wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijnruimte
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
Hallo iedereen,

Ik ben nieuw hier op het forum (gevonden via google :-) en sinds een jaartje begonnen met het oa bewaren en verzamelen van wijnen (vooral rode).

Grotendeels begonnen door mijn vriendin haar grootvader (96 jaar trouwens, dus veel ervaring Smile) die mij veel heeft bijgebracht en ook leren proeven en appreciëren van wijnen.
Ook heel wat zelfstudie heeft mij veel bijgebracht en het drinken natuurlijk.

Mijn voorkeur gaat vooral uit naar Bordeaux wijnen. Ondertussen heb ik al aardig wat wijntjes bij elkaar verzamelt en is mijn huidige klimaatkast te klein, zit nl boordevol.
Die heeft nochtans plaats voor 200 flessen Wink
Meeste van deze wijnen zijn bewaarwijn zoals bv Montrose 2010, D'yquem 2003, Ausone 2009, Kirwan 2009 enz... die dus gerust tot aan mijn pensioen nog mogen bewaard worden. (ik ben zelf 41 jaar vergeten vermelden)

Aangezien ik die flesjes in een toch zo goed als mogelijke conditie wil bewaren (aangezien hun waarde) ben ik van plan om een ruimte te bouwen (ik ben zelf aannemer) om de wijnen te bewaren.
Daar heb ik dus enkele vraagjes over omdat je nogal veel verschillende meningen en artikels leest van wat nu het beste is.

Ik heb het geluk gehad dat ik een deel van mijn ouders hun tuinhuis mag ombouwen tot een bewaarruimte. Hun houten tuinhuis was versleten en mocht afgebroken worden om er een nieuw te bouwen.

Ik ben van plan dit te doen met snelbouwstenen opp ongeveer 2m lang, 3.5mB en 2.5mH dus een goede 7m².

Die ga ik isoleren met EPS platen van 10cm en afwerken met crépi.
Dak wordt eveneens geïsoleerd met recticel platen van 6cm.

Dus de ruimte zal goed "ingepakt" zijn.
Daarom ga ik ook 2 verluchtingsroosters voorzien zodat er luchtcirculatie mogelijk is om schimmels tegen te gaan.
Moeten die roosters voldoen aan een bepaalde minimum grote en zijn 2 roosters genoeg? Moeten die in een bepaalde richting geplaatst worden( bv één N en één Z gericht?) Moeten die steeds rechtover elkaar geplaatst worden of maakt dit niet uit.

Is het nodig om daarbij nog iets van klimaatregeling te voorzien voor het regelen van vocht en temperatuur?
Persoonlijk vindt ik die toestellen nogal duur.

Hopelijk is alles een beetje duidelijk, mocht dit niet het geval zijn laat het mij maar weten.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden en suggesties.
(12-03-2018 06:09 PM)150pk schreef: [ -> ]Hallo iedereen,

Ik ben nieuw hier op het forum (gevonden via google :-) en sinds een jaartje begonnen met het oa bewaren en verzamelen van wijnen (vooral rode).

Grotendeels begonnen door mijn vriendin haar grootvader (96 jaar trouwens, dus veel ervaring Smile) die mij veel heeft bijgebracht en ook leren proeven en appreciëren van wijnen.
Ook heel wat zelfstudie heeft mij veel bijgebracht en het drinken natuurlijk.

Mijn voorkeur gaat vooral uit naar Bordeaux wijnen. Ondertussen heb ik al aardig wat wijntjes bij elkaar verzamelt en is mijn huidige klimaatkast te klein, zit nl boordevol.
Die heeft nochtans plaats voor 200 flessen Wink
Meeste van deze wijnen zijn bewaarwijn zoals bv Montrose 2010, D'yquem 2003, Ausone 2009, Kirwan 2009 enz... die dus gerust tot aan mijn pensioen nog mogen bewaard worden. (ik ben zelf 41 jaar vergeten vermelden)

Aangezien ik die flesjes in een toch zo goed als mogelijke conditie wil bewaren (aangezien hun waarde) ben ik van plan om een ruimte te bouwen (ik ben zelf aannemer) om de wijnen te bewaren.
Daar heb ik dus enkele vraagjes over omdat je nogal veel verschillende meningen en artikels leest van wat nu het beste is.

Ik heb het geluk gehad dat ik een deel van mijn ouders hun tuinhuis mag ombouwen tot een bewaarruimte. Hun houten tuinhuis was versleten en mocht afgebroken worden om er een nieuw te bouwen.

Ik ben van plan dit te doen met snelbouwstenen opp ongeveer 2m lang, 3.5mB en 2.5mH dus een goede 7m².

Die ga ik isoleren met EPS platen van 10cm en afwerken met crépi.
Dak wordt eveneens geïsoleerd met recticel platen van 6cm.

Dus de ruimte zal goed "ingepakt" zijn.
Daarom ga ik ook 2 verluchtingsroosters voorzien zodat er luchtcirculatie mogelijk is om schimmels tegen te gaan.
Moeten die roosters voldoen aan een bepaalde minimum grote en zijn 2 roosters genoeg? Moeten die in een bepaalde richting geplaatst worden( bv één N en één Z gericht?) Moeten die steeds rechtover elkaar geplaatst worden of maakt dit niet uit.

Is het nodig om daarbij nog iets van klimaatregeling te voorzien voor het regelen van vocht en temperatuur?
Persoonlijk vindt ik die toestellen nogal duur.

Hopelijk is alles een beetje duidelijk, mocht dit niet het geval zijn laat het mij maar weten.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden en suggesties.

Ga je daar, ondanks de isolatie, geen enorme temperatuur-schommelingen hebben ?
Ik vrees dat - ondanks isolatie - de schommelingen in temperatuur toch te groot gaan zijn.
Winters gaan nog meevallen, maar de hete zomerzon zal de wijn wel koken ( denk ik toch ).

Lijkt me dan beter om te investeren in een extra grote wijnbewaarkast .... cheers

Mathijs
(12-03-2018 11:40 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ik vrees dat - ondanks isolatie - de schommelingen in temperatuur toch te groot gaan zijn.
Winters gaan nog meevallen, maar de hete zomerzon zal de wijn wel koken ( denk ik toch ).

Lijkt me dan beter om te investeren in een extra grote wijnbewaarkast .... cheers

Mathijs

Of het tuinhuis onderkelderen. Als aannemer zou dat toch moeten lukken, niet ? Smile

Of zoiets: http://www.spiralcellars.co.uk/cellars/spiral-cellars/
(13-03-2018 12:29 PM)Dave schreef: [ -> ]Of het tuinhuis onderkelderen. Als aannemer zou dat toch moeten lukken, niet ? Smile

Of zoiets: http://www.spiralcellars.co.uk/cellars/spiral-cellars/

Dat lijkt me een zeer goede optie!
(13-03-2018 12:29 PM)Dave schreef: [ -> ]Of het tuinhuis onderkelderen.
Een maat van mij heeft dat inderdaad ook gedaan.
Met een luik in de hoek van het tuinhuis waar je dan naar beneden kan.
Onderkelderen van het tuinhuis is helaas niet mogelijk, en mag trouwens niet van de gemeente. Moest het van mij zijn zou ik dat wel in het geniep doen ze Smile.
Ik heb ondertussen wat verder rondgevraagd er zal inderdaad schommeling zijn qua temperatuur maar zal steeds zeer traag gaan aangezien er buitenisolatie is.

Ik denk dat ik dan best eens rondkijk naar een klimatiseertoestel om de schommelingen op te vangen.

Ze hebben daar volgens de fabrikanten speciale toestellen voor om wijnruimtes te koelen/verwarmen en vochtcontrole.
Zou dat ook gaan met een airco die dezelfde eigenschappen heeft?
Of moet dit echt zo'n "wijnkoeler" zijn.

Doet volgens mij toch net hetzelfde als een airco.
(14-03-2018 06:41 PM)150pk schreef: [ -> ]Onderkelderen van het tuinhuis is helaas niet mogelijk, en mag trouwens niet van de gemeente. Moest het van mij zijn zou ik dat wel in het geniep doen ze Smile.
Ik heb ondertussen wat verder rondgevraagd er zal inderdaad schommeling zijn qua temperatuur maar zal steeds zeer traag gaan aangezien er buitenisolatie is.

Ik denk dat ik dan best eens rondkijk naar een klimatiseertoestel om de schommelingen op te vangen.

Ze hebben daar volgens de fabrikanten speciale toestellen voor om wijnruimtes te koelen/verwarmen en vochtcontrole.
Zou dat ook gaan met een airco die dezelfde eigenschappen heeft?
Of moet dit echt zo'n "wijnkoeler" zijn.

Doet volgens mij toch net hetzelfde als een airco.

Zo'n wijnkoelsysteem zal ook wel de vochtigheid van de ruimte regelen (zoals een wijnbewaarkast doet), vermoed ik. Dat is ook wel een belangrijke factor.
(15-03-2018 02:09 AM)Dave schreef: [ -> ]Zo'n wijnkoelsysteem zal ook wel de vochtigheid van de ruimte regelen (zoals een wijnbewaarkast doet), vermoed ik. Dat is ook wel een belangrijke factor.

Iets als dit dan?

https://www.eurocave.be/wijnkelderkoelingen/

Als ik de bovenstaande posts lees, vraag ik me af of "gewoon" een extra klimaatkast niet de goedkoopste en eenvoudigste oplossing is.
(15-03-2018 10:16 AM)Corto schreef: [ -> ]
(15-03-2018 02:09 AM)Dave schreef: [ -> ]Zo'n wijnkoelsysteem zal ook wel de vochtigheid van de ruimte regelen (zoals een wijnbewaarkast doet), vermoed ik. Dat is ook wel een belangrijke factor.

Iets als dit dan?

https://www.eurocave.be/wijnkelderkoelingen/

Als ik de bovenstaande posts lees, vraag ik me af of "gewoon" een extra klimaatkast niet de goedkoopste en eenvoudigste oplossing is.

Dat heb ik inderdaad ook al zitten denken. Bovendien zijn bewaarcondities ook niet voor alle wijnen even belangrijk, lijkt mij: wijnen die bedoeld zijn om binnen de paar jaar op te drinken (rosés, simpele witte wijnen, bojo's en andere vins de soif) kan je ook gerust naast je bewaarkast in kartonnen dozen bewaren.

Hangt er wat van af welke wijnen je hebt natuurlijk: als je alleen dure Bordeaux drinkt is het een ander verhaal natuurlijk...
T'is inderdaad de bedoeling om in die ruimte de duurdere bewaarwijnen te laten rijpen.
Probleem met de klimaatkasten is dat er te weinig plaats is voor kisten.

Ik ben nu begonnen met aankopen van mooie bordeauxwijnen van 2015 (Malartic, Poujeaux...) die nu nog te jong zijn om te drinken en lang bewaarpotentieel.

Die kisten geraken praktisch niet in zo'n klimaatkast en laat die liever in hun chateaukist.

De reeds drinkbare wijnen zou ik in de klimaatkast houden.

Fondis heeft ook zo'n systeem :

https://www.picla.be/nl/product/winemaster-c25s-inbouw

Dit toestel koelt, verwamt en regelt de vochtigheid. Wel prijzig maar sommige airco's doen net hetzelfde voor de helft van de prijs.

Daarom vraag ik mij af of dat persé zo'n toestel moet zijn en eventueel een airco met dezelfde eigenschappen ook niet goed is.
Een gewone airco onttrekt meestal vocht aan de te koelen ruimte. Als het de bedoeling is de ideale bewaarruimte te creëren, is de de vochtigheidsgraad minstens zo belangrijk als de temperatuur.
Dag '150pk!,
wat mij meteen opviel in uw eerste post:
Dak wordt eveneens geïsoleerd met recticel platen van 6cm.
Hier kan ik al zeggen dat die 6cm absoluut niet zal volstaan.
Een ruimte met dak met 6cm isolatie zal zorgen voor een oven...
(15-03-2018 09:21 PM)Bert schreef: [ -> ]Dag '150pk!,
wat mij meteen opviel in uw eerste post:
Dak wordt eveneens geïsoleerd met recticel platen van 6cm.
Hier kan ik al zeggen dat die 6cm absoluut niet zal volstaan.
Een ruimte met dak met 6cm isolatie zal zorgen voor een oven...

Bert,
Ik denk dat je meer dan 100% gelijk hebt.
En het gaat hier niet alleen over de 6 cm dakisolatie.
Heb zelf een beetje ervaring met Polyurethaan platen maar wel heel wat meer ervaring met Polystyreen isolatie platen. huhuh
Ik kan hier nog een gans betoog over houden maar heb nu echt geen goesting hiervoor.
Ik zou er nooit aan denken een thermisch geïsoleerde ruimte als een tuinhuisje met klimaatregeling een bestemming te geven van vele kostbaar flessen wijn.
Ik zou gewoonweg niet meer gerust slapen.
(15-03-2018 10:51 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(15-03-2018 09:21 PM)Bert schreef: [ -> ]Dag '150pk!,
wat mij meteen opviel in uw eerste post:
Dak wordt eveneens geïsoleerd met recticel platen van 6cm.
Hier kan ik al zeggen dat die 6cm absoluut niet zal volstaan.
Een ruimte met dak met 6cm isolatie zal zorgen voor een oven...

Bert,
Ik denk dat je meer dan 100% gelijk hebt.
En het gaat hier niet alleen over de 6 cm dakisolatie.
Heb zelf een beetje ervaring met Polyurethaan platen maar wel heel wat meer ervaring met Polystyreen isolatie platen. huhuh
Ik kan hier nog een gans betoog over houden maar heb nu echt geen goesting hiervoor.
Ik zou er nooit aan denken een thermisch geïsoleerde ruimte als een tuinhuisje met klimaatregeling een bestemming te geven van vele kostbaar flessen wijn.
Ik zou gewoonweg niet meer gerust slapen.

Mja, ik heb er toch ook sterk mijn twijfels bij...
ivm het isoleren van het dak is dat inderdaad wel mogelijk dat dit snel zou opwarmen.
Daarom denk ik er over na om dit langs de binnenzijde te isoleren. En boven op het dak met roofing of epdm en daarop een dikke laag keien te leggen zodat de warmte minder kan doordringen.

Ik ben er wel van overtuigd dat je niet persé ondergronds moet bewaren, vele bewaarwijnen mogen gerust bovengronds bewaard worden.
Heb daar eens via dit forum een artikel over gelezen dat de wijnen in sommige gevallen zelfs beter tot hun recht kwamen bij bovengrondse bewaring.
Klimaatkasten staan ook niet ondergronds.

Ik ga proberen om zo'n goed mogelijke klimaatruimte te maken met dezelfde eigenschappen als een kast. Zo'n kast zijn eigenlijk ook 4 kanten met isolatie en een klimaatsysteem.

Ik denk als je een geïsoleerde ruimte kan maken die uitgerust is met een goed klimaatsysteem die alles op peil houd, je volgens mij niet veel mis mee kan doen naar de wijnen toe.

Of zie ik dat verkeerd?
(16-03-2018 02:02 PM)150pk schreef: [ -> ]ivm het isoleren van het dak is dat inderdaad wel mogelijk dat dit snel zou opwarmen.
Daarom denk ik er over na om dit langs de binnenzijde te isoleren. En boven op het dak met roofing of epdm en daarop een dikke laag keien te leggen zodat de warmte minder kan doordringen.

Ik ben er wel van overtuigd dat je niet persé ondergronds moet bewaren, vele bewaarwijnen mogen gerust bovengronds bewaard worden.
Heb daar eens via dit forum een artikel over gelezen dat de wijnen in sommige gevallen zelfs beter tot hun recht kwamen bij bovengrondse bewaring.
Klimaatkasten staan ook niet ondergronds.

Ik ga proberen om zo'n goed mogelijke klimaatruimte te maken met dezelfde eigenschappen als een kast. Zo'n kast zijn eigenlijk ook 4 kanten met isolatie en een klimaatsysteem.

Ik denk als je een geïsoleerde ruimte kan maken die uitgerust is met een goed klimaatsysteem die alles op peil houd, je volgens mij niet veel mis mee kan doen naar de wijnen toe.

Of zie ik dat verkeerd?

Dag 150pk,

Even beginnen bij het begin. Een ideale bewaartemperatuur zal rond de 14-16C zitten en schommelt liefst niet te veel. Zeker als je je bordeaux lang wilt bewaren, is dat toch aangeraden. Dat betekent dat je je tuinhuis dus zou moeten inrichten om die omstandigheden te benaderen. Met een airco zal dat wel lukken qua temperatuur, maar ik zou toch eens de rekensom maken hoeveel je dat zal kosten in aankoopsom van je airco, en energiekosten om dat te laten draaien. Vergeet trouwens niet dat het niet alleen een kwestie van koelen is. Als het in de winter vriest, wil je ook vermijden dat je wijnen daar liggen aan 3-4C. Temperatuurschommelingen kunnen in principe tot 9C, dus als je je gemiddelde temperatuur instelt op 16C, wil je niet dat de temperatuur lager komt dan 7C. Dus zal je systeem ook occasioneel moeten kunnen bijverwarmen.
Wat die keien betreft, ben ik toch skeptisch... Als je ziet met hoeveel lagen moderne huizen geisoleerd zijn, hoe alles goed luchtdicht gemaakt wordt, etc. ga je toch serieus mogen investeren om je tuinhuis goed te isoleren. Trouwens, isoleren betekent dat de warmte binnen blijft, niet dat ze niet naar binnen komt als de zon erop zit te bakken. Dat heb ik zelf mogen ervaren in mijn woning... Wat hier dus al gezegd is over het oveneffect, is vrees ik correct.
Ik volg Olivier 100% en ik heb 3j geleden zelf een nieuwbouw gezet.

Je zal in de winter moeten bijverwarmen. Al moet ik toegeven dat het boven bij ons niet onder de 16 graden in de winter MAAR we zitten beneden wel met vloerverwarming op 20 graden...

In de zomer inderdaad afkoelen want eens die warmte binnen zit, krijg je ze owv die isolatie er verdomd moeilijk terug uit.

Vochtigheid is dan het 2de aandachtspunt

Je investeringskost + verbruikskosten gaan niet te onderschatten zijn waardoor dit mij niet zo efficiënt lijk...
(16-03-2018 03:37 PM)Dc schreef: [ -> ]Ik volg Olivier 100% en ik heb 3j geleden zelf een nieuwbouw gezet.

Je zal in de winter moeten bijverwarmen. Al moet ik toegeven dat het boven bij ons niet onder de 16 graden in de winter MAAR we zitten beneden wel met vloerverwarming op 20 graden...

In de zomer inderdaad afkoelen want eens die warmte binnen zit, krijg je ze owv die isolatie er verdomd moeilijk terug uit.

Vochtigheid is dan het 2de aandachtspunt

Je investeringskost + verbruikskosten gaan niet te onderschatten zijn waardoor dit mij niet zo efficiënt lijk...

Wel, ik heb de indruk dat deze discussie de zinnige weg opgaat en dat het bredere plaatje van dat soort aanpak wordt belicht.
Wie heeft hier al gedacht aan andere aspecten van dit project en ik gebruik hier wel opzettelijk de Engelse terminologie namelijk: "reliability" en "security".
(16-03-2018 02:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(16-03-2018 02:02 PM)150pk schreef: [ -> ]ivm het isoleren van het dak is dat inderdaad wel mogelijk dat dit snel zou opwarmen.
Daarom denk ik er over na om dit langs de binnenzijde te isoleren. En boven op het dak met roofing of epdm en daarop een dikke laag keien te leggen zodat de warmte minder kan doordringen.

Ik ben er wel van overtuigd dat je niet persé ondergronds moet bewaren, vele bewaarwijnen mogen gerust bovengronds bewaard worden.
Heb daar eens via dit forum een artikel over gelezen dat de wijnen in sommige gevallen zelfs beter tot hun recht kwamen bij bovengrondse bewaring.
Klimaatkasten staan ook niet ondergronds.

Ik ga proberen om zo'n goed mogelijke klimaatruimte te maken met dezelfde eigenschappen als een kast. Zo'n kast zijn eigenlijk ook 4 kanten met isolatie en een klimaatsysteem.

Ik denk als je een geïsoleerde ruimte kan maken die uitgerust is met een goed klimaatsysteem die alles op peil houd, je volgens mij niet veel mis mee kan doen naar de wijnen toe.

Of zie ik dat verkeerd?

Dag 150pk,

Even beginnen bij het begin. Een ideale bewaartemperatuur zal rond de 14-16C zitten en schommelt liefst niet te veel. Zeker als je je bordeaux lang wilt bewaren, is dat toch aangeraden. Dat betekent dat je je tuinhuis dus zou moeten inrichten om die omstandigheden te benaderen. Met een airco zal dat wel lukken qua temperatuur, maar ik zou toch eens de rekensom maken hoeveel je dat zal kosten in aankoopsom van je airco, en energiekosten om dat te laten draaien. Vergeet trouwens niet dat het niet alleen een kwestie van koelen is. Als het in de winter vriest, wil je ook vermijden dat je wijnen daar liggen aan 3-4C. Temperatuurschommelingen kunnen in principe tot 9C, dus als je je gemiddelde temperatuur instelt op 16C, wil je niet dat de temperatuur lager komt dan 7C. Dus zal je systeem ook occasioneel moeten kunnen bijverwarmen.
Wat die keien betreft, ben ik toch skeptisch... Als je ziet met hoeveel lagen moderne huizen geisoleerd zijn, hoe alles goed luchtdicht gemaakt wordt, etc. ga je toch serieus mogen investeren om je tuinhuis goed te isoleren. Trouwens, isoleren betekent dat de warmte binnen blijft, niet dat ze niet naar binnen komt als de zon erop zit te bakken. Dat heb ik zelf mogen ervaren in mijn woning... Wat hier dus al gezegd is over het oveneffect, is vrees ik correct.

Bedankt voor uw antwoord (andere mensen ook)
Ik zal misschien eerst eens mijn naam vermelden, Marnix dus.
Ik moest hier een nickname bedenken dit was het eerste dat in mij opkwam, misschien toch beter mijn naam gekozen :-)

Ik kan misschien ook eens overwegen om de binnenzijde te isoleren dan ipv de buitenzijde. De isolatie kan de warmte dan niet opnemen.

Ik ga ook eens de firma contacteren die de toestellen van Fondis verdeeld.
Het kleinste toestel zou goed moeten kunnen afkoelen en bijverwarmen voor ruimtes tot 3 maal mijn ruimte en zouden volgens hen zeer zuinig zijn.
Zij zullen daar ook wel ervaring in hebben en misschien af- of aanraden met wat extra tips en aandachtspunten.
(17-03-2018 01:30 AM)150pk schreef: [ -> ]
(16-03-2018 02:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(16-03-2018 02:02 PM)150pk schreef: [ -> ]ivm het isoleren van het dak is dat inderdaad wel mogelijk dat dit snel zou opwarmen.
Daarom denk ik er over na om dit langs de binnenzijde te isoleren. En boven op het dak met roofing of epdm en daarop een dikke laag keien te leggen zodat de warmte minder kan doordringen.

Ik ben er wel van overtuigd dat je niet persé ondergronds moet bewaren, vele bewaarwijnen mogen gerust bovengronds bewaard worden.
Heb daar eens via dit forum een artikel over gelezen dat de wijnen in sommige gevallen zelfs beter tot hun recht kwamen bij bovengrondse bewaring.
Klimaatkasten staan ook niet ondergronds.

Ik ga proberen om zo'n goed mogelijke klimaatruimte te maken met dezelfde eigenschappen als een kast. Zo'n kast zijn eigenlijk ook 4 kanten met isolatie en een klimaatsysteem.

Ik denk als je een geïsoleerde ruimte kan maken die uitgerust is met een goed klimaatsysteem die alles op peil houd, je volgens mij niet veel mis mee kan doen naar de wijnen toe.

Of zie ik dat verkeerd?

Dag 150pk,

Even beginnen bij het begin. Een ideale bewaartemperatuur zal rond de 14-16C zitten en schommelt liefst niet te veel. Zeker als je je bordeaux lang wilt bewaren, is dat toch aangeraden. Dat betekent dat je je tuinhuis dus zou moeten inrichten om die omstandigheden te benaderen. Met een airco zal dat wel lukken qua temperatuur, maar ik zou toch eens de rekensom maken hoeveel je dat zal kosten in aankoopsom van je airco, en energiekosten om dat te laten draaien. Vergeet trouwens niet dat het niet alleen een kwestie van koelen is. Als het in de winter vriest, wil je ook vermijden dat je wijnen daar liggen aan 3-4C. Temperatuurschommelingen kunnen in principe tot 9C, dus als je je gemiddelde temperatuur instelt op 16C, wil je niet dat de temperatuur lager komt dan 7C. Dus zal je systeem ook occasioneel moeten kunnen bijverwarmen.
Wat die keien betreft, ben ik toch skeptisch... Als je ziet met hoeveel lagen moderne huizen geisoleerd zijn, hoe alles goed luchtdicht gemaakt wordt, etc. ga je toch serieus mogen investeren om je tuinhuis goed te isoleren. Trouwens, isoleren betekent dat de warmte binnen blijft, niet dat ze niet naar binnen komt als de zon erop zit te bakken. Dat heb ik zelf mogen ervaren in mijn woning... Wat hier dus al gezegd is over het oveneffect, is vrees ik correct.

Bedankt voor uw antwoord (andere mensen ook)
Ik zal misschien eerst eens mijn naam vermelden, Marnix dus.
Ik moest hier een nickname bedenken dit was het eerste dat in mij opkwam, misschien toch beter mijn naam gekozen :-)

Ik kan misschien ook eens overwegen om de binnenzijde te isoleren dan ipv de buitenzijde. De isolatie kan de warmte dan niet opnemen.

Ik ga ook eens de firma contacteren die de toestellen van Fondis verdeeld.
Het kleinste toestel zou goed moeten kunnen afkoelen en bijverwarmen voor ruimtes tot 3 maal mijn ruimte en zouden volgens hen zeer zuinig zijn.
Zij zullen daar ook wel ervaring in hebben en misschien af- of aanraden met wat extra tips en aandachtspunten.

@ 150PK of Marnix,

Ik weet niet of je gelezen hebt dat ik schreef: "reliability" en "security". Maar dat zal je wellicht niet veel zeggen.

Om even concreet te zijn:
Wat ga je doen als je tijdens de zomer of winter een week met vakantie bent en je komt terug en je tuinhuisje is getransformeerd in een sauna of diepvries?
Wat ga je doen na een fantastisch weekend aan zee dat je vaststelt dat de helft van je flessen er niet meer zijn?

En geloof me , deze gevallen zijn geen fictie.
(17-03-2018 02:13 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(17-03-2018 01:30 AM)150pk schreef: [ -> ]
(16-03-2018 02:41 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(16-03-2018 02:02 PM)150pk schreef: [ -> ]ivm het isoleren van het dak is dat inderdaad wel mogelijk dat dit snel zou opwarmen.
Daarom denk ik er over na om dit langs de binnenzijde te isoleren. En boven op het dak met roofing of epdm en daarop een dikke laag keien te leggen zodat de warmte minder kan doordringen.

Ik ben er wel van overtuigd dat je niet persé ondergronds moet bewaren, vele bewaarwijnen mogen gerust bovengronds bewaard worden.
Heb daar eens via dit forum een artikel over gelezen dat de wijnen in sommige gevallen zelfs beter tot hun recht kwamen bij bovengrondse bewaring.
Klimaatkasten staan ook niet ondergronds.

Ik ga proberen om zo'n goed mogelijke klimaatruimte te maken met dezelfde eigenschappen als een kast. Zo'n kast zijn eigenlijk ook 4 kanten met isolatie en een klimaatsysteem.

Ik denk als je een geïsoleerde ruimte kan maken die uitgerust is met een goed klimaatsysteem die alles op peil houd, je volgens mij niet veel mis mee kan doen naar de wijnen toe.

Of zie ik dat verkeerd?

Dag 150pk,

Even beginnen bij het begin. Een ideale bewaartemperatuur zal rond de 14-16C zitten en schommelt liefst niet te veel. Zeker als je je bordeaux lang wilt bewaren, is dat toch aangeraden. Dat betekent dat je je tuinhuis dus zou moeten inrichten om die omstandigheden te benaderen. Met een airco zal dat wel lukken qua temperatuur, maar ik zou toch eens de rekensom maken hoeveel je dat zal kosten in aankoopsom van je airco, en energiekosten om dat te laten draaien. Vergeet trouwens niet dat het niet alleen een kwestie van koelen is. Als het in de winter vriest, wil je ook vermijden dat je wijnen daar liggen aan 3-4C. Temperatuurschommelingen kunnen in principe tot 9C, dus als je je gemiddelde temperatuur instelt op 16C, wil je niet dat de temperatuur lager komt dan 7C. Dus zal je systeem ook occasioneel moeten kunnen bijverwarmen.
Wat die keien betreft, ben ik toch skeptisch... Als je ziet met hoeveel lagen moderne huizen geisoleerd zijn, hoe alles goed luchtdicht gemaakt wordt, etc. ga je toch serieus mogen investeren om je tuinhuis goed te isoleren. Trouwens, isoleren betekent dat de warmte binnen blijft, niet dat ze niet naar binnen komt als de zon erop zit te bakken. Dat heb ik zelf mogen ervaren in mijn woning... Wat hier dus al gezegd is over het oveneffect, is vrees ik correct.

Bedankt voor uw antwoord (andere mensen ook)
Ik zal misschien eerst eens mijn naam vermelden, Marnix dus.
Ik moest hier een nickname bedenken dit was het eerste dat in mij opkwam, misschien toch beter mijn naam gekozen :-)

Ik kan misschien ook eens overwegen om de binnenzijde te isoleren dan ipv de buitenzijde. De isolatie kan de warmte dan niet opnemen.

Ik ga ook eens de firma contacteren die de toestellen van Fondis verdeeld.
Het kleinste toestel zou goed moeten kunnen afkoelen en bijverwarmen voor ruimtes tot 3 maal mijn ruimte en zouden volgens hen zeer zuinig zijn.
Zij zullen daar ook wel ervaring in hebben en misschien af- of aanraden met wat extra tips en aandachtspunten.

@ 150PK of Marnix,

Ik weet niet of je gelezen hebt dat ik schreef: "reliability" en "security". Maar dat zal je wellicht niet veel zeggen.

Om even concreet te zijn:
Wat ga je doen als je tijdens de zomer of winter een week met vakantie bent en je komt terug en je tuinhuisje is getransformeerd in een sauna of diepvries?
Wat ga je doen na een fantastisch weekend aan zee dat je vaststelt dat de helft van je flessen er niet meer zijn?

En geloof me , deze gevallen zijn geen fictie.

dat is reeds allemaal overwogen geweest en rond diefstal en zo maak ik mij geen zorgen.
Wegens ziekte van mijn moeder kunnen mijn ouders niet meer op reis, er is dus steeds iemand aanwezig + de tuin is volledig omheind. Het tuinhuis zie je vanop straat niet staan.

Voor de andere "problemen" ga ik zoals eerder geschreven mij eens informeren bij de verdeler van Fondis.
Ik ken zelf te weinig van het toestel, en zij zullen dan wel weten of dit haalbaar is of niet en welke materialen te gebruiken.

We zien wel.
Onlangs liet ik een glazen wand plaatsen in mijn buro, om daar een mooie wijnplaats in op te bouwen. Het project is nog lopende (foto's volgen dus ook later) en enige tijd ook gezocht om de juist koeling te vinden:
- volgende firma ben ik aan het overwegen
https://www.airco-radeco.be/airconditionning/modellen

Prijs van de offerte die ik kreeg, 2059€ excl btw
incl plaatsing, transport (Borsbeek - Diksmuide), dienst na verkoop.
Persoonlijk vind ik het toch een groot prijsverschil met Fondis

Type wijnkoeling met binnen en buiten unit.
Dag Marnix,
Ik vond 150pk anders wel een originele keuze hoor Wink
cheers
Citaat:Onlangs liet ik een glazen wand plaatsen in mijn buro, om daar een mooie wijnplaats in op te bouwen. Het project is nog lopende (foto's volgen dus ook later)

zalig...die foto's wil ik wel eens zien!

Het risico volgens mij is echter dat je iedere avond met een flesje uit uw buro zult komen Wink
(17-03-2018 02:51 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Onlangs liet ik een glazen wand plaatsen in mijn buro, om daar een mooie wijnplaats in op te bouwen. Het project is nog lopende (foto's volgen dus ook later)

zalig...die foto's wil ik wel eens zien!

Het risico volgens mij is echter dat je iedere avond met een flesje uit uw buro zult komen Wink

of NIET meer uit uw bureau zal komen...
(17-03-2018 10:30 AM)jr02 schreef: [ -> ]Onlangs liet ik een glazen wand plaatsen in mijn buro, om daar een mooie wijnplaats in op te bouwen. Het project is nog lopende (foto's volgen dus ook later) en enige tijd ook gezocht om de juist koeling te vinden:
- volgende firma ben ik aan het overwegen
https://www.airco-radeco.be/airconditionning/modellen

Prijs van de offerte die ik kreeg, 2059€ excl btw
incl plaatsing, transport (Borsbeek - Diksmuide), dienst na verkoop.
Persoonlijk vind ik het toch een groot prijsverschil met Fondis

Type wijnkoeling met binnen en buiten unit.

Bedankt ik ga de firma zeker contacteren voor info.

Ja die foto's wil ik wel eens zien. Moet volgens mij toch geestig zijn als je dagelijks uw verzameling kan bewonderen!!
(17-03-2018 12:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dag Marnix,
Ik vond 150pk anders wel een originele keuze hoor Wink
cheers

Rolleyes

T'is toch raar om aangesproken te worden met 150pk Smile
even een kleine update.

Na verschillende firma's te hebben gecontacteerd kom ik tot de conclusie dat ik dus toch goed bezig ben.

Iedereen raad aan om van buitenaf te isoleren en de ruimte goed luchtdicht te maken.
Het klimaatsysteem doet de rest zonder veel energie te verbruiken.

Fondis raad mij de C25S aan die kan verwarmen en koelen + ontvochtigen.

Eurocave heeft zijn eigen systeem de INOA 25.
Komt wel wat duurder uit dan de C25S van Fondis.

Radeco heb ik ook gecontacteerd maar zij hebben enkel een systeem dat koelt.

Bedankt voor jullie reacties.

Als het projectje af is post ik hier wel eens wat foto's.

Marnix
(04-04-2018 12:19 PM)150pk schreef: [ -> ]even een kleine update.

Na verschillende firma's te hebben gecontacteerd kom ik tot de conclusie dat ik dus toch goed bezig ben.

Iedereen raad aan om van buitenaf te isoleren en de ruimte goed luchtdicht te maken.
Het klimaatsysteem doet de rest zonder veel energie te verbruiken.

Fondis raad mij de C25S aan die kan verwarmen en koelen + ontvochtigen.

Eurocave heeft zijn eigen systeem de INOA 25.
Komt wel wat duurder uit dan de C25S van Fondis.

Radeco heb ik ook gecontacteerd maar zij hebben enkel een systeem dat koelt.

Bedankt voor jullie reacties.

Als het projectje af is post ik hier wel eens wat foto's.

Marnix

Allez, benieuwd. Veel succes in ieder geval!
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen