wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine de l'Ausseil - Latour de France
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Cherchant un coin de terroir pour faire les vins que nous aimons, nous sommes tombés presque par hasard à Latour de France. Carignans centenaires, vieux grenaches, élégantes syrahs sur les coteaux de gneiss et de schistes de Latour paraissaient nous inviter à créer des vins harmonieux. Nous avons donné en 2001 le nom de l'Ausseil (l'Oiseau en Occitan) à notre aventure.
Vignerons indépendants, nous cultivons 10 ha, un tout petit domaine, ce qui nous permet de porter un soin très attentionné à nos vignes. Nous utilisons les méthodes de l'Agriculture Biologique. Nous privilégions les méthodes les plus douces et les plus naturelles, à la fois à la vigne et à la cave. C'est ainsi que nous produisons des vins AOC "Côtes du Roussillon Villages Latour de France", des vins doux naturels « Rivesaltes », ainsi que des vins de pays (rouges, rosés et blancs) des Côtes Catalanes.

Les vignes du domaine sont situées sur la commune de Latour de France. Il y a d'une part de vieilles vignes, en Carignan (50-80 ans), Syrah (30-40) , Grenache Noir (50-80 ans). Ces vieilles vignes, sur les terroirs de Latour, ont des rendements extrêmement réduits, souvent inférieurs à 10-20 hl/ha. D'autre part, nous avons planté des vignes de Syrah, mourvèdre, grenache et muscat.Ces jeunes vignes ont maintenant entre 5 et 10 ans.

Papillon 2014 :


Grenache Gris 45 %, Muscat : 5 %.
Macabeu en Carignan Blanc 50 %

+-1 jaar oude barrique

Perzik en appel vooral zijn hier terug te vinden , zeer mooi van zuren .
Op het einde komt de wijn wel wat warm , waarschijnlijk heeft het klimaat hier wel iets mee te zien .
De Bio-touch kwam ook een tikje te veel nog eruit .89

Vandaag op dag 4 het laatste glas van deze wijn gedronken.
Echt een zaligheid geworden ...
Perzik , abrikoos , wit steenfruit , rokerig .
De Bio-touch is er bijna helemaal uit .
Volgeladen van het fruit ! I love it 91 !


Les 3 Pierres 2003 :

80% Syrah, Grenache, Mourvèdre

Barrique ( geen idee hoelang )

Peper en donker fruit hebben hier de hoofdrol .
De wijn komt soepel over maar met veel body .
Dus een volle wijn , die volledig uitgerijpt is .
Perfect a point voor mij .

Heel mooie prijs kwaliteit . 90
Na de BBQ met zon stralend in het gelaat .
Wat nog te openen ?

Prise de bec 2014 :
GSM 30/30/40

Animaal , rood fruit naar believen , zoethout , babbelutte caramel/biscuit ( twix) .
Schone sappige start , volledig voortgestuwd door het fruit met omringde zuren .

12,5 % alcohol ...
Dit is volledig zuidelijk Frans hoor .
De percelen liggen wel tussen de 150 a 250 meter altitude .

De mourvedre is wel later geoogst dan de syrah en de grenache .


Fraicheur is hier dus aanwezig en niet alleen omdat deze koeler geschonken is.
14 a 16 graden .

Ik had eerst nog nen trousseau uit de Jura vast .
Maar dit lijkt me iets toepasselijker op een lazy sunny sunday ...


Aan de foto duidelijk dat de wijn mourvedre bevat Rolleyes
Voila
P'tit Piaf Blanc 2015:

100% muscat


Veel fraicheur en toch rijp.
12% maakt er een mooie dorstlesser van.

Fruitig met perzik in de hoofdrol, weelderig met nog hinten van anijs en citroengras.
Deze was 150cl plezier!
Waarvan nog een beetje resterend voor vandaag.
P'tit Piaf Blanc 2018.
Waanzin mooi deze wijn.
Niet het soort wijn dat je neemt ter meditatie of als je zin hebt in een complex sap.

Maar wel hetgeen je zoekt in een hersens-prikkelende vin de potes.

Zeer fruitig, rijp, weelderige impressies die je doen verlangen naar warmere tijden...
88-89/100
Fun factor is zeer hoog hier.
Koppelingen