wijnliefhebbers

Volledige versie: Grand-Pontet Saint-Emilion GCC
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
deze namiddag nen kurk uit een 2005 exemplaar getrokken, het uitzicht van die kurk stond me echt niet aan : wijndoorlopen tot aan de bovenkant, en dat voor een 2005 Angry , ging er ook veel te vlot uit naar mijn goesting, hopen maar dat er in mijn andere 14 flessen een beter exemplaar zit

eerste seconden houtgeur wat me beetje deed vrezen voor een gekurkte fles, maar was gelukkig niet het geval Smile

nog piepjong natuurlijk, maar ik denk dat deze wijn een enorm potentieel heeft (als er tenminste deftige kurken inzitten > duimen maar), zijdezachte tannines (en veel!), toch al goed drinkbaar maar heeft nog vele jaren nodig om zijn potentieel te tonen, ik denk dat ik de komende 14 jaar elk jaar flesje ga drinken : heel leuk vooruitzicht Slurp

RP heeft deze wijn beloond met een 93-score, WS een 92 en op CT 92,9

ik ga mijn score morgen bepalen : maar ik vermoed dat hij rond de 92 zal zitten
Kan je eigenlijk iets doen tegen die doordrongen kurken? De fles een beetje schuin leggen, zodat de wijn de kurk nog raakt, maar zodanig dat de wijn er niet kan "uitvloeien"?
Jean, ik vermoed dat je wel aanvoelt dat dit niet zal werken. Wel kan je zorgen dat je kelder vochtig genoeg is zodat de kurken niet gaan krimpen. Maar ik denk wel dat Kris dit opvolgt. Nietwaar Kris?
Vorig weekend een 2004 ervan gedronken bij schoonvader, samen met Citran 2003, 2004 en Beaumont 2005. Deze stak er toch wel bovenuit; gevolgd door Citran 2004, Beaumont en dan Citran 2003. Vooral neusvergelijking tussen Pontet en Beaumont was interessant: Pontet; fris, lekker, fruitig, ... Beaumont had iets dof,...(niet in de smaak).
(23-09-2010 06:02 PM)Kris G schreef: [ -> ]deze namiddag nen kurk uit een 2005 exemplaar getrokken, het uitzicht van die kurk stond me echt niet aan : wijndoorlopen tot aan de bovenkant, en dat voor een 2005 Angry , ging er ook veel te vlot uit naar mijn goesting, hopen maar dat er in mijn andere 14 flessen een beter exemplaar zit

eerste seconden houtgeur wat me beetje deed vrezen voor een gekurkte fles, maar was gelukkig niet het geval Smile

nog piepjong natuurlijk, maar ik denk dat deze wijn een enorm potentieel heeft (als er tenminste deftige kurken inzitten > duimen maar), zijdezachte tannines (en veel!), toch al goed drinkbaar maar heeft nog vele jaren nodig om zijn potentieel te tonen, ik denk dat ik de komende 14 jaar elk jaar flesje ga drinken : heel leuk vooruitzicht Slurp

RP heeft deze wijn beloond met een 93-score, WS een 92 en op CT 92,9

ik ga mijn score morgen bepalen : maar ik vermoed dat hij rond de 92 zal zitten


Ik dronk deze wijn een tijdje terug ook en vond bhem eveneens meer dan goed. Ik gaf hem denk ik een 91.
het probleem was echt de kwaliteit van de kurk, niet de bewaring : heel slappe materie, ik had er al geen goed oog in toen ik er de sommelier veel te gemakkelijk aan het indraaien was, op CT nog geen sprake van gekurkte flessen, dus ik hoop dat ik gewoon pech heb gehad, ik heb eerst 3 flessen gekocht en dan via een andere contactpersoon een kist gekocht

deed me beetje denken aan Bellefont-Belcier, maar met meer bewaarpotentieel dan

ik ben eens benieuwd wat hij straks zal geven Slurp
dag 2 : één en al tannine en volledig gesloten, duidelijk nog veel te jong om te drinken, bij die Montrose 2004 was ik niet helemaal akkoord met de term kindermoord, maar hier toch van toepassing Blush
ik hoop dat hij er morgen terug een beetje doorkomt
Heb hem een maand of twee ook opengetrokken en de kurk was is perfecte staat en helemaal droog. Een dijk van een wijn. Nu nog te jong maar met veel potentieel.
De Grand Pontet is een wijn naar mijn hart; een wijn om verliefd op te worden.Heart
Ik heb nog drie flesjes van 1990 liggen ; die nu werkelijk op zijn best zijn; inderdaad zijde; fluweelachtige wijn ( zoals Kris schrijft en voorspelt) en die zijn karaktertrekken nog niet verloren heeft.
Wat betreft de 2005 denk ik dat die geen 20 jaar nodig heeft om volledig tot ontplooiing te komen. Binnen 5 jaar schat ik dat de 2005 veel te bieden zal hebben.
De 2006 die ik ook heb heeft volgens mij zelfs een langer bewaarpotentieel en zal meer tijd vragen.
BTW. de 2005 en 2006 die ik proefde hadden geen slechte kurken.Wink
fijn om te horen dat ik me geen zorgen moet maken over de kurken Smile

ik ga mijn kist dan houden : zit echt een enorm potentieel in die wijn : en zo'n jonge wijn die al 92,9 krijgt op CT is echt een uitzondering in die prijsklasse

ik vermoed dat hij morgen terug wat opener zal zijn, ik ben benieuwd Rolleyes

dag 3 : net mijn laatste slokken aan het drinken : moeilijk om een score op te plakken : het potentieel voor een 93-score is er zeker, maar daarvoor is het nog een 5-tal jaar te vroeg
grappig , wat ging je anders met de kist doen? :-)
verkopen vaneigens huhuh

maar ik ben daar nen slechten in : ik kan soms iets aan hele scherpe prijs kopen en dan koop ik dat maar met het excuus dat ik er wat winst kan op nemen, maar het probleem is dat ik al die flessen hou en zelf uitdrink Blush
"...maar het probleem is dat ik al die flessen hou en zelf uitdrink "

Probleem ? Ik snap het probleem ni hoor Big GrinBig GrinBig Grin
Hik ook -hips- nie Tongue
Dit weekend de 2004 gedronken. Zeer lekker maar ik had ook hier het gevoel dat er zeker nog meer inzit dat er vandaag nog niet uitkomt. Spijtig genoeg was de fles leeg op dag 1. Ik laat mijn ander flesje nog een aantal jaartjes liggen....
2005

Open en drinken.
Redelijk zwak in de neus, waar ik me meen te herinneren dat 2j terug de aroma's van oa. zwart fruit & boter er echt uitstoven.
Zijdezacht, ultra-fijn en geraffineerd, met een middellange, ingetogen (subtiel, zachte) afdronk.
Nu: 90+/100

De power die de wijn had heeft plaats gemaakt voor finesse.
Ik stel me dan wel de vraag: gaat die nog 20j meegaan (of meer, zoals Parker schreef bij zijn tasting note van 4j terug)?
Mss een ingehouden fase?
(06-10-2012 08:24 PM)Bert schreef: [ -> ]2005

Open en drinken.
Redelijk zwak in de neus, waar ik me meen te herinneren dat 2j terug de aroma's van oa. zwart fruit & boter er echt uitstoven.
Zijdezacht, ultra-fijn en geraffineerd, met een middellange, ingetogen (subtiel, zachte) afdronk.
Nu: 90+/100

De power die de wijn had heeft plaats gemaakt voor finesse.
Ik stel me dan wel de vraag: gaat die nog 20j meegaan (of meer, zoals Parker schreef bij zijn tasting note van 4j terug)?
Mss een ingehouden fase?

Bert ik denk dat die Grand Pontet 2005 geen 20 jaar meer is beschoren. De 2006 en 2008 denk ik van wel.
Als ik me niet vergis dan schreef ik hier ergens al iets over neer.
De 2005 ben ik van plan binnen een kleine tiental jaren aan te pakken.
Zelfs binnen vijf jaar al.
Grand Pontet 2004

De wijn kwam rechtstreeks uit de kelder.
Hij onplooide zich vrij snel.
Zeer fruitgedreven, potlood, aanwezige zuren.
Zeer soepel glas wijn en zo op.

Een primeuraankoop (Colruyt 18.95) van de schenker.
(22-02-2013 10:22 AM)Tienne schreef: [ -> ]Grand Pontet 2004
Zeer soepel glas wijn en zo op.

Het glas of de hele fles? Cool
(22-02-2013 10:52 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(22-02-2013 10:22 AM)Tienne schreef: [ -> ]Grand Pontet 2004
Zeer soepel glas wijn en zo op.

Het glas of de hele fles? Cool

Eerst het glas...en dan nog een glas .... en dan ....

PS:
Ik kreeg daarna nog één glas Fonbel 2005 aangeboden.
Ook direct uit de kelder.
Nog lang niet klaar. Afblijven.
de 2005 aan het degusteren, kort na het ontkurken vulde hij gans de woonkamer met zijn aroma, in de kleur is al wat evolutie merkbaar richting de bruinere tinten van het rode spectrum, in de mond nog wat aan de scherpe kant, maar het geheel is wel al redelijk goed versmolten, echt wel een typische Saint-Emilion : kruidig en er zit iets aards in, lang in het midden pallet met een afdronk die qua smaak en stijl heel nauw bij het midden pallet blijft, het is een mooie afdronk maar mist een tikkeltje verrassing , er ligt wel enorm veel bezinksel in de fles : ze is (vaneigens) liggend bewaard en er plakt nen hele hoop tegen de flesrand, dus onvermijdelijk dat er redelijk wat bezinksel in het glas komt Confused ik moet mijn top 5 van 2013 dus eigenlijk nog aanpassen want dit is wel een 91-score waard
Kris,
je hebt een tijd geleden al topic gestart onder
Grand Pontet Saint-Emilion GCC
Smile
(24-12-2013 09:46 PM)Bert schreef: [ -> ]Kris,
je hebt een tijd geleden al topic gestart onder
Grand Pontet Saint-Emilion GCC
Smile

ik dacht het eigenlijk wel, ik vond het al raar, maar via "search" niet gevonden
(24-12-2013 10:03 PM)Kris G schreef: [ -> ]
(24-12-2013 09:46 PM)Bert schreef: [ -> ]Kris,
je hebt een tijd geleden al topic gestart onder
Grand Pontet Saint-Emilion GCC
Smile

ik dacht het eigenlijk wel, ik vond het al raar, maar via "search" niet gevonden

Big Grin
alcohol brengt de gezondheid ernstige schade toe
ba tis te zeggen : enkel de hersenen en de lever Wink voor de rest valt da wel reuze mee Smile

ik vind hem echt niet terug ze via "search" en geen goesting om die "duizenden Wink" topics in bdx te doorpluizen ze
(24-12-2013 10:03 PM)Kris G schreef: [ -> ]
(24-12-2013 09:46 PM)Bert schreef: [ -> ]Kris,
je hebt een tijd geleden al topic gestart onder
Grand Pontet Saint-Emilion GCC
Smile

ik dacht het eigenlijk wel, ik vond het al raar, maar via "search" niet gevonden

Et voila, samengevoegd Wink
ik ga akkoord met de hierboven vermelde twijfels over de lange bewaring van deze wijn, hij had gisteren na een uurtje in het glas al last van wat hele lichte oxidatie, en die beginnende oxidatie komt ook deze middag terug en maakt hem toch minder aantrekkelijk, ik zou deze wijn toch niet al te lang meer laten liggen, maar dit spreekt mijn vorige TN op CT volledig tegen Rolleyes niet elke fles is dezelfde natuurlijk, ik heb er nog 4 liggen, een volgende ontkurking zal meer duidelijkheid brengen vermoed ik Smile
Vanmiddag rosbiefke met bruin saus en Grand Pontet 2005. Strakke, rijpe neus, hout en materie mooi in balans. Zeer lekker maar mist volgens mij wat cabernet-punch om echt top te zijn. Ivm de bewaring, ik geef em met gemak toch nog 10 jaar zunne.
(25-12-2013 09:21 PM)Kris schreef: [ -> ]Vanmiddag rosbiefke met bruin saus en Grand Pontet 2005. Strakke, rijpe neus, hout en materie mooi in balans. Zeer lekker maar mist volgens mij wat cabernet-punch om echt top te zijn. Ivm de bewaring, ik geef em met gemak toch nog 10 jaar zunne.

mijn vorige TN's spraken ook van lange bewaring, in deze fles lag extreem veel bezinksel : ik denk dat ik toch een a-typische fles geopend heb, in deze fles zag ik echt niet zo veel bewaarpotentieel meer
(25-12-2013 11:03 PM)Kris G schreef: [ -> ]
(25-12-2013 09:21 PM)Kris schreef: [ -> ]Vanmiddag rosbiefke met bruin saus en Grand Pontet 2005. Strakke, rijpe neus, hout en materie mooi in balans. Zeer lekker maar mist volgens mij wat cabernet-punch om echt top te zijn. Ivm de bewaring, ik geef em met gemak toch nog 10 jaar zunne.

mijn vorige TN's spraken ook van lange bewaring, in deze fles lag extreem veel bezinksel : ik denk dat ik toch een a-typische fles geopend heb, in deze fles zag ik echt niet zo veel bewaarpotentieel meer

Gisteren had ik ook de 2005 in het glas
Deze 2005 is al sterk geëvolueerd en ik ga mijn resterende flessen van 2005 geen 10 jaar meer laten liggen. Deze 2005 vertoont een enorme zachtheid in zijn smaakpatroon omkaderd door een geraffineerde neus en mooie afdronk.
De 1990 en 2000 die ik nog heb vertonen meer karakter dan deze 2005.
De 1990 heeft ook nog meer tannines in zijn afdronk.
Van de 2006 zegde ik ook al dat deze jaargang een langer bewaarpotentieel heeft dan de 2005.
Van bezinksel had ik gisteren geen last maar ik gebruikte dan ook mijn klassiek mandje.Wink
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen