wijnliefhebbers

Volledige versie: Jean Claude Marsanne
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Onze laatste bezoek in St Joseph. Bij 37 graden was mijn energie wat weg om nog notities te nemen, maar ik wou dit domein toch nog even vermelden. Het is gelegen in de buurt van Gonon en Grippa en de wijnen zijn misschien wel wat vergelijkbaar (even "digestief, aerien, luchtig, enfin wijnen die me zeer bevallen).
Naar ik me herinner heeft Marsanne(jawel, zoals de druif) een 8-tal hectare.
We hadden er een enorm sympathieke degustatie, met een wijnbouwer die volgens zijn knappe dochter een beetje aso is, een mama die ons deed denken aan een Franse Almaci en wijnen die ons allen konden bekoren.

We kochten redelijk wat aan, mochten, zoals we ook bij andere domeinen deden, de wijn de ochtend erop (seffens!) gaan oppikken. Ook onze Voge-flessen staan daar momenteel nog lekker koel te wachten op hun Belgische baasjes....

In bijlage enkele foto s van de familie (jongste dochter staat er niet op) en een unieke foto van de voltallige Waltzing Tannine- equipe.
En hup, de eerste fles is ontkurkt!

Saint Joseph 2015

Neus: peper! En frisse modder. Kers, potloodpunt. Mooi, verweven.
In de mond sappige blauwe bes ingebed in een kruidig bedje. Nog wat compact. Wat tannines (rijp) in de afdronk die zeker zullen versmelten.
Voor mij een totale aanrader. Maar hou het stil... ;-)
(11-07-2017 08:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]En hup, de eerste fles is ontkurkt!

Saint Joseph 2015

Neus: peper! En frisse modder. Kers, potloodpunt. Mooi, verweven.
In de mond sappige blauwe bes ingebed in een kruidig bedje. Nog wat compact. Wat tannines (rijp) in de afdronk die zeker zullen versmelten.
Voor mij een totale aanrader. Maar hou het stil... ;-)

Dag twee peper en vooral blauwe bes a gogo (drink dit tegelijk met echte blauwe bessen). Fraicheur, sap, zacht...Mijn favoriet!
(12-07-2017 06:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(11-07-2017 08:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]En hup, de eerste fles is ontkurkt!

Saint Joseph 2015

Neus: peper! En frisse modder. Kers, potloodpunt. Mooi, verweven.
In de mond sappige blauwe bes ingebed in een kruidig bedje. Nog wat compact. Wat tannines (rijp) in de afdronk die zeker zullen versmelten.
Voor mij een totale aanrader. Maar hou het stil... ;-)

Dag twee peper en vooral blauwe bes a gogo (drink dit tegelijk met echte blauwe bessen). Fraicheur, sap, zacht...Mijn favoriet!

Jo, deze wijn moet je ook eens proberen met de zwarte bes.
Een soort die meer karakter heeft dan de blauwe en pas zijn ruwheid, bitterheid verliest als ze voldoende zon heeft gezien en dan een gekruide zoetigheid in zich heeft.
Maar probeer deze soort te bekomen die afkomstig zijn van oude struiken en opgegroeid zijn in de pure natuur.
(12-07-2017 07:03 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(12-07-2017 06:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(11-07-2017 08:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]En hup, de eerste fles is ontkurkt!

Saint Joseph 2015

Neus: peper! En frisse modder. Kers, potloodpunt. Mooi, verweven.
In de mond sappige blauwe bes ingebed in een kruidig bedje. Nog wat compact. Wat tannines (rijp) in de afdronk die zeker zullen versmelten.
Voor mij een totale aanrader. Maar hou het stil... ;-)

Dag twee peper en vooral blauwe bes a gogo (drink dit tegelijk met echte blauwe bessen). Fraicheur, sap, zacht...Mijn favoriet!

Jo, deze wijn moet je ook eens proberen met de zwarte bes.
Een soort die meer karakter heeft dan de blauwe en pas zijn ruwheid, bitterheid verliest als ze voldoende zon heeft gezien en dan een gekruide zoetigheid in zich heeft.
Maar probeer deze soort te bekomen die afkomstig zijn van oude struiken en opgegroeid zijn in de pure natuur.

Don, deze bedoel je he...
Mijn vrouw is die net gaan plukken, inderdaad ook perfect passend bij de St Joseph. Smile
(12-07-2017 07:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(12-07-2017 07:03 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(12-07-2017 06:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(11-07-2017 08:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]En hup, de eerste fles is ontkurkt!

Saint Joseph 2015

Neus: peper! En frisse modder. Kers, potloodpunt. Mooi, verweven.
In de mond sappige blauwe bes ingebed in een kruidig bedje. Nog wat compact. Wat tannines (rijp) in de afdronk die zeker zullen versmelten.
Voor mij een totale aanrader. Maar hou het stil... ;-)

Dag twee peper en vooral blauwe bes a gogo (drink dit tegelijk met echte blauwe bessen). Fraicheur, sap, zacht...Mijn favoriet!

Jo, deze wijn moet je ook eens proberen met de zwarte bes.
Een soort die meer karakter heeft dan de blauwe en pas zijn ruwheid, bitterheid verliest als ze voldoende zon heeft gezien en dan een gekruide zoetigheid in zich heeft.
Maar probeer deze soort te bekomen die afkomstig zijn van oude struiken en opgegroeid zijn in de pure natuur.

Don, deze bedoel je he...
Mijn vrouw is die net gaan plukken, inderdaad ook perfect passend bij de St Joseph. Smile

Inderdaad, dat zijn ze.
Deze bessen die je wederhelft plukte komen wellicht van een struik opgegroeid in de pure natuur.
Een bes die toch meer karakter te bieden heef dan de blauwe bessen uit de supermarkt. Slurp
(12-07-2017 08:39 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(12-07-2017 07:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(12-07-2017 07:03 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(12-07-2017 06:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(11-07-2017 08:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]En hup, de eerste fles is ontkurkt!

Saint Joseph 2015

Neus: peper! En frisse modder. Kers, potloodpunt. Mooi, verweven.
In de mond sappige blauwe bes ingebed in een kruidig bedje. Nog wat compact. Wat tannines (rijp) in de afdronk die zeker zullen versmelten.
Voor mij een totale aanrader. Maar hou het stil... ;-)

Dag twee peper en vooral blauwe bes a gogo (drink dit tegelijk met echte blauwe bessen). Fraicheur, sap, zacht...Mijn favoriet!

Jo, deze wijn moet je ook eens proberen met de zwarte bes.
Een soort die meer karakter heeft dan de blauwe en pas zijn ruwheid, bitterheid verliest als ze voldoende zon heeft gezien en dan een gekruide zoetigheid in zich heeft.
Maar probeer deze soort te bekomen die afkomstig zijn van oude struiken en opgegroeid zijn in de pure natuur.

Don, deze bedoel je he...
Mijn vrouw is die net gaan plukken, inderdaad ook perfect passend bij de St Joseph. Smile

Inderdaad, dat zijn ze.
Deze bessen die je wederhelft plukte komen wellicht van een struik opgegroeid in de pure natuur.
Een bes die toch meer karakter te bieden heef dan de blauwe bessen uit de supermarkt. Slurp

Mijn vrouw plukt de dag en de bessen bij de bioboer om de hoek Smile
Saint Joseph 2015
Blauwe bes indeed Wink samen met redelijk wat grafiet. Cigarenkistje. Zeer veel materie, sap, rijpe tannines zorgen wel nog voor wat droogtrekking. Puur drinkgenot! Zou wel 's willen zien hoe deze evolueert, maar was mijn enige fles. Sad
(19-09-2017 09:31 PM)Fre schreef: [ -> ]Saint Joseph 2015
Blauwe bes indeed Wink samen met redelijk wat grafiet. Cigarenkistje. Zeer veel materie, sap, rijpe tannines zorgen wel nog voor wat droogtrekking. Puur drinkgenot! Zou wel 's willen zien hoe deze evolueert, maar was mijn enige fles. Sad

Komt wel goed, heb nog wat voorraad ;-)
(19-09-2017 10:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-09-2017 09:31 PM)Fre schreef: [ -> ]Saint Joseph 2015
Blauwe bes indeed Wink samen met redelijk wat grafiet. Cigarenkistje. Zeer veel materie, sap, rijpe tannines zorgen wel nog voor wat droogtrekking. Puur drinkgenot! Zou wel 's willen zien hoe deze evolueert, maar was mijn enige fles. Sad

Komt wel goed, heb nog wat voorraad ;-)

Is er hier iemand in Belgie die dit domein aanbiedt?
(19-09-2017 10:34 PM)Fre schreef: [ -> ]
(19-09-2017 10:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-09-2017 09:31 PM)Fre schreef: [ -> ]Saint Joseph 2015
Blauwe bes indeed Wink samen met redelijk wat grafiet. Cigarenkistje. Zeer veel materie, sap, rijpe tannines zorgen wel nog voor wat droogtrekking. Puur drinkgenot! Zou wel 's willen zien hoe deze evolueert, maar was mijn enige fles. Sad

Komt wel goed, heb nog wat voorraad ;-)

Is er hier iemand in Belgie die dit domein aanbiedt?

Nope. Gat in de markt. Tip voor wvd, PvdW of Tinto...
(19-09-2017 10:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-09-2017 10:34 PM)Fre schreef: [ -> ]
(19-09-2017 10:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-09-2017 09:31 PM)Fre schreef: [ -> ]Saint Joseph 2015
Blauwe bes indeed Wink samen met redelijk wat grafiet. Cigarenkistje. Zeer veel materie, sap, rijpe tannines zorgen wel nog voor wat droogtrekking. Puur drinkgenot! Zou wel 's willen zien hoe deze evolueert, maar was mijn enige fles. Sad

Komt wel goed, heb nog wat voorraad ;-)

Is er hier iemand in Belgie die dit domein aanbiedt?

Nope. Gat in de markt. Tip voor wvd, PvdW of Tinto...

Bedankt voor de tip, maar wij zijn bijzonder tevreden met de Saint-Joseph van Saint-Cosme. En onze klanten blijkbaar ook, want zowat uitverkocht. Het wordt dus wachten op 2016, wellicht einde maart 2018.
Crozes-Hermitage 2012 Jean-Claude Marsanne in Mauves
Vrij licht van kleur en structuur. Wel geen merkbare veroudering. Blind zou ik nooit aan N. Rhône gedacht hebben. Leek me meer te pinoteren. Violet, kers, kruidigheid, leder en sous-bois, maar dit allemaal redelijk afgemeten en zacht. De mond volgt de neus feitelijk goed. Zeer soepel, zachte tannines. In de smaak ook die kruidigheid, wat peper. Wel mooie zuurstructuur. Loopt vlot binnen maar laat me een beetje op mijn honger zitten. Alhoewel de prijs dicht in de buurt van Graillot zit, zeker niet van dit niveau. Op zich wel lekker natuurlijk, beetje allemansvriend!
(30-09-2017 08:15 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Crozes-Hermitage 2012 Jean-Claude Marsanne in Mauves
Vrij licht van kleur en structuur. Wel geen merkbare veroudering. Blind zou ik nooit aan N. Rhône gedacht hebben. Leek me meer te pinoteren. Violet, kers, kruidigheid, leder en sous-bois, maar dit allemaal redelijk afgemeten en zacht. De mond volgt de neus feitelijk goed. Zeer soepel, zachte tannines. In de smaak ook die kruidigheid, wat peper. Wel mooie zuurstructuur. Loopt vlot binnen maar laat me een beetje op mijn honger zitten. Alhoewel de prijs dicht in de buurt van Graillot zit, zeker niet van dit niveau. Op zich wel lekker natuurlijk, beetje allemansvriend!

Van de Crozes kocht ik op domein slechts eén flesje, vond die wel een stuk minder dan de St Joseph. Anderzijds, de wijnen van Marsanne zijn inderdaad een stuk toegankelijker dan die van Graillot. Bij deze laatste kunnen de zuurtjes enorm domineren, die wijnen hebben dan ook meer tijd nodig dan Marsanne. Hoewel de jaargang hier ook speelt natuurlijk.
Waar heb jij die 2012 nog gevonden, Francis?
(30-09-2017 11:24 PM)vinejo schreef: [ -> ]Waar heb jij die 2012 nog gevonden, Francis?

Dat was bij een Franse caviste voor ong. € 17 want ik denk, zoals jij schrijft, geen invoerder bij ons.
(01-10-2017 12:33 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(30-09-2017 11:24 PM)vinejo schreef: [ -> ]Waar heb jij die 2012 nog gevonden, Francis?

Dat was bij een Franse caviste voor ong. € 17 want ik denk, zoals jij schrijft, geen invoerder bij ons.

Valt nog mee, was een goede 13 euro op domein dacht ik.
(BTW, de Crozes van Graillot is toch nog stukje duurder, je vindt die niet meer onder de 20 euro Sad )
(01-10-2017 12:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(01-10-2017 12:33 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(30-09-2017 11:24 PM)vinejo schreef: [ -> ]Waar heb jij die 2012 nog gevonden, Francis?

Dat was bij een Franse caviste voor ong. € 17 want ik denk, zoals jij schrijft, geen invoerder bij ons.

Valt nog mee, was een goede 13 euro op domein dacht ik.
(BTW, de Crozes van Graillot is toch nog stukje duurder, je vindt die niet meer onder de 20 euro Sad )

Graillot stond daar € 18 (Mill. 14) en Marsanne € 17. Daardoor mijn bedenking na proeven: als ik dan moet kiezen tussen beide met één eurootje verschil! Maar hier vind je Graillot inderdaad niet meer onder de € 20.
(01-10-2017 01:40 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(01-10-2017 12:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(01-10-2017 12:33 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(30-09-2017 11:24 PM)vinejo schreef: [ -> ]Waar heb jij die 2012 nog gevonden, Francis?

Dat was bij een Franse caviste voor ong. € 17 want ik denk, zoals jij schrijft, geen invoerder bij ons.

Valt nog mee, was een goede 13 euro op domein dacht ik.
(BTW, de Crozes van Graillot is toch nog stukje duurder, je vindt die niet meer onder de 20 euro Sad )

Graillot stond daar € 18 (Mill. 14) en Marsanne € 17. Daardoor mijn bedenking na proeven: als ik dan moet kiezen tussen beide met één eurootje verschil! Maar hier vind je Graillot inderdaad niet meer onder de € 20.

Inderdaad, dan zou ik ook wel de Graillot verkiezen denk ik.
Maar jong kan dit wel moeilijk zijn he, die zuurtjes kunnen een paar jaar pieken alvorens de wijn piekt ;-)
...en wat doe je dan als je de laatste slok hebt gedronken van een wijn die je doet verlangen naar meer?
Ha ja, een andere fles open trekken hee!
En ik maakte van de gelegenheid gebruik om eens te vergelijken:
Zou de St Jo van Marsanne me even veel bekoren dan die van Coursodon?

Antwoord:
Ja!

Jongens toch, 2015 is in a good place, zou ik zeggen mocht ik Amerikaan zijn.
Marsanne heeft iets minder hout, en eerlijk is eerlijk, iéts minder complexiteit dan de Coursodon Olivaie
Maar die fraicheur, man man man.
Heerlijke wijn.
2015?
Groot.
No doubt.
Na al uw heerlijke TN's krijg ik goesting in een sappige Rhone, maar de Bojo is net open. Mss morgen. Mmmmm, Noordelijke Rhone HeartHeartHeart
(09-01-2019 09:19 PM)vinejo schreef: [ -> ]...en wat doe je dan als je de laatste slok hebt gedronken van een wijn die je doet verlangen naar meer?
Ha ja, een andere fles open trekken hee!
En ik maakte van de gelegenheid gebruik om eens te vergelijken:
Zou de St Jo van Marsanne me even veel bekoren dan die van Coursodon?

Antwoord:
Ja!

Jongens toch, 2015 is in a good place, zou ik zeggen mocht ik Amerikaan zijn.
Marsanne heeft iets minder hout, en eerlijk is eerlijk, iéts minder complexiteit dan de Coursodon Olivaie
Maar die fraicheur, man man man.
Heerlijke wijn.
2015?
Groot.
No doubt.

Derde dag moet deze wijn het toch serieus afleggen tegen de Coursodon.
Beetje weggedeemsterd.
Ik opende een marsanne 2015 van domaine Marsanne; erg soepel en veel fraicheur. Mooi versmolten, zekere viscositeit en lange afdronk. Erg zuiver en niets gekunsteld. Gedegusteerd bij gegrilde zeebaars met citroenolie en gegrilde groenten. Misschien niet evident maar de frisheid matchte erg goed. Gekocht op domein in goed gezelschap, zie foto's op eerdere posts hierboven ...
Prachtig domein. De rode zijn zo puur. De witte nog nooit geproefd. Maar ik kan me wel iets inbeelden bij die zuiverheid.
(29-08-2020 09:27 PM)Fre schreef: [ -> ]Prachtig domein. De rode zijn zo puur. De witte nog nooit geproefd. Maar ik kan me wel iets inbeelden bij die zuiverheid.

Volledig akkoord, schandalig weinig rode gekocht
(29-08-2020 09:43 PM)Gerten schreef: [ -> ]
(29-08-2020 09:27 PM)Fre schreef: [ -> ]Prachtig domein. De rode zijn zo puur. De witte nog nooit geproefd. Maar ik kan me wel iets inbeelden bij die zuiverheid.

Volledig akkoord, schandalig weinig rode gekocht

En ik schandalig weinig witte, enkel de viognier denk ik.
Die 100% marsanne was dat dan de witte St Joseph, Gerten?
(29-08-2020 09:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-08-2020 09:43 PM)Gerten schreef: [ -> ]
(29-08-2020 09:27 PM)Fre schreef: [ -> ]Prachtig domein. De rode zijn zo puur. De witte nog nooit geproefd. Maar ik kan me wel iets inbeelden bij die zuiverheid.

Volledig akkoord, schandalig weinig rode gekocht

En ik schandalig weinig witte, enkel de viognier denk ik.
Die 100% marsanne was dat dan de witte St Joseph, Gerten?

Ja idd
(11-07-2017 08:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]En hup, de eerste fles is ontkurkt!

Saint Joseph 2015

Neus: peper! En frisse modder. Kers, potloodpunt. Mooi, verweven.
In de mond sappige blauwe bes ingebed in een kruidig bedje. Nog wat compact. Wat tannines (rijp) in de afdronk die zeker zullen versmelten.
Voor mij een totale aanrader. Maar hou het stil... ;-)

De wijnpers heeft m nu ook ontdekt blijkbaar…

Jean-Claude Marsanne, Saint-Joseph Rouge 2020 (Vinous 93)
Vinous (Dec 2022), Review by Josh Raynolds, Rating 93, Drink 2025-2034
Opaque garnet color. Mineral-accented blackberry, cherry and olive aromas show fine definition and are complemented by floral and exotic spice flourish. Densely packed but lively dark fruit preserve, candied violet, olive and cracked pepper flavors show fine detail and become sweeter on the back half. Finishess with smoky mineral cut, harmonious tannins and strong, floral-dominated
Koppelingen