wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine des Terrisses, Gaillac
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Het Zuidwesten.
Als wijnstreek veelal verguisd en over het hoofd gezien. Soms logisch, meestal onterecht.
In elk van de vele aopees, van Bordeauxkloon Bergerac tot het Baskische Iroulégey, maakt men 13 in een dozijn-wijnen, maar even goed produceert men er absolute toppers in prijs-kwaliteit.
Een van de streken die zeer interessant is op dat gebied is Gaillac.
Ginds maakt men alle soorten wijnen, van droog tot zoet, wit, rood, rosé, bubbels en zelfs een "vin de voile" (gemaakt zoals de vin jaune).
Gisteren opende ik een fles L Orée du Domaine de Terrisses 2016
Deze wijn is gemaakt van 100% Duras.
Een typische druif voor de streek.
Let wel, er bestaat ook een aop "Cotes de Duras" in het Zuidwesten. Daar mag men verschillende druivensoorten gebruiken maar... geen Duras. Rolleyes

Maar goed, de monocepage Duras dus, gemaakt in Gaillac. Wel, deze wijn viel enorm goed mee. Een violette kleur, zeer aromatisch in de neus. Vooral de kruidigheid valt enorm op, peper vooral. Daarnaast rijp zwart fruit en framboos. Er is ook een mooie minerale toets, grafiet, en wat gerookte impressies.
In de mond valt de fraicheur op. In combinatie met een mooie sappigheid geeft dit een bijzonder aangename wijn om drinken. Tannines en alcohol zijn mild.
Jawel, deze wijn deed me denken aan een Noordelijke syrah.

Ik veronderstel dat L Orée een speciale cuvee is die men bottelde voor Colruyt want op de website van het domein vind je deze wijn niet terug.
However, voor 7,5 euro bij Klassewijnen is dit een echte aanrader.
Proberen!
(22-11-2017 03:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]Het Zuidwesten.
Als wijnstreek veelal verguisd en over het hoofd gezien. Soms logisch, meestal onterecht.
In elk van de vele aopees, van Bordeauxkloon Bergerac tot het Baskische Iroulégey, maakt men 13 in een dozijn-wijnen, maar even goed produceert men er absolute toppers in prijs-kwaliteit.
Een van de streken die zeer interessant is op dat gebied is Gaillac.
Ginds maakt men alle soorten wijnen, van droog tot zoet, wit, rood, rosé, bubbels en zelfs een "vin de voile" (gemaakt zoals de vin jaune).
Gisteren opende ik een fles L Orée du Domaine de Terrisses 2016
Deze wijn is gemaakt van 100% Duras.
Een typische druif voor de streek.
Let wel, er bestaat ook een aop "Cotes de Duras" in het Zuidwesten. Daar mag men verschillende druivensoorten gebruiken maar... geen Duras. Rolleyes

Maar goed, de monocepage Duras dus, gemaakt in Gaillac. Wel, deze wijn viel enorm goed mee. Een violette kleur, zeer aromatisch in de neus. Vooral de kruidigheid valt enorm op, peper vooral. Daarnaast rijp zwart fruit en framboos. Er is ook een mooie minerale toets, grafiet, en wat gerookte impressies.
In de mond valt de fraicheur op. In combinatie met een mooie sappigheid geeft dit een bijzonder aangename wijn om drinken. Tannines en alcohol zijn mild.
Jawel, deze wijn deed me denken aan een Noordelijke syrah.

Ik veronderstel dat L Orée een speciale cuvee is die men bottelde voor Colruyt want op de website van het domein vind je deze wijn niet terug.
However, voor 7,5 euro bij Klassewijnen is dit een echte aanrader.
Proberen!

Jo,

Mag ik je even uitdagen?

Je veronderstelt dat dit een speciale cuvée is die men bottelde voor Colruyt. Je ondersteunend element is dat je op de website van het domein deze wijn niet terug vindt.
Toch denk ik dat dit niet een exclusieve of een unieke botteling voor Colruyt alleen is want de supermarché E.Leclerc ook geen kleintje in Frankrijk heeft deze ook in zijn gamma.
Maar dan zou het misschien wel een botteling kunnen zijn voor de "grandes surfaces" zoals sommigen ( laatdunkend) kijken naar deze distributieketen van wijn.

Maar je moet maar eens concreet ( per e-mail bv) de vraag stellen aan het domein of dit:
* een speciale exclusieve cuvée is voor Colruyt.
* dat deze wijn afkomstig is van percelen behorende tot dit domein.
* welke de verschillen zijn ten opzichte van hun andere bottelingen.(ouderdom wijnranken, vinificatie en opvoeding, duur houtlagering....)
* hoeveelheid flessen of wat de productie is van deze cuvée.

Een zeer interessante oefening Jo. Rolleyes
En ik spreek vanuit ervaring. huhuh
En het wordt pas interessant als er verschillende cepages in de wijn zitten. (wat hier spijtig genoeg niet het geval is)
(22-11-2017 10:55 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(22-11-2017 03:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]Het Zuidwesten.
Als wijnstreek veelal verguisd en over het hoofd gezien. Soms logisch, meestal onterecht.
In elk van de vele aopees, van Bordeauxkloon Bergerac tot het Baskische Iroulégey, maakt men 13 in een dozijn-wijnen, maar even goed produceert men er absolute toppers in prijs-kwaliteit.
Een van de streken die zeer interessant is op dat gebied is Gaillac.
Ginds maakt men alle soorten wijnen, van droog tot zoet, wit, rood, rosé, bubbels en zelfs een "vin de voile" (gemaakt zoals de vin jaune).
Gisteren opende ik een fles L Orée du Domaine de Terrisses 2016
Deze wijn is gemaakt van 100% Duras.
Een typische druif voor de streek.
Let wel, er bestaat ook een aop "Cotes de Duras" in het Zuidwesten. Daar mag men verschillende druivensoorten gebruiken maar... geen Duras. Rolleyes

Maar goed, de monocepage Duras dus, gemaakt in Gaillac. Wel, deze wijn viel enorm goed mee. Een violette kleur, zeer aromatisch in de neus. Vooral de kruidigheid valt enorm op, peper vooral. Daarnaast rijp zwart fruit en framboos. Er is ook een mooie minerale toets, grafiet, en wat gerookte impressies.
In de mond valt de fraicheur op. In combinatie met een mooie sappigheid geeft dit een bijzonder aangename wijn om drinken. Tannines en alcohol zijn mild.
Jawel, deze wijn deed me denken aan een Noordelijke syrah.

Ik veronderstel dat L Orée een speciale cuvee is die men bottelde voor Colruyt want op de website van het domein vind je deze wijn niet terug.
However, voor 7,5 euro bij Klassewijnen is dit een echte aanrader.
Proberen!

Jo,

Mag ik je even uitdagen?

Je veronderstelt dat dit een speciale cuvée is die men bottelde voor Colruyt. Je ondersteunend element is dat je op de website van het domein deze wijn niet terug vindt.
Toch denk ik dat dit niet een exclusieve of een unieke botteling voor Colruyt alleen is want de supermarché E.Leclerc ook geen kleintje in Frankrijk heeft deze ook in zijn gamma.
Maar dan zou het misschien wel een botteling kunnen zijn voor de "grandes surfaces" zoals sommigen ( laatdunkend) kijken naar deze distributieketen van wijn.

Maar je moet maar eens concreet ( per e-mail bv) de vraag stellen aan het domein of dit:
* een speciale exclusieve cuvée is voor Colruyt.
* dat deze wijn afkomstig is van percelen behorende tot dit domein.
* welke de verschillen zijn ten opzichte van hun andere bottelingen.(ouderdom wijnranken, vinificatie en opvoeding, duur houtlagering....)
* hoeveelheid flessen of wat de productie is van deze cuvée.

Een zeer interessante oefening Jo. Rolleyes
En ik spreek vanuit ervaring. huhuh
En het wordt pas interessant als er verschillende cepages in de wijn zitten. (wat hier spijtig genoeg niet het geval is)

Wellicht dus een supermarktcuvee. Maar wel een hele goeie.
Ik geef je de volmacht om dit voor mij uit te spitten, Don Wink
(22-11-2017 11:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(22-11-2017 10:55 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(22-11-2017 03:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]Het Zuidwesten.
Als wijnstreek veelal verguisd en over het hoofd gezien. Soms logisch, meestal onterecht.
In elk van de vele aopees, van Bordeauxkloon Bergerac tot het Baskische Iroulégey, maakt men 13 in een dozijn-wijnen, maar even goed produceert men er absolute toppers in prijs-kwaliteit.
Een van de streken die zeer interessant is op dat gebied is Gaillac.
Ginds maakt men alle soorten wijnen, van droog tot zoet, wit, rood, rosé, bubbels en zelfs een "vin de voile" (gemaakt zoals de vin jaune).
Gisteren opende ik een fles L Orée du Domaine de Terrisses 2016
Deze wijn is gemaakt van 100% Duras.
Een typische druif voor de streek.
Let wel, er bestaat ook een aop "Cotes de Duras" in het Zuidwesten. Daar mag men verschillende druivensoorten gebruiken maar... geen Duras. Rolleyes

Maar goed, de monocepage Duras dus, gemaakt in Gaillac. Wel, deze wijn viel enorm goed mee. Een violette kleur, zeer aromatisch in de neus. Vooral de kruidigheid valt enorm op, peper vooral. Daarnaast rijp zwart fruit en framboos. Er is ook een mooie minerale toets, grafiet, en wat gerookte impressies.
In de mond valt de fraicheur op. In combinatie met een mooie sappigheid geeft dit een bijzonder aangename wijn om drinken. Tannines en alcohol zijn mild.
Jawel, deze wijn deed me denken aan een Noordelijke syrah.

Ik veronderstel dat L Orée een speciale cuvee is die men bottelde voor Colruyt want op de website van het domein vind je deze wijn niet terug.
However, voor 7,5 euro bij Klassewijnen is dit een echte aanrader.
Proberen!

Jo,

Mag ik je even uitdagen?

Je veronderstelt dat dit een speciale cuvée is die men bottelde voor Colruyt. Je ondersteunend element is dat je op de website van het domein deze wijn niet terug vindt.
Toch denk ik dat dit niet een exclusieve of een unieke botteling voor Colruyt alleen is want de supermarché E.Leclerc ook geen kleintje in Frankrijk heeft deze ook in zijn gamma.
Maar dan zou het misschien wel een botteling kunnen zijn voor de "grandes surfaces" zoals sommigen ( laatdunkend) kijken naar deze distributieketen van wijn.

Maar je moet maar eens concreet ( per e-mail bv) de vraag stellen aan het domein of dit:
* een speciale exclusieve cuvée is voor Colruyt.
* dat deze wijn afkomstig is van percelen behorende tot dit domein.
* welke de verschillen zijn ten opzichte van hun andere bottelingen.(ouderdom wijnranken, vinificatie en opvoeding, duur houtlagering....)
* hoeveelheid flessen of wat de productie is van deze cuvée.

Een zeer interessante oefening Jo. Rolleyes
En ik spreek vanuit ervaring. huhuh
En het wordt pas interessant als er verschillende cepages in de wijn zitten. (wat hier spijtig genoeg niet het geval is)

Wellicht dus een supermarktcuvee. Maar wel een hele goeie.
Ik geef je de volmacht om dit voor mij uit te spitten, Don Wink

Jo,

Ik doe dit maar pas als ik van dezelfde jaargang 2 zo gezegde verschillende cuvée 's naast elkaar kan drinken.
Heb nog niet zolang geleden dit soort vragen gesteld aan een domein 2ieme GCC. En ik wacht met ongeduld op hun reactie.
(22-11-2017 03:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]Het Zuidwesten.
Als wijnstreek veelal verguisd en over het hoofd gezien. Soms logisch, meestal onterecht.
In elk van de vele aopees, van Bordeauxkloon Bergerac tot het Baskische Iroulégey, maakt men 13 in een dozijn-wijnen, maar even goed produceert men er absolute toppers in prijs-kwaliteit.
Een van de streken die zeer interessant is op dat gebied is Gaillac.
Ginds maakt men alle soorten wijnen, van droog tot zoet, wit, rood, rosé, bubbels en zelfs een "vin de voile" (gemaakt zoals de vin jaune).
Gisteren opende ik een fles L Orée du Domaine de Terrisses 2016
Deze wijn is gemaakt van 100% Duras.
Een typische druif voor de streek.
Let wel, er bestaat ook een aop "Cotes de Duras" in het Zuidwesten. Daar mag men verschillende druivensoorten gebruiken maar... geen Duras. Rolleyes

Maar goed, de monocepage Duras dus, gemaakt in Gaillac. Wel, deze wijn viel enorm goed mee. Een violette kleur, zeer aromatisch in de neus. Vooral de kruidigheid valt enorm op, peper vooral. Daarnaast rijp zwart fruit en framboos. Er is ook een mooie minerale toets, grafiet, en wat gerookte impressies.
In de mond valt de fraicheur op. In combinatie met een mooie sappigheid geeft dit een bijzonder aangename wijn om drinken. Tannines en alcohol zijn mild.
Jawel, deze wijn deed me denken aan een Noordelijke syrah.

Ik veronderstel dat L Orée een speciale cuvee is die men bottelde voor Colruyt want op de website van het domein vind je deze wijn niet terug.
However, voor 7,5 euro bij Klassewijnen is dit een echte aanrader.
Proberen!

Mijn lodderig oog was ook al op deze wijn gevallen, dus na de TN van Jo dezelfde fles opengetrokken woensdag. In de neus een heel verleidelijke combinatie van aroma's met wat cassis en framboos en inderdaad heel veel peper. Een neus die wel varieerde : voor het walsen soms wat medicinale aroma's en na het walsen zéér veel fruit. Op basis van het fruit zat ik ook in noordelijke rhone.
In de mond vrij stevig beestje, niet van tannines, maar wel qua intensiteit en mondvulling. Mooie aanzet, zuurtjes eerder wat op achtergrond. Ook een wat lactische toets, en in de afdronk een bitter. Volgens mij nog wat babyvet, dus heb hem nog wat opgevolgd.
Gisteren niet veel veranderd, maar vandaag wel : neus is nu mooi versmolten met wat violet, kersjes, framboos, peper. Vooral in de mond is de wijn nu veel veranderd, met een mooi evenwicht tussen rijp fruit, zuurtjes die hun plaats gevonden hebben, bitter is weg. Licht gekoeld is dit nu zeer lekker om te drinken.
Aan deze prijs toch wel een koopje. Maar zou hem toch nog wat laten liggen.
Zie ook "Frankrijk 4". Deze wijn laat zich nu (en mits een uur of drie in de karaf) veel beter drinken dan een jaar geleden. Mooi en origineel.

Ik ben maar één keer in Gaillac geweest, jaren geleden, en het stadje is nadrukkelijk in mijn geheugen blijven haperen. Zowel omwille van de mooie ligging op de oever van de Tarn, omwille van het zeer gastvrije Maison des Vins (en niet "du Vin", want Gaillac is niet voor één gat te vangen) en natuurlijk ook omwille van de kwaliteit van dat erg gevarieerde wijnaanbod. Hopelijk sijpelen ze iets volumineuzer door tot onze Vlaamse verdelers.
(19-01-2019 04:55 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Zie ook "Frankrijk 4". Deze wijn laat zich nu (en mits een uur of drie in de karaf) veel beter drinken dan een jaar geleden. Mooi en origineel.

Ik ben maar één keer in Gaillac geweest, jaren geleden, en het stadje is nadrukkelijk in mijn geheugen blijven haperen. Zowel omwille van de mooie ligging op de oever van de Tarn, omwille van het zeer gastvrije Maison des Vins (en niet "du Vin", want Gaillac is niet voor één gat te vangen) en natuurlijk ook omwille van de kwaliteit van dat erg gevarieerde wijnaanbod. Hopelijk sijpelen ze iets volumineuzer door tot onze Vlaamse verdelers.

Is dat niet in een indrukwekkend oud klooster aan de rand van de Tarn?
Klopt. Een deel is Maison des Vins, een deel Syndicat d'Initiative en verder zijn er diverse ruimtes voor 'k weet niet wat allemaal.
Koppelingen