier schreef: [ -> ]Vind je dat dan niet jammer? Hiervoor had je redelijk wat flesjes kunnen drinken die meer plezier zouden verschaft hebben, nee?

Jammer ... ja en nee ... ja, want ik had meer verwacht. Nee, want ik wou het toch eens proberen.

Het is niet omdat een vrouw beeldschoon is, dat ze geweldig is onder de lakens Tongue.
Maar net zoals iedere man, je wil het toch wel even proberen ...niet ?

Mathijs
(11-03-2017 12:39 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(11-03-2017 12:34 PM)Olivier schreef: [ -> ]Vind je dat dan niet jammer? Hiervoor had je redelijk wat flesjes kunnen drinken die meer plezier zouden verschaft hebben, nee?

Jammer ... ja en nee ... ja, want ik had meer verwacht. Nee, want ik wou het toch eens proberen.

Duidelijk ... het is niet omdat een vrouw mooi is, dat ze geweldig is onder de lakens Tongue.
Maar je wil het toch wel even proberen ... niet ?

Mathijs

Big Grin De vijfde keer gaat dat al beter dan de 1e keer...
(11-03-2017 12:39 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(11-03-2017 12:34 PM)Olivier schreef: [ -> ]Vind je dat dan niet jammer? Hiervoor had je redelijk wat flesjes kunnen drinken die meer plezier zouden verschaft hebben, nee?

Jammer ... ja en nee ... ja, want ik had meer verwacht. Nee, want ik wou het toch eens proberen.

Het is niet omdat een vrouw beeldschoon is, dat ze geweldig is onder de lakens Tongue.
Maar net zoals iedere man, je wil het toch wel even proberen ...niet ?

Mathijs

Haha, schitterende vergelijking applaus

Maar als je te veel geld uitgegeven hebt aan die vrouw zal het je toch ook wel wat spijten natuurlijk. Hoeveel goede wijnen had je daarvoor niet kunnen drinken Wink
(11-03-2017 12:39 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(11-03-2017 12:34 PM)Olivier schreef: [ -> ]Vind je dat dan niet jammer? Hiervoor had je redelijk wat flesjes kunnen drinken die meer plezier zouden verschaft hebben, nee?

Jammer ... ja en nee ... ja, want ik had meer verwacht. Nee, want ik wou het toch eens proberen.

Het is niet omdat een vrouw beeldschoon is, dat ze geweldig is onder de lakens Tongue.
Maar net zoals iedere man, je wil het toch wel even proberen ...niet ?

Mathijs
Willen wel, mogen nietshoot
En wat meer geven om een bepaalde fles of domein uit te testen, na het jarenlange begeren, overkomt dat niet ieder van ons? Mij de laatsten tijd alleszins wel... (het gaat terug over wijn, héang-el)
(11-03-2017 12:39 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(11-03-2017 12:34 PM)Olivier schreef: [ -> ]Vind je dat dan niet jammer? Hiervoor had je redelijk wat flesjes kunnen drinken die meer plezier zouden verschaft hebben, nee?

Jammer ... ja en nee ... ja, want ik had meer verwacht. Nee, want ik wou het toch eens proberen.

Het is niet omdat een vrouw beeldschoon is, dat ze geweldig is onder de lakens Tongue.
Maar net zoals iedere man, je wil het toch wel even proberen ...niet ?

Mathijs

Dat proberen is wel gemakkelijker met wijn dan met vrouwen.
Met wijn is het zeer gemakkelijk verschillende soorten te hebben.
En als de wijn me niet aan staat kap ik hem in de gootsteen.
Dit is wel niet mogelijk met..........Blush
Ausone 1976

Sommigen weten het al, ik ben een "sucker" voor oude Bordeaux wijnen.
Daarom werd het tijd om deze Ausone 1976 te ontkurken, het moet ooit.

Fles in goede toestand, het niveau is ongeveer een 2-tal cm onder de kurk.
Ik ben heel voorzichtig, maar halfweg breekt de kurk in twee - doeme toch.

- Kleur : niet echt aantrekkelijk, enorm troebel en brak .... pff.
- Neus : spot-on, gedroogde tabak, gedroogd fruit, kreupelhout, kruidig
- Mond : tamelijk flauw, misschien met veel moeite nog wat gedroogd fruit
- Afdronk : weinig tot eigenlijk niets, trekt droger dan de pruim van een non.

Soit, ik weet dat met deze ouwe rukkers het "hit of miss" is .... dit is een "miss".
Jammer .... ik wacht nog steeds om mijn eerste goeie Chateau Ausone.
Helaas gezien de prijszetting van de huidige jaargangen niet voor mijn beurs.

Mathijs

[attachment=2579]
Met alcohol gaat het snel over priorij, paters, nonnen en whatever Wink

Grtz
(26-05-2017 10:12 PM)fleer schreef: [ -> ]Met alcohol gaat het snel over priorij, paters, nonnen en whatever Wink

Grtz

Ik ben niet mee.Huh Verklaar je nader fleer.
(26-05-2017 10:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(26-05-2017 10:12 PM)fleer schreef: [ -> ]Met alcohol gaat het snel over priorij, paters, nonnen en whatever Wink

Grtz

Ik ben niet mee.Huh Verklaar je nader fleer.

Lees de tn's van Mathijs nog eens ... het zit hem vooral in de afdronk Wink

Grtz
(27-05-2017 10:21 AM)fleer schreef: [ -> ]
(26-05-2017 10:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(26-05-2017 10:12 PM)fleer schreef: [ -> ]Met alcohol gaat het snel over priorij, paters, nonnen en whatever Wink

Grtz

Ik ben niet mee.Huh Verklaar je nader fleer.

Lees de tn's van Mathijs nog eens ... het zit hem vooral in de afdronk Wink

Grtz

I have got it; maar de uitzondering bevestigt de regel.Wink

Maar deze zijn dan ook geen jaren belegen.Rolleyes
Ausone 1979

Het was opnieuw een tijd geleden dat ik nog eens een ouwe rakker had ontkurkt. Het oog viel al snel op deze Ausone 1979.
Weinig tot geen animo bij directe vrienden om "bejaarde" jaargangen te proeven, dus had ik deze fles voor mij alleen vanavond.

Een fles die al meer van de wereld heeft gezien dan mezelf, getuige het import label van een US verdeler, met name Californië.
Maar ja, ze kwam - via een vast contact in FR - dan toch in mijn kelder terecht, wachten op dat ene moment, vanavond dus.

Qua voorbereiding kan ik kort zijn .... een paar uur rechtop om het bezinksel af te weren en dan wat prutsen met de kurk.

Initieel had ik mijn twijfels, er kwam een tamelijk muffe geur uit de fles en zelfs het eerste glas, doch niet gekurkt / geoxideerd.
Gewoon wat tijd geven, want mettertijd kon ik gedroogd fruit, tabak, gebladerte en zelfs een vleugje munt (?) terug vinden.

Ook qua mondgevoel viel deze eerst door de mond ... gewoon licht & flets. Een oude rakker met nog minder pit dan pitloze druiven.
Doch na een uurtje of zo gaf de wijn mij ongelijk ... er kwam een ietwat snoeperig zuurtje naar boven, er kwam meer spanning op.
Verder ook een mooie licht fluwelen gevoel in de mond, zelfs nog wat sappig fruit ( al moest ik hier wel heel diep gaan zoeken ).

Qua afdronk is het helaas niet echt meer goed gekomen, tamelijk kort en slap - al kwam ook hier dat snoeperige terug naar boven.

Conclusie - een wijn, al een eind op haar retour ( ik moet hier de mannen op CellarTracker tegenspreken ) - doch wel nog te genieten.
Je moet er natuurlijk wel voor open staan ... een wijn proeven & bespreken die ouder is dan hetgeen op je eigen paspoort te vinden is.

Mooie wijn .... maar dan ook niet echt veel maar dan niet. Onder het motto "toch maar even proberen", alvast een middelmatig succes.

[attachment=2979]

Mathijs
Mooie eerlijke proefnotitie Mathijs. Hou ik wel van.
(28-10-2017 10:25 PM)WilD schreef: [ -> ]Mooie eerlijke proefnotitie Mathijs. Hou ik wel van.

Mathijs,

Ik vind het spijtig dat deze wijn van 1979 niet meer te bieden had.
Als je schrijft dat deze wijn al meer van de wereld heeft gezien dan jezelf moet je de bewaarcondities van deze wijn dan ook niet in vraag stellen.
Van deze jaargang, onder goede condities bewaard mag je niet meer een opulente wijn verwachten maar toch inhoudelijk iets met finesse; elegantie en zeker niet geoxideerd noch in neus als smaak.
Mijn laatste fles van Ausone 1978 dronk ik een goeie vijf jaar geleden en die wijn was toen alles behalve versleten. Maar deze wijn had zijn verouderingsproces wel volledig in mijn kelder(s) meegemaakt.
(28-10-2017 11:18 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik vind het spijtig dat deze wijn van 1979 niet meer te bieden had.
Als je schrijft dat deze wijn al meer van de wereld heeft gezien dan jezelf moet je de bewaarcondities van deze wijn dan ook niet in vraag stellen.
Van deze jaargang, onder goede condities bewaard mag je niet meer een opulente wijn verwachten maar toch inhoudelijk iets met finesse; elegantie en zeker niet geoxideerd noch in neus als smaak.
Mijn laatste fles van Ausone 1978 dronk ik een goeie vijf jaar geleden en die wijn was toen alles behalve versleten. Maar deze wijn had zijn verouderingsproces wel volledig in mijn kelder(s) meegemaakt.

Don,

Zelf ben ik geboren één jaar voor de uitstekende Bordeaux jaargang 1982. Een jonge wijnliefhebber dus en laatbloeier op dat vlak.
Oudere jaargangen komen bij mij altijd van her en der, met inderdaad het risico dat er af en toe een foute fles tussen kan tussen zitten.
Deze 1979 ... wie weet hoeveel kelders deze heeft gezien, dat is niet te weten bij aankoop. Enkel het niveau in de fles bekijken en hopen maar.

Zelf dus maar een paar jaar actief, dus wat de keten directe aankoop tot eigen kelder + bewaring betreft zijn de flessen wat aan de lage kant.
Doch de laatste jaren bewust primeur aangekocht of toch grotendeels bij handelaars. Maar een bepaald % blijft op veiling / eBay / particulier.
Op die manier veel hoogtes, maar ook wat laagtes meegemaakt ... het blijft in dat opzicht gokken ... soms win je, maar hou rekening met verlies.

Mathijs
(29-10-2017 01:45 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(28-10-2017 11:18 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik vind het spijtig dat deze wijn van 1979 niet meer te bieden had.
Als je schrijft dat deze wijn al meer van de wereld heeft gezien dan jezelf moet je de bewaarcondities van deze wijn dan ook niet in vraag stellen.
Van deze jaargang, onder goede condities bewaard mag je niet meer een opulente wijn verwachten maar toch inhoudelijk iets met finesse; elegantie en zeker niet geoxideerd noch in neus als smaak.
Mijn laatste fles van Ausone 1978 dronk ik een goeie vijf jaar geleden en die wijn was toen alles behalve versleten. Maar deze wijn had zijn verouderingsproces wel volledig in mijn kelder(s) meegemaakt.

Don,

Zelf ben ik geboren één jaar voor de uitstekende Bordeaux jaargang 1982. Een jonge wijnliefhebber dus en laatbloeier op dat vlak.
Oudere jaargangen komen bij mij altijd van her en der, met inderdaad het risico dat er af en toe een foute fles tussen kan tussen zitten.
Deze 1979 ... wie weet hoeveel kelders deze heeft gezien, dat is niet te weten bij aankoop. Enkel het niveau in de fles bekijken en hopen maar.

Zelf dus maar een paar jaar actief, dus wat de keten directe aankoop tot eigen kelder + bewaring betreft zijn de flessen wat aan de lage kant.
Doch de laatste jaren bewust primeur aangekocht of toch grotendeels bij handelaars. Maar een bepaald % blijft op veiling / eBay / particulier.
Op die manier veel hoogtes, maar ook wat laagtes meegemaakt ... het blijft in dat opzicht gokken ... soms win je, maar hou rekening met verlies.

Mathijs
Meest P/Q zal je ongetwijfeld halen zoals reeds gezegd door een kelder te laten bouwen en nu toppers te kopen en laten liggen. Ondertussen wat andere wijnen kopen die jonger genietbaar zijn. Rome en bouwen...
(29-10-2017 01:45 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(28-10-2017 11:18 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Ik vind het spijtig dat deze wijn van 1979 niet meer te bieden had.
Als je schrijft dat deze wijn al meer van de wereld heeft gezien dan jezelf moet je de bewaarcondities van deze wijn dan ook niet in vraag stellen.
Van deze jaargang, onder goede condities bewaard mag je niet meer een opulente wijn verwachten maar toch inhoudelijk iets met finesse; elegantie en zeker niet geoxideerd noch in neus als smaak.
Mijn laatste fles van Ausone 1978 dronk ik een goeie vijf jaar geleden en die wijn was toen alles behalve versleten. Maar deze wijn had zijn verouderingsproces wel volledig in mijn kelder(s) meegemaakt.

Don,

Zelf ben ik geboren één jaar voor de uitstekende Bordeaux jaargang 1982. Een jonge wijnliefhebber dus en laatbloeier op dat vlak.
Oudere jaargangen komen bij mij altijd van her en der, met inderdaad het risico dat er af en toe een foute fles tussen kan tussen zitten.
Deze 1979 ... wie weet hoeveel kelders deze heeft gezien, dat is niet te weten bij aankoop. Enkel het niveau in de fles bekijken en hopen maar.

Zelf dus maar een paar jaar actief, dus wat de keten directe aankoop tot eigen kelder + bewaring betreft zijn de flessen wat aan de lage kant.
Doch de laatste jaren bewust primeur aangekocht of toch grotendeels bij handelaars. Maar een bepaald % blijft op veiling / eBay / particulier.
Op die manier veel hoogtes, maar ook wat laagtes meegemaakt ... het blijft in dat opzicht gokken ... soms win je, maar hou rekening met verlies.

Mathijs

Soms kan je beter oude wijnen kopen bij de hierin gespecialiseerde vakhandel dan op veilingen. Die mensen kopen dikwijls kelders op van overleden wijnliefhebbers en die wijnen zijn dan wel goed bewaard. Dikwijls niet eens duurder dan de veiling, waar sommige wijnen inderdaad soms jaren constant rondtoeren. Zie maar eens hoeveel Yquem er bvb geveild wordt.
Momentje. Bij ons komt het gros van de flessen ook recht uit de kelders van de privé-verkoper. Toegegeven, we kunnen de levensloop van een aantal wijnen onmogelijk achterhalen, maar waar dat wel het geval is, geven we graag de informatie die voorhanden is. Stellen dus, die vraag.

En toegegeven, je weet natuurlijk niet of we liegen of niet. Maar een goede reputatie van meer dan veertig jaar hooghouden zal toch ook wel voor iets meetellen.
(29-10-2017 03:56 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Momentje. Bij ons komt het gros van de flessen ook recht uit de kelders van de privé-verkoper. Toegegeven, we kunnen de levensloop van een aantal wijnen onmogelijk achterhalen, maar waar dat wel het geval is, geven we graag de informatie die voorhanden is. Stellen dus, die vraag.

En toegegeven, je weet natuurlijk niet of we liegen of niet. Maar een goede reputatie van meer dan veertig jaar hooghouden zal toch ook wel voor iets meetellen.

Je hebt daar uiteraard een punt. De handelaar die erbij geroepen wordt als de kelder moet verkocht worden ziet wellicht niet veel meer dan degene die de wijnen gaat ophalen voor de veiling. Je hebt tenslotte niet veel meer dan het verhaal van de verkoper. Maar het zou niet slecht zijn om het in de catalogus te vermelden als je er quasi zeker van bent dat ze van onberispelijke oorsprong komen, wat velen (jullie ook?) trouwens doen. Dat zal ongetwijfeld de prijs wel wat beïnvloeden, maar de koper heeft dan toch een ietsje meer zekerheid, hoewel, zoals je ongetwijfeld beter weet dan ik, blijft het altijd een beetje een gok, onberispelijk bewaard of niet.
Eens wijnen een zekere leeftijd hebben hangt het toch weer vooral af van de kurk, maar laat ons daar maar liever niet op doorgaan of we krijgen hier weer een kurk versus geen kurk discussie. Smile
We zijn een tijd geleden begonnen met alle loten te fotograferen. Dat geeft natuurlijk maar een beeld van het uitwendige, maar niveaus e.d. zijn toch belangrijk. Uit ervaring weet ik dat algemene commentaren quasi altijd verkeerd geïnterpreteerd worden. Plus dat, als ik fles A "onberispelijk" noem, ik misschien fles B onrecht aandoe als ik daar niks van zeg. Plus dat iemand nog wel een vlekje op een etiket vindt, dat we over het hoofd gezien hebben... Maar op gerichte vragen wordt altijd zo correct mogelijk geantwoord. En dat gaat dan van "ik heb geen flauw idee" tot "deze wijnen hebben in een perfect geklimatiseerde kelder gelegen sinds de geboorte van opa"...

Dat doet me er trouwens aan denken, dat het soms een beetje merkwaardig overkomt, als men (niet noodzakelijk in een veiling) hemel en aarde beweegt om Château La Fleur de la Tour des Mas de Cocagne, A.C. Bordeaux zoveel mogelijk lof toe te zwaaien, terwijl daarna - ik noem maar wat - Ch. La Mission Haut Brion zonder enige commentaar de revue passeert... Maar dit geheel terzijde.
Koppelingen