wijnliefhebbers

Volledige versie: "Wine Watchers" degustatie wijnen uit VENETO van Gini en Speri
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
We proeven VENETO wijnen met Soave van Azienda Agricola GINI en Valpolicella van SPERI Viticoltori.

WIT

Gini - Soave Classico 2016
Alhoewel 30% trebbiano/chardonnay toegelaten zijn gebruikt Gini enkel 100% garganega voor al zijn cuvées.
Mooie redelijk diepe geel kleur. Frisse, bloemige neus. Wat citrus, sinaasappel, perzik en peer. In de mond komt het ziltige heel mooi naar voor. Redelijk wat mineraliteit. Heel fijne zuren, een licht bittertje in de afdronk, maar ook iets rijp zoetigs. Mooie classico (€ 13,50)

Gini - Soave Classico "La Froscà" 2014
Iets dieper in kleur. Beetje vanille en wat mineraliteit. Vertoont een zekere rijpheid met wat honing, pompelmoes, marsepein. Licht getoast ook. In de smaak ook die rijpheid met honing, kruiden, kaneel, peperkoek. Fijne zuren en een klein licht bittertje. Erg bekoorlijke afdronk (€ 18,50)

Gini - Soave Classico "Contrada Salvarenza" 2014
1/3 van de druiven komt van pre-phylloxera stokken.
Weer die diepe gele kleur. Schitterende neus van vanille, bloesems, jasmijn, ananas en weer een behoorlijke portie mineraliteit.
Zeer evenwichtig in de mond met een licht pareltje op de tong. Heel zacht, finessevol met zuren die aan passievruchten doen denken. Lange afdronk (€ 24,50)

ROOD

Speri - Valpolicella Classico Superiore "Ripasso" 2015
70% corvina, 20% rondinella, 10% molinara ea
Jonge paarse kleur, met medium concentraat. Frisse, fruitige neus met behoorlijk wat kers, framboos, cuberdons. Heel licht gerookte toetsen. Soepele en zachte fruitige aanzet. Een fijn zuurtje. Sappige stuctuur met een licht bittertje. Mist wel wat complexiteit. (€ 17,50)

Speri - Sant'Urbano Valpolicella Classico Superiore "Appassimento" 2014
70% corvina, 20% rondinella, 10% molinara ea
Druifjes werden ongeveer 4 weken ingedroogd vóór persing.
Veel dieper van kleur en méér concentraat dan vorige wijn. Rijpe tonen van vijgen en pruimen. Verder wat tabak, ceder, zwarte peper en kruiden. Een korf vol fruit. Bijzonder smakelijk en finessevol. Fijne zuren maar rijp en wat chocolade. Toppie voor 2 eurootjes méér. (€ 19,50)

Speri - Amarone della Valpolicella Classico 2012
70% corvinone, 25% rondinella en 5% molinara
Druiven werden 100 dagen gedroogd vóór persing. Héél kruidige neus met eucalyptus, kersen, chocolade, kaneel, pruimen, koffie en wat rokerige toetsen. Komt op dit genblik nog wat streng over en is duidelijk nog veel te jong. Het domein adviseert zelf om er minstens 10 jaar af te blijven en die raadgeving is correct. Een onmiskenbaar grote wijn met veel potentieel. (€ 45)

Speri - Recioto della Valpolicella Classico "La Roggia"2013
70% corvina en 30% rondinella
Dessertwijn van ingedroogde druifjes (110 dagen). Paarse, stevige kleur. Pruimen, bramen, ceder, koffie en gerookte elementen. Vol en rond in de smaak. Heel fruitige structuur met fijn zoet en voldoende zuren. Heel mooi in evenwicht. Zeker niet plakkerig. Kan wel behoorlijk bekoren. ( € 35 voor 0,5 l)

Niets slecht geproefd vanavond van 2 heel mooie kwaliteitsdomeinen.
Bedankt Francis!
Die etiketten van Speri, sommigen zullen het kitsch vinden, ik vind ze prachtig!
Klinkt heerlijk. Weinig ervaring met de regio wel.
Francis, zoals altijd met heel veel plezier je TN gelezen.
Ik vind die altijd spot on, mooi beschreven en een absolute meerwaarde. Waarvoor dank Smile

Blij dat ik die Amarone liggen heb dan Tongue
(23-02-2018 09:32 AM)Dc schreef: [ -> ]Francis, zoals altijd met heel veel plezier je TN gelezen.
Ik vind die altijd spot on, mooi beschreven en een absolute meerwaarde. Waarvoor dank Smile

Blij dat ik die Amarone liggen heb dan Tongue

Was voor mij ook een heel leerrijke degustatie want ik ben zelf ook niet de echte specialist in de wijnen van Valpolicella met al die verschillende types. Als je ze echter na elkaar kan proeven en er een beetje theorie over krijgt dan begint er langzaam licht in de duisternis te schijnen. Dikwijls heb ik de wijnen uit deze streek links laten liggen omdat er veel "brol" op de markt verschijnt. Maar als je dan wijnen kan proeven van een beter domein moet je soms je mening herzien.
Discussiepunt in de groep bleef: "met wat combineer je nu een mooie Amarone wijn in een maaltijd?" Wij concludeerden dat dergelijke wijnen feitelijk het best tot zijn recht komen, op zich, bv. na de maaltijd als meditatiewijn (eventueel met een goede sigaar). Misschien iemand een suggestie?
Citaat:Discussiepunt in de groep bleef: "met wat combineer je nu een mooie Amarone wijn in een maaltijd?" Wij concludeerden dat dergelijke wijnen feitelijk het best tot zijn recht komen, op zich, bv. na de maaltijd als meditatiewijn (eventueel met een goede sigaar). Misschien iemand een suggestie?

De Ca Coato van Antolini die ik recent dronk, vond ik verrassend fris voor een amarone. Ik zou die bij een stoofpotje van wild durven geven. Maar er zijn andere amarones die zwaarder en plakkeriger zijn. Dus hangt wat af van de stijl, vind ik.
(23-02-2018 02:15 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Discussiepunt in de groep bleef: "met wat combineer je nu een mooie Amarone wijn in een maaltijd?" Wij concludeerden dat dergelijke wijnen feitelijk het best tot zijn recht komen, op zich, bv. na de maaltijd als meditatiewijn (eventueel met een goede sigaar). Misschien iemand een suggestie?

De Ca Coato van Antolini die ik recent dronk, vond ik verrassend fris voor een amarone. Ik zou die bij een stoofpotje van wild durven geven. Maar er zijn andere amarones die zwaarder en plakkeriger zijn. Dus hangt wat af van de stijl, vind ik.

Bij chocoladedesserts? Of moet dit dan sowieso de recioto zijn..?
(23-02-2018 02:05 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Discussiepunt in de groep bleef: "met wat combineer je nu een mooie Amarone wijn in een maaltijd?" Wij concludeerden dat dergelijke wijnen feitelijk het best tot zijn recht komen, op zich, bv. na de maaltijd als meditatiewijn (eventueel met een goede sigaar). Misschien iemand een suggestie?

Ik drink wel een paar keer per jaar Amarone en bijna altijd is dit na de maaltijd of als er 's avonds nog volk komt voor een glas wijn.
(22-02-2018 11:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bedankt Francis!
Die etiketten van Speri, sommigen zullen het kitsch vinden, ik vind ze prachtig!

Brr, een ziekte die welig tiert in die regio...

Wij drinken (droge) rode wijn quasi altijd aan tafel (en ervoor en erna...) en ik hou zeker van een belegen Amarone bij een winterse (wild)stoofschotel. De Valpolicella wordt veelal over het hoofd gezien, maar een echt goed gemaakte, lichte, frisse Valpo heeft zijn gelijke niet en past geweldig bij een lichtere zomerkeuken.
(23-02-2018 02:58 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-02-2018 02:15 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Discussiepunt in de groep bleef: "met wat combineer je nu een mooie Amarone wijn in een maaltijd?" Wij concludeerden dat dergelijke wijnen feitelijk het best tot zijn recht komen, op zich, bv. na de maaltijd als meditatiewijn (eventueel met een goede sigaar). Misschien iemand een suggestie?

De Ca Coato van Antolini die ik recent dronk, vond ik verrassend fris voor een amarone. Ik zou die bij een stoofpotje van wild durven geven. Maar er zijn andere amarones die zwaarder en plakkeriger zijn. Dus hangt wat af van de stijl, vind ik.

Bij chocoladedesserts? Of moet dit dan sowieso de recioto zijn..?

Awel ik heb nog een recioto liggen. Als jij voor de chocomousse zorgt, kunnen we dat direct eens uitproberen Smile
(23-02-2018 02:05 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Discussiepunt in de groep bleef: "met wat combineer je nu een mooie Amarone wijn in een maaltijd?" Wij concludeerden dat dergelijke wijnen feitelijk het best tot zijn recht komen, op zich, bv. na de maaltijd als meditatiewijn (eventueel met een goede sigaar). Misschien iemand een suggestie?
Toeval of niet, maar binnenkort (9 maart) houd ik een volgende wijn'les' over Veneto. Zelf niet zo in thuis, maar de groep (lees: de dan jarige schoonbroer) verkoos Veneto en co. Dus zelfstudie dan maar... Meer daarover na 9 maart.
Om op Francis zijn vraag te antwoorden: hazenbillen, gestoofd in een saus van: wildfond, sojasaus, agredulce-azijn, rode wijn, rode porto, brandy, ajuinen, laurier, wortelen, peper, enkele kruidnagels, een klein stukje fondant, goed wat peper en een gerookt spekje op het eind - awel, daarbij gaat dat top!
(23-02-2018 11:26 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(23-02-2018 02:05 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Discussiepunt in de groep bleef: "met wat combineer je nu een mooie Amarone wijn in een maaltijd?" Wij concludeerden dat dergelijke wijnen feitelijk het best tot zijn recht komen, op zich, bv. na de maaltijd als meditatiewijn (eventueel met een goede sigaar). Misschien iemand een suggestie?
Toeval of niet, maar binnenkort (9 maart) houd ik een volgende wijn'les' over Veneto. Zelf niet zo in thuis, maar de groep (lees: de dan jarige schoonbroer) verkoos Veneto en co. Dus zelfstudie dan maar... Meer daarover na 9 maart.
Om op Francis zijn vraag te antwoorden: hazenbillen, gestoofd in een saus van: wildfond, sojasaus, agredulce-azijn, rode wijn, rode porto, brandy, ajuinen, laurier, wortelen, peper, enkele kruidnagels, een klein stukje fondant, goed wat peper en een gerookt spekje op het eind - awel, daarbij gaat dat top!

Bedankt voor de vele reacties. Ik onthoud dat Amarone een uitstekende combinatie zou vormen met een wildgerecht of een stevige stoofschotel.
(24-02-2018 01:24 AM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Bedankt voor de vele reacties. Ik onthoud dat Amarone een uitstekende combinatie zou vormen met een wildgerecht of een stevige stoofschotel.

Belégen Amarone! Voor de betere heb je echt best een jaar of 10 geduld en liever meer.
Koppelingen