wijnliefhebbers

Volledige versie: Bordeaux 2018
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
We kunnen dit hoofdstuk al beginnen, nu in Bourg, Blaye en een stuk van de Haut-Médoc de floraison vernietigd is door een korte, maar hevige hagelbui. En voor wie al eens een borrel drinkt: Cognac ook.
(27-05-2018 01:59 PM)Jordaens schreef: [ -> ]We kunnen dit hoofdstuk al beginnen, nu in Bourg, Blaye en een stuk van de Haut-Médoc de floraison vernietigd is door een korte, maar hevige hagelbui. En voor wie al eens een borrel drinkt: Cognac ook.

Oei, de prijzen van Bourg en Blaye gaan wellicht de pan uit rijzen...
Op de VRT:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/27/...wijnboere/

Iemand kent die wijnboerin en/of wijnboer in het interview?
(27-05-2018 03:17 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Op de VRT:
Iemand kent die wijnboerin en/of wijnboer in het interview?

Marie-Claude Robert = ?
Cyril Giresse = Chateau Gravettes Samonsac ( Cotes de Bourg )

Ook de buren van de Nederlandse wijngoeroe Ilja Gort zijn niet gespaard gebleven.

[attachment=3377]

Mathijs
Bij Bon Baron is men gestart met een soort oprolbare netten om de stokken te beschermen.
Te zien op de FB-pagina van Jeanette van der Steen (24/5).
(28-05-2018 08:41 AM)Tienne schreef: [ -> ]Bij Bon Baron is men gestart met een soort oprolbare netten om de stokken te beschermen.
Te zien op de FB-pagina van Jeanette van der Steen (24/5).

Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden. Uiteraard is er een kostenaspect, maar ik durf te denken dat er wel een aantal domeinen zijn die reeds getroffen werden & dit kunnen betalen en toch zie je dit (bijna) nergens in Europa, terwijl men in bv Mendoza meer gebruik maakt van dergelijke zaken. Vreemd, kimaatverandering gaat immers niet over opwarming, maar meer extremen. Misschien zien we dit in de toekomst meer.

Een vol-automatisch uitrollende folie die beschermt tegen hagel, vorst en extreme hitte. Iemand een 3D printer?
(28-05-2018 02:09 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden.

Antwoord is heel eenvoudig: mag niet van de AOP reglementering. Terroir weet u wel en je mag er geen invloed op uitoefenen. Hagel hoort dus bij terroir, vorst niet.. logisch toch?
Er is in 2016 op o.a. de Corton heuvel wel met een project gestart met een soort open klappende netten, niet boven maar langs de struik en daar is speciaal aan een aantal domeinen toelating voor gegeven. Nadeel naast het feit dat het (nog) niet mag is de kostprijs. En dan bedoel ik niet enkel de kost van de netten en de automatische sturing, maar ook de (veel) hogere kost van het werk in de wijngaard want blijkbaar hangen die netten ferm in de weg en duurt alles dus langer. Gevolg: als daar geen beter systeem voor gevonden wordt zal het ook weer enkel in de beste wijngaarden toegepast worden. Maar dit is nieuw en wie weet wat komt er nog uit de bus in de volgende jaren.
(28-05-2018 04:54 PM)wvd schreef: [ -> ]
(28-05-2018 02:09 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden.

Antwoord is heel eenvoudig: mag niet van de AOP reglementering. Terroir weet u wel en je mag er geen invloed op uitoefenen. Hagel hoort dus bij terroir, vorst niet.. logisch toch?
Er is in 2016 op o.a. de Corton heuvel wel met een project gestart met een soort open klappende netten, niet boven maar langs de struik en daar is speciaal aan een aantal domeinen toelating voor gegeven. Nadeel naast het feit dat het (nog) niet mag is de kostprijs. En dan bedoel ik niet enkel de kost van de netten en de automatische sturing, maar ook de (veel) hogere kost van het werk in de wijngaard want blijkbaar hangen die netten ferm in de weg en duurt alles dus langer. Gevolg: als daar geen beter systeem voor gevonden wordt zal het ook weer enkel in de beste wijngaarden toegepast worden. Maar dit is nieuw en wie weet wat komt er nog uit de bus in de volgende jaren.

Ik volg wat je zegt maar het ligt in handen van de groten. Gaat DRC 1 fles minder verkopen als ze als vin de france of spuitwater op de markt komen? En wil de appelatie dergelijke domeinen verliezen? Het gaat immers niet om technieken die de kwaliteit negatief beïnvloeden. De supertuscans hadden ook hun plaats niet in de DOC reglementering. Ik ben wellicht te naïef.

Daarnaast zal er binnen bestaande reglementering overal meer flexibiliteit aan de dag moeten gelegd worden om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering.

Het lijkt mij wel vreemd dat een geen betere systemen zouden bestaan mbt de netten
(28-05-2018 07:09 PM)Jerver schreef: [ -> ]
(28-05-2018 04:54 PM)wvd schreef: [ -> ]
(28-05-2018 02:09 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden.

Antwoord is heel eenvoudig: mag niet van de AOP reglementering. Terroir weet u wel en je mag er geen invloed op uitoefenen. Hagel hoort dus bij terroir, vorst niet.. logisch toch?
Er is in 2016 op o.a. de Corton heuvel wel met een project gestart met een soort open klappende netten, niet boven maar langs de struik en daar is speciaal aan een aantal domeinen toelating voor gegeven. Nadeel naast het feit dat het (nog) niet mag is de kostprijs. En dan bedoel ik niet enkel de kost van de netten en de automatische sturing, maar ook de (veel) hogere kost van het werk in de wijngaard want blijkbaar hangen die netten ferm in de weg en duurt alles dus langer. Gevolg: als daar geen beter systeem voor gevonden wordt zal het ook weer enkel in de beste wijngaarden toegepast worden. Maar dit is nieuw en wie weet wat komt er nog uit de bus in de volgende jaren.

Ik volg wat je zegt maar het ligt in handen van de groten. Gaat DRC 1 fles minder verkopen als ze als vin de france of spuitwater op de markt komen? En wil de appelatie dergelijke domeinen verliezen? Het gaat immers niet om technieken die de kwaliteit negatief beïnvloeden. De supertuscans hadden ook hun plaats niet in de DOC reglementering. Ik ben wellicht te naïef.

Daarnaast zal er binnen bestaande reglementering overal meer flexibiliteit aan de dag moeten gelegd worden om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering.

Het lijkt mij wel vreemd dat een geen betere systemen zouden bestaan mbt de netten

Jerver, ik las een paar van je reacties.
Je moest hier meer van dat soort uitdagende vragen stellen.
thumbsup
(28-05-2018 07:09 PM)Jerver schreef: [ -> ]
(28-05-2018 04:54 PM)wvd schreef: [ -> ]
(28-05-2018 02:09 PM)Jerver schreef: [ -> ]Ik vraag mij al langer af waarom dergelijke maatregelen niet meer genomen worden.

Antwoord is heel eenvoudig: mag niet van de AOP reglementering. Terroir weet u wel en je mag er geen invloed op uitoefenen. Hagel hoort dus bij terroir, vorst niet.. logisch toch?
Er is in 2016 op o.a. de Corton heuvel wel met een project gestart met een soort open klappende netten, niet boven maar langs de struik en daar is speciaal aan een aantal domeinen toelating voor gegeven. Nadeel naast het feit dat het (nog) niet mag is de kostprijs. En dan bedoel ik niet enkel de kost van de netten en de automatische sturing, maar ook de (veel) hogere kost van het werk in de wijngaard want blijkbaar hangen die netten ferm in de weg en duurt alles dus langer. Gevolg: als daar geen beter systeem voor gevonden wordt zal het ook weer enkel in de beste wijngaarden toegepast worden. Maar dit is nieuw en wie weet wat komt er nog uit de bus in de volgende jaren.

Ik volg wat je zegt maar het ligt in handen van de groten. Gaat DRC 1 fles minder verkopen als ze als vin de france of spuitwater op de markt komen? En wil de appelatie dergelijke domeinen verliezen? Het gaat immers niet om technieken die de kwaliteit negatief beïnvloeden. De supertuscans hadden ook hun plaats niet in de DOC reglementering. Ik ben wellicht te naïef.

Daarnaast zal er binnen bestaande reglementering overal meer flexibiliteit aan de dag moeten gelegd worden om het hoofd te bieden aan de klimaatverandering.

Het lijkt mij wel vreemd dat een geen betere systemen zouden bestaan mbt de netten

Dat zou je inderdaad verwachten, maar vergeet niet, de reputatie van Bourgogne is verankerd aan wijngaardnamen en op een fles "Vin de France" mag geen wijngaard of AOP naam staan. Dus DRC zou geen La Tache, Romanée-Conti of zelfs Vosne Romanée op het label mogen zetten en de kans dat ze dan dezelfde prijzen halen is nihil.
Dat zou totaal anders zijn in Bordeaux denk ik. Als Ducru-Beaucaillou ergens op zijn label ipv Saint-Julien, Vin de France zet, wie weet merkt iemand het op. DucrBeaucaillou is namelijk een merknaam en niet wijngaard of appellatie gebonden.
Het feit dat er nu een proefproject is met (verticale) netten is vind ik toch al bemoedigend.
Bij Domaine Cauhapé beginnen ze nu ook te experimenteren met hagelnetten. Foto's op hun facebook-pagina :

https://fr-fr.facebook.com/Domaine.Cauhape/
Net terug uit Bordeaux, rechteroever. De domeinen die geen hagel over zich geen krijgen en meeldauw goed wisten te bestrijden (zeer zware druk in het voorjaar) zouden een exceptioneel jaar kunnen oogsten. Voorbeelden gezien in Fronsac, Pomerol & Saint-Emilion, waar men spreekt over uitzonderlijke quantité/qualité, beter dan 2016.
"precies of er was een wijnbouwer die aan de knoppen van het weer aan het draaien is"

Perfect weer om te oogsten ook, niet onbelangrijk.

Sidenoe: Chateau Palmer wist de meeldauw blijkbaar niet te vermijden, 75% verlies.
(08-10-2018 10:43 AM)Jerver schreef: [ -> ]Net terug uit Bordeaux, rechteroever. De domeinen die geen hagel over zich geen krijgen en meeldauw goed wisten te bestrijden (zeer zware druk in het voorjaar) zouden een exceptioneel jaar kunnen oogsten. Voorbeelden gezien in Fronsac, Pomerol & Saint-Emilion, waar men spreekt over uitzonderlijke quantité/qualité, beter dan 2016.
"precies of er was een wijnbouwer die aan de knoppen van het weer aan het draaien is"

Perfect weer om te oogsten ook, niet onbelangrijk.

Sidenoe: Chateau Palmer wist de meeldauw blijkbaar niet te vermijden, 75% verlies.

Biodynamie...
Bordeaux 2018 will be remembered as an exceptional year, with no shortage of outstanding wines from this extraordinary vintage. The weather too has been exceptional, with a glorious summer extending long into the September and early October harvest, but the vintage had begun with a bizarrely challenging first half of the growing season. It has ended up, not for the first time, as a year of mixed fortunes.

I’ll try to explain the impact of the weather on yields and quality using – as ever in these vintage reports – a few graphs and statistics.

A dozen highlights of the out-of-the-ordinary 2018 vintage

A wet winter, followed by a seriously soggy spring.
The threat of mildew, from spring onwards, was the strongest for decades.
Hailstorms in May and July caused damage in some unlucky areas.
The flowering in May and June was largely successful.
A glorious summer, preceded by just enough rain in late June and early July.
To have three complete months of sunny, dry weather from early July thorough to early October is rare.
Optimal harvest conditions, stress free, with no risk of rot.
A vintage of great potential, with outstanding reds and some very good whites.
Balance will be key as alcohol levels are generally quite high.
The fourth very good to excellent vintage in a row for 75% of the leading châteaux.
Plentiful yields for most growers but low for those hit by mildew or hail.
Overall Bordeaux volumes, at a guess, are close to the 10-year average.

Stylistically, it seems – again, for those estates for which everything went well – that we’ve got something close to 2015 and 2016 on the Right Bank, and a blend of 2016 and 2010, plus a dash of 2009, on the Left. Overall, it’s a bit like ‘2016 plus plus’ – 2016 with knobs on – not that everyone will want the ‘plus plus’ part. It’s early days and I could certainly be wrong about this. 2016, like 2018, also saw a long summer drought, though it wasn’t as hot throughout the summer and we had a fresher harvest period that year

https://www.liv-ex.com/2018/10/bordeaux-...er-report/
Jane Anson over 2018 :

https://www.decanter.com/en-primeur/bord...Yc4fbic.99

Citaat:I heard of one Cabernet Franc coming in at 16.5%abv

watte
(26-02-2019 08:22 PM)Olivier schreef: [ -> ]Jane Anson over 2018 :

https://www.decanter.com/en-primeur/bord...Yc4fbic.99

Citaat:I heard of one Cabernet Franc coming in at 16.5%abv

watte

Deel 2 : https://www.decanter.com/en-primeur/bord...S1AFMSpI0M
Bordeaux 2018 - Ripe and already delicious for barrel samples. And just Bordeaux Superior. Shows balance and ripeness. Interesting....

Bron, James Suckling

Wordt dit een 2009?
Het startschot is gegeven ... Topwijnen lanceert de eerste primeurs ... het gaat beginnen applaus
https://www.liv-ex.com/2019/04/james-suc...ur-scores/

Volgens mij zal het niet lang meer duren voordat Suckling een 105-puntenschaal zal hanteren...
(11-04-2019 10:27 PM)redacteur schreef: [ -> ]https://www.liv-ex.com/2019/04/james-suc...ur-scores/

Volgens mij zal het niet lang meer duren voordat Suckling een 105-puntenschaal zal hanteren...

Tja, als ik die lijst bekijk, dan denk ik enkel Domaine de Chevalier en Rauzan Segla nog betaalbaar.
Vermoed dat ik het dit jaar enkel ga houden bij mijn traditionele Tertre Roteboeuf en niet veel meer.

Nu ja ... eerst prijzen en dan beslissen.

Mathijs
De scores van JMQ liggen toch wel iets lager dan 2016, met net iets minder perfecte scores.
(12-04-2019 05:05 PM)wvd schreef: [ -> ]De scores van JMQ liggen toch wel iets lager dan 2016, met net iets minder perfecte scores.

En ik lees toch hier en daar dat 2018 veel minder homogeen zal zijn in kwaliteit dan 2016. De grote wijnen zullen wel écht groot zijn.
Iedere keer als er iemand dat schrijft komt er een euro bij de flesprijs...
(13-04-2019 10:10 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Iedere keer als er iemand dat schrijft komt er een euro bij de flesprijs...

Jo bedoelde klein, ècht klein!
Eerste prijs binnen: Bellefont-Belcier (Saintemilion)
2016: 28,2
2017: 28,8
2018: 30
Voor wie het interesseert:
Angélus: 252
Carillon d'Angélus: 78

Dit zijn uiteraard prijzen EXW
(16-04-2019 11:54 AM)wvd schreef: [ -> ]Voor wie het interesseert:
Angélus: 252
Carillon d'Angélus: 78

Dit zijn uiteraard prijzen EXW

Scherpe prijzen ... Topwijnen biedt volgende aan ( excl. btw )

- Angelus = 295,00 Euro
- Carillon = 91,00 Euro

Mathijs
(16-04-2019 07:30 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(16-04-2019 11:54 AM)wvd schreef: [ -> ]Voor wie het interesseert:
Angélus: 252
Carillon d'Angélus: 78

Dit zijn uiteraard prijzen EXW

Scherpe prijzen ... Topwijnen biedt volgende aan ( excl. btw )

- Angelus = 295,00 Euro
- Carillon = 91,00 Euro

Mathijs

Charly heeft exact dezelfde prijzen als Topwijnen!

Grtz
Prijzen van Werner zijn wellicht handelaarsprijs?

Ik vernam ook dat de Chateaux die in bio werken het heel moeilijk hebben gehad in 2018. Zo zou Pontet Canet slechts 30% van de normale opbrengst hebben geoogst. En de wijn viel dan blijkbaar nog lichtjes tegen ook (1 bron).
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen