wijnliefhebbers

Volledige versie: Kerst/ouwejaar 2017
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Spaans avondje...

Pintia Toro 2012
Pintia Toro 2004
Porrera Priorat 2013
Psi Ribera 2013
Alion Ribera 2013
Dan hadden wij toch meer gelukConfused
Naar jaarlijkse traditie richting schoonouders....

Mn schoonvader had zijn best gedaan om 5 flessen, die hij gedurende het jaar kado had gekregen, mooi naast elkaar op te stellen.

Wij mochten zowaar kiezen, hoera!

Aangezien Chateau Divon, St Georges St Emilion de oudste was -2012- opteerde ik voor die! Mn schoonbroer volgde en het bleek geen al te verkeerde keuze........al had ik bij een koude schotel met combi vlees / vis toch liever meer keuze in het witte segment gehad, enfin...
Ik heb zelfs geen idee wat de witte was, want hij werd geserveerd met zo'n kous errond, om hem net te fris te serveren waardoor je er helemaal niks meer van proeftTongue
Ik vermoed een bourgogne aligote ofzo van de colruyt

Daarna werd er nog een Chateau Haut Moulin 2015 open gedaan, die te warm en te jong werd geschonken!shoot

Enfin, het dessert werd op tafel gezwierd met chocolade jenever, Baileys en 10 jaar oude port.
Ideale combo met ijstaartWink

Hadden ze nu even naar de plaatselijke wijnhandel gereden, advies gevraagd en een lekkere rode en lekkere witte uitgekozen, het was een heel andere avond geweest!
Ach, je weet wat het spreekwoord zegt: een gekregen paard... zal allicht nooit de Grand National winnen.

En hier is het erger: mijn verkoudheid beperkt mijn smaakvermogen tot drie hoofdsmaken: zuur (de cava), zout (de wildragoût) en zoet (de veenbessenconfituur). Gepaard gaand met een afkeer voor alle vloeistoffen behalve thee. Beat that.
(25-12-2017 03:56 PM)Jordaens schreef: [ -> ]En hier is het erger: mijn verkoudheid beperkt mijn smaakvermogen tot drie hoofdsmaken: zuur (de cava), zout (de wildragoût) en zoet (de veenbessenconfituur). Gepaard gaand met een afkeer voor alle vloeistoffen behalve thee. Beat that.
Het kan dus zowaar nog slechterConfused
Veel beterschap alvast!
(25-12-2017 12:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]Spaans avondje...

Pintia Toro 2012
Pintia Toro 2004
Porrera Priorat 2013
Psi Ribera 2013
Alion Ribera 2013

Met zo weinig tekst, dat ben ik van jou niet gewoon.
De Psi is de "lichtste" van het 5 tal, ik had daar mee begonnen en zo volgt de vraag, staan ze in volgorde?
4 van de 5 veel te jong, was de drang zo groot?

Grtz
Deze middag op verplaatsing bij zusje lief, dus neem ik altijd mijn eigen glazen & wijnen mee Wink.

Als aperitief gekozen voor Collard-Picard Rosé ... viel goed in de smaak.

Bij de hoofdschotel dan La Chapelle de la Mission Haut Brion 2013.
Ook hier, zelfs bij niet-liefhebbers een wijn die vlot gesmaakt werd.

Niets mee voor het dessert, het was tijd om wat cafeïne naar binnen te spelen.

Oudejaar is bij / met wijnliefhebbers, dan trekken we eens wat speciaal open !!!

Mathijs
(25-12-2017 11:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze middag op verplaatsing bij zusje lief, dus neem ik altijd mijn eigen glazen & wijnen mee Wink.

Als aperitief gekozen voor Collard-Picard Rosé ... viel goed in de smaak.

Bij de hoofdschotel dan La Chapelle de la Mission Haut Brion 2013.
Ook hier, zelfs bij niet-liefhebbers een wijn die vlot gesmaakt werd.

Niets mee voor het dessert, het was tijd om wat cafeïne naar binnen te spelen.

Oudejaar is bij / met wijnliefhebbers, dan trekken we eens wat speciaal open !!!

Mathijs
Ben benieuwd...
Al enkele jaren bij mij thuis, met ouders, schoonouders, kinders en wie van de broers wil komen.
Apero: Rochet-Bocart Brut: gegratineerde wilde holle oesters (spinazie, sjalot, hollandaise), verse platte, tartaar van tonijn, en enkele gekochte warme hapjes
Pré 1: Riesling 'Bernkasteler Alte badstube am doctorberg' Kabinett 2001 van Dr. Pauly Bergweiler: Foie gras terrine met mousse van foie en vijg en gemarineerde verse vijgjes.
Pré 2: C9P blanc 2015 Jérome Gradassi: Verse bouillabaisse, rouille, ...
Plat de resistance: Inspiracion 2005 Valdemar Edicion limitada (rioja)/Tilenus 2000 Pagos de posada/Chateau des tours CdR 2012: Reefilet of gevulde kalkoen, butternut, witloof, gratin dauphiniois en een goe sauzeke.
Dan nog een zelfgemaakte buche om af te sluiten...
(25-12-2017 11:02 PM)fleer schreef: [ -> ]
(25-12-2017 12:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]Spaans avondje...

Pintia Toro 2012
Pintia Toro 2004
Porrera Priorat 2013
Psi Ribera 2013
Alion Ribera 2013

Met zo weinig tekst, dat ben ik van jou niet gewoon.
De Psi is de "lichtste" van het 5 tal, ik had daar mee begonnen en zo volgt de vraag, staan ze in volgorde?
4 van de 5 veel te jong, was de drang zo groot?

Grtz

Bewust, Fleer, wou eerst jou eens horen Wink
De enige die op dronk was (Pintia 2004) had ik zelf mee...
Was op verplaatsing bij mijn schoonbroer.
Hij heeft net zijn kelder wat aangepast, veel Bordeaux verkocht en vervangen door Spaanse (sub)toppers.
De Psi was inderdaad de "lichtste", als je bij zulke wijnen van licht kan spreken.
Beide Pintia s vond ik te alcoholisch voor mijn pallet.
De Priorat was mooi op zijn fruit.
Enige échte topper was de Allion, waar de alcohol getemperd was.
Was ook de enige die wat aan een Bordeaux deed denken Cool
Op Kerst zelf bij de schoonouders
Eerst twee Cava s (ene La Vuelta en een Freixenet)
Bij de kip met kroketjes:
Tour Chaigneau, Lalande-de-Pomerol 2014
Heb er één glaasje van gedronken en het dan maar bij water en koffie gehouden.
Ja Biff, op dat gebied is t bij mij t zelfde hoor... Wink
Enkele verhalen hier doen me denken aan die keer dat ik bij - lieve, goed bedoelende - vrienden op bezoek bij de pasta een Monbazillac kreeg ingeschonken. Voor de rest was het gelukkig een gezellige avond.

Op Kerstavond erg lekker gegeten bij de ouders. Wat betreft wijnen was de Pouilly-Fumé C. Bardin 2015 bij de Sint-Jacobsvruchten een voltreffer, en bij de kazen deed de gewürztraminer het goed bij een stukje Münster.

Prettige feestdagen voor iedereen!
Gisteren aan de feestdis.
Petit folie Chardonnay
Les fiefs de la grange 1990
Clos du Marquis 1990
Palmer 1981
Rieussec 1983
Clos haut Peyraguey 1985
(26-12-2017 10:11 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-12-2017 11:02 PM)fleer schreef: [ -> ]
(25-12-2017 12:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]Spaans avondje...

Pintia Toro 2012
Pintia Toro 2004
Porrera Priorat 2013
Psi Ribera 2013
Alion Ribera 2013

Met zo weinig tekst, dat ben ik van jou niet gewoon.
De Psi is de "lichtste" van het 5 tal, ik had daar mee begonnen en zo volgt de vraag, staan ze in volgorde?
4 van de 5 veel te jong, was de drang zo groot?

Grtz

Bewust, Fleer, wou eerst jou eens horen Wink
De enige die op dronk was (Pintia 2004) had ik zelf mee...
Was op verplaatsing bij mijn schoonbroer.
Hij heeft net zijn kelder wat aangepast, veel Bordeaux verkocht en vervangen door Spaanse (sub)toppers.
De Psi was inderdaad de "lichtste", als je bij zulke wijnen van licht kan spreken.
Beide Pintia s vond ik te alcoholisch voor mijn pallet.
De Priorat was mooi op zijn fruit.
Enige échte topper was de Allion, waar de alcohol getemperd was.
Was ook de enige die wat aan een Bordeaux deed denken Cool

Toro wijnen zitten in het algemeen wat hoog in hun zuren en hebben heel wat kelderrust nodig, Pintia is voor die regio de beste keus.
Ribera del Duero is de parel van Spanje, de Psi van Pingus is wat overschat, niet slecht maar je betaald enkele euro's teveel voor de naam.
Priorat is altijd een moeilijke oefening m.b. alcohol en droogtrekken maar als je er dan eentje vindt die goed op zijn fruit zit dan is hem meestal zijn geld waard. (het heersende fruit pakt de alcohol in, letterlijk en figuurlijk)
Een alternatief voor Bordeaux vindt je eerder in Chili! Wink

Grtz
Kerstavond:

- oester gevuld met wittewijnsaus (of zo een emulsie of hoe heet dat) en spinazie. Mumm Cordon Rouge. De champagne viel wat weg, maar hij was toch aangenaam;

- tussendoortje: muscat Domaine Schoffit 2013: schitterende wijn met nog mooie zuren. Ideaal als tussendoortje;

- lamsbout met gratin en champignons: Ch. Saransot-Dupré 2008. Het blijft voor mij een topdomein, zeker P/Q. De wijn paste perfect bij het gerecht. Aanrader!

- Ch. La Dominique 2004: voor mij de ontgoocheling van de avond. Gezien het jaar waren mijn verwachtingen niet hoog. En het stelde nog teleur. Ik rook precies kurk, maar blijkbaar was het er geen. De smaak was flets en monotoon... Fles aan de kant gezet.

- Ch. Beauséjour Bécot 2004: ook hier speelde het jaartal de wijn duidelijk parten. Ik had hem niet gedecanteerd, misschien moest ik dit wel doen. Ook hier toch een lichte ontgoocheling. Vrij eentonige wijn, gesloten neus, zelfs na walsen. Maar in de mond wel mooi zacht.
Tussen alle familiefeesten vond er geen echt kerstdiner plaats, eerder licht en geïmproviseerd met tempura van groenten en vis, amandelschelpen gestoomd met sake en zalm met teriyakisaus.

Volgende flessen passeerden de revue:
Sadie Family, Sequilo 2013 - de voorlaatste jaargang van deze wijn die voortkomt uit een samenwerking tussen Eben Sadie en Cornel Spies. Aangekochte druiven van verschillende growers in Swartland, vaak fieldblends en afhankelijk van de jaargang Chenin Blanc, Palomino , Semillon Blanc, Grenache Blanc, Semillon Gris, Viognier en Clairette. Heel intens, mandarijntjes in de neus, rijp fruit, kweepeer, perziken, pompelmoes. Mondgevoel is diep, misschien een tikje te zwaar, maar puur en eigenlijk verbazend vlot naar het einde toe. Mijn laatste fles helaas, was niet goedkoop, maar ik zou zo nog een doos kopen.
Ikekami Blue Turtle - sake uit Fukuoka, de grootste stad op het zuidelijke eiland Kyushu. Daiginjo, dus 50% gepolijst. Heel aromatisch zonder overdreven te zijn. Meloen, perzik, banaan, een heel klein beetje groene appel. Heeft een densere indruk op het palet dan je zou verwachten van Daiginjo, wat je wel meer krijgt in zuidelijke sake, maar ging fantastisch goed bij de amandelschelpen.

Vervolgens de kelder ingedoken om een aantal random flessen uit de grootvadercollectie te proberen, ervaring heeft reeds geleerd dat het beter is meteen naar de 'prestigieuze' flessen te gaan, en al de rest van voor de jaren '90 te skippen. Een tactiek die zijn vruchten afwerpt, want volgende wijnen waren voltreffers:
Clos Frantin, Vosne-Romanée PC Les Malconsorts 1976
d'Angludet 1982

Iets wat ik al vaker hier op het forum ben tegengekomen is de opmerking dat wijnen met het ouder worden de neiging hebben om meer op elkaar te beginnen lijken. Dit was hier duidelijk niet het geval. De VR was heel tertiair in de neus, bladeren, aards, maar toonde dan nog verbazend veel fruit in de mond. Een mooi voorbeeld van finesse en elegantie, zonder in de buurt van schraalheid te komen, wat toch wel een wezenlijk risico is op deze leeftijd. De Margaux was compleet anders, sigarenkistje, leer, een kruidige toets, met in de mond een nog vrij presente body met tannines die perfect zijn. Enkele jaren geleden dronk ik deze wijn, en tot mijn plezier is hij wonderwel stabiel gebleven, duidelijk een lang hoogtepunt.
Kerst, dag 1:

- Champagne Henriet-Bazin, Blanc de blancs
- Chateau Grand Bateau (blanc): 100% sauvignon blanc
- Lapalu, Côtes de Brouilly 2016: TOP-Bojo en uitstekende match met de traditionele kalkoen

Kerst, dag 2:

- Champagne Fallet-Prévostat, Brut
- Weedenborn, Sauvignon blanc, Terra Rossa, 2016: Super-sauvignon !
- Carbonnieux blanc 2007: goeie fles nog en matchte uitstekend met de zalmlasagne
- Avignonesi Vino Nobile 2011: mooie sangiovese
- Pontet-Canet 2004: Topwijn, heeft alles ! Nu al heerlijk, maar heeft nog veel reserve. Zo wil ik nog wel Bdx drinken ;-)
Hier momenteel niet al teveel succes met mijn wijnen tijdens kerst Sad

Bij een visschotel had ik besloten om Domaine de la Perrière Sancerre Mégalithe 2011 te serveren. Wijn bleek licht geoxideerd te zijn.

Op kersdag serveerde ik bij een kaasschotel Château Génot-Boulanger Meursault 1er Cru Bouchères 2008, bleek die ook licht geoxideerd te zijn banghead

Gelukkig maakte de Château Doisy-Daëne 2010 veel goed, maar leuk is dit niet.
Je wil als wijnliefhebber de mensen plezieren met een lekker wijntje, heb je er twee met een default.
Een beetje een leidraad door mijn 2017 eigenlijk. In totaal 7 slechte flessen met een gekurkte Château Mouton Rothschild 1998 die de kroon spant Angry

Op naar een spetterend 2018 met wat betere flesjes! cheers
Citaat:Je wil als wijnliefhebber de mensen plezieren met een lekker wijntje, heb je er twee met een default.

Frustrerend inderdaad. Had je ze zelf geproefd recent? Want dat is één van de dingen waar ik toch voorzichtiger mee geworden ben, flessen opentrekken voor een groep mensen als ik de wijn zelf nog niet eerder geprobeerd heb. Al meermaals ontgoocheld geweest door mijn eigen keuzes... Dus nu liever een safe bet.
Familiefeestje met Kerstmis.
[attachment=3117]
(27-12-2017 09:31 PM)wvd schreef: [ -> ]Familiefeestje met Kerstmis.

Typisch, de Sauternes niet eens halfleeg... ;-)
(27-12-2017 08:14 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Hier momenteel niet al teveel succes met mijn wijnen tijdens kerst Sad

Bij een visschotel had ik besloten om Domaine de la Perrière Sancerre Mégalithe 2011 te serveren. Wijn bleek licht geoxideerd te zijn.

Op kersdag serveerde ik bij een kaasschotel Château Génot-Boulanger Meursault 1er Cru Bouchères 2008, bleek die ook licht geoxideerd te zijn banghead

Gelukkig maakte de Château Doisy-Daëne 2010 veel goed, maar leuk is dit niet.
Je wil als wijnliefhebber de mensen plezieren met een lekker wijntje, heb je er twee met een default.
Een beetje een leidraad door mijn 2017 eigenlijk. In totaal 7 slechte flessen met een gekurkte Château Mouton Rothschild 1998 die de kroon spant Angry

Op naar een spetterend 2018 met wat betere flesjes! cheers
Had je geen back-upflessen?
(28-12-2017 10:41 AM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(27-12-2017 08:14 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Hier momenteel niet al teveel succes met mijn wijnen tijdens kerst Sad

Bij een visschotel had ik besloten om Domaine de la Perrière Sancerre Mégalithe 2011 te serveren. Wijn bleek licht geoxideerd te zijn.

Op kersdag serveerde ik bij een kaasschotel Château Génot-Boulanger Meursault 1er Cru Bouchères 2008, bleek die ook licht geoxideerd te zijn banghead

Gelukkig maakte de Château Doisy-Daëne 2010 veel goed, maar leuk is dit niet.
Je wil als wijnliefhebber de mensen plezieren met een lekker wijntje, heb je er twee met een default.
Een beetje een leidraad door mijn 2017 eigenlijk. In totaal 7 slechte flessen met een gekurkte Château Mouton Rothschild 1998 die de kroon spant Angry

Op naar een spetterend 2018 met wat betere flesjes! cheers
Had je geen back-upflessen?

Back-up flessen genoeg Smile
Maar de teleurstelling bij een slechte fles is toch wel telkens groot. En ik heb eigenlijk nog nooit zoveel slechte flessen in één jaar gehad.
(27-12-2017 09:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(27-12-2017 09:31 PM)wvd schreef: [ -> ]Familiefeestje met Kerstmis.

Typisch, de Sauternes niet eens halfleeg... ;-)

Het waren 3 fl Moschettieri, 1 2012 en 2 2013 en 2 CdR blanc, dus er was wel een beetje "verzadiging" opgetreden.
Het was de eerste fles uit de kist Clos Haut Peyraguey 2009 en ik hoop dat de volgenden beter zijn want deze voldeed echt niet aan de verwachting. Een hoop botrytis aan de neus, mist wat fris, maar mist ook spanning en frisheid en zelfs dat "olie"-achtig gevoel dat ik wel graag heb bij Sauternes, wel tannine (?). Ook 's anderendaags niet veel beterschap Sad
Gisteren dan een Gigondas Saint-Cosme 2014, zeer mooi, heel zuivere stijl en relatief licht, al heel goed drinkbaar met zeker nog wat toekomst. Vandaag wordt het Vaudieu 2014.
Deze Fixin 1er Cru "Les Arvelets" 2012,in Magnum-versie, van Berthaut staat klaar om "geslacht" te worden samen met wat duifjes op oudejaar. Wellicht nog wat prullen met die gelakte kurk, maar dat hebben we er voor over. Alles voor de wetenschap!
(29-12-2017 01:57 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Deze Fixin 1er Cru "Les Arvelets" 2012,in Magnum-versie, van Berthaut staat klaar om "geslacht" te worden samen met wat duifjes op oudejaar. Wellicht nog wat prullen met die gelakte kurk, maar dat hebben we er voor over. Alles voor de wetenschap!

Schoon, veelbelovend fleske :-)
Die gelakte kurken, heb daar ook nog mee gesukkeld, tegenwoordig boor ik er zomaar de kurkentrekker door Sleepy
(29-12-2017 03:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-12-2017 01:57 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Deze Fixin 1er Cru "Les Arvelets" 2012,in Magnum-versie, van Berthaut staat klaar om "geslacht" te worden samen met wat duifjes op oudejaar. Wellicht nog wat prullen met die gelakte kurk, maar dat hebben we er voor over. Alles voor de wetenschap!

Schoon, veelbelovend fleske :-)
Die gelakte kurken, heb daar ook nog mee gesukkeld, tegenwoordig boor ik er zomaar de kurkentrekker door Sleepy
Inderdaad, gewoon erin draaien en eruit trekken. Dan barst hij mooi rondom. Poepsimpel, maar blijkbaar willen we allemaal de was er af snijden zoals een gewone capsule. Niet nodig dus
Gelakte kurken , mooie uitdrukking. Gewoon dat ijzer erdoor draaien en openkletsen, vliegt wel wat rond soms.

En Berthaut werkt redelijk "proper" Wink
(29-12-2017 03:30 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(29-12-2017 03:17 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-12-2017 01:57 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Deze Fixin 1er Cru "Les Arvelets" 2012,in Magnum-versie, van Berthaut staat klaar om "geslacht" te worden samen met wat duifjes op oudejaar. Wellicht nog wat prullen met die gelakte kurk, maar dat hebben we er voor over. Alles voor de wetenschap!

Schoon, veelbelovend fleske :-)
Die gelakte kurken, heb daar ook nog mee gesukkeld, tegenwoordig boor ik er zomaar de kurkentrekker door Sleepy
Inderdaad, gewoon erin draaien en eruit trekken. Dan barst hij mooi rondom. Poepsimpel, maar blijkbaar willen we allemaal de was er af snijden zoals een gewone capsule. Niet nodig dus
(30-12-2017 03:52 PM)Venne schreef: [ -> ]Gelakte kurken , mooie uitdrukking. Gewoon dat ijzer erdoor draaien en openkletsen, vliegt wel wat rond soms.

En Berthaut werkt redelijk "proper" Wink

Ja hé, Amélie is een "proper" meiske. Alhoewel, ze heeft pas vanaf 2013 echt overgenomen.
Om verder te gaan op die gelakte wijnflessen. Ik steek er de kurkentrekker in en laat er de stop tot de helft uitkomen. Dan maak ik toch de bovenrand vrij van lak zodat deze niet in contact komt met de wijn bij het uitschenken. En dan pas trek ik de kurk er volledig uit zodat ik er zeker van ben dat er geen enkel stukje lak in de flessenhals terecht gekomen is. Slim ventje hé?
Staan hier klaar voor morgen:

-Champagne Jean-Francois Launay brut
-Chateau Carbonnieux wit 2012
-Chateau Gazin-Rocquencourt 2009
-Chateau D'Aiguilhe Castillon 2010
-Chateau Beau-Séjour Bécot 2006
-Chateau Partarrieu Sauternes 2009
Ben s benieuwd hoe die Aiguilhe 2010 zal scoren. Mss nog wat hard? Laat zeker iets weten Benz.
Ik ben benieuwd hoe de Chateau Beau-Séjour Bécot 2006 zal geëvalueerd worden. Heb die 2006 ook nog liggen en de 2005.
Lang geleden geproefd maar sindsdien niet meer aangeraakt.

Benz, kan je ook aandacht besteden aan de hoeveelheid eik in de Carbonnieux wit 2012?
Pagina's: 1 2
Koppelingen