wijnliefhebbers

Volledige versie: Sociando-Mallet
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Er staan wat opmerkingen bij, die ik links en rechts gegoogled heb.

1976. 15/20 (Hachette)

In de lente en de zomer was het droog en heet in heel West-Europa. De oogst werd onderbroken door stormen in het midden van september.

Door de hitte kregen de druiven een dikke schil wat straffe tannines opleverde, die bij aanvang door aangenaam fruit gemaskeerd werden, maar de regen tijdens de oogst zorgde voor verdunning, waardoor de tannines in vele wijnen vrij spel kregen. De evenwichtigste wijnen komen vooral uit Pauillac, Saint-Julien en Graves. In de Haut-Médoc was Sociando-Mallet bij de beste.


Helder en intense kleur, een beetje doorzichtig, mooie tranen. Granaatrood in de richting van scharlaken, de wijn is tenslotte 42 jaar oud.
Intense neus met krieken, rozijnen, tabak, dode bladeren, nog een beetje eik en vanille, thee, peper. Een fijn aroma.
In de mond goede zuren en zelfs nog een beetje tannine. Voldoende molligheid. Behoorlijk lang.

1988. 16/20

The 1988 Sociando-Mallet was lovely. When it was first decanted and those herbaceous notes came through I thought- oh no! Here we go again! (@rockincabs @englishmans_claret) but it blew off and velvety merlot dominated and really showed through. This is a Chateau that over delivers every time for me. Great Haut Medoc. Green blows off to stone and ripe fruit, ripe pepper and lovely tobacco and cassis.

1988 was het eerste van drie klassieke jaren in Bordeaux.
De winter en de lente waren vochtig. Maar er was geen lentevorst. Tot in juni bleven de weersomstandigheden ongeveer gelijk en de bloemzetting gebeurde in niet al te ideale omstandigheden. In de zomer bleven de temperaturen rond het gemiddelde, maar er was weinig regen. De oogstomstandigheden waren gunstig, maar door de ongelijkmatige rijping van de diverse druivensoorten bezorgde de wijnboeren kopzorgen. De Cabernet Sauvignon werd vaak vroeg geoogst, wat hoge aciditeit en tannine opleverde. De fijnste wijnen komen uit de Graves.


Heldere, intense granaatrode kleur met kleine doorzichtigheid, goede tranen. Neus van krieken, vlier en zwarte bes, gestoofd fruit, eik, ceder, tabak, peper, wat dierlijke geuren.
Fijn en weelderig.
Forse, maar harmonieuze wijn, lang.

1990. 18/20

Full bodied, with a rustic edge to the tannins, the aromatics pop with their earthy, cedar wood, leaf, herb, olive tapenade, cassis and tobacco profile. Drink this classic styled claret now, or age it another 5-10 more years. Sept. 2014.

Een heet, droog jaar leverde een aantal prachtige wijnen op.

De winter was mild, de lente fris met opwarming in mei, waardoor de bloemzetting vroeg kwam. Juli en augustus waren de droogste sinds 1961. De regens van september zorgden voor goede rijping, zoals in 1989, met iets lager suikergehaltes in de Cabernet. De opbrengst was hoog, waardoor vaak tot groene pluk werd overgegaan. De tannine was rijp, de zuren gezond. De wijnen kwamen rijk en uiterst evenwichtig tevoorschijn. Enkele wijnen vertoonden een beetje verdunning, maar de klassieke bordeaux zijn uitstekend.

De Grand Jury Européen plaatst in 1996 de Ch. Sociando-Mallet 1990 boven de eerste crus classés... Drie jaar later doen ze dat ook met de 1982.


Helder, intens kersenrood. Kleine doorzichtigheid en goede tranen.
Vol tot intense neus, heel gevarieerd en variërend met een vleugje roos, framboos, rode bes, eik en vanille, tabak, peper, varens.
In de mond zeer harmonieus en evenwichtig maar met nog veel kracht. Ronder dan de 1988. Erg lang, grote wijn.

1999. 14/20

This delivered just as expected. Mature, with resolving tannins and a soft palate. Nice aromatics with spice, tobacco, and mild herbal notes. Not particularly herbaceous at all, like some other vintages. Finish is strong, without adding further complexity. I don’t see this getting better, but it’s pretty damn good now. Okt. 2017

De regen bemoeilijkte de oogst, maar een aantal heel goede wijnen steken de kop op.

Na een warm meimaand kwam een normale floraison. De zomer was warm en vochtig, een teveel aan druiven moest groen geoogst worden. Het vochtige weer zorgde voor meeldauw en wat rot. Er was een hete, droge periode alvorens de regens kwamen vanaf 13 september in de Médoc. Men moest secuur te werk gaan, goed selecteren en dan kreeg men rijpe en behoorlijk gezonde trossen. `De rode wijnen hebben aantrekkelijk fruit, maar lichte tannines, door de hoge opbrengsten. Vergelijkbaar met 1998.


Heldere en intense kleur van zwarte kers, compleet ondoorzichtig. Mooie tranen.
Intens aroma van aardbei, gestoofd fruit, rozijnen, ceder, tabak, peper, vanille. Bij aanvang even yoghourt, daarna even een vleugje konijnenhok. Mooi, zeer gevarieerd aroma.
Bijzonder evenwichtig en harmonieus in de mond, goede lengte.

2000. 18/20

Ruby red. Aromas of saddle leather, pipe tobacco, mint and a hint of melted chocolate are ever-present in the aromatics. It is medium-bodied in the mouth, with blackberries, plums, earth and rosemary. This is classic old school Bordeaux, with low alcohol and not a trace of overripeness or over-extraction that seems so common nowadays. Solid wine clearly in its drinking window. 92.

Mogelijk het beste wijnjaar sinds 1990.

De winter was mild, maar de lente en de vroege zomer waren heet en regenachtig, wat meeldauw met zich meebracht. Maar vanaf midden juli was er haast onafgebroken zonneschijn. Zware regenval op 19 en 20 september bracht geen schade aan, maar redde hier en daar de wijngaarden van droogtestress. De regen was heviger in de Médoc dan in de Graves. De oogst gebeurde in zeer goede omstandigheden tot 11 oktober en er waren geen problemen bij de vinificatie. Sommigen oogsten te vroeg en kunnen te kampen hebben met teveel onrijpe tannine, wie te laat oogstte kan last hebben van te zware overrijpe jammy elementen. De beste wijnen komen uit Margaux, Saint-Julien en Pauillac. Saint-Estèphe en de noordelijke kant bleven daar een héél klein beetje onder.


Helder, intens, zwarte kers. Ondoorzichtig, mooie tranen
Diep aroma met framboos, cassis, vlier, eik, tabak, peper, vanille, kruidnagel, carboline en zelfs even wat radijsjes.
Volledig harmonieus in de mond. Erg lang. Heel grote wijn.

2006. 14/20

Medium bodied, with a rustic, stern, masculine leaning to the tannins, the wine is still young. Showing tobacco, cedar chest and blackberry notes on the nose, with a crisp, chewy, blackberry, earth, pepper and cassis thread in the finish, give this at least 5 more years, or longer to come around. Sept. 2015.

Goed voor mensen die van tannines in hun wijn houden. Niet de rijpheid van 2005 of 2003, maar beter dan 1999. Kan een klassiek jaar worden, zoals 1996 maar minder rijp.

Moeilijk wijnjaar met voortdurend erg variabel weer. Een koude, natte winter was welkom na het heel droge 2005. Dan kwam een droge periode in de lente tot het midden van de zomer met heel heet weer in juli maar met een vochtige septembermaand, met risico op meeldauw en rot. Het beste zijn de rode Graves en de Cabernet Sauvignon van de Noordelijke Médoc.


Helder intens kriekenrood, kleine doorzichtigheid, goede tranen.
Intens aroma, framboos, cassis, eik, rook, tabak, peper, muskaat, vanille, beetje putteke.
Mooi evenwicht, maar met nog tannines die moeten versmelten. Lang. Moet (of mag) nog lang liggen, zeker als we 1976 in gedachten houden.

2015.


Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung, sehr attraktive schwarze Beerenfrucht nach Cassis und Heidelbeeren, einladende Fruchtsüße, kandierte Orangenzesten. Saftig, elegant, feines Brombeerkonfit, integrierte Tannine, mineralisch und anhaltend, sehr gute Länge, gutes Reifepotenzial. Mei 2016.

Another excellent Sociando although I think I mildly prefer the precision of the 2014. All the classic flavors are here though - the blueberry/blackberry fruit and textbook northern Medoc pencil shavings and gravel. It's fatter in body than last year's and shows some roasted qualities with a sort of nuttiness toning down the primary fruit. But this bottle capably does what Sociando does at its best - deliver a high-end Pauillac/St.-Estephe profile at cru bourgeois pricing. April 2018

Mooi jaar, maar vooral op de rechteroever. In de Médoc was er enerzijds teveel droogte en anderzijds teveel vocht...


Helder intens karmijnrood met veel mauve. Gekleurde tranen, ondoorzichtig.
Intens aroma met framboos en aardbei en eveneens zwart fruit, eik en vanille en nog gebrand vat, peper.
Een goed evenwicht tussen molligheid en zuren, maar met vanzelfsprekend veel tannines, die nog moeten afronden maar wel smakelijk zijn. Goede lengte.

Uit de notities blijkt hopelijk dat de gelijkenis tussen de verschillende jaargangen vanzelfsprekend is, maar dat toch ook telkens andere nuances worden waargenomen. Al eens iets floraals, al eens wat rood fruit enz...
Schitterend! Leve SM! En thanks voor de uitgebreide notes.
Zeer mooi verslag inderdaad. De link met de weerverslagen vind ik trouwens wel zeer nuttig. Waar haal je die vandaan?
Mooi verslag!

Ik onthoud vooral dat SM de "logica der jaren" lijkt te volgen, dat 1976 nog steeds dat typisch 1976 tanninebrokje achterna heeft, dat 2000 (Solid wine clearly in its drinking window) zich eindelijk begint te geven, dat 2006 een klassiek "hard" jaar wordt, dat je nog geen punten kan geven aan 2015 Wink en dat sommigen sommige 2014 interessanter vinden dan 2015. Maar de toekomst zal het ongetwijfeld leren.
Ik heb ooit, in 78 - 79, nog SM en Potensac 1976 gekocht om te proeven en ik vond SM toen veel te hard en ondrinkbaar en Potensac beter. Damn!
Een vleugje konijnenhok ... waarschijnlijk verwant met natte hond ... mooi verslag Rik!

Grtz
Dat heb je helemaal fout, Patrik. Een natte hond stinkt, een konijnenhok is niet alleen droog, het ruikt ook bijzonder kindvriendelijk. Als je tenminste op tijd de keutels verwijdert...
(24-05-2018 07:52 PM)Fre schreef: [ -> ]Zeer mooi verslag inderdaad. De link met de weerverslagen vind ik trouwens wel zeer nuttig.
Volledig mee akkoord!
Zalig lezen!
Even naar boven gehaald (ook in mijn geheugen), omdat Vinoco het elders over 1988 en 1990 had.
(03-04-2020 11:44 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Even naar boven gehaald (ook in mijn geheugen), omdat Vinoco het elders over 1988 en 1990 had.

Sociando 1990 is een icon! Staat nog als een huis. Leuk!
Dan moest er maar een fles aan geloven ook.
De 1999.
Al wie zo'n flessen in z'n kelder heeft en meent een beetje mijn voorkeuren te kunnen aanvoelen: open doen.

Dit is echt wel geweldig. Net rijp genoeg om het voordeel van de tertiaire geuren aan te bieden, maar nog genoeg fruit en vaak zoete kruiden als kaneel. Goede lengte, zachte, iets droge tannines, eindigend op gekonfijt fruit...

Om iets in de zin van de Poesjkiniaanse romantiek die Jo hier plotsklaps introduceerde toe te voegen: stel dat je op het uiterste westelijke punt van Ibiza zit, op een boogscheut van Formentera. Elders is de Middellandse Zee zo rustig als een bubbelbad met een kapotte zekering, maar hier vormt de stroming achtjes rond de beide eilanden en al het water botst op elkaar voor je voeten. Dat doen de herfstbladeren en de gestoofde kersen van deze wijn: knal erop.

Alweer een wijn die zeker geen 133 euro waard is, maar...
(14-05-2020 09:41 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Dan moest er maar een fles aan geloven ook.
De 1999.
Al wie zo'n flessen in z'n kelder heeft en een meent een beetje mijn voorkeuren te kunnen aanvoelen: open doen.

Dit is echt wel geweldig. Net rijp genoeg om het voordeel van de tertiaire geuren aan te bieden, maar nog genoeg fruit en vaak zoete kruiden als kaneel. Goede lengte, zachte, iets droge tannines, eindigend op gekonfijt fruit...

Om iets in de zin van de Poesjkiniaanse romantiek die Jo hier plotsklaps introduceerde toe te voegen: stel dat je op het uiterste westelijke punt van Ibiza zit, op een boogscheut van Formentera. Elders is de Middellandse Zee zo rustig als een bubbelbad met een kapotte zekering, maar hier vormt de stroming achtjes rond de beide eilanden en al het water botst op elkaar voor je voeten. Dat doen de herfstbladeren en de gestoofde kersen van deze wijn: knal erop.

Alweer een wijn die zeker geen 133 euro waard is, maar...

thumbsup
Bij nader inzien eerder de romantiek van Caspar David Friedrich...
Ik stond vorige week met een 2006 in mijn handen, maar heb uiteindelijk beslist toch een andere fles te openen. Ik heb SM één keer gedronken enkele jaren geleden (ik denk dat het een 1999 was), en die was toen nog gesloten.

Jammer dat ik zo maar één fles heb (naast 2 flessen van 2008). Ik zal ze misschien toch nog effen laten liggen.

thank you voor de tasting notes!
(14-05-2020 09:41 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Om iets in de zin van de Poesjkiniaanse romantiek die Jo hier plotsklaps introduceerde toe te voegen: stel dat je op het uiterste westelijke punt van Ibiza zit, op een boogscheut van Formentera. Elders is de Middellandse Zee zo rustig als een bubbelbad met een kapotte zekering, maar hier vormt de stroming achtjes rond de beide eilanden en al het water botst op elkaar voor je voeten. Dat doen de herfstbladeren en de gestoofde kersen van deze wijn: knal erop.

Respect voor deze prachtige TN!
Nu we toch bezig zijn...

Gisterenavond de 1990.

Dit is top-Sociando Mallet, dus gewoon top linkeroever.
Helemaal af.
Het robijnrood is wat meer naar granaat opgeschoven, diep, donder, vol.

De neus blijft hetzelfde karakter behouden als twee jaar geleden. Heel intens. Wie zou er ooit op het idee komen om witte peper en muskaatnoot te strooien over een havannasigaar met viervruchtenconfituur?

In de mond zalvende zachtheid, harmonie zonder één ons karakter te verliezen. Ja, na dertig jaar is deze wijn helemaal klaar.
(13-06-2020 11:10 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Nu we toch bezig zijn...

Gisterenavond de 1990.

Dit is top-Sociando Mallet, dus gewoon top linkeroever.
Helemaal af.
Het robijnrood is wat meer naar granaat opgeschoven, diep, donder, vol.

De neus blijft hetzelfde karakter behouden als twee jaar geleden. Heel intens. Wie zou er ooit op het idee komen om witte peper en muskaatnoot te strooien over een havannasigaar met viervruchtenconfituur?

In de mond zalvende zachtheid, harmonie zonder één ons karakter te verliezen. Ja, na dertig jaar is deze wijn helemaal klaar.

Jordaens meets a Legend....Njoy!
(13-06-2020 11:55 AM)Vinoco schreef: [ -> ]
(13-06-2020 11:10 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Nu we toch bezig zijn...

Gisterenavond de 1990.

Dit is top-Sociando Mallet, dus gewoon top linkeroever.
Helemaal af.
Het robijnrood is wat meer naar granaat opgeschoven, diep, donder, vol.

De neus blijft hetzelfde karakter behouden als twee jaar geleden. Heel intens. Wie zou er ooit op het idee komen om witte peper en muskaatnoot te strooien over een havannasigaar met viervruchtenconfituur?

In de mond zalvende zachtheid, harmonie zonder één ons karakter te verliezen. Ja, na dertig jaar is deze wijn helemaal klaar.

Jordaens meets a Legend....Njoy!

t Is toch raar he, de keren dat Sociando me tegenviel kan ik op nul handen tellen, en toch is men op LpdV zeer kritisch tegenover deze wijn.
Eric B, die in de branche werkt, liet telkens uitschijnen dat Gautreau iets deed wat hem niet beviel. Vraag me niet wat, hij bleef daar altijd cryptisch over. Gaat t over de rendementen? Sproeien? Zuren of tannines wegnemen of aanvullen? Wijnen mengen?
Enfin, geen idee, maar de kwaliteit van SM wordt ginder veel meer ter discussie gesteld dan hier.
Dat Bordeauxfreak en -kenner Vinico spreek van a legend stelt me dan toch enigszing gerust. Die kan vergelijken.
Ooit schreef RP over de 2001: This tastes more like a premier cru than a cru bourgeois offering” of iets in die aard.
Ben eigenlijk wel benieuwd waar John deze wijn situeert...
2007.
Mooie wijn. Op dronk. Niks groenigs. Elegant. Na 2u verdween het fruit wel en kwamen korrigele tannines erdoor. Dus best snel drinken

Toen ik op klassewijnen keek om een flesje 2018 te bestellen, zag ik dat deze 14,5% alcohol heeft, en 66% merlot. Op deze 2 eigenschappen afgeknapt.
De 2007 had 12,5% en 60% cabarnet...
watte?
Toen we deze degustatie deden dacht ik er even niet aan om de samenstelling van de diverse vendanges te noteren. Nochtans een interessant punt, zoals bij Hugel blijkt.

2007 is een overwegend onrijp jaar met een magere zomer, met dus een lager alcoholgehalte. Gauthier zal gekozen hebben voor meer cabernet sauvignon omdat die rijper was of om de wijn wat meer beet te geven, we kunnen dat misschien ergens opzoeken.

2016 (en sommigen zeggen 2018 nog meer) was een veel rijper jaar en dan weten we dat de alcoholpercentages stilaan tropische vormen aannemen. En misschien kiezen de Gautreau dan om meer merlot te gebruiken om de overconcentratie van de cabernet-sauvignon wat te milderen. Ook hier gok ik maar even.

In onze kleine degustatie kwamen de verschillen van de diverse millésimes duidelijk naar voor, maar geen enkele fles ontgoochelde. Als men dus voor een bepaalde assemblage gekozen heeft in een bepaald jaar, dan denk ik, dat je daarop mag betrouwen.
Bij SM lees ik op de website, dat men een belangrijk deel van de cabernet sauvignon heeft heraangeplant en men daardoor meer steunt op merlot.
(18-10-2020 11:37 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Toen we deze degustatie deden dacht ik er even niet aan om de samenstelling van de diverse vendanges te noteren. Nochtans een interessant punt, zoals bij Hugel blijkt.

2007 is een overwegend onrijp jaar met een magere zomer, met dus een lager alcoholgehalte. Gauthier zal gekozen hebben voor meer cabernet sauvignon omdat die rijper was of om de wijn wat meer beet te geven, we kunnen dat misschien ergens opzoeken.

2016 (en sommigen zeggen 2018 nog meer) was een veel rijper jaar en dan weten we dat de alcoholpercentages stilaan tropische vormen aannemen. En misschien kiezen de Gautreau dan om meer merlot te gebruiken om de overconcentratie van de cabernet-sauvignon wat te milderen. Ook hier gok ik maar even.

In onze kleine degustatie kwamen de verschillen van de diverse millésimes duidelijk naar voor, maar geen enkele fles ontgoochelde. Als men dus voor een bepaalde assemblage gekozen heeft in een bepaald jaar, dan denk ik, dat je daarop mag betrouwen.
Bij SM lees ik op de website, dat men een belangrijk deel van de cabernet sauvignon heeft heraangeplant en men daardoor meer steunt op merlot.

Eigenlijk wordt er in Bordeaux steeds meer Cabernet aangeplant want het is vooral de Merlot die de neiging vertoont tot overrijpheid en hoge alcohol percentages. En dat zie je ook in Saint-Emilion, waar alsmaar meer Cabernet-Franc opduikt (joepie!) en zelfs meer en meer Cabernet-Sauvignon.
(18-10-2020 12:02 PM)wvd schreef: [ -> ]
(18-10-2020 11:37 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Toen we deze degustatie deden dacht ik er even niet aan om de samenstelling van de diverse vendanges te noteren. Nochtans een interessant punt, zoals bij Hugel blijkt.

2007 is een overwegend onrijp jaar met een magere zomer, met dus een lager alcoholgehalte. Gauthier zal gekozen hebben voor meer cabernet sauvignon omdat die rijper was of om de wijn wat meer beet te geven, we kunnen dat misschien ergens opzoeken.

2016 (en sommigen zeggen 2018 nog meer) was een veel rijper jaar en dan weten we dat de alcoholpercentages stilaan tropische vormen aannemen. En misschien kiezen de Gautreau dan om meer merlot te gebruiken om de overconcentratie van de cabernet-sauvignon wat te milderen. Ook hier gok ik maar even.

In onze kleine degustatie kwamen de verschillen van de diverse millésimes duidelijk naar voor, maar geen enkele fles ontgoochelde. Als men dus voor een bepaalde assemblage gekozen heeft in een bepaald jaar, dan denk ik, dat je daarop mag betrouwen.
Bij SM lees ik op de website, dat men een belangrijk deel van de cabernet sauvignon heeft heraangeplant en men daardoor meer steunt op merlot.

Eigenlijk wordt er in Bordeaux steeds meer Cabernet aangeplant want het is vooral de Merlot die de neiging vertoont tot overrijpheid en hoge alcohol percentages. En dat zie je ook in Saint-Emilion, waar alsmaar meer Cabernet-Franc opduikt (joepie!) en zelfs meer en meer Cabernet-Sauvignon.
thank you voor jullie overpeinzingen.
Sociando 1995

Het weekend inzetten met elk hun pleziertje.
Kids (17&18 jaar) hadden zin in een goe stukske vlees op de bbq,
de vrouw wou wel eens wat deftig materiaal en eens geen Rhône om de week af te sluiten.
en mijn oog was al een paar keer gevallen op den deze...

Nu eerst genieten van het moment Heart maar kon het niet laten om enkelen te doen watertanden kusknipoog

(redelijk wat droesem, decanteren was een must)

Update:
Mijn lieve echtgenote had enige tijd geleden deze reeds aangesneden maar dan bemerkt dat het de verkeerde fles was, stond dus enige tijd recht in de wijnkamer tussen andere 'klikskes' maar trok onlangs mijn aandacht.
Gedecanteerd, waterig randje in het het glas, neigt naar doorzichtigheid. Weinig fruit in de neus, eerder een toets floraal met natte bladeren.
In de mond, opvallend zalvend zacht, kruidig, champignons, ceder, potloodslijpsel, overrijpe pruimen en een vleugje vanille... alles mooi in balans.
Wat een fles ang-el
Ik had nog graag een glas gehad voor de buis, helaas...uit voor ik mijn laatste hap binnenhad Tongue
(19-11-2021 08:55 PM)jr02 schreef: [ -> ]Sociando 1995

Het weekend inzetten met elk hun pleziertje.
Kids (17&18 jaar) hadden zin in een goe stukske vlees op de bbq,
de vrouw wou wel eens wat deftig materiaal en eens geen Rhône om de week af te sluiten.
en mijn oog was al een paar keer gevallen op den deze...

Nu eerst genieten van het moment Heart maar kon het niet laten om enkelen te doen watertanden kusknipoog

(redelijk wat droesem, decanteren was een must)

Update:
Mijn lieve echtgenote had enige tijd geleden deze reeds aangesneden maar dan bemerkt dat het de verkeerde fles was, stond dus enige tijd recht in de wijnkamer tussen andere 'klikskes' maar trok onlangs mijn aandacht.
Gekarafeerd, waterig randje in het het glas, neigt naar doorzichtigheid. Weinig fruit in de neus, eerder een toets floraal met natte bladeren.
In de mond, opvallend zalvend zacht, kruidig, champignons, ceder, potloodslijpsel, overrijpe pruimen en een vleugje vanille... alles mooi in balans.
Wat een fles ang-el
Ik had nog graag een glas gehad voor de buis, helaas...uit voor ik mijn laatste hap binnenhad Tongue

Ziet er zeer mooi uit - karaf voor een wijn van deze leeftijd : geen gevaar voor snel verval na een zuurstofkuur?
(20-11-2021 01:05 PM)soiando schreef: [ -> ]
(19-11-2021 08:55 PM)jr02 schreef: [ -> ]Sociando 1995

Het weekend inzetten met elk hun pleziertje.
Kids (17&18 jaar) hadden zin in een goe stukske vlees op de bbq,
de vrouw wou wel eens wat deftig materiaal en eens geen Rhône om de week af te sluiten.
en mijn oog was al een paar keer gevallen op den deze...

Nu eerst genieten van het moment Heart maar kon het niet laten om enkelen te doen watertanden kusknipoog

(redelijk wat droesem, decanteren was een must)

Update:
Mijn lieve echtgenote had enige tijd geleden deze reeds aangesneden maar dan bemerkt dat het de verkeerde fles was, stond dus enige tijd recht in de wijnkamer tussen andere 'klikskes' maar trok onlangs mijn aandacht.
Gekarafeerd, waterig randje in het het glas, neigt naar doorzichtigheid. Weinig fruit in de neus, eerder een toets floraal met natte bladeren.
In de mond, opvallend zalvend zacht, kruidig, champignons, ceder, potloodslijpsel, overrijpe pruimen en een vleugje vanille... alles mooi in balans.
Wat een fles ang-el
Ik had nog graag een glas gehad voor de buis, helaas...uit voor ik mijn laatste hap binnenhad Tongue

Ziet er zeer mooi uit - karaf voor een wijn van deze leeftijd : geen gevaar voor snel verval na een zuurstofkuur?

nono gedecanteerd in de karaf, enkel om het bezinksel te scheiden.
(20-11-2021 01:12 PM)jr02 schreef: [ -> ]
(20-11-2021 01:05 PM)soiando schreef: [ -> ]
(19-11-2021 08:55 PM)jr02 schreef: [ -> ]Sociando 1995

Het weekend inzetten met elk hun pleziertje.
Kids (17&18 jaar) hadden zin in een goe stukske vlees op de bbq,
de vrouw wou wel eens wat deftig materiaal en eens geen Rhône om de week af te sluiten.
en mijn oog was al een paar keer gevallen op den deze...

Nu eerst genieten van het moment Heart maar kon het niet laten om enkelen te doen watertanden kusknipoog

(redelijk wat droesem, decanteren was een must)

Update:
Mijn lieve echtgenote had enige tijd geleden deze reeds aangesneden maar dan bemerkt dat het de verkeerde fles was, stond dus enige tijd recht in de wijnkamer tussen andere 'klikskes' maar trok onlangs mijn aandacht.
Gekarafeerd, waterig randje in het het glas, neigt naar doorzichtigheid. Weinig fruit in de neus, eerder een toets floraal met natte bladeren.
In de mond, opvallend zalvend zacht, kruidig, champignons, ceder, potloodslijpsel, overrijpe pruimen en een vleugje vanille... alles mooi in balans.
Wat een fles ang-el
Ik had nog graag een glas gehad voor de buis, helaas...uit voor ik mijn laatste hap binnenhad Tongue

Ziet er zeer mooi uit - karaf voor een wijn van deze leeftijd : geen gevaar voor snel verval na een zuurstofkuur?

nono gedecanteerd in de karaf, enkel om het bezinksel te scheiden.

Kort voor het drinken, of toch iets vroeger? Type karaf? Altijd een risico sommige oudere wijnen in contact met zuurstof te brengen - ik dronk recent een Pomerol ( tweede wijn ) uit 2006 en was nog goed genietbaar maar viel wel plat na een tijdje in het glas. Had ik deze karaf gegeven dan zou dit een jammerlijke zaak geweest zijn. Maar ja we weten dat SM geen gewoon wijntje is natuurlijkSmile.
(22-11-2021 06:46 PM)soiando schreef: [ -> ]
(20-11-2021 01:12 PM)jr02 schreef: [ -> ]
(20-11-2021 01:05 PM)soiando schreef: [ -> ]
(19-11-2021 08:55 PM)jr02 schreef: [ -> ]Sociando 1995

Het weekend inzetten met elk hun pleziertje.
Kids (17&18 jaar) hadden zin in een goe stukske vlees op de bbq,
de vrouw wou wel eens wat deftig materiaal en eens geen Rhône om de week af te sluiten.
en mijn oog was al een paar keer gevallen op den deze...

Nu eerst genieten van het moment Heart maar kon het niet laten om enkelen te doen watertanden kusknipoog

(redelijk wat droesem, decanteren was een must)

Update:
Mijn lieve echtgenote had enige tijd geleden deze reeds aangesneden maar dan bemerkt dat het de verkeerde fles was, stond dus enige tijd recht in de wijnkamer tussen andere 'klikskes' maar trok onlangs mijn aandacht.
Gekarafeerd, waterig randje in het het glas, neigt naar doorzichtigheid. Weinig fruit in de neus, eerder een toets floraal met natte bladeren.
In de mond, opvallend zalvend zacht, kruidig, champignons, ceder, potloodslijpsel, overrijpe pruimen en een vleugje vanille... alles mooi in balans.
Wat een fles ang-el
Ik had nog graag een glas gehad voor de buis, helaas...uit voor ik mijn laatste hap binnenhad Tongue

Ziet er zeer mooi uit - karaf voor een wijn van deze leeftijd : geen gevaar voor snel verval na een zuurstofkuur?

nono gedecanteerd in de karaf, enkel om het bezinksel te scheiden.

Kort voor het drinken, of toch iets vroeger? Type karaf? Altijd een risico sommige oudere wijnen in contact met zuurstof te brengen - ik dronk recent een Pomerol ( tweede wijn ) uit 2006 en was nog goed genietbaar maar viel wel plat na een tijdje in het glas. Had ik deze karaf gegeven dan zou dit een jammerlijke zaak geweest zijn. Maar ja we weten dat SM geen gewoon wijntje is natuurlijkSmile.

Ik heb een paar karaffen staan maar volg nog steeds de oude raad van mijn klasgenoot, Pieter Verheyde. De 'fragiele oudere wijn' zo weinig mogelijk in contact laten komen met de lucht en decanteren in een lege donkere fles, direct afsluiten met een kurk en dit juist voor het inschenken in de glazen. (Bij het decanteren ook de gastfles schuin houden en zachtjes de wijn laten vloeien, dit ook om te veel luchtcirculatie en turbulentie te mijden in de fles) De meeste karaffen zijn te groot voor een 0.75cl fles en krijgen te veel lucht in de karaf ook al sluit je deze af.
Château Sociando-Mallet 2010 (coup de coeur Hachette '14, **)
A.C. Haut-Médoc
55% CS, 40% M, 5% CF
13% Vol.

Een bijna zwart hartje, naar de meniscus toe granaatrood. Eerste vage spoor van evolutie.

De neus gaat heel diep, haast fysiek kriebelende peper en "alcool camfré", veel zwart fruit, grafiet, dan kersen en kaneel, leder, sigarenkistje, een klein beetje bosgrond en cantharel ook al. Het huppelt voortdurend van de ene nuance naar de andere, zonder dat het daarom aan eenheid ontbreekt.

In de mond is dit een heerlijke en eerlijke Médoc, pas aan zijn puberteit begonnen, de eikopvoeding is bijna verteerd, en (de 1976 van destijds indachtig) op weg voor een lang leven. In de staart roert zich nog flink wat tannine en frisse zuren en die zullen het eerstvolgende decennium allicht niet verdwijnen.
Sociando Mallet 2016

C' est incroyable Heart

Diep rood/paars druivensap lonkt...Het neusje bleef eerst wat op de vlakte maar vanaf dan ...bonk erop. Cassis, Cassis en cassis met een vleugje chocolade, zacht verweven tannines, diepgang en body, verleidelijk aangenaam zuurtje... dit is kwaliteit of ligt het aan mij die al enige tijd geen Sociando meer in het glas had Huh ...
Neen dit is gewoon kwaliteit en werd bevestigd door het 4-koppige gezelschap. Nu reeds heerlijk te genieten en kan natuurlijk 'Sociando typerend' nog jaren mee. Heart

Deze wijn bij vrienden in het glas gekregen. Ik had er sterk mijn twijfels over. Jong? gesloten fase? Maar het tegendeel werd vlug bewezen.
Koppelingen